Skrzydełka pieczone w sosie tysiąca wysp 401Uwielbiam sos tysiąca wysp. Często przygotowuję go do sałatek, zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięs 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól Pieprz Skrzydełka myjemy, dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa
VioletoweKucharzenie
wielkanocna sałatka z tuńczykiem i z krakersami 2537składniki: 180 g tuńczyka w oleju 30 g cebuli 70 g sera żółtego 3 jajka 6 łyżek majonezu słodka papryka w proszku pieprz szczypiorek 27 szt
Domowy Smak Jedzenia
Śledzik 261postnego śledzia. Aby uniknąć niepotrzebnej dyskusji, czy dzisiejsza potrawa to tatar, czy sałatka – moja nazwa to po prostu śledzik. Tym razem bardziej niż sposobem przygotowania postaram się Was zachęcić sposobem… podania. Składniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz
mojewypiekiinietylko
Sałatka z makaronem i kurczakiem 393sałatka zadebiutowała u mnie jako sałatka świąteczna, jednak doskonale sprawdzi się też jako smaczna i pożywna sylwestrowa przekąska. Polecam :) Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -450-500 g drobnego makaronu -puszka kukurydzy -duży słoik pieczarek marynowanych -duży słoik papryki marynowanej -4 jajka -2 pory -majonez -4 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawa do kurczaka -olej Wykonanie: Po opłukaniu kurczaka kroimy
KasiekGotuje
Roladki z piersi kurczaka z grzybami 209Na obiad proponuję roladki z piersi kurczaka z grzybami. Danie proste i szybkie do wykonania. Mało pracy, a efekt wspaniały.Składniki:80 dag piersi z kurczaka25
Salonik smaków
Sałatka z kurczakiem i selerem 764Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis, Sał atki i surówki (nr 24 - 5/2011). Pol ecam, jest naprawdę pyszna. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka mały słoik
Kuchnia domowa Ani
Tacos na winie dna wczorajszego. 393kurczaka nie będą suche. Warzywa np sałata lodowa, pomidory, ogórki, cebula czerwona, papryka..... kroimy na dogodne dla nas kawałki. Ja sałatę pokroiłam w paseczki, resztę w plastry. Ale zauważałam, że lepszą opcją byłaby pokrojenie wszystkiego dość drobno i połączenie tego z kurczakiem. I dopiero taką sałatką napełniać nasze tacos. Kolejnym fajnym składnikiem są cienkie chrupkie zapałeczki z salami
Malinowe Pocałunki
Sałatka z kaszy pęczak z dodatkiem fety i warzyw 362kasza, tym lepiej, ponieważ podlegała mniejszej obróbce i zawiera więcej błonnika. Dlatego moją sałatkę zrobiłam na bazie kaszy pęczak, jednej z najgrubszych odmian kaszy :) Składniki: szklanka kaszy pęczak cukinia pomidor kilka różyczek brokułu 10 oliwek czarnych pół kostki sera feta olej świeże listki bazylii przyprawy: pieprz, papryka ostra, tymianek Wykonanie: Kasze gotujemy w proporcji 3:1 (na szklankę kaszy
Taste Of My Day
Grill: pysznie i wygodnie 249chrupiącej skórki. Przed wrzuceniem na grill, kiełbasę posyp mieszanką przypraw grillowych. Efekt – doskonały. Warzywne szaszłyki w kilka chwil Chcesz zaproponować gościom przekąskę wegetariańską? Grillowane warzywa to strzał w dziesiątkę. Papryka, cukinia, bakłażan i cebula – to wystarczy, by stworzyć fenomenalne szaszłyki. Wszystkie składniki pokrój dość grubo, posyp przyprawą do grilla i skrop delikatnie oliwą, a potem wrzucaj na ruszt. Wystarczy dosłownie(...)rewelacyjna grecka sałatka. Gwarantujemy, że zniknie z talerzy bardzo szybko! Grillowane mięso: nie taki diabeł straszny... Obawiasz się gotowych, przyprawionych już w sklepie kawałków karkówki czy żeberek? Zapomnij o nich i przygotuj marynatę samodzielnie. Wystarczy kilkanaście minut przygotowań. Marynatę stworzysz, łącząc oliwę lub olej (może być aromatyzowany chili lub czosnkiem) z dobrą musztardą, kilkoma łyżeczkami miodu, papryką (najlepiej wędzoną), szczyptą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 316paprykę, mięso, cebulę i ananasa. Szaszłyki piecz na grillu przez 20-30 minut na rozgrzanym grillu, obracając je do czasu, do czasu. Możesz je również przygotować w piekarniku. W tym celu nagrzej go do 200 °C i piecz przez taki sam czas. Po upieczeniu szaszłyki posyp natką kolendry. Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką sałatką. Słodki(...)gotuj je przez 5-7 minut . Następnie dodaj imbir, sól i czosnek. Sos zdejmij z ognia i utrzyj lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. W szklance rozrób mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody. Wlej do rondla i dokładnie wymieszaj. Wstaw ponownie na ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje
Food Square
SAŁATKA GYROS Z FETĄ 196odmiana tradycyjnej sałatki gyros, w swoim składzie ma również ser feta, z dodatkiem mojego ulubionego majonezu kieleckiego SKŁADNIKI podwójna pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, 8 ogórków konserwowych, 3 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki kukurydzy, 2 pomidory, 150 g sera feta, ½ cebuli, 4 liście kapusty pekińskiej, ketchup Sos czosnkowy: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu kieleckiego(...)ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do gyrosa, smażymy na złoto, studzimy. Jajka, pomidory, cebulę, ogórki i ser kroimy w kostkę. Kapustę drobno siekamy. Sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami. Na dnia szklanej misy układamy posiekaną kapustę, polewamy sosem, następnie układamy jajka, ogórki, kurczaka, którego smarujemy
słodki bratek
Meksykańska sałatka w słoiku z makaronem z chorizo 171propozycja na sałatkę w słoiku na blogu! Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 standardowe): sos czosnkowo- ziołowy ( 100 gram jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu, garść świeżych ziół: głównie bazylii i oregano, 1 ząbek czosnku) garść posiekanej sałaty rzymskiej 3/4 szklanki ugotowanego makaronu (użyłam kukurydzianego) 5-6 łyżek mieszkanki meksykańskiej Bonduelle (zawiera groszek, kukurydzę oraz paprykę) 60 gram chorizo(...)cały sos, następnie dodaję posiekaną sałatę. Nakładam ugotowany i lekko przestudzony makaron oraz mieszankę warzyw konserwowych. Całość posypuję chrupiącym chorizo i dekoruję liśćmi sałaty rzymskiej. Zamykam słoik i przechowuję sałatkę w lodówce do momentu spożycia. Smacznego, Klaudia. Zapraszam na stronę http://warzywneinspiracje.pl/ po więcej ciekawych przepisów
Mango Papaja
Chrupiące paluszki z kurczaka w towarzystwie świeżego szpinaku i pakiecików z cukinii! 223warzyw, ziół i oliwie z oliwek. Aby dopełnić dzisiejszy talerz zaproponowałam pakieciki z cukinii z serem feta. Tak właśnie powstał obiad idealny:) Poniżej przedstawiam przepisy w kolejności wykonania. Sałatka z młodego szpinaku z żurawiną i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 4 porcje: 300g świeżych liści szpinaku 6 pomidorków koktajlowych garść suszonej żurawiny 50g sera feta Składniki na sos sałatkowy(...)pieprz Sposób wykonania: Do szklanki z oliwą z oliwek dodajemy zioła (w tym świeżą bazylię), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dziś wyjątkowo dodałam łyżeczkę mieszanki suszonych pomidorów, papryki, czosnku, bazylii i oregano. Uważam, że świetnie pasowała do całości. Można ją zobaczyć na zdjęciu poniżej. Sos pozostawiamy na 30minut, aby oliwa z oliwek nabrała smaku przypraw. Następnie dokładnie myjemy
Kuchnia Pani Wiosny
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 214papryki, cukru, soli i pieprzu. Tak przygotowanego kurczaka stawiam na puszce, z której odlewam 1/3 piwa, a całość umieszczam w dużej głębokiej blasze do pieczenia. Wlewam do niej odlane z puszki piwo. Warzywa korzeniowe pasują do tego kurczaka znakomicie – za jednym zamachem macie gotowe i mięso, i coś do niego, nie trzeba osobno gotować ziemniaków i przygotowywać sałatki. Ziemniaki(...)tymianek i odrobina soli, potrząsanie. Dodajemy je do ziemniaków. Obieramy marchew, selera, pietruszkę. Kroimy w mniejsze kawałki, powtarzamy procedurę pojemnik, olej przyprawy. Tym razem z majerankiem, oregano i mieloną papryką. Mieszamy warzywa razem i lądują na blasze. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w ćwiartki, rozkładamy je między warzywami. Obrane ząbki czosnku kroimy na pół, również wtykamy między warzywa. Całość
Karo in the Kitchen