sałatka z rukolą - 2867 przepisów (strona:156/192)

Filet z kurczaka z pesto z rukoli i prażoną dynią a do tego farfale ze szpinakiem 123

filet i makaron omnomnom filety z kurczaka pesto z rukoli  łuskana dynia sól pieprz ziołowy makaron farfale (omnomnom) 300 g szpinaku lub buraka naciowego pół cebulki 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy 2 łyżki śmietany 18% Filet z kurczaka przekroić i rozklepać trochę lub jeśli jest mały rozklepać w całości. Posypać solą i pieprzem. Przykryć(...)przewróceniu na wierzch położyć na każdym po łyżce pesto posypać ziarnami dyni i smażyć aż przyrumieni się druga strona filetu. Na  tej samej patelni podgrzać makaron ze szpinakiem. Sałatkę zrobiłam z ogórka, cebuli i papryki z odrobiną oliwy. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Makaronowa sałatka z mango, ogórkiem i salami 122

sałatka jest bardzo dobra, ale…. ci, którzy mnie znają, wiedzą, że sałatka bez majonezu to dla mnie nie sałatka;) i tak, po jej spróbowaniu, uznałam, że czegoś mi brakuje i dodałam do niej 2 łyżki majonezu… Wiem, to już uzależnienie, ale cóż poradzić – jestem tego w pełni świadoma;) Ci, którzy nie mają „zboczenia” na tym punkcie(...)Odcedzamy. Mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy. Korniszony i salami kroimy na paseczki. Mango kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy porwaną na mniejsze części sałatę i rukolę. Całość zalewamy dressingiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Źródło

Smaki Na Talerzu
Polskie Guacamole 265

Hej! dziś przenosimy trochę egzotyki na polskie realia. Idealne na śniadanie czy kolacje, mocno sycące i bogate w białko czy witaminę E. Polskie guacamole dzięki połączeniu

Kuchnia PROzdrowotna
Grillowana ośmiornica 198

czosnkowym. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni i umieściłem w nim posmarowane masłem kromki bagietki. Podgrzewałem przez 5 minut, aby masło się rozpuściło. Na talerzach rozłożyłem po kilka garści rukoli, na niej ułożyłem pokrojone w połówki pomidory koktajlowe i pokrojone w kostkę mango. Ośmiornicę podzieliłem na części odkrawając jej macki i odwłok, który pokroiłem w krążki. Tak zwany płaszcz, gdzie(...)maksymalnie rozgrzanym grillu (można użyć patelni grillowej) grillowałem ośmiornicę przez około minutę z każdej strony. Po tym czasie zdjąłem kawałki ośmiornicy z grilla i ułożyłem na wierzchu wcześniej przygotowanej sałatki. Całość polałem przygotowanym wcześniej sosem z zawartością miodu i podałem z bagietką z masłem koperkowo - czosnkowym oraz ćwiartką cytryny położoną z boku

Wyprawy kulinarne
Pesto z rukoli ze słonecznikiem 133

pieczywa lub makaronu (i ja tak robię najczęściej), ale świetnie sprawdza się też w wypiekach (np. zawijane bułeczki z pesto), tartach lub jako samodzielny dodatek do obiadu (zamiast sałatki lub dodatkowo do niej). CIEKAWOSTKA: Jeśli przygotujesz za dużo pesto lub nagle zmienią Ci się plany obiadowe, możesz pesto zamrozić ! To bardzo wygodna forma na jeszcze szybszy obiad, gdy wiesz(...)jest ogromna ilość. Tradycyjne, włoskie pesto przygotowuje się na bazie świeżej bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu i soli (i tu przyznaję, że takie zjem, ale bez zachwytów), natomiast pesto z rukoli ze słonecznikiem , na które przepis poniżej to moje ulubione! Pesto z rukoli to w ogóle z zielonych moje ulubione, jakich by dodatków nie miało ;) ale uwielbiam też czerwone pesto

