czosnkiem co jeszcze lepiej współgrało ze smakiem sałatki. Tylko chwila pracy a efekt i smak na pewno zachwyci przybyłych gości :) Składniki na sałatkę: * 4 jajka * 120 g szynki konserwowej * 4 gałązki szczypiorku * 2 mniejsze ogórki kiszone * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku * kilka kromek skorporów pomidorowych z ziołami i czosnkiem (użyłam Mamut ) Wykonanie: Jajka ugotować(...)twardo, obrać ze skorupek i pokroić w bardzo drobną kostkę. Tak samo pokroić szynkę konserwową i ogórki kiszone. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę nakładać na skorpory. Można udekorować posiekanym szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki
Zrób to smaczniejuż kolejna propozycja na blogu sałatki ziemniaczanej. Naprawdę uwielbiam ich wszelakie odmiany, w wersji z łososiem czy sosem musztardowym, z ogórkami czy jak ta z groszkiem ptysiowym. Naprawdę lubię się bawić tworząc nowe wersje takich sałatek. A jak lubisz sałatki, na blogu znajdziesz wiele pysznych propozycji, zerknij do kategorii sałatki . Lubisz sałatki ziemniaczane? Zajrzyj do kilku innych moich przepisów
nietylkopasta.plkonserwowe, średniej wielkości czerwona papryka, 2 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki suszu z liści kopru Cykoria. Przygotowanie: Kapustę myję, osuszam ręcznikiem papierowym i siekam. Ogórki i paprykę kroję w małą kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszam z olejem i suszonym koperkiem
JejKuchniaSałatki greckie wszelakie są pyszne, aromatyczne i zdrowe. Tą klasyczną zajadałam nie raz, nie dwa będąc w Grecji i smakuje wybornie, polecam gorąco. Szybka w wykonaniu
Moje Małe CzarowanieUwielbiam te paluszki o smaku krabowym, po prostu tak mam. Dodałam je wraz z innymi smakołykami do sałatki i wyszła bardzo smakowita porcja na obiad czy
Moje Małe CzarowanieLubię sałatki i jak na talerzu jest kolorowo. Lubię też łączyć mięso z owocami więc chętnie dorzucam jakieś do swoich sałatek. Wystarczy kilka liści czegoś zielonego
Smaczna PyzaSałatka, która wiele lat temu była obowiązkowym punktem na wszelakich imprezach rodzinnych. Prym wiodła klasyczna jarzynowa (wiadomo!), ale ta, na kulinarnej liście imprezowej zajmowała zacne drugie
gotować!Początek września to idealna pora na przygotowanie sobie kilku słoiczków domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały
Bernika - moj kulinarny pamietniksmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dzisiejsza zapiekanka jest inspirowana właśnie tą sałatką. W jej skład wchodzi makaron, kurczak w przyprawie gyros, ogórki kiszone, papryka i kukurydza. Całość zalana jest sosem majonezowo – ketchupowo – śmietanowym. Zapiekanka co prawda jest trochę kaloryczna
Marta Gotujetatą wypadek samochodowy (wpadliśmy w poślizg), ale jesteśmy cali i zdrowi - to najważniejsze! Czas odczarować początek Nowego Roku, najlepiej smaczną sałatką... :) Składniki 300 g kaszy pęczak 2 -3 duże upieczone (albo ugotowane) buraki 2 -3 ogórki konserwowe albo kiszone 150 g sera feta albo bałkańskiego (ser solankowy) 1 pęczek natki pietruszki albo 1 łyżka suszonego lubczyku sól(...)mieszamy ze sobą. Upieczone albo ugotowane wcześniej buraki, obieramy z łupin i i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki oraz ulubiony ser solankowy. Dodajemy posiekaną natkę, sos następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sałatka gotowa! Do swojej sylwestrowej wersji dodałam 2 łyżki mielonego ostropestu. Sałatka dobrze prezentuje się w wysokich lampkach do wina. Życzę Wam prawdziwej
Bon Appetit Małgorzatywarto zawalczyć. Dzisiejsza moja sałatka to w pełni eksperyment połączyłam ulubione warzywa z ziołami i mam nadzieję, że pozytywnie zaskoczy mnie smakiem. Zrobiłam kilka słoików z bazylią i kilka z rozmarynem. Zobaczymy! SKŁADNIKI: 2 kg. mięsistych(paprykowych) pomidorów kilkanaście pomidorków koktajlowych 2-3 papryki zielone lub żółte około 10 ogórków gruntowych 2-3 cebule kilka gałązek rozmarynu(...)wkładamy ciasno na dno słoików, cebulę kroimy w piórka, kładziemy na pomidory, paprykę kroimy w paski, przelewamy wrzątkiem i dodajemy warstwę do słoika, ogórki kroimy w półcentymetrowe kawałki, pokrywamy paprykę, na wierzch sałatki dodajemy pomidorki koktajlowe, gałązkę rozmarynu lub bazylię, letnią zalewą wlewamy do słoików, pasteryzujemy na lekkim ogniu
Kuchnia Beatysałatki warzywnej. Ty razem z dodatkiem kabanosów. Połączenie to jest połączeniem doskonałym. Przygotowanie sałatki zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Watro w kilka chwil przygotować pyszną przekąskę dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 3 kabanosy wieprzowe, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1/2 słoika selera wiórki, 1 por, 4 ogórki kiszone, 4 jajka , 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem , sól , pieprz(...)parzę około 10 minut pod przykryciem, odcedzam. Selera i kukurydzę odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Ogórki kiszone także kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie całość mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki użyłam Majonezu Kieleckiego, który otrzymałam
Tradycyjna kuchnia Kasiwidth:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim wg Siostry Anastazji – Składniki: 1 sałata masłowa 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek 1 pęczek szczypiorku 2 duże pomidory 3 jajka 1 serek wiejski 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny(...)miodu (u mnie lipowy) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim wg Siostry Anastazji – Wykonanie: Sałatę masłową umyć, oczyścić, rozerwać liście na mniejsze kawałki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki (ewentualnie sparzyć i obrać ze skórki). Rzodkiewkę pokroić w półplasterki. Ogórka również pokroić w półplasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić
Kulinarne Przebojezimną wodą i siekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż i siekamy, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę zielony ogórek. Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, wody, soku z cytryny, ziół i suszonego koperku. Polewamy sosem sałatkę, na koniec posypujemy świeżym koperkiem i mieszamy. Dekorujemy plasterkami mandarynki
Aga w kuchni