żółty ser, a sos jest na bazie majonezu, ale mi to nie przeszkadza. Wyszła taka, jaka chciałam, żeby wyszła, tak ją sobie wymyśliłam i idealnie trafiła w mój smak. Sałatka z żółtym serem jest niezwykle prosta, stosunkowo szybka w przygotowaniu i bardzo sycąca, może nawet zastąpić obiad, oczywiście jeżeli od czasu do czasu jesteśmy w stanie zadowolić się czymś(...)łyżeczki octu jabłkowego Wykonanie: Sałatę włożyć do dużej salaterki dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki, pokrojone jajka oraz pokrojone w drobną kostkę ser, paprykę i ogórka. Przygotowanie sosu: Szalotki i obrane ze skórki ogórki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Sos odstawiamy do lodówki. Przed podaniem polewamy warzywa sosem. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plsałatki! Wszytko to co kocham; grillowana ośmiornica, świeża roszponka, aromatyczne ziołowe grzanki, dobry pikantny ser feta od Arla Apetina, dużo aromatycznych ziół i prawdziwa włoska oliwa z oliwek, wszystko zwieńczone cytrusową nutą z otartej limonki! Czego chcieć więcej!? Chwila Smaku! ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - Ser feta Arla Apetina Red Peppers & Chili - 4 kawałki ośmiornicy - 12 pomidorków koktajlowych - cebula czerwona - 1/2 ogórka(...)wyłóż wszystkie składniki. Na wierzchu wyeksponuj ser feta jak i gorące kawałki ośmiornicy. W wysokim kubku umieść zioła i oliwę z oliwek, dodaj sól, następnie zmiksuj blenderem. Sałatkę polej sosem i oprósz otartą skórką z limonki! Pyszne! Smacznego! Pięknego Dnia
SMYKWKUCHNIkoniecznie ZJEŚĆ porządne śniadanie. Jak zwykle, bez paniki, improwizacja z tego co jest w lodówce. A są: jaja od koleżanki, która ma kurki szczęśliwe i biegające gdzie chcą. Ogórki gruntowe, pomidor ciotki, a fenkuł przyjechał podobno z Włoch, choć ja już tak do końca nie wierzę w to co jest czasem napisane. W każdym razie, takie śniadanko(...)prozdrowotne właściwości. Składniki jaja wiejskie ogórek pomidory malinowe fenkuł (koper włoski) cała masa świeżej bazylii rzodkiewka sól himalajska różowa olej kokosowy do podsmażenia jaj olej z czarnuszki opcjonalnie czarnuszka do posypania Rozgrzej patelnię, dodaj niewielką ilość oleju koksowego i wbij jaja, u mnie dwa jaja na głowę. Międzyczasie przygotuj pomidory, rzodkiewki, ogórki, fenkuła. Pokrój, wyłóż na talerze. Dosmacz
Z Kuchni Do Kuchnimizeria, bo mizernie. Nie, nie- taka mizeria, że ogórek i śmietanka. Taka, którą uwielbiam jako dodatek do letnich obiadów. I taka, przez którą dawno temu stanęliśmy w obliczu wielkiego kryzysu w naszym wieloletnim już wtedy związku. Bo w kwestii mizerii trzeba sobie odpowiedzieć na jedno fundamentalne pytanie- z octem czy bez? Jeśli jesteście zwolennikami jedynej słusznej wersji bez octu(...)zapraszam, jeśli nie, cóż. Niech opatrzność nad wami czuwa :-) Co wyróżnia tą mizerię? Dodatki prosto z naszego ogrodu- młode liście pokrzywy i płatki tulipanów. Pokrzywę jako dodatek do sałatek znałam już wcześniej dzięki mamie. Pokrzywa najlepsza jest teraz, kiedy listki są jeszcze małe i miękkie. Opłukanie ich w wodzie i pokrojenie drobno pozbawia je zdolności parzących- na zdjęciach zobaczycie całe
les mirabellesDziś zapraszam Was na pyszną imprezową sałatkę. Robi się ekspresowo... Wystarczy makaron, ulubiona szynka, kukurydza i jeszcze kilka innych składników. Zapraszam! Składniki; 1 szklanka surowego makaronu orzo 20 dag ulubionej wędliny (krakowska, żywiecka) 20 dag żółtego sera 1 puszka kukurydzy 2 ogórki konserwowe 2 ogórki kiszone sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy mała
Radość kipiąca uśmiechem.warzyw jest ich przetwarzanie w formie marynowania, mrożenia, przygotowania przetworów. Mam dziś dla Was pomysł na pyszny, lekko pikantny czosnek marynowany, który będzie idealnym dodatkiem do Wielu Waszych dań, sałatek, kanapek. Zobaczcie jak prosto go zrobić. CZOSNEK MARYNOWANY Przygotowanie : 2 h Składniki: 6 główek czosnku (najlepiej czosnku galicyjskiego) 1 szklanka wody pól szklanki octu jabłkowego lub winnego 1 czubata łyżeczka(...)papryki. Dziś mam dla Ciebie prosty przepis na sałatkę z pieczonym batatem oraz buraczkiem, które słodycz warzyw przełamałam właśnie pikantnymi ząbkami marynowanego czosnku. Jeśli masz pod ręką marakuję dodaj ją jako dodatek do sosu lub samodzielnie, będzie dawała ciekawy smak i kwaśny posmak. Sałatkę polej sosem vinegret, idealnym do tego typu sałatek. „ Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała
nietylkopasta.plsię na mój ulubiony targ, a tam same pyszności dorodne pomidory, ogórki, fasolka szparagowa, piękne kalafiory, soczyste czereśnie, morele, maliny i ostatnie truskawki, a wśród tych pyszności mój ulubiony bób. Jak zwykle z trudem powstrzymałam się by nie zjeść całego woreczka po ugotowaniu i postanowiłam przygotować sałatkę, która zabrałam ze sobą do pracy. Jest pyszna, lekka i taka letnia
Cynamonowe szczęściepomysłu zależy jaką sałatkę przygotujemy. Przeglądamy więc nasze zapasy, wykładamy na stół i do dzieła. Skład sałatki: płaty śledziowe odsączone z zalewy 6-10 szt., jajka ugotowane na twardo 4-6 szt., 1/2 cz.cebuli, po pasku ~1/4 z trzech kolorowych owoców papryki, kawałek pora, średnie jabłko, 6 ostrych korniszonów,5 plastrów ogórków słodko-kwaśnych, 1/2 pęczka koperku
chleba naszegoKolorowa i super zdrowa sałatka z mięsem z kurczaka i warzywami. Prawdziwy hicior! Spróbujcie. Nie pożałujecie:) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 por (tylko biała część) 15 dkg sera żółtego 0,5 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe 2 jajka szczypiorek sól pieprz 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy szczypta przyprawy do kurczaka Przygotowanie: Kroimy
Krokusowy DomSałatek z makaronem i szynką na blogu już kilka jest. Oto kolejny pomysł, tym razem z dodatkiem moich ulubionych ziół prowansalskich. Składniki: 250 g makaronu (dowolny kształt) 250 g szynki drobiowej 1 puszka kukurydzy kilka ogórków kiszonych 1 czerwona papryka 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich majonez zielona cebulka pieprz sól Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować al dente w osolonym
Kuchnia domowa Anisobie grillowania bez tej surówki. Składniki: młoda cukinia 2 pomidory czerwona papryka zielony ogórek 2 kiszone ogórki czerwona cebula pół puszki kukurydzy młoda cebulka lub szczypiorek 3 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny pieprz sól Cukinię i zielonego ogórka zetrzeć na tarce w plasterki. Nasolić i odstawić na chwilę. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Pozostałe warzywa(...)pokroić, cebulkę posiekać, kukurydzę odsączyć. Wszystko razem wymieszać. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem. Polać sałatkę. Można posolić do smaku, jeśli trzeba
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSycąca, pyszna sałatka z dodatkiem makaronu. sała tka jest prosta, szybka i idealna na lunch do pracy. Składniki: 200 g makaronu Arc Pol orkiszowego 60 g tuńczyka w sosie własnym 1/2 papryki żółtej garść pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka szklarniowego 1 czerwona cebula sól pieprz kilka łyżek oliwy z oliwek Makaron Arc Pol orkiszowy ugotować al dente. Tuńczyka odsączyć z sosu
Kuchnia w oparachkiełki. Ja wyhodowałam już kiełki z soczewicy, które skończyły w tejże sałatce, a teraz nastawiłam lucernę. A Wy lubicie kiełki? Rozpisałam się strasznie, ale już podaję przepis. Składniki (porcja dla 2 osób): opakowanie miksu sałat (u mnie ze szpinakiem) mała czerwona cebula 4 jaja 4-5 ogórków kiszonych 2 garście kiełków garść pestek dyni Sos: 1/4 szklanki oleju
Cynamonowe szczęścieDzisiaj proponuję kolorową sałatkę warstwową z tuńczykiem. Składniki : 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w wodzie (najlepiej w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1/2 średniego słoika majonezu 1 puszka czerwonej fasoli 2 słoiczki marynowanych szalotek kilka łyżek keczupu 3 duże ogórki gruntowe szczypior z trzech cebul 5 dużych jajek małe opakowanie twardej fety pieprz, sól, pół łyżeczki czerwonej papryki
Czerwień i błękitZapraszam na sałatkę z ryżu Cenos z dodatkami. Sałatka jest tania, pyszna i prosta w przygotowaniu. Polecam na kolację. Składniki: 100 g ryżu surowego (1 torebka) od Cenos 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki selera konserwowoego bez zalewy 1/4 czerwonej papryki 4-5 ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania i studzimy
słodkie i nie tylko historie kulinarne