nawet powstają restauracje w których każde danie zawiera awokado. Ja tym razem postanowiłam dodać je do sałatki, muszę przyznać, że jest ok ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z awokado składniki 1 awokado 100 g rukoli 3 pomidory (ja użyłam odmianę pomarańczowych pomidorów) 1 papryka czerwona 100 g sera feta 1 czerwona cebula 50 g (garść) zielonych oliwek Sos sałatkowy: 1/4 szklanki(...)oliwek 2 łyżeczki octu z czerwonego wina 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka miodu Sałatka z awokado wykonanie: Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka, a awokado w dro bną kostkę. Do miski przekładamy umytą rukolę, dodajemy posiekane warzywa i kruszymy ser feta. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i całość polewamy
Delusional TrineNajczęściej do sałatek używam kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Świetnie łączy się z czarnymi oliwkami, rukolą i cytrusami. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli jest przepyszna, wyrazista w smaku. Takie sałatki śmiało można zabrać ze sobą do pracy. Bardzo syte, kolorowe, z powodzeniem zastapią tradycyjny obiad z kaszy gryczanej z gulaszem, który jest znacznie cięższy i nudny, a wiosna(...)tego przepisu, rozmarzyłam się, pyszności! Można posypać sałatkę ulubionymi ziarnami podprażonego słonecznika lub sezamem. Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy 1/2 szklanki konserwowego groszku 1 mozzarella 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki czarnych i drylowanych oliwek sól do smaku Przygotowanie: Ugotowaną kaszę przesypujemy do miski
Moja smaczna kuchniaktórych wykorzystujecie świeże zioła wieloletnie i jednoroczne . Ślijcie przepisy na chłodniki z majerankiem i miętą, fasole z cząbrem i kolendrą, ziemniaki z koperkiem i szczypiorkiem, sałatki z oregano i rukwią, surówki z rukolą i jadalnymi kwiatami, zupy z natką pietruszki i lubczykiem, kotlety z tymiankiem i bazylią. Oczywiście to tylko propozycje ;) Zgromadźmy przepisy na zupy, dania główne oraz sałatki
Weekendy w domu i ogrodzieKolorowa i smaczna sałatka na śniadanie doskonała o każdej porze roku,nie tylko zimą. na jedną porcję: garść rukoli 1 jajko ugotowane na twardo 1/2 awokado kilka pomidorków koktajlowych plaster wędzonego łososia dresing: 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól świeżo mielony pieprz Na talerzu rozłożyć porcję sałaty,ułożyć pokrojone na ćwiartki
Kolorowa kuchnia Elkimaksimum smaku. Muszę przyznać, że bardzo podoba mi się ten kulinarny minimalizm. Koniecznie spróbujcie, efekt zaskakująco dobry. Danie idealne na każdą porę dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 100 g mieszanki sałat z rukolą 1 duża dobrze dojrzała gruszka 100 g niebieskiego sera pleśniowego Kilka (ok. 6) orzechów włoskich Sos: 1 łyżka (25-30 g) miodu Sok z połowy czerwonej pomarańczy(...)umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki, można ją delikatnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniała i ułożyć na sałacie. 4) Ser pokroić w kostkę, dodać do sałatki, i posypać wcześniej przygotowanymi orzechami. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (miód, sok z pomarańczy, olej i sok z cytryny) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 6) Gotową sałatkę
Fitsweet.meTuńczyka odsączyć. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Przygotowujemy dresing. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i musztardą. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy rukolę,tuńczyka, pokrojone awokado i pomidorki koktajlowe. Polewamy naszą sałatkę sosem oraz posypujemy sezamem. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł Sałatka z tuńczykiem i awokado pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEparu dni za oknem piękna wiosna, więc niech zagości ona również na naszych talerzach. Jak wiosna – to niech będzie duuuużo zielonego. Bazą każdej sałatki może być sałata lodowa, rzymska, roszponka, rukola, a najlepiej to, co smakuje nam najbardziej. Do zielonej bazy dodajmy ogórka, rzodkiewkę, czy inne warzywa, które mamy w lodówce, do tego oczywiście ulubione zioła. Dobrze, żeby
Be Fit Be Strongsałatka: 1 opakowanie mix sałat z rukolą 1 opakowanie / 100 g wędzonego łososia 8 pomidorków cherry 1/2 kostki sera fety 2 łyżki pestek słonecznika 1 szklanka makaronu z mąki durum sos jogurtowo-chrzanowy : 1 łyżka chrzanu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny pieprz Zaczniemy od sosu. W miseczce mieszamy chrzan, jogurt, sok z cytryny sól(...)przepisu na opakowaniu ale al dente. Odcedzamy i studzimy. Na każdy talerz wykładamy sałatę, makaron, pokrojone na ćwiartki pomidorki, plasterki łososia i posypujemy słonecznikiem. Na koniec polewamy sosem chrzanowym. Sałatka idealna do pracy- pamiętaj aby sosem polewać tuż przed podaniem
