niedzieli (potrzeba ok. 3 łyżek) 250 g pomidorków koktajlowych 1 nieduża marchewka 1 ogórek gruntowy 1/2 czerwonej papryki (tej, co została po sałatce z poniedziałku) 40 g zielonych oliwek bez pestek 1/2 opakowania (100 g) sera feta (resztę sera dodaj do spanakorizo) Przygotowanie: Makaron razowy ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Następnie go odcedź i jeszcze ciepły wymieszaj
Chilli Czosnek i OliwaTradycyjna grecka sałatka ze świeżych, soczystych, grubo krojonych warzyw, wyrazistych w smaku czarnych oliwek i sera fety, który jest uważany za najlepszy kulinarny wynalazek greckiej kuchni. Całość skropiona aromatycznym dressingiem smakuje rewelacyjnie i znakomicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Składniki: 1 sałata lodowa 3 pomidory 2 ogórki 2 czerwone małe cebule 160g czarnych oliwek 300g sera feta Dressing
Szalona Kuchnia Ewelinypokroiłem w słupki. Seler po oczyszczeniu i umyciu pokroiłem w cienkie plasterki. Cebulę obrałem i drobno pokroiłem. Szczypiorek posiekałem. Orzechy pokroiłem grubo. Ser, cebulę i seler włożyłem do miski, posypałem orzechami i szczypiorkiem, polałem sosem. Sałatkę delikatnie wymieszałem, podzieliłem na cztery porcje, włożyłem do wydrążonych papai
R'n'G Kitchenbędzie miękki ( w razie potrzeby pod koniec można dodać trochę wody). Gdy ryż jest już miękki, dodajemy do niego masło i starty ser. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i podajemy razem z królikiem i ulubioną sałatką
Kuchnia Bon Appetitspód tarty przez ok 15 min. Na podpieczonym spodzie układamy bakłażan, następnie posypujemy szynką i polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami, posypujemy serem i pieczemy ok 25 min w temp 180 st Tartę podajemy z sałatką lub salsą. Szynka Włoska Hańderek do tarty jest doskonałym dodatkiem. Polecam wędliny Hańderek ponieważ są smaczne
Gotowanie jest łatwepolać sosem. Sos do sałatki : 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny płaska łyżeczka miodu Jeśli nie mamy składników na sałatkę jak powyżej, to proponuję do mięsa Czerwoną cebulę . Jarzębina do mięs i serów też jest smaczna, ale mnie bardziej do smaku przypadła Czerwona cebula
Proste PotrawyUwielbiam mozzarellę- przede wszystkim za jej delikatny, nigdzie indziej nie spotykany smak. Używam jej do zapiekanek , wykorzystuję ją też np. do zrobienia sałatek . Zastosowań mozzarelli jest naprawdę wiele.W większości jednak przepisów z jakimi się spotkałam ser ten stanowił tylko dodatek do danego dania. Tutaj to właśnie mozzarella jest głównym jego składnikiem. Przystawka idealnie nada się zarówno na rodzinne przyjęcie
Pobite gary Barbarybłonnika i znikomą ilość tłuszczu. Rukola w kuchni Rukola świetnie sprawdza się na surowo. Charakterystyczny, pikantny posmak świetnie uzupełnia różnego rodzaju sałatki. Można go także nakładać na kanapki. Można spotkać ją w kompozycji z serami pleśniowymi, świeżymi lub suszonymi pomidorami, ugotowanymi jajkami, czy mięsem. Stanowi także świetne połączenie z makaronami, co można z łatwością zauważyć w kuchni włoskiej. My pokażemy
Ciasna KuchniaKoleżanka dała mi bardzo fajny pomysł na zrobienie pasty na kanapki, ja jadłam jako sałatkę ale kanapeczka też była rewelacyjna. Składniki: jaja 10 szt szczypiorek 2 pęczki ser w kawałku jakiś żółciutki 300 g majonez 6 łyżek musztarda miodowa 2 łyżki sól do smaku pieprz biały mielony do smaku Krok 1 Jaja gotujemy na twardo( w moim przypadku 7 minut
Różowa kuchniakaczki ponad 2 tygodnie. Po tym czasie była idealna do konsumpcji! Wędlinę podajemy pokrojoną w bardzo cienkie plasterki np. z różnymi gatunkami serów i czerwonym winem. Taka kacza szyneczka może też być pysznym dodatkiem do sałatki. Smacznego! The post Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię łączyć gruszkę z wytrawnymi potrawami. I tak towarzyszyła ona już przeróżnym sałatkom i śledziom. Przyszła kolej również na schab, który zapieczony z gruszką i serem jest prawdziwym smakowym rarytasem. 6 plastrów schabu 2 duże, dojrzałe gruszki 100g twardego sera długodojrzewającego sól, pieprz olej 1. Każdy plaster schabu cienko rozbijamy, przekrawamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy niewielką
Szefowa kuchnipikniku Kuchenny Ryś dzięki któremu mam wspaniałe zdjęcia. Jako moje popisowe dania w tym roku wystąpiły: Tartaletki z burakiem ćwikłowym i kozim serem - które niewątpliwie były mistrzem całego stołu i rozeszły się w parę minut Sałatka z tuńczykiem podana w makaronie Conchiglioni tzn dużych muszlach - idealna na przystawkę na ,,jednego gryza" Piernik bez jajek pieczony na musie jabłkowym który jest
sierotka maRysia w kuchniprzepadałam. Przy okazji danie to powinno się nazywać "SOS", bo gdy nie mamy właściwie nic co wydawać by się mogło nadaje się na sałatkę, pojawia się właśnie ten przepis. ;) 1 opakowanie dowolnego tortellini (u mnie z serem, ale polecam z szynką, smakuje lepiej) ok. 250g pieczarek (można, a nawet wskazane dać więcej) 4 spore szalotki pęczek szczypiorku sól i pieprz
Kuchenna KontrrewolucyaSposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w półtalarki. Ananasa, kukurydzę i seler odsączamy z zalewy. Jajka i żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ananasa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry
Pobite gary BarbarySałatka z truskawkami i granatem. Sałatka z truskawkami Składniki 1 niewielka główka sałaty 200 gram truskawek 1 Krążek sera camembert 1 owoc granatu Sos balsamiczny z poprzedniego przepisu Sposób przygotowania Sałatę myjemy , suszymy i drzemy na niewielkie kawałki. Truskawki dzielimy na ćwiartki. Krążek Camemberta dzielimy na 8 trójkątów. Z owocu granatu wydłubujemy pestki Całość mieszamy. Przed samym podaniem
Miód i pieprz