sałatka z słonecznikiem - 1703 przepisów (strona:21/114)

Sałatka z wątróbką, jabłkiem i malinami 244

szpinaku, jabłka i malin. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Sałatkę najlepiej jeść od razu po przygotowaniu.  Składniki na 3-4 porcje: 2-3 garście świeżego szpinaku około 350 g oczyszczonej wątróbki drobiowej 200 g mrożonych malin 1 jabłko sól, pieprz majeranek olej do smażenia mąka do obtoczenia ziarna słonecznika do dekoracji Wątróbkę oczyścić, ewentualnie pokroić na mniejsze części(...)Następnie ułożyć wątróbkę (pokrojoną na mniejsze części) i plasterki jabłka. Na sam koniec położyć maliny (+ ewentualnie całość można polać sokiem z ugotowanych malin) i posypać ziarnami słonecznika. Na sam koniec sałatkę lekko posolić

Ugotować
Sałatka z kozim serem i morelami 83

Sałatka z kozim serem i morelami, kaszą gryczaną, prażonym słonecznikiem i nutą chili. Lekko pikantna, orzechowa, lekko słodka i charakterystycznym posmakiem koziego sera. Bardzo smaczna! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KOZIM SEREM I MORELAMI Składniki na sałatkę z kozim serem i morelami: 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej 100g koziego sera 1/2 szkl kukurydzy konserwowej 1 puszka fasoli białej 1 jabłko(...)moreli 6 łyżeczka słonecznika prażonego – zobacz jak uprażyć słonecznik majonez listki świeżego majeranku 1 łyżeczka chrzanu białego tartego chili sól Jak zrobić sałatkę z kozim serem i morelami: Kaszę gryczana ugotowaną studzimy. Kukurydze i fasole odsączamy dokładnie na sicie. Jabłko i morele kroimy w kosteczkę. Ser kozi kruszymy do kaszy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przyprawami. Próbujemy, doprawiamy

Dorota Smakuje
Sałatka z brokuła,sera feta i słonecznika 247

ułożyć różyczki brokuła i kostki fety. Jogurt wymieszać z majonezem,dodać rozgnieciony czosnek,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać dokładnie. Gotowym sosem polać brokuła i fetę. Sałatkę obficie posypać prażonym słonecznikiem

Kolorowa kuchnia Elki
sałatka warstwowa z arbuzem i serem 175

sałatkę - to był strzał w dziesiątkę:) Pięknie się prezentowała i wszystkim bardzo smakowała. Została okrzyknięta "sałatką ulubioną Cioci Marty":) składniki: kilka liści zielonej sałaty 5 ugotowanych na twardo jaj 2 pomidory puszka kukurydzy ćwiartka małego arbuza 125 g sera sałatkowego 2 garście łuskanego słonecznika sos: 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżka soku z cytryny płaska łyżeczka curry sól, pieprz(...)pokroić w ok 1 cm kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. W salaterce układać kolejno: sałatę, jajka, pomidory, kukurydzę, cały sos, arbuza, ser. Wierzch posypać słonecznikiem. Wszystkie składniki na tę pyszną sałatkę można kupić, bez wychodzenia z domu, w sklepie Alma

6niebo
Sałatka Generał 562

kurczaka 4 ugotowane na twardo jajka 2 duże ugotowane marchewki 1 duży ugotowany burak 300 g majonezu 120 g żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 łyżki ziaren słonecznika 1/2 pęczka szczypiorku Warstwy sałatki Forma 21 cm 1 Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką majonezu Wszystko ułożyć na dnie formy dociskając łyżką. 2 Jajka zetrzeć(...)grubych oczkach i wyłożyć do formy. Posmarować majonezem. 4 Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach rozłożyć warstwę sałatki i posmarować majonezem. 5 Buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć w formie. Posmarować majonezem. 6 Całość posypać ziarnami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem. Wstawiać całość w chłodne miejsce na około 2 godziny, a następnie zdjąć obręcz formy

