W mojej rodzinie nie jada się mięsa w Wielki Piątek i Wielką Sobotę. Dopiero po odśpiewaniu w Wigilię Paschalną radosnego Alleluja niektórzy z nas (są i
Weekendy w domu i ogrodziezachowują optymalną wilgotność. Rada: Tak przygotowane ryżowe kotlety z zieloną pietruszką możecie zabrać ze sobą do pracy. Wystarczy zapakować je do pojemniczka. Polecam wówczas podać je z ulubioną sałatką lub surówką. Mój blog kulinarny jest pełen ciekawych przepisów na takie surówki. Składniki: (na 7 sztuk) 100 g ryżu basmati Karoon 1 jajko duża garść posiekanej zielonej pietruszki(...)zastąpić małą szalotką wcześniej obsmażoną na niewielkiej ilości masła) olej do smażenia kotletów Do podania sos czosnkowy – składniki: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Gotujemy nasz ryż. Ryż należy dwukrotnie przepłukać, następnie zalać woda i odstawić na 20 minut. Po czym zalewamy woda tak, aby o centymetr przekroczyć
Słodkie okruszkiSzybka, prosta i fajna surówka do obiadu. Uwielbiam młodą kapustę i surówki z niej zrobione. Możecie ją podać do obiadu, z burgerem, z frytkami. Co kto
wesoła kuchniaoczywiście kwiat cukinii w piwie, bo jestem psychofanką kwiatów cukinii i potraw w głębokim tłuszczu. Niespodziewanie okazało się, że najbardziej smakowały mi jednak świńskie uszy z pikantnym domowym majonezem z harissą i pikle Piccalily podawane do galaretki z golonek. Nigdy bym nie zamówiła tych potraw, gdyby nie zostały mi polecone przez obsługę, a były naprawdę dobre. Uszka są pokrojone(...)obranym bobem, pomidorkami i pieczonym porem. Niestety trudno jest dostać dobre kurki, ale bób i por były przepyszne. Do tego sałatkowa bezglutenowa wariacja na temat kanapki ruben, czyli sałatka z czerwonej kapusty, rzodkiewki i domowego pastrami z serem provolone i dressingiem z lubczykiem. Nie mogło obyć się też bez jakiegoś primi – polecam sardyńską fregolę, czyli coś pomiędzy makaronem
Ugotowane pozamiataneUlubiona sałatka mojej mamy. Bez tego dania nie ma u nas świąt. Kilka składników a potrafią zdziałać cuda z kubeczkami smakowymi. SKŁADNIKI: Podwójna pierś kurczaka Puszka kukurydzy Puszka ananasa Mała dymka lub por Jogurt naturalny Majonej Sól Pieprz Liście laurowe Kilka kulek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Filety myjemy, usuwamy błonki. Gotujemy w niewielkiej ilości wody, wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim(...)solą. Ugotowane filety kroimy w małą kostkę, dodajemy posiekaną dymkę (por), kukurydzę i pokrojony w kostkę ananas. Dodajemy ok 2 łyżek jogurtu plus łyżka majonezu. Całość doprawiamy solą i pieprzem
Kopystką po garachByły już omlety, sałatki ale propozycji mięsnej jeszcze nie było. Więc zapraszam do stołu, a tam schab gotowany 2 razy po 5 minut ;) Myślicie że to nie możliwe?! A ja Wam mówię że możliwe ;) Schab ten nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy, właściwie robi się sam, a nie licząc czasu leżakowania przygotowanie również jest bardzo szybkie. Składniki: około(...)schabu 2 litry wody 3 łyżki soli 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki majonezu liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz inne przyprawy take jakie lubimy Przygotowanie: Wodę wymieszać z majonezem, musztardą i przyprawami. Zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć schab i całość zagotować pod przykryciem
Życie zaczyna się w kuchniodmiany coś innego. Znany wszystkim gyros w nowszej wersji, mojej wersji. Jest to popularna sałatka, która gości na każdej domowej imprezie jak i świętach. Sprawdza się na każdą okazję. Jest syta i smaczna. Składa się z kapusty pekinki, kurczaka, papryki, ogórków, kukurydzy i makaronu z zupek chińskich. Całość wymieszana z sosem czosnkowym. Gdy makaron przejdzie sokami i sosem, pęcznieje(...)makaron z 2 zupek chińskich przyprawa gyros 2 łyżki papryka konserwowa 2 połówki ogórek konserwowy 3 szt. kapusta pekinka 1 szt. kukurydