świeżo upieczonej bruschetty, która dopełnia w całości smak ( przepis na bruschettę ziołową znajdziecie TUTAJ ). Bardzo fajna lekka sałatka na lunch, czy obiad. Polecam :) Składniki: garść sałat ( roszponka, rukola, lodowa) 5 pomidorków koktajlowych ok 50g szynki wędzonej 100g sera feta ćwierć czerwonej papryki pół cebuli czerwonej ziarno słonecznika (według uznania) bagietka kostka masła z dużą zawartością tłuszczu 3-4 łyżki ziół(...)suszone chilli Przygotowanie: Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulę kroimy w piórka. Do głębokiego talerza wykładamy sałaty, cebulę, pomidory oraz paprykę. Dodajemy do warzyw pokrojony w kostkę ser feta oraz szynkę (cienkie plasterki). Posypujemy ziarnem słonecznika. Bagietkę kroimy pod kontem w kromki. Wcześniej odstawione masło łączymy z ziołami i smarujemy
ChilliJemypyszną sałatkę znalazłam na blogu Eksplozja smaku. Nie wiem jak to się stało, że dotąd nigdy nie próbowałam wędzonego kurczaka, ale jak dla mnie to strzał w dziesiątkę :) Jednym słowem PYCHOTA!:) Przepis wzbogaciłam o czerwoną cebulkę i według mnie to był bardzo dobry pomysł. Link do przepisu oryginalnego mamy tutaj :) Składniki: pół paczki makaronu małe muszelki udko wędzone z kurczaka(...)Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Kurczaka obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę w kostkę, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do "przegryzienia". SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkakroimy pomidorki koktajlowe na połówki, dodajemy rukolę, odsączone kulki mozzarelli, kilka oliwek i polewamy naszą sałatkę oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Chlebek smarujemy masłem. Jajko rozbijamy na patelni, posypujemy tymiankiem, pieprzem i solą. Smażymy ok 2 minut. . Na środek talerza kładziemy pokrojoną paprykę. Smacznego
Aga w kuchniuniwersalność tej sałatki pozwala wykorzystać ją przez cały rok. Zapraszam do wypróbowania! Dla 3-4 osób Czas przygotowania kilka minut Składniki: Garść ugotowanego makaronu małe świderki 5 jajecznego 130g suszonych pomidorów z zalewy 125g sera z dziurami 125g sera wędzonego Dwie garście kukurydzy konserwowej BEZ GMO 12 świeżych listków bazyli 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki suszonej papryki słodkiej 2 łyżeczki(...)posiekany w drobne kosteczki ser żółty, kukurydzę, drobno posiekany czosnek o raz makaron. Mieszamy 2/ Dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy, śmietanę, majonez, sól, szczyptę cukru oraz majonez. Bardzo dokładnie mieszamy 3/ Na koniec dodajemy porwane drobno w rękach listki bazylii i delikatnie mieszamy sałatkę. Przekładamy do salaretki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnalekką sałatkę i takie połączenie idealnie pasuje do ostrości i kwaskowatości sosu w którym się dusi kurczak, złagodzone przez słodkość batatów i znów się zaostrzone smakiem winegretu w sałatce po prostu idealne połączenie dla mnie. Składniki (dla 2-3 osób) 5 pałek z kurczaka ok 500 g 3 podudzia z kurczaka ok 500 g olej z suszonych pomidorów(...)najlepiej na najmniejszym palniku) po tym czasie dodajemy kapary, wszystkie zioła, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i mieszamy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20-30 min w razie potrzeby podlewamy winem. Jako dodatek proponuje frytki z batatów i lekką sałatkę z miodowym winegretem
Piekielna Kuchnia Paticzekoladowy. Sałatka nicejska, według autorki książki, nie zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek. Otrzymamy wtedy tzw. salade composée. Idealnie smakuje podana z bagietką i różowym winem :) Składniki: (na zdjęciach widoczna mniejsza porcja) 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 6 pomidorów 1 papryka 2 brązowe szalotki (zmielone(...)spodzie salaterki. Pomidory kroimy na plastry lub w ósemki, dodajemy do cebuli i mieszamy. Paprykę kroimy w paski lub plasterki i układamy na pomidorach z cebulą. Dodajemy szalotkę i odciśniętego z wody tuńczyka. Układamy jajka, dodajemy oliwki i anchois, jeżeli lubimy. Sałatkę polewamy sosem winegret i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Smacznego
bistro mamastyczniu postanowiliśmy zrezygnować z Mężem z jedzenia mięsa i przyznam się, że jakoś nie odczuwamy jego braku, nie jest nam zimno, nie jesteśmy zmęczeni. Oto nasze rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym(...)sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 4. W Polsce też można dostać
Chilli Czosnek i Oliwamodne nie jest. Jednak jest kilka sposób na odczarowanie makaronu w sałatkach. Dziś sałatka z makaronu orkiszowego, z dużą ilością świeżych warzyw i dresingiem pomidorowo-ogórkowym. Potrzebujemy: makaron orkiszowy – 1 szklanka suchego ogórek dwa, dobrej jakości pomidory pęczek rzodkiewk awokado puszkę tuńczyka w sosie własnym ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej pęczek koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz ząbek czosnku 2 łyżki oleju
ladykitchensałatka z kurczakiem Szybkie i proste danie, które z pewnością miło wszystkich zaskoczy swoim wybornym smakiem. składniki dla czterech osób 1 spora gałka mozzarelli 100 g szynki z kurczaka ( lub grillowany kurczak) 2 pomidory 1 ogórek 1 papryka 1 niewielka główka sałaty ( lub pół większej) 2 łyżki majonezu 4-6 łyżek jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku szczypta ostrej papryki(...)mięsa dokładamy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w paski paprykę i pomidory pokrojone w plastry. Całość delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki mozzarelli, posiekany szczypior i sałatę porwaną w strzępy. W oddzielnym naczyniu mieszamy naturalny jogurt oraz majonez, przyprawiając sos solą, oraz pieprzem. Sałatkę rozkładamy na talerze, polewając każdą porcje jogurtowym sosem
Miód i pieprzsobą ( najlepiej nadaje się do tego słoik, którym możemy mocno potrząsać). Do miski wkładamy: paprykę pozbawioną nasion, tniemy na małą kostkę, cebulę siekamy w piórka, mango pozbawiamy pestki i skóry, następnie kroimy w małą kostkę, dodajemy ser pokrojony w kostkę, rukolę i makrelę. Całą sałatkę skrapiamy sosem i mieszamy. Smacznego
Niezły Młynekświeże zioła – mięta, bazylia, pietruszka; dużo pomidorów, trochę cebuli i czosnku, czasem papryka. Wszystko podlane sokiem z cytryny, miodem i oliwą. Oszałamiająco świeży zapach, lekkość i sytość w jednym. Do tabbouleh (wym. tabule ) można także dodać orzeszki piniowe, które ja zastąpiłam płatkami migdałów. Libańska sałatka z bobem i quinoą jest rewelacyjnym dodatkiem do dań z grilla, a komosa ryżowa
Pociąg Do KuchniŚwięta..Święta i Po Świętach .... Dziś proponuję kolorową sałatkę z gotowanych pieczarek. W Angli pada jest straszna pogoda więc kolor jak najbardziej jest wskazany. SKŁADNIKI: 20 Dag pieczarek 5-6 płatów papryki czerwonej konserwowej 6 Ogórków kiszonych 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 selera naciowego 1/2 pora 1/2 cebuli czerwonej 10 dag sera żółtego w kawałku SOS: 3 łyżki(...)między czasie wszytskie warzywa siekam i kroję w kostkę. Ser żółty również kroję w kostkę. Przestudzone pieczarki wrzucam do miski gdzie będę przygotowywać sałatkę. Dodaję resztę składników. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję składniki sosu, również mieszam. Wkładam do lodówki na min 30 min przed podaniem by wszytskie smaki się ze sobą połączyły. SMACZNEGO
Gotowanie Patkibyły gorące i chrupiące, a następnie napełniam je całą masą świeżych warzyw: sałatą lodowa, pomidorami, cebulką, papryką, oliwkami, papryczką jalapeño (w wersji dla dorosłych). Całość zwieńczam kiełkami brokuła, które od wielu lat namiętnie dodaję do wszelkich kanapek, surówek, sałatek i wielu przekąsek. Kiełki brokuła to ogromne źródło sulforafanu, dzięki czemu wykazują bardzo silne działanie(...)osób): 2 ciabatty 2 plastry sera żółtego 4 plastry wędliny (ja użyłam salami) garść poszatkowanej sałaty lodowej 1 pomidor 0,5 cebuli cebula 1/4 papryki kolorowej kilka oliwek czarnych i zielonych kilka papryczek jalapeño garść kiełków brokuła SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz
Słodko-Słony Świat Ilonydlatego gości na moim stole co dzień . Urzywam go do pieczenia , smażenia ,sałatek. Składniki ser feta olej rzepakowy 5-6 ząbków czosnku kilka gałązek koperku 2-3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej kilka listków bazylii Wykonanie - Fetę pokroić w plastry(...)umyć i osuszyć. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Paprykę w paski. - Do czystego słoika włożyć 3-4 gałązki koperku, kilka płatków czosnku. i kilka cząstek papryki. kawałki fety, listek bazylii. - Na fetę koperek ,czosnek i następne kawałki sera . - Na wierzch położyć resztę koperku ,czosnku pieprz ,ziele i gorczycę . Zalać olejem rzepakowym . Słoik zamknąć
Eli Gotowanie