O kuchni z uczuciem
Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym 359

Uwielbiam brokuły i stąd ta sałatka:) Pięknie wygląda, wybornie smakuje i szybko się ją robi:) Przepis znalazłam u Ani. Polecam:) Składniki: 1 świeży brokuł; 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta (270g); 1-2 ząbki czosnku; 3 łyżki jogurtu naturalnego; 2 łyżki majonezu; 1 łyżeczka sosu tzatziki; około 3 łyżek ziaren słonecznika;         Wykonanie: 1. Brokuł umyć(...)uprażyć ziarno słonecznika, aby się ładnie zarumieniło. Wystudzić. 5. W misce delikatnie wymieszać brokuły z serem feta. Przełożyć do salaterki. Polać przygotowanym sosem czosnkowym. Całość posypać prażonym słonecznikiem. 6. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Moje uwagi: Sosu czosnkowego można zrobić troszkę więcej (np. 1,5 porcji podanej w przepisie

In my kitchen
Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym 237

sałatek i surówek. Idealny jako winegret.  Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym  Do przygotowania potrzebujemy:  -200g kaszy kuskus - 3 kolorowe papryki: zielona, żółta, czerwona - 2 dojrzałe pomidory  - mała cukinia zielona - ulubione zioła, pieprz, sól - 2 łyżki oleju rydzowego do skropienia - 12 liści świeżej mięty - łyżka ziarno siemienia lnianego - garść prażonego ziarno słonecznika

Sajkofanka smaku
Sałatka Ulubiona z wędzonym łososiem, serem feta i pomidorkami koktajlowymi 175

sałatka pracochłonna. Do tej z łosiem nie potrzebujemy właściwie dresingu (czasem dodaję łyżeczkę oliwy, ale wychodzę z założenia, że jest zupełnie zbędna). Zdecydowanie fajna opcja do zabrania w pojemniczku do pracy :)     Składniki: ok 100g łososia wędzonego (u mnie z pieprzem) garść czarnych oliwek ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych opakowanie sera feta dwie garści rukoli 1/3 szklanki ziaren słonecznika(...)kawałki. Pomidorki i oliwki kroimy na pół i dodajemy do rukoli wraz z serem. Dzielimy łososia na drobne kawałki i dodajemy do reszty składników. Posypujemy ziarnami słonecznika i Dokładnie mieszamy. Sałatki nie trzeba solić ze względu na ser feta oraz łosoś, które same w sobie są słone. Jeżeli użyjecie łososia bez pieprzu to można ją delikatnie popieprzyć. Jeżeli uważacie

ChilliJemy
Sałatka ze szpinakiem i malinami 134

sałatki szpinakowej: 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy delikatesowej *opcjonalnie możecie dorzucić do sałatki garść podprażonych pestek dyni, ziaren słonecznika lub orzeszków piniowych.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty przepis na sałatkę ze szpinakiem i malinami: Szpinak umyć (jeśli jest taka potrzeba – z reguły sklepowy szpinak pakowany w woreczki

Kulinarne Przeboje
Sałatka z winogronami i rukolą 146

jest przekombinowana, a smaki idealnie się łączą. Dzięki tej prostocie nadaje się idealnie zarówno jako sałatka, ale i jako surówka do obiadu Sałatka z winogronami i rukolą Składniki: opakowanie rukoli kiść winogron ciemnych kulka mozzarelli garść pestek słonecznika sos (krem) balsamiczny Rukolę myjemy, osuszamy i wrzucamy(...)miski. Winogrona kroimy na połówki, jeśli mają pestki to je usuwamy i dorzucamy do rukoli. Mozzarelle kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni i jak ostygną dodajemy do sałatki. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy sosem (kremem) balsamicznym. Smacznego Artykuł Sałatka z winogronami i rukolą pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Zielona sałatka z bobem, szpinakiem i szparagami 105

pomysły na szparagi . Jestem też wielką fanką bobu – dzięki zielonym kopytkom , przekonałam mojego męża, że bób może smakować. Szpinak regularnie gości na naszym stole, dość często wracam do sałatki ze szpinaku z suszonymi pomidorami . No a moją ulubioną kaszą jest pęczak. Połączyłam wszystkie te cudowności na jednym talerzu i się nad nim dobre 5 minut rozpływałam, zanim zjadłam. Też(...)według mnie to podkręca smak). Na talerz wyłożyć szpinak, ugotowane szparagi, a także podsmażony bób z kaszą pęczak. Na wierzchu posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. I voila! Zielona sałatka gotowa! 1 porcja to ok. 240 kcal , węglowodany: 27g, białko: 10g, tłuszcz: 10g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,7WW i 1,3WBT SMACZNEGO! Artykuł Zielona sałatka

Dietolog
Ekspresowa lekka sałatka 163

mieszanki sałat  2 pomidory  1 świeży ogórek 2 łyżki mieszanki ziaren (sezam biały i czarny,słonecznik,pestki dyni) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mieszanki ziół do sałatek Do miski wsypać mieszankę sałat. Ogórka i pomidory obrać ze skórki,pokroić w kostkę i dodać do sałaty.  Oliwę,sok z cytryny

Kolorowa kuchnia Elki
Kasza jaglana/roszponka/kozi ser 268

jaglaną i kozim serem  Składniki na 2 porcje: Kasza:  - pół szklanki kaszy jaglanej - 1,5 szklanki wody - łyżeczka sosu sojowego Sałatka: - 100g roszponki - 100g koziego sera (roladka) - 1 gruszka - 4 figi suszone - garść ziaren słonecznika Dresing: - 2 owoce pomarańczy - 1 łyżka miodu - 1 łyżka octu winnego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style

Sajkofanka smaku
Sałatka warzywna z kalarepą i kaszą owsianą (wegańska) 182

koniecznie musicie spróbować. Jak dla mnie jest ona istnym fenomenem! Nie dość, że wyglądem różni się od reszty kasz, ale również smakiem powala na kolana. Jako główny składnik sałatki jest totalnym strzałem w dziesiątkę. Po prostu musicie jej spróbować, a jeśli już ją jedliście to co o niej sądzicie? :) Przepis na 4 porcje. Składniki: - puszka groszku konserwowego lub 250g świeżego(...)marchewka - 1 ogórek szklarniowy - ok. 4 łyżki (nie czubate!) majonezu sojowego , majonezu z serka wiejskiego lub zwykłego - pół pęczka koperku - pół pęczka szczypiorku - 2-3 łyżki prażonych nasion słonecznika - 1 łyżeczka lubczyku - sól, pieprz  Pietruszkę i marchew obieramy, kroimy w spore kawałki i gotujemy na półmiękko. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy. Kalarepę obieramy i kroimy

Be Fit Be Strong
Sałatka z pikantną wołowiną, granatem i mozarellą 147

Azja bardzo często gości w mojej kuchni. Uwielbiam przemycać ją po kawałeczku do codziennych potraw - sałatek, kanapek, zup, marynat, czy deserów. Tak właśnie powstała ta genialna sałatka z pikantną wołowiną marynowaną w chilli i sosie ostrygowym, słodkim granatem i olejem z krokosza. Całość smakuje po prostu fantastycznie, takie małe fusion na talerzu. SKŁADNIKI (2 porcje) 200g wołowiny ( rostbef, polędwica, udziec(...)łyżeczki cukru muscovado 1/2 papryczki chilli dodatkowo 1 kula mozarelli 1/2 owocu granatu 10 pomidorków koktajlowych 2 garści sałaty 1 łyżka babki płesznik ( błonnik witalny) 1 łyżka pestek słonecznika (opcjonalnie) olej krokoszowy z Oleofarm SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Papryczkę chilli drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Obtaczamy mięso w marynacie i odstawiamy  na 15 min. Na patelni rozgrzewamy

DefinicjaSmaku