Kolorowy Przepisownik
Tortilla z sardynkami 120

kompozycja smakowa przypadła mojej rodzinie bardzo do gustu.  A czy Wy lubicie takie przekąski ? Tortilla z sardynkami SKŁADNIKI:  3 placki tortilli 3 garście sałaty - mix z rukolą 9 pomidorków koktajlowych 1 papryka czerwona szczypiorek 3 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego 1 puszka sardynek z mórz północnych w oleju z pastą pomidorowo-czosnkową PRZYGOTOWANIE: Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy(...)opakowane dodatkowo są w tekturowe pudełko z wszelkimi niezbędnymi informacjami. Po otworzeniu ukazuje się puszka w której kryją się równiutko poukładane sardynki. Rybki te idealnie nadają się do wszelakich sałatek czy dań, w których kawałki ryb mają być większe i dostrzegalne. W naszej tortilli idealnie sprawdził się produkt, który testowałyśmy. Z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po owe rybki na sklepowe półki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 135

konfiturą figową będzie idealny dla amatorów serów. A ja się do takich zaliczam. Tego grillowanego camemberta niedługo przygotuję sama w domu. Camembert jest u mnie częstym dodatkiem do sałatek. Składniki dla 4 osób: 4 krążki sera camembert (4 x 125 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki całych migdałów bez skórki(...)białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej mały pęczek natki pietruszki imbir mielony do smaku 2 garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania: Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką oraz imbirem. Prażymy orzechy i migdały, następnie dodajemy zmiksowany miód

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaki ze szparagami i łososiem na sosie z avocado 114

Ludzie mają różne sposoby na radzenie sobie z obecną sytuacją. Ponoć dla zdrowia psychicznego warto zrobić do czasu do czasu coś co będzie namiastką luksusu –

Cooking for Emily
Tarta z dynią, grzybami i śledziami (przepis K. Okrasy) 126

znajdzie coś dla siebie. Na warsztat wzięliśmy aż cztery przepisy z książki – tartę z dynią, borowikami i śledziem, do której właśnie załączam przepis, halibuta w papilotach z warzywami, sałatkę z pieczonych buraków i zupę z soczewicy. Każde danie miało w sobie coś wyjątkowego, ale myślę, że najważniejszą rzeczą jaką wyniosłam z warsztatów, to to że umiejętne połączone składniki(...)USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 10 PORCJI) Tarta   ½ opakowania ciasta francuskiego   ½ dyni piżmowej   1 młoda cukinia   3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany   garść rukoli   3 borowiki (świeże lub mrożone) bądź inne ulubione grzyby   garść liści szpinaku Śledzie   3 filety śledziowe   ½ pora (biała część)   100 ml oleju rzepakowego

A to pestka
Żytnie krążki cebulowe z orzeszkami i papryką na ostro 223

Witajcie!, pustki w lodówce? jest na to sposób :) Krążki cebulowe! kojarzone są głównie z fast foodem lecz tu zostaną wzbogacone o razową mąkę żytnią. Do tej

Kuchnia PROzdrowotna
Pomysły na zdrowy lunch ze słoika 83

Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z soczewicy, pieczonego łososia i szparagów Bazę sałatki stanowi czerwona soczewica, zdrowa i mało kaloryczna. Łososia (koniecznie morskiego) upiekliśmy w super prostej, ale świetnej marynacie. Do tego szparagi i pomidorki koktajlowe. Zobacz przepis . Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado W tym daniu niesamowity jest dresing do sałatki, zrobiony na bazie(...)dowcip akcentem przyprawy curry. Zobacz przepis. Lista zakupów Mięso/ryby 2 kacze piersi 0,5 kg polędwiczek drobiowych 0,5 kg świeżego łososia 300 g krewetek Warzywa/owoce Duży pęczek rukoli, roszponki lub innej sałaty Pęczek szparagów 500 g pomidorków koktajlowych 1 awokado Główka czosnku Mały kawałek imbiru 1 średniej wielkości batat Cytryna 1 duży granat lub dwa małe 1 dość