KuchcikoweLoveSKŁADNIKI: 1/2 piersi z kurczaka 6 świeżych szparagów 1/2 paczki rukoli 1/2 paczki roszponki Pomidorki koktajlowe Zielone oliwki Musztarda dijo Oliwa z oliwek Ocet winny, oregano, sól, pieprz Przygotowanie kurczaka: Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą. Przygotowanie sosu: Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu(...)Przygotowanie szparagów: Szparagi obieramy ze skórki, najlepiej obieraczką do warzyw. Wrzucamy je do gotującej się i osolonej wody. Po 4-5 min. powinny być idealne. Przygotowanie sałatki: Na talerzu układamy mix z rukoli i roszponki. Dodajemy pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy ostudzonego kurczaka i szparagi. Polewamy wszystko sosem
kulinarnyJaprzepis nie został jeszcze oceniony) Sałatka z jajkiem i boczkiem to propozycja sałatki na obiad lub kolację. Smaczna, kolorowa, sycąca! Do przygotowania sałatki użyjcie ulubionej sałaty lub mieszanki sałat. Ja najczęściej używam miksu z dodatkiem rukoli. Lubię także sałatę rzymską, która jest fajnie chrupiąca. Tą sałatkę możecie przygotować również na bazie zwykłej sałaty masłowej czy lodowej – co kto lubi
Kuchnia Bazyliiproponuję taką ze świeżymi warzywami, fetą, pestkami słonecznika, dyni,orzeszkami pinia. Przepyszna! Świetnie smakuje tez do czosnkowej bagietki jako samodzielne danie Składniki: opakowanie mieszanki sałat z rukolą 15 kostek sera feta op. chrupiącej sałatki Bakalland- prażony mix:słonecznik,dynia,pinia 15 pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewki garść kiełków lucerny sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny pieprz
Z Majeczką w kuchniczekał, czekał, aż w końcu sobie o nim przypomniałam ;) Tego mi było trzeba w te pochmurne, szare i deszczowe dni! Pozytywny zastrzyk energii, polecam! :) Składniki: Sałatka: pół opakowania mieszanki sałat z rukolą (całe opakowanie ma 150g) słoiczek suszonych pomidorów ser camembert 3/4 opakowania tortellini trzykolorowego z szynką ( do kupienia w Biedronce) bazylia ( nieduża garść świeżej lub płaska łyżka suszonej) kilka(...)pomidory pokrojone w paski, tortellini, bazylię i ziarna słonecznika. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Na wierzchu układamy ser camemebert pokrojony na mniejsze kawałki. GOTOWE! :) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkaburaka można pokroić w kostkę, paski, czy tak jak ja w cienkie plasterki a'la carpaccio, zawsze smakuje wyśmienicie! Do przygotowania 1 porcji* sałatki będziemy potrzebować: - 1 ugotowanego buraka - pół opakowania mieszanki sałat z rukolą - 1/3 kostki sera typu feta - 2 łyżeczki łuskanego słonecznika *1 porcja sałatki miała wielkość talerza obiadowego Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 1 łyżeczkę miodu - 1 łyżeczkę
Bez CebuliCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków i pieczonej sałaty rzymskiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Sałata rzymska – 1 duża sztuka Parmezan – kilka plasterków Orzechy pini – 2 łyżki Pesto z natki pietruszki – 4 łyżki(...)minut lub grillujemy. Gdy buraki będą już przestudzone układamy je na talerzu razem z sałatą rzymską, którą polewamy 4 łyżkami pesto. Dekorujemy całość rukolą i pomidorami koktajlowymi, a także posypujemy parmezanem i orzechami pini. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek i pesto
Kuchnia Bon AppetitZawitała dziś jako dodatek do chrupiących gorących bułeczek na śniadanie. Zdrowie na dzień dobry. Kuszące kolory wiosny:) Żurawina przełamuje smak rukoli, a feta świetnie komponuje się z pomidorami. Nic tylko jeść! Zamienniki i powstanie nowa sałatka! Zamiast fety - twarożek, zamiast żurawiny - rodzynki, możecie sałatkę posypać także pestkami dyni, słonecznika, płatkami migdałów, dodać starte na twardo jajko. Polecam każdą smaczną(...)żurawiny po 2 łyżki pokruszonej fety szczypta soli, pieprz do smaku Przygotowanie: Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rukolę układam na talerzach (po równo;) pomidory kroję w ćwiartki, układam po jednym pomidorze na talerz, posypuję fetą i żurawiną, solę i pieprzę. Opcjonalnie możecie sałatkę polać oliwą z oliwek, olejem lnianym, wymieszać. Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchni