ręce - z książki "Mama's Italian Cookbook". A sposób krojenia szparagów podpatrzyłam na blogu Smitten kitchen . Tak krojone szparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek. składniki ciasto na pizzę ( 2 placki) 1 opakowanie suchych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 62,5 ml letniej wody - 4 łyżki i 1/2 łyżeczki(...)dwie części, rozwałkować lub rozciągnąć rękami na cienkie placki. Ułożyć każdy na papierze do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować oliwą, na każdym placku ułożyć kawałki mozzarelli, kawałki serka koziego, na serze położyć szparagi, posypać pokrojona w plasterki dymką i parmezanem. Odstawić do czasu nagrzania piekarnika - ciasto w tym czasie lekko podrośnie. Jeżeli pieczemy na blasze, piekarnik nagrzać
Stare GaryUstrzycką. Wybrałam ten ser z kilku powodów. Przede wszystkim pasuje do risotto równie dobrze jak parmezan. Niemniej jednak jest mniej tłusta niż większość serów. Poza tym uwielbiam smak wędzonego sera. Grillowana feta z miodem, sezamem i cukinią. Smak fety z miodem i sezamem poznałam w jednej z gdyńskich restauracji – Dwa w jednym. Mają proste i smaczne dania(...)można grillować na patelni w domu. Ja podałam ją nie tylko z miodem i sezamem, ale także grillowaną cukinią i papryką. Szczególnie smak papryki uzupełnia to danie idealnie. Szybka sałatka. Większość sałatek to dania z założenia szybkie i proste dania. Co trafi do miski zależy nie tylko od preferencji “zajadacza” sałatek, ale też od zawartości lodówki. Dziś miks
KucharzycaCaprese wywodzi się z kuchni włoskiej, jest to sałatka przyrządzona z pokrojonych plastrów mozzarelli, pomidorów, liści bazylii, oprószona solą i pieprzem. Moja zmiksowana wersja jest ciekawsza i ukryta w pucharku w kolorze włoskiej flagi. Składniki: (2 porcje) 2 kulki mozzarelli w zalewie Galbani 4 łyżki mleka 3 pomidory 1 papryczka chilli 20g liści świeżej bazylii 6 łyżek oliwy z oliwek(...)sól pieprz 1 bagietka oliwa czosnkowa Wykonanie: 1. Ser mozzarella odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze części, dodać mleko, szczyptę soli i zmiksować na gładką masę, następnie przełożyć do pucharków. 2. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części, dodać posiekaną papryczkę chilli, sól i zmiksować do postaci gładkiego musu. Gotowe przełożyć do pucharków z mozzarellą. 3. Liście bazylii umyć, osuszyć, przełożyć
Szalona Kuchnia EwelinySzybkie naleśniki na obiad lub romantyczną kolację. Uderzająca prostota i doskonały smak. Idealne dla osób, które nie mają zbyt dużej ilości czasu. Naleśniki pełnoziarniste z pieczarkami
Karola gotujeRicotta- puszysty, lekki, delikatny włoski serek, jest jednym z głównych składników prostego, szybkiego i aromatycznego dania, które pragnę Wam zaproponować w ramach akcji Viva Ricotta ogłoszonej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJakoś tak się złożyło, że sporo z ostatnich przepisów bazowało na cieście drożdżowym. Nie inaczej było dzisiaj - przygotowałem pyszne serowe gruzińskie chaczapuri adżarskie w autorskiej wersji
Wyprawy kulinarnenaczyniu żaroodpornym wylałem resztę sosu i posypałem resztą sera. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Zapiekałem przez 20 minut bez przykrycia - tak aby ser zaczął się lekko rumienić. Dojrzałe awokado pozbawiłem pestki, obrałem ze skórki i pokroiłem w centymetrową kostkę. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki i wraz z awokado włożyłem do miseczki. Dodałem(...)łyżki oliwy, sok z 1/3 limonki, a całość posypałem połową pęczka natki świeżej kolendry. Całość przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki, gdzie sałatka powinna spędzić co najmniej około 10 minut, aby smaki uległy połączeniu. 200 ml kwaśnej śmietany wylałem do miseczki i wymieszałem z sokiem z 1/3 limonki, sól, czarny świeżo zmielony pieprz
Wyprawy kulinarnePrawie ( jak wiadomo prawie robi wielką różnicę ) jak typowa surówka z marchewki. Jednak dodatek oscypka nadaje jej zupełnie innego smaku ( zmienia bardzo dużo ). Słodycz marchewki połączona
Smaki EwyBardzo lubię placki ziemniaczane. Proste danie, ale jakże smaczne. Dzisiaj wzbogaciłam je mięsnym farszem i podałam w postaci roladek. Składniki: Placki ziemniaczane: 70 dag ziemniaków
Salonik smakówprzyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały mielone w całości) Mączka z ziarna sezamowego Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie ziarna sezamowego. Idealnie nadaje się do potraw z papryki, sera, cebuli. koszt : około 8 zł/ 250 gram W sklepach ekologicznych i na portalach internetowych nie spotkałam się z gotowymi produktami z mączką, jednak bardzo łatwo ją przygotować z łatwo dostępnych(...)ziaren sezamowych. Mączka z ziaren słonecznika Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do kawy). Idealny jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką migdałową. koszt : około 6-8 zł/ 350 gram Produkt dostępny praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych. Mąka z orzechów włoskich Mąka
Tradycyjna KuchniaPyszna wariacja w temacie "sałatka Cezara" - sałatę rzymską zamieniłam na mieszankę sałaty lodowej, szpinaku i rukoli. Efekt ? Oceńcie sami - nam baardzo smakowało. Sałatka w tej wersji może spokojnie pełnić funkcję obiadu dla dwóch osób :) SKŁADNIKI garść rukoli garść szpinaku "baby" 1/2 główki niewielkiej sałaty lodowej duża pierś z kurczaka oliwa czosnkowa świeży lub suszony tymianek oliwa/olej do smażenia(...)oliwa czosnkowa (przepis tu ) sól pieprz sok z cytryny 3 kromki chleba tostowego gałązka pomidorków cherry 100ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy twardy żółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem (suszonym lub posiekanym świeżym) i dwiema łyżeczkami soku z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i smażymy kurczaka na dużym
Moje Kuchenne Rewelacjesalsę z pomidorami i z liczi. Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki. Do ciekawej lektury o liczi odsyłam Was do Bloga Ziołowy Zakątek: http://ziolowyzakatek.com.pl/liczi/ Składniki: 250 g mąki pszennej 2 duże różyczki brokuła 2 jaja(...)mleka czosnek granulowany łyżka tymianku łyżka rozmarynu szczypiorek łyżeczka soli pieprz pół cebuli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag wędzonego boczku 15 dag żółtego sera u mnie cheddar Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie
Bon Appetit MałgorzatyChrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem z czosnkiem, szczypiorkiem i słodką papryką Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze na świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami
Moja smaczna kuchniaweekend robiliśmy grilla z okazji imienin mojej mamy. Tradycyjnie była karkówka, sałatki, tzatziki czy żeberka. Na szybko zrobiłam też grillowane pieczarki. Można przygotować je np. poprzedniego dnia. Składniki (ilość na jedną tackę): 15 pieczarek natka pietruszki sól, pieprz 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Pieczarki obrać i oddzielić trzonki od kapeluszy.Trzonki pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym
Pasja SmakuPomysł na sobotnią kolację z mojego ulubionego brokuła. Składniki: - 1 brokuł - 1 puszka kukurydzy - 4 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - ser feta - 10 dkg ziaren słonecznika
Zainspirowana w kuchni