salatka z pory - 3237 przepisów (strona:170/216)

Przepisy z łososia- kanapki 184

Uwielbiam łososia pod każdą postacią, więc przepisy z łososia często pojawiają się na moim blogu. Łosoś wędzony na zimno czy ciepło to wyrafinowany i smakowity składnik przekąsek , sałatek , świetny do sosów i na kanapki. Bajgle z wędzonym łososiem i serkiem philadelphia są przepyszne. Delikatne w smaku z dodatkiem kaparów są pochłaniane jeden za drugim. Przepisy z łososia to proste dania(...)bufetowe. Małe kanapeczki z gremolatą udekorowane plastrami łososia to domowa tradycja. Tatar z łososia z buraczkami to kolejna przekąska na zimno. Zabłysłam nią kiedyś na Sylwestra i od tej pory często ją przyrządzam. Kolejne przepisy z łososiem, z których często korzystam to przepisy na torty kanapkowe . To bardzo elegancka zimna przekąska, u mnie bardzo często pojawiająca się na rodzinnych

codojedzenia
Sery z francuskich Alp 193

sposób produkcji i niepowtarzalny smak: Ser Comté www.frenchcheeseclub.com Jest to rodzaj sera twardego produkowanego z krowiego mleka. Ma jędrny, zwarty miąższ koloru żółtego. Smak i zapach sera zależą od pory roku, w której jest produkowany. Latem ser jest żółty, bardziej aromatyczny w smaku. Zimą ma barwę kości słoniowej i orzechowy smak. Charakterystyczne są niewielkie oczka, powstające w trakcie dłuższego leżakowania(...)warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon lub arbois.  Białe wytrawne chardonnay, np. chablis albo pouilly-fuissé. Do serów

gutfut
Muffinki kukurydziano-sojowe z cebulą i olejem porowym (bez glutenu) 133

Muffiny są przepyszne i smakują jak jedne z najlepszych mięciutkich bułeczek. Zrobiłam test świeżości i przyznam, że nawet na trzeci dzień nic nie straciły na miękkości

Di gotuje
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 126

nadzieję, że będzie dobrze. Nadchodzi ta prawdziwa jesień, nie z pięknym słońcem i uroczą aurą, a z deszczem, słońcem za chmurami i zimnem. Mam nadzieję, że podołam tej porze roku i nie popadnę w wir choroby, mam nadzieję, że nie pogłębi się ona przez najbliższy czas - trzymajcie kciuki! Chcę dobrze przygotować się na nadchodzące święta i urodziny, moje(...)chodzić? Niczym... więc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy:  Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem

Cooking Monster
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 170

nadzieję, że będzie dobrze. Nadchodzi ta prawdziwa jesień, nie z pięknym słońcem i uroczą aurą, a z deszczem, słońcem za chmurami i zimnem. Mam nadzieję, że podołam tej porze roku i nie popadnę w wir choroby, mam nadzieję, że nie pogłębi się ona przez najbliższy czas - trzymajcie kciuki! Chcę dobrze przygotować się na nadchodzące święta i urodziny, moje(...)chodzić? Niczym... więc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy:  Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem

Cooking Monster
Niedźwiedzie pesto 153

posiada właściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana Padano(...)nadaje, ale ja używam – do makaronów, mięs, ryb, serów, wędlin, jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można również suszyć,, mrozić i kisić. Na zimę będzie jak znalazł. Gorąco polecam, a w najbliższym czasie kolejne przepisy z czosnkiem

mojewypiekiinietylko
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 133

Chłodnik z botwinki już wiele razy był w kręgu moich postanowień. Nadchodzą upały, więc jest idealna pora by go zrobić. Zimny, orzeźwiający i ma piękny kolor.  W takie upalne dni nikomu nie przyjdzie do głowy by stać godzinami w gorącej kuchni. Podałam go z dodatkiem ziarna czarnuszki, które dostałam od firmy  SemCo . Powstał pyszny chłodnik, który wzbogaciłam(...)godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki.  Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut pieprzu. Współgra z serami, marynatami, zupami, sałatkami, idealnie pasuje do domowych wypieków chleba. Niepozorne czarne ziarna odgrywają również dużą rolę w lecznictwie. W starożytności uważano, że czarnuszka "potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci".\ Nasiona posiadają działanie  przeciwwrzodowe

Garnkowe fanaberie
Domowy syrop z czosnku 2419

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny dzień Pora dnia rano W południe wieczorem 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10             1 kropla(...)czosnku są niebezpieczne dla dzieci. Czosnek w kuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego, dziczyzny, również do pieczenia i duszenia innych mięs, Można go używać do zup, sałatek, marynat i dipów. W ostatnich dniach ciekawy przepis na czosnkowy dressing opublikowała Bogusia z bloga "Bajeczna kuchnia".  W poście kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować znajdziecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy syrop z czosnku 109

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny dzień Pora dnia rano W południe wieczorem 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10             1 kropla(...)czosnku są niebezpieczne dla dzieci. Czosnek w kuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego, dziczyzny, również do pieczenia i duszenia innych mięs, Można go używać do zup, sałatek, marynat i dipów. W ostatnich dniach ciekawy przepis na czosnkowy dressing opublikowała Bogusia z bloga "Bajeczna kuchnia".  W poście kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować znajdziecie

Cztery Fajery
Najlepsza zupa meksykańska! 218

wołowego) 1,5 litra wody lub bulionu 1 cebula 1 łyżka oliwy 2-3 ząbki czosnku 2 nieduże ziemniaki 1 marchew 1 korzeń pietruszki 1 nieduży seler Pół małego pora 1 dowolna papryka (ja użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 mała puszka kukurydzy (ja użyłam kukurydzy z chili) 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka przecieru pomidorowego – najlepiej(...)STROGONOW PRZEPIS TUTAJ PRZEPYSZNA ZUPA GOŁĄBKOWA PRZEPIS TUTAJ CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ WĘGIERSKI KOCIOŁEK PRZEPIS TUTAJ STROGONOW PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Najlepsza zupa meksykańska! pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli 145

Grubo krojona, chrupiąca i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli. Kusi barwami, wybornie smakuje, świetnie pasuje jako dodatek do drugiego dania, ale również sprawdzi

Dietolog
Suflet ziemniaczany 164

tego spodziewalam. Totalne niepowodzenie! I wlasnie wtedy odkrylam sekret udanego sufletu, ktory tkwi w prawidlowo ubitej pianie, ktora dodajemy do ciasta tuz przed nalozeniem go do foremek. Od tamtej pory suflet mi nie straszny i po dzis dzien robie go bez strachu, ze nagle opadnie jak jesienne liscie z drzew. Suflet ziemniaczany skladniki na 3 porcje 300g maczytych ziemniakow(...)pieczemy przez 20-25 minut. Suflet powinien sie ladnie zrumienic. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika! Prawidlowo zrobiony suflet nie powinien nam upasc po upieczeniu. Podajemy ze salatka np z rukoli i parmezanu lub z mlodego szpinaku. Smacznego! Przepis zamieszcaam w ramach zabawy "Ziemniaczany sezon 2009" zorganizowanej przez Olge z blogu Smak imprezy

Przysmaki Karolki
Bób z pieczarkami i chili 183

Danie, którym można zajadać się o każdej porze roku. Poza sezonem bób mrożony jest łatwo dostępny w sklepach, ale ten świeżutki długo oczekiwany na straganach cieszy niesamowicie. Mnie szczególnie, bo jest to dosłownie mój smak dzieciństwa - zajadaliśmy się całymi miskami ugotowanego i osolonego bobu. Kiedy zaczęłam bardziej interesować się gotowaniem i nauką tego wszystkiego co związane z kuchnią(...)warto poczytać, warto jeść bób! Bób popularny jest w daniach z boczkiem i cebulką, zupach, a także jako zdrowy dodatek (lub w roli głównej) do wielu sałatek. Bób świetnie komponuje się z miętą i koperkiem, a z takim połączeniem: trochę koperku, mięty, boczek, bób, cebulka, ciecierzyca i bulion - mamy bardzo smaczną pożywną zupę. Moje danie jest bardzo

Zasmakuj Kuchni
STYLIZACJA FOTOGRAFII KULINARNEJ 127

dobrze w mocno klimatycznych sesjach, ale też bardzo prostych kompozycjach zamkniętych, gdzie główną rolę gra, jeden talerz czy patera. Tego typu naczynia, dobrze wyglądają do dań z makaronem, sałatek, jak i sesji śniadaniowych. Przykład talerzy w tym klimacie na fotografii poniżej. Jak widzicie, niewielkim nakładem pracy, można osiągnęłam efekt, obiadu gdzieś w jakiejś starej winiarni, czy knajpce.   podobne talerze(...)wyborze talerzy głębokich, obowiązują te same zasady, które opisałam dla Was, przy talerzach deserowych. Kierujemy się kolorem, linią talerza, tłoczeniem na talerzu. Ja osobiście również talerze głębokie dzielę na pory roku . Dlaczego? Bo jest mi tak zdecydowanie łatwiej i wygodniej, sięgać po określony model. Talerze w klimacie zimowym, zazwyczaj będą miały złote, srebrne obwódki. Wzory z motywem w gwizdki

SMYKWKUCHNI
Bryndza 209

Bryndza to miękki ser podpuszczkowy produkowany z mleka owczego. Produkowany w wielu krajach m.in. w Polsce, Austrii, Czechach, na Słowacji  i Ukrainie. Słowo bryndza pochodzi z języka wołoskiego (por. rum. brânză – "ser") i oznacza po prostu ser. Źródło: www.potrawyregionalne.pl W Polsce najbardziej znana jest bryndza podhalańska, wytwarzana z mleka owczego, ale pochodzącego tylko od „Polskiej Owcy Górskiej”. Może zawierać(...)następnie krojony w kostki, później dochodzi do przechowywania go w solance . Zawiera ok. 45% tłuszczu, 2-3% soli i 50% wody. Z CZYM JEŚĆ? Bryndzę można dodawać do sałatek, posmarować nią chleb. Idealnie nadaje się także jako farsz do klusek lub pierogów. Pomysłów na bryndzę jest wiele, możemy pokusić się o zrobienie ziemniaków faszerowanych bryndzą, zupy z bryndzy czy grillowanych

Gotuję Testuję
SAŁATKA NA CIEPŁO Z BULGUREM I GRILLOWANYM KURCZAKIEM 151

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. I bardzo mnie ten fakt cieszy. Czekam na nią z otwartymi ramionami. Moja rodzina, chyba też już się cieplejszej pory roku doczekać nie może. I to nie tylko dlatego, że zrzucą z ramion wierzchnie okrycia. Prosząc mnie o lżejsze dania, zrzucić chcą również kilka zbędnych kilogramów ;) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1/2 szkl kaszy(...)czasie rozgrzać patelnię grillową i zgrillować lekko rozbite piersi z kurczaka, przyprawione solą i pieprzem. Przed podaniem mięso pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje na ciepło :) Swoją wersję sałatki podałam na liściach rzymskiej sałaty, w towarzystwie koktajlowych pomidorków

Kuchnia w opałach
Miechunka 181

regenerująco. Leczy wiele wyprysków, ropnie, trądzik, wspomaga leczenie łuszczycy i tocznia. Wzmacnia włosy, leczy łupież. Włosom nadaje połysk i puszystość. Skóra staje się delikatna, jaśniejsza, pozbawiona wągrów i rozszerzonych porów. /źródło: rozanski.li / Pizza z miechunką jadalną Pizza z miechunką jadalną Miechunka ma smak trochę jak poziomki trochę jak pomidory. Wato się nią zainteresować. Składniki: Ciasto: — Mąka chlebowa(...)serkiem. Posypujemy mozzarellą. I układamy przepołowione owoce miechunki. — Pieczemy w bardzo nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni, około 15-20 minut. — Po upieczeniu posypujemy pizze pieprzem i kolendrą. Sałatka z miechunką Składniki: mix sałat rzodkiewka papryka ogórek miechunka pół drobno pokrojonej cebuli sól pieprz ocet oliwa lub olej Przygotowanie: Z Octu i oliwy zróbcie sos (3 łyżki oliwy wymieszajcie

w mojej kuchni
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 176

pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto. /FARSZ: Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy zamkną się pory, odparuje woda a mięso się zarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna(...)Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka . Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn

Wypisz Wymaluj