Bosmańskie śledziki Jeśli już zabraliście się dzielnie , do zamarynowania swoich pierwszych płatów śledziowych , to teraz można z nich wykonać pyszne śledzie po bosmańskie . Jeśli nie macie
Ogrodnik w podróżyobiekcje: krewetki… do tego owoce, orzechy i majonez?? Nie wiedziałam czy takie połączenie trafi w moje kubki smakowe. Jednak, gdy jej spróbowałam moje wszelkie obawy zniknęły w oka mgnieniu! Sałatka jest przepyszna, doskonale wyważona. Słodycz owoców przeplata się z delikatnymi, lekko słonymi krewetkami i surimi, a zwyczajne, zdawałoby się, przyprawy i majonez - wieńczą dzieło. To taki sałatkowy MUST EAT. Polecam(...)winogrona bezpestkowe – zaoszczędzi nam to sporo czasu i pracy). Ogórek myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w ćwierć plasterki. Mieszankę koktajlową oraz ananasa odsączamy z syropu na sitku. Tak przygotowane składniki przekładamy do dużej miski dodając orzeszki nerkowca i majonez. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatka nie potrzebuje czasu na „przegryzienie”, można ją podawać od razu
MyCookBook.plJeżeli zwykłe rolmopsy już się wam znudziły i tak jak ja uważacie, że śledzik smakuje najlepiej w doborowym towarzystwie to ta sałatka przypadnie wam do gustu. Dzięki smakom, które są idealnie wyważone i świetnie się uzupełniają potrawa ta jest idealną propozycją na stół świąteczny, sylwestrową imprezę czy do codziennego pałaszowania. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Mam nadzieje(...)poszatkować. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w małą kostkę. Koperek drobno posiekać. Warzywa wymieszać ze śmietaną, chrzanem, koperkiem i majerankiem. Całość doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Płaty śledziowe osączyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałatki, całość wymieszać i odstawić na min. 2 h do lodówki. Uwaga
Świat SmakuPastę rybną robię często z makreli, tuńczyka, natomiast dzisiaj nowa propozycja z wędzonego halibuta z ogórkiem kiszonym i jajkiem. Zapraszam. SKŁADNIKI 1 wędzony
W kuchennym oknie EwySkładniki: * 40 dag fasolki szparagowej * 25 dag żółtego sera * słoik papryki konserwowej * 6 ogórków konserwowych * 2 cebule * 3 kwaśne jabłka * 2 pęczki szczypiorku * 5 łyżek ketchupu
Pobite gary Barbarydowolnie liście, przekładamy do miski. Przygotowujemy pozostałe warzywa - pomidora kroimy w plastry, ogórka obieramy i również kroimy w cieniutkie plastry, szczypiorek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski z sałatą. W szklaneczce łączymy oliwę z oliwek z pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. Tak przygotowanym dresingiem polewamy naszą sałatkę. Wszystko razem mieszamy, próbujemy. Sałatkę odkładamy na kilka minut (najlepiej do lodówki
Słodkie okruszkiskładniki: 1 kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka| 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150 g sera
Domowy Smak JedzeniaSmaczna surówka do wszelkich dań, sporządzona wyłącznie z zielonych warzyw: -mała kapusta pekińska -świeży ogórek -2 solidne łyżki posiekanego koperku -cebula lub szczypior -sól
Maminek kulinarnySkładniki: 10 sztuk cebulek marynowanych, 10 sztuk oliwek czarnych i zielonych, 1 papryka, 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 ser feta, 7 liści sałaty lodowej, Sos
Aga w kuchniDzisiaj mam dla Was warzywną sałatkę w zalewie octowej z niewielką ilością cukru :) A wkrótce napisze o dżemie jagodowym ze stewią :) Składniki mogą się różnić, także waga poszczególnych warzyw, jednak w ogólnym rozrachunku powinny stanowić 2 kg, ponieważ na taką ilość wystarczy przygotowanej przeze mnie zalewy :) Składniki: - 350 g zielonej papryki - 580 g ogórków gruntowych - 410 g cebulki
Zdrowie na języku :PŚwiąteczny stół autorstwa i wykonania mojej Mamy. Nikt tak drobno nie kroi składników na sałatkę jak Moja Mama. Pyszna. Zapraszam. SKŁADNIKI: 4 jajka 3 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 seler 1 puszka groszku konserwowego 1 cebula 2 Jabłka 3 ogórki kiszone sól i pieprz 5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram i kroję drobno. Jajka gotuję, obieram
Gotowanie Patkidomu wolne ręce chętne do pomocy, to już pozostanie nam tylko wymieszanie i doprawienie. Taka sałatka jest smaczna sama w sobie, ja lubię ją również jako dodatek do sznycla drobiowego lub schabowego. Składniki: 60 dag pieczarek 1 duży por 4 średnie ogórki kiszone 4 jajka 2 - 3 łyżki majonezu sól pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania pieczarek
Kuchcik gotujeSałatka, w której bazą jest makaron "sznurki" a smaku nadaje przyprawa curry. Składniki: -10 dkg makaronu "sznurki" -pierś z kurczaka ( ok. 30 dkg ) -4 jajka -5 ogórków konserwowych -1 marchew -puszka groszku konserwowego -kawałek pora -przyprawa curry -sól, pieprz, majonez -kilka suszonych pomidorów ( opcjonalnie ) Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego i curry. Razem
Maminek kulinarnyosolonej wodzie na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Marchew ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Rozprowadzić drugą warstwę majonezu. Popieprzyć. Drugą połowę pora drobno pokroić. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
W kuchni u Monikisałatkę namówiła mnie koleżanka z pracy, dziś się na nią skusiłam i muszę przyznać, że smakuje wyśmienicie. Składniki: 500 g żółtego sera miękkiego słoik 0,9 ogórków korniszonów sól, pieprz, i majonez Sposób przygotowania: Ser żółty i ogórki pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i majonezem. Odstawić na chwilę, żeby się przegryzła
Darcia w kuchniProsta i szybka sałatka, która zawiera dużo witamin i składników odżywczych. Składniki są surowe, więc oddają nam pełnię smaku i tego co w nich najlepsze. Bazą jest jarmuż z ogórkiem, ostrości nadają rzodkiewki, a specyficznego smaku kozi ser. Całość dopełnia lekki sos na bazie oliwy i soku z cytryny
Milion SmakówPyszna i przede wszystkim bardzo szybka sałatka robi się ją w 15 minut Składniki: makaron tortellini 250 g (najlepszy wg mnie to ten z biedronki z szynką lub grzybami) 1 papryka czerwona ogórek gruntowy - 5 szt. lub jeden duży. 3 jajka kukurydza konserwowa majonez 2 łyżki szczypior - 1 pęczek sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować wg, przepisu na opakowaniu. - odcedzić
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...toffu pomidor ogórek mix sałat ewentualnie cebula ziarna słonecznikowe, siemię lniane Przygotowanie : Umyte pomidory i obrane ogórki pokroiłam, cebulę podobnie Sałaty lekko rozdrobniłam, a ser pokroiłam w małą kostkę Po wymieszaniu składników, całość polałam sosem z musztardy, miodu i soku z cytryny Sałatka posypana ziarnami zyskała jeszcze bardziej na smaku. Dodatek kaszy uczynił sałatkę pełnowartościowym daniem obiadowym
Proste PotrawyBardzo pyszna sałatka o zdecydowanym, ostrym smaku. Bardzo lubię połączenia ostrych przypraw z warzywami. Jest nieco pracochłonna ale warto ją przygotować, bo w zimie smakuje wyśmienicie. 4 kg ogórków 5 łyżek soli 1,5 łyżeczki przyprawy chili 2 główki czosnku 2-3 duże cebule 16 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 1 kg cukru 4-8 marchewek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami i miętą Składniki: - 100g ryżu basmati - sól himalajska - 80g ciecierzycy - świeżo mielony pieprz - kilka pomidorków koktajlowych(...)łyżeczki suszonej mięty - kawałek ogórka - 100g brokuła - kawałek awokado Wykonanie: - Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć nadmiar wody, po czym ponownie przykryć garnek z ryżem i odstawić go na 10 minut - Następnie ryż przełożyć do miski i schłodzić (np. wystawiając na parapet za okno;) - Brokuła podzielić na różyczki, gotować we wrzątku przez 2 minuty, przelać zimną wodą - Pomidorki pokroić
Wegańska kuchnia orientalnaszopską wymyślili Szopi prawdziwi, jak twierdzą, Bułgarzy. Zamieszkują region Sofii i Dupnicy. Ich sałatka jest chrupka, aromatyczna, spowita w białej chmurce smacznego białego szopskiego sera. Podawana jako przekąska przed obiadem. Składniki: bułgarski ser szopski 4 pomidory 2 papryki czerwone ogórek łyżka octu 4 łyżki oleju sól cebula posiekana natka pietruszki do smaku
AZgotuj!Alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Recykling warzyw z rosołu. Na co dzień i od święta :) 3 marchewki pietruszka pół selera 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 szklanki zielonej soczewicy 2 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 2 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz szczypiorek Marchew, pietruszkę i seler ugotować. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.Ogórki pokroić
Atlas SmakówBardzo pyszna sałatka do obiadu Oraz wspaniała przystawka na imprezę Składniki - 1 brokuł - 1 duża marchew sos - 1 szklanka jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 ząbek czosnku - 1 ogórek kiszony - sól -pieprz Sposób przygotowania 1. Brokuł i pokrojoną marchew ugotować w osobnych garnkach z solą - Ugotowane warzywa odcedzić zostawić by ostygły najlepiej na sicie 2. Sos - Jogurt
W królestwie smaków Beatyzalewę, którą następnie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dolewamy do niej 4 łyżki oleju i mieszamy. Ogórki obieramy i kroimy na cieniusieńkie plasterki. Umieszczamy je w słoiku w dość dużej ilości, jednak nie upychamy i wypełniamy słoik zalewą. Jak wspominałam - można do sałatki dodać startą na dużych oczkach/pokrajaną w paseczki świeżą marchewkę lub posiekany koperek (lub jedno i drugie
Kuchenna KontrrewolucyaProsta i szybka sałatka, którą możemy zabrać do pracy, szkoły czy na piknik. Sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. 125 g sera camembert 5 liści sałaty lodowej 1 ogórek 1 pomidor 1 pęczek rzodkiewki Sól Pieprz Oliwa z oliwek z oregano Ser kroimy w niewielkie trójkąciki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w pół
VioletoweKucharzeniekroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Orzechy siekamy i mieszamy z sałatą, groszkiem i ogórkiem pokrojonym w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę mieszamy z podsmażonym kurczakiem i polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę podajemy z chrupiącym pieczywem
Zainspirowana w kuchnifety i innych warzyw bardzo zyskuje na smaku. 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 melona 1/2 długiego ogórka zielonego 1 kostka serka feta 1 pomidor sos ziołowy + oliwa Sałatę poszatkować, warzywa i ser pokroić w kostkę, przygotować sos na bazie oliwy, polać nim sałatkę i wymieszać. Sałatka raczej nie nadaję się na długie przechowywanie
Jadło i czytadłowyrywam je i marynuję. Przepis bardzo prosty, buraczki doskonale smakują jako dodatek do obiadu, składnik przeróżnych sałatek, a także są świetną bazą do czerwonego barszczyku. Zalewa z buraczków jest lepsza niż nie jeden zakwas buraczany, działanie ma podobne jak woda z kiszonych ogórków :) Polecam :) Składniki: - buraczki Zalewa - 1 litr wody - 0,5 szklanki octu 10% - 1 łyżeczka cukru
Kuchnia z widokiem na ogródWszyscy znają tradycyjną sałatkę jarzynową. Każdy ma swój ulubiony dodatek. Jedni robią z groszkiem, inni z kukurydzą, niektórzy dodają jajko. Ja przedstawiam swoją wersję. Bez względu na dodatki sałatka ta zawsze smakuje i często pojawia się na stołach, nie tylko świątecznych.składniki:4-5 marchewek1 pietruszka1 seler2 kwaskowe jabłka3 kiszone ogórki2 ziemniaki1 puszka groszku konserwowego, użyłam gotowany na parze Bonduelle1(...)ugotować obrane gdy chcemy wykorzystać potem wywar lub też razem ze skórką. Ugotowane warzywka ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z osączonym groszkiem. Dodać musztardę i majonez, dokładnie wymieszać. Do smaku dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu
Monia miesza i gotujeTortellini to świetny dodatek do sałatek. Oto moja wersja :)Składniki:1 opakowanie tortellini z mięsem1 puszka kukurydzy1 świeża papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej)1 mały świeży ogórek3 ogórki kiszone100 g sera żółtego100 g szynki drobiowej w plasterkachsiekany szczypiorek2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odlać wodę, przelać zimną
Kuchnia domowa AniZapraszam dzisiaj na dobrze znaną Wam sałatkę gyros , kojarzy mi się ona ze świętami :) Tych którzy jeszcze jej nie robili zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki :1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy10 ogórków korniszonych2/3 piersi z kurczaka 2 cebulkiSól selerowa SkworcuPrzyprawa do gyrosa SkworcuPieprz zielony Skworcu 1/2 ząbki czosnku KetchupMajonezKawałek poraWykonanie:Piersi i cebule pokroić w kostkę
Sama słodycz i szczypta chili