mnie odstraszały, lecz teraz się do nich przekonuję. Ich smak nie jest tak bardzo różny od smaku zwykłego makaronu. Może w tradycyjnych włoskich daniach wypadają różnie, jednak w sałatkach w towarzystwie dużej ilości warzyw smakują całkiem dobrze. Sałatka makaronowa z fasolką szparagową i tuńczykiem Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu kokardki 150 g fasolki szparagowej (u mnie mrożona(...)łyżki oliwy 10 pomidorków koktajlowych 10-12 dowolnych oliwek (ja użyłam dużych, zielonych oliwek, z których usunęłam pestkę, następnie pokroiłam na małe kawałki) 3 duże garści paczkowanej mieszanki sałat 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj
Chilli Czosnek i Oliwakurczaka 1 łyżka oleju kokosowego garść mix sałat – około 30 g 60 g (1/4 sztuki) gruszki 15 g orzechy włoskie 30 g sera pleśniowego Przygotowanie: Kurczaka posypać przyprawą i podsmażyć na oleju. Na tortillę włożyć sałatę, plastry gruszki oraz pokrojonego w paski kurczaka i ser feta. Całość posypać posiekanymi orzechami i zawinąć(...)jajko na twardo 2 łyżki kukurydzy 1 łyżeczka musztardy garść mix sałat świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ugotować jajko. Tuńczyka oraz kukurydzę odcedzić. Jajka pokroić w kostkę wymieszać z rybą oraz kukurydzą, doprawić pieprzem. Placki do tortilli wysmarować musztardą, wyłożyć sałatkę oraz wymieszane wcześniej składniki i zawinąć w rulon. Gotowe. Tortilla
KuchniaWeDwoje.plJak tam Wasze postanowienia Noworoczne ? Wymyślone ? Wprowadzone do realizacji ? Jedno z moich postanowień brzmi : wprowadzić do diety całej rodziny więcej warzyw. Z góry wiem jaka będzie
Kuchnia w opałachcałości równomiernie oblepione sosem. Wykładamy sałatę na talerz – jak wspomina Julia Child Caesar podawał sałatę na wielkim półmisku, ułożoną szczytami listków do środka, tak żeby łatwo było wziąć liść w palce i zjeść. Posypujemy ostudzonymi grzankami i strugami świeżego parmezanu. Ja podaję tą sałatkę jako pełne danie obiadowe – z dodatkiem steka wołowego, pieczonego lub grillowanego boczku albo kurczaka pokrojonych(...)łyżki oliwy z oliwek 120ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego 3 łyżki drobno startego parmezanu sól pieprz ½ czerstwej bagietki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich – bazylia, oregano, tymianek 2 małe sałaty rzymskie (15-20cm) lub jedna duża 20-30cm) strugi świeżego parmezanu Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchensoku z cytryny, - ½ ogórka zielonego (ok. 100g), - 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g), - 1 łyżka posiekanego koperku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy listki sałaty 2. Awokado i ogórka obieramy i kroimy w kostkę 3. Mięso(...)marynujemy w oleju, ulubionych przyprawach i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 15-20 min. Czekamy aż mięso ostygnie, kroimy je na plasterki i układamy na sałacie. 4. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Sałatka jest bogata w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), która działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która działają przeciwmiażdżycowo. Wartość
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachLudwik Majlert i karczochowisko Pierwszy raz w życiu widziałam z bliska pole szparagowe ! I nawet weszłam w szkodę :) Zbierałam brokuły łodygowe, w sezonie zrobiłam z niego sałatkę z mozzarellą. Młode łodyżki można jeść na surowo, a liście doskonale smakują lekko zblanszowane. . Jarmużowe pole Tak prezentował się fioletowy jarmuż... A tak z bliska(...)domu. Przytargaliśmy torby pełne pyszności :) Oto one: burak liściowy Mangold jarmuż zielony jarmuż fioletowy sałata rzymska brokuł łodygowy karczochy cukinia baby radicchio koper włoski cykoria sałatkowa rukola i nieobecny na zdjęciu młodziutki szpinak ! Teraz pozostało nam tylko czekać na kwiecień, kiedy to w gospodarstwie zaczyna się zbiór
Kulinarne przygody GatitySzpinak, brokuły, rukola, soczewica, ogórki, bób... mogę tak wyliczać bez końca. Zielone warzywa nie tylko ładnie prezentują się na talerzu, ale i są pyszne i zdrowe
Moja smaczna kuchniaAzjatyckie smaki to jedne z najchętniej próbowanych w Polsce, jest wiele bardzo esencjonalnych potraw ze wschodu ale brakuje czasem czegoś co u nas jest niezastąpione - SURÓWKI
Kuchnia PROzdrowotnaKolejny klasyk czyli kurczak-ananas w sałatkowej odsłonie. Wersja odchudzona czyli mniej majonezu, więcej zielonego i chrupkiego. Będzie rzodkiewka, sałata masłowa, orzech włoski i sos z
Kuchnia PROzdrowotnakostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami i mieszamy z majonezem.Tak przygotowana sałatka hawajska powinna przez minimum 1 godzinę w lodówce, aby nabrała smaku. Smacznego.oraz sałatka à la capreseTe sałatki są też bardzo sycące i efektownie wyglądają.Oprócz sałatek, polecam faszerowane jajka i warzywa: pomidorki i ogórki(...)pieprzem, zawijamy w papier do pieczenia i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Odcinamy 1 plaster, który kroimy w kosteczkę i dodajemy do żółtek wraz z jogurtem, posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek.Pomidory faszerowane fetą.Składniki:pomidory koktajlowe,1op. sera feta,1 łyżeczka jogurtu greckiegoświeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru)zioła do sałatek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś prezentuję Wam kolejne zestawienie. Tym razem chciałabym przedstawić moje pomysły na surówkę do obiadu. Osobiście nie wyobrażam sobie drugiego dania bez warzywnego dodatku. 7 pomysłów
Słodkie okruszkiNareszcie mamy prawdziwą wiosnę! Słonecznie, ciepło, a na talerzu pojawia się coraz więcej kolorów! W ciepłe dni spokojnie można zjeść obiad na balkonie czy tarasie, ważne
Moja smaczna kuchniaFaszerowane łódeczki cykorii Cykorię najczęściej możemy znaleźć w gotowych mixach sałat, które dziś dostępne są praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Używa się jej jak sałaty, wykorzystując do komponowania domowych lekkich sałatek. Zwiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, w tym karoten i kwas foliowy. Składniki zawarte w cykorii korzystnie wpływają na pracę nerek oraz wątroby, pobudzając ją do wydzielania większej ilość(...)łódeczek z farszem z jajka i pieczarek! Faszerowane łódeczki cykorii - przepis: Składniki: (farsz na około 9 łódeczek) cykoria 2 jajka 20-25 dag pieczarek około 5-8 dag orzechów włoskich łyżka majonezu sól, pieprz do smaku łyżka masła Faszerowane łódeczki cykorii - jak zrobić? Cykorię podzielić na listki, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w drobną
Moje QulinariaSpecjalnie dla Was, właśnie teraz, kiedy cukinia króluje na straganach, najlepsze z najlepszych przepisy na moje ukochane warzywo! Pamiętajcie, że im mniejsza cukinia, tym smaczniejsza, ma
Moja smaczna kuchnia