Niedzielny kucharz
Zielone szparagi w sosie fagiolata 109

szparagi z sosem to moja ulubiona przystawka do grilla. Szparagi świetnie sprawdzają się w wielu przepisach. osobiście uwielbiam kanapki ze szparagami . Szparagowe kłosy są u mnie częstym dodatkiem do sałatki. Odcięte końcówki szparagów wykorzystuję na krem szparagowy . Tak, jest to zdecydowanie moje ulubione warzywo latem, które jest mało pracochłonne w przyrządzeniu i smakuje niebiańsko. Bardzo polecam grillowane szparagi z sosem(...)która z nami współpracuje. Grillowane szparagi 4 porcje Składniki: 500 g zielonych szparagów 2 łyżki oliwy sól morska czarny pieprz, młotkowany pieczone orzeszki piniowe 30 g parmezanowych wiórków garść rukoli Sos fagiolata ok. ½ l 400 g białej fasoli, ugotowanej 3 łyżki kaparów w zalewie 3 fileciki anchois 2 łyżki soku z cytryny 3 żółtka 100 ml oliwy z oliwek czarny

codojedzenia
Pesto z bazylii i "Rubinowe czółenka" 197

Pesto z bazylii do niedawna było dla mnie zupełnie niejadalne - gorzkie i dziwne w smaku. Dlatego dotychczas robiłam z natki pietruszki i rukoli . Kiedyś wykosztowałam się na orzeszki piniowe, by zrobić prawdziwe włoskie pesto, a okazało się znów niejadalne. Wiosną tego roku przekonałam się do niego za sprawą jednej z warszawskich restauracji - pesto było genialne! I ponownie postanowiłam je zrobić(...)łyżek oliwy. Całość rozdrobnić ręcznym blenderem. Cały czas miksując, dolewać stopniowo oliwę aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Na koniec dodać ocet i dokładnie wymieszać. Pesto może być dodatkiem do sałatek, kanapek lub dań głównych. Lubię książki Joanne Harris za ich unikatową atmosferę i scenerię. Dlatego z przyjemnością sięgnęłam po drugą część sfilmowanej " Czekolady ", czyli " Rubinowe czółenka ". Minęły 4 lata. Vianne

Weekendy w domu i ogrodzie
Pesto bazyliowe 146

Bardzo lubię pesto z rukoli, pomidorów suszonych czy bazylii. Gotowy, kupiony w sklepie nie smakuje mi tak, jak te które sama przygotowuję.   Każdy może zrobić swoje pesto i doprawić tak jak lubi. Można dodać ulubionego sera, ja np. często dodaję wędzonego radamera, dzięki temu w pesto wyczuwalny jest delikatny posmak słodyczy. Składniki: 4 garście świeżej bazylii, 10 zielonych oliwek(...)smaku. Rada: solą i pieprzem doprawiamy na sam koniec, ponieważ niektóre składniki jak oliwki czy ser są słone. Pesto przechowujemy w lodówce, możemy dodawać go do makaronów czy sałatek. Również tradycyjne paluchy czy kopytka podsmażone w pesto idealnie smakują. A przepis znajdziecie na blogu w daniach jarskich . Smacznego

Moniki Smakołyki
Sałatka z dorsza atlantyckiego w przyprawie garam masala na parze z dodatkiem warzyw 123

Kolejny szybki przepis na zdrowy obiad lub też sałatkę, potrzebujemy tylko 2 rzeczy które są kropką nad "i"- przyprawa garam masala i olej sezamowy :) Składniki (1 porcja) 100 g dorsza atlantyckiego (lub innej białej ryby) przyprawa garam masala garstka czarnych oliwek garstka marchewki Baby Carrots (lub zwykłej pokrojonej w średniej wielkości plastry) 4 różyczki kalafiora 4 różyczki brokuła garstka żółtej(...)warzywa al dente- 15 jeśli ktoś woli bardziej miękkie. W tym czasie możemy na suchej patelni zrumienić ziarna sezamu i słonecznika. Oliwki kroimy na pół. Układamy na talerzu rukolę i roszponkę na wierzch wykładamy warzywa, rybę przekładamy na deskę i zdejmujemy z niej skórę, jeśli ktoś chce może ułożyć cały kawałek ryby. Wszystko posypujemy oliwkami skrapiamy sokiem z cytryny

Piekielna Kuchnia Pati

Proponowane wyszukiwania