marszu jest gotowanie czegokolwiek. W takich sytuacjach ratunkiem są sałatki - bo są szybkie i najczęściej (tak jak i tym razem) nie wymagają wyjścia po zakupy. Przed Wami kolejny, mocno bazyliowy efekt "czyszczenia" przeze mnie lodówki i spiżarki :) Składniki: - 200 g ryżu - 200 g zielonych oliwek - puszka sardynek w oleju - kilka listków świeżej bazylii - saszetka oleju Kujawski z bazylią(...)puszki sardynki rozgniatamy. Teraz pozostaje tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać saszetkę oleju z bazylią i czosnkiem oraz świeżo posiekaną świeżą bazylię, co rewelacyjnie wzmocni smak. Doprawiamy do smaku solą (jeśli ktoś uzna to za stosowne), pieprzem i odrobiną chilli. Prawda, że szybkie i proste? :) Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez
Kulinarne zapędy Kokosabardzo z cebulą przysmażoną na maśle, lubię z tartą bułką albo z samym masłem. Ale taka fasola świetnie sprawdza się również jako składnik sałatek. Dzisiaj sałatka z dodatkiem sardynek. Sardynki miałam zacne bo prosto z portugalskiego kraju, ale myślę, że inne też będą smaczne. składniki 400 g ugotowanej fasoli (ok 200 g suchej ) 1 czerwona cebula(...)oliwki w krążki (zostawić 3-4 do posypania). Pietruszkę pokroić drobno. Sardynki wyjąć z oliwy, podzielić na małe kawałki. W misce wymieszać fasolę, oliwki, cebulę, sardynki, pietruszkę. wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę, doprawić solą i pieprzem. Posypać oliwkami i pietruszką i płatkami papryki Można dodatkowo polać oliwą. Smacznego
Stare GaryBogata w witaminy i minerały sałatka ze szprotem. Składniki: -2 puszki szprota w oleju ( można zastąpić sardynkami lub tuńczykiem ) -puszka kukurydzy konserwowej -10 dkg sera sałatkowego -kilka kiszonych ogórków -kawałek selera -kawałek pora -odrobina szczypiorku -2-3 łyżki ziaren słonecznika -przyprawa warzywna Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler. Pora
Maminek kulinarnyzimno, np. w sałatce. Czasami kupowanie czegoś w puszcze, to trochę jak kupowanie kota w worku.... Przy szklanych opakowaniach firmy As do Mar nie ma tego problemu, od razu widać co jest w środku, dlatego ten filet z tuńczyka od razu mi się spodobał, a na dodatek jest zalany oliwą z oliwek. Sardynki Sardynki(...)specjalnie wyselekcjonowane zgodnie z wieloletnią tradycją tej firmy. Posiadają certyfikat "Friend of the sea". Są zalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach
Kulinarne przygody Gatitynajwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine , która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz więcej badań(...)tygodniu , szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie takie, które znajdują się w oliwie. Ciekawostką jest, że Grecy czerpali kwasy omega-3 nie tylko z ryb, ale również z dziko rosnącej
Chilli Czosnek i Oliwazależnie od temperatury.do nich zaliczamy kawasy Omega-3 . Głównym źródłem są nasiona lnu, kukurydza, nasiona słonecznika, nasiona soi, olej słonecznikowy, orzechy włoskie oraz ryby tj. łosoś, makrela, sardynki i tuńczyk. Jedne i drugie są korzystne dla naszego zdrowia, obniżając dodatkowo poziom złego cholesterolu LDL. Z drugiej strony zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, który przeciwdziała powstawaniu(...)możemy je znaleźć w smażonych, pieczonych, przetworzonych potrawach, ciastkach i cukierkach itp. NA CO POWINNIŚMY ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY WYBORZE OLEJU?? Przede wszystkim do czego zamierzamy użyć oleju... 1. do sałatek, do chleba czy tez makaronu generalnie do spożywania na zimno najlepsza będzie oliwa z oliwek extra virgin, ale również olej słonecznikowy .....Zarówno oliwa jak i olej słonecznikowy nie nadają się
NaKońcuJęzykaDzień dobry, Dziś zapraszam Was na moją wersję empanadas , popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a
Chilli Czosnek i Oliwauroczystym spaleniu papierowej sardynki, często nad brzegiem morza. Wcześniej organizowany jest marsz żałobny, za katafalkiem z kukłą idą zawodzące płaczki i ludzie w czarnych strojach. Po pogrzebie sardynki Hiszpanie biorą udział w wesołej zabawie aż do rana. Ostatki stanowią najbardziej gorący okres karnawału. To w tym czasie, pomiędzy piątkiem a Środą Popielcową, odbywa się słynny karnawał(...)Śledź pokrojony w paski, cebulkę, cebulkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ogórki i na wierzch paprykę. Cebulka odbierze oliwę ze śledzia i nie trzeba jej niczym doprawiać. Śledź pod pierzynką. Sałatka ta najlepiej prezentuje się w wysokim okrągłym naczyniu. Wszystko układamy warstwami. 1. Ziemniaki ugotowane starte na tarce, 2. Śledzie pokrojone w paski, 3. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną
Kulinarny karnet ChristopheraOd dłuższego czasu dla urozmaicenia, zarówno codziennych kanapek, jak i imprezowych przekąsek, robimy różne pasty. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem, bułeczkami, sucharkami czy bagietką. Wariacji na
Delicious TitbitsDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów . Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki
Chilli Czosnek i OliwaDenominazione di Origine Protetta) i IGP (Indicazione Geografica Protetta). Symbole Bio, Ec, zielonego listka oznaczają, że oliwę wyprodukowano z oliwek z uprawy ekologicznej. Pyszne sardynki z Portugalii A gdy oliwę przyniesiesz do domu, możesz dodatkowo ocenić jej cechy organoleptyczne: Kolor oliwy Oliwa powinna mieć barwę od żółtej do ciemnozielonej . Inny kolor może świadczyć(...)balsamiczną oraz nutą owocową lub warzywną. Oto moje miejsce pracy po degustacji. Oliwy, podobnie jak wino, należy dobierać do przygotowywanych potraw. Oliwy lekkie (nr 1 i 2) pasują do sałatek i owoców morza. Kolejne raczej do mięsa, np. nr 5 i 6, czyli oliwy intensywnie owocowe pasują do czerwonego mięsa. Co myślicie o metodzie degustacji oliwy? Spróbujecie? Choć te czynności
Chilli Czosnek i OliwaSprawdź inne wyszukiwania: