makarony to nasza miłość, wie każdy, kto zna nas choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami, twarogiem (i skwareczkami!), zupełnie bez niczego, w sałatkach, zapiekankach… Prosty, szybki i smaczny sposób na jedzenie. Ten makaron jednak, to nasz hit tego lata. Przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile piecze się kalafior, a smak czuć jeszcze długo potem(...)makaronu (u nas Bavette) 1 kalafior 6-7 ząbków czosnku 1 pęczek natki pietruszki 3 garście (lub więcej) świeżo startego parmezanu mały kawałek startego imbiru (opcjonalnie) 2 łyżki masła kilka łyżek dobrego oleju/oliwy dobra sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 210 st.( z termoobiegiem). Kalafior umyjcie, podzielcie na drobne różyczki. Przygotujcie formę do pieczenia, wlejcie do niej
OliveandThymetylko zmieniło kolor. Cukinię umyć i pokroić razem ze skórką w półplastry. Obsmażone mięso i pokrojoną cukinie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło a następnie dodać dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek a nastęnie dolać mleko. Gotować aż sos zgęstnieje często mieszając, doprawić do smaku solą z pieprzem(...)się rozpuścił. Sosem polać zawartość naczynia żaroodpornego i posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35 minut. Mięsko podałam z ziemniakami i sałatką warzywną ze słoiczka
Monia miesza i gotujeDziś po raz kolejny sięgam po dawny przepis z notatnika mojej mamy - to są ciasteczka, które moja mama zawsze wypiekała, a w szczególności i hurtowych ilościach
Kawa z mlekiemPewnie wszyscy uwielbiają deser pod nazwą ,,czekoladowe salami”, bo jest to bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny deser. Przepis, który dzisiaj prezentuję
Kuchnia ŁukaszaPrzedstawiam przepis na przepyszne bezglutenowe babeczki czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową. Oczywiście jest to mój własny, autorski przepis, przedstawiam wersję końcową, dopiętą na ostatni guzik. Z
Kawa z mlekiemPyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą
Kuchnia Łukaszazrobić pyszne przekąski. Najczęściej bliny gryczane są podawane z odrobiną śmietany i kawiorem, ale dobrze smakują również ze śmietaną i wędzonym łososiem lub śledziem i koperkiem oraz różnego rodzaju sałatkami rybnymi. Bliny najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe zaraz po usmażeniu, ale zimne również mają swój urok i smak. Śmietana do podania powinna być lekko kwaśna, akurat takiej nie miałam i użyłam(...)takimi dodatkami tworzą pyszne danie. Składniki: 250 g mąki gryczanej 150 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło klarowane lub olej do smażenia kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś lub śledź i koperek, pieprz do podania Jak przygotować tradycyjne bliny gryczane? Drożdże, cukier
Kuchcik gotujeinogrona... zwykle jadamy je solo lub w postaci wina, zapominając, że to również świetny dodatek do ciast i deserów i to nie tylko w formie rodzynek, czy jako składnik sałatki owocowej. W moim ogródku mamy małą uprawę winorośli, które ze względu na swoją cierpkość są najlepsze w postaci dżemu. To stało się właśnie inspiracją dla mnie do stworzenia tego tortu(...)mrożone, orzeźwiające winogrona. To prawdziwie królewski tort! * SKŁADNIKI na formę 18-20 cm Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 200 g masła 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: duża kiść bezpestkowych ciemnych winogron Krem maślany: 2 białka 125 g cukru kryształ
Food Squareminut, jednak wszystko zależy od mięsa i nieraz duszenie może trwać znacznie dłużej - polędwiczki mają być delikatne, miękkie i rozpływać się w ustach). Na osobnej patelce , na maśle podsma ż amy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojony czosnek i chwil kę smażymy na małym ogniu uważając, aby się nie przypalił. Następnie wlewamy śmietanę(...)kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i przez chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu. Gotow e polędwiczki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronałyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki drobno startej bułki tartej + 2-3 łyżki do obtoczenia przed smażeniem (ja sama robię, nie kupuję) Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z masłem, ok. 15-20 minut. Ja kaszy nie płuczę przed gotowaniem, nie solę też wody, ale można to zrobić. Mięso, obraną marchewkę i pokrojoną na większe kawałki, pora i 3 łyżki(...)Formujemy kotlety (wyszło 5 dosyć sporych sztuk), obtaczamy w bułce tartej... ... i smażymy po ok. 7-10 minut z jednej strony. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym Podajemy z sałatką lub surówką Smacznego
Szczęśliwa kuchniaroztopione masło i wyrabiamy na gładkie , odchodzące od rąk ciasto . Gdyby się zbyt kleiło można podsypać mąką . Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Szpinak dusimy na maśle z dodatkiem wszystkich przypraw . Po odparowaniu wody , studzimy .Na koniec dodajemy do niego pokruszony, ser feta i mieszamy . Ciasto dzielimy na dwie części , każda formujemy w kulę , a następnie rozwałkowujemy(...)smażymy na niej chaczapuri, 2 razy po 3 minuty z każdej strony . Koniecznie trzeba smażyć dwukrotnie ,żeby uzyskać lekką chrupkość i właściwe wypieczenie . Chaczapuri jest gotowe – podajemy z sałatką i sosem czosnkowo jogurtowym z dodatkiem kminku Smacznego. Post Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyobtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę(...)Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków. Dodajemy masło, śmietanę, chrzan i koperek
Marder&Marder Manufacturerazem dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Masełko przed dodaniem do mięsa warto schłodzić chwilę w lodówce. Na przyprawionym mięsie układamy po plastrze żółtego sera, a następnie łyżkę ziołowego masła. Zakrywamy je kolejnym plastrem sera i cały kotlet przykrywamy drugą częścią filetu. Mięso dokładnie dociskamy do siebie, by kotlet się nie rozleciał. Gotowe kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie(...)niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem, smażymy je do zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret
Kuchenna KontrrewolucyaKiedyś kupiłam specjalną patelnię do pieczenia orzeszków . Była ona ciężka i nieporęczna. Aby ułatwić sobie pracę kupiłam opiekacz do orzeszków. Jest idealny. Ciasteczka szybko się pieką
Salonik smakówWielkanoc już się zbliża, więc czas na przepisy Wielkanocne! Dziś prezentuję Wam pyszną babkę na białkach. Jest to jedna z moich ulubionych babek, bardziej od niej
Kuchnia Łukaszadodałam kawałki ogórka kiszonego, pałeczki wędzonego sera i suszone śliwki. Mięso dusiłam w sosie śmietanowym z dodatkiem kozaków, fachowo zwanych kożlarzami, które zamroziłam jesienią. Mięso podałam z pęczakiem i sałatką z buraczków. Danie dodaję do akcji kulinarnych Zimowy obiad oraz Przepis miesiąca - danie z kurczakiem. Składniki na 6 porcji: 6 udek z kurczaka bez skóry i kości 12 cienkich, długich(...)papryka, suszony czosnek 250 g rozmrożonych grzybów 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki posiekana natka pietruszki 1 listek laurowy 2-3 kulki jałowca olej do smażenia 1 łyżeczka masła Mięso umyć, osuszyć, przyprawić z obu stron majerankiem, papryką, czosnkiem, pieprzem i i delikatnie posolić. Na środku każdego płata ułożyć kawałek ogórka, sera i 2 śliwki. Zwinąć w roladki, owinąć
Czerwień i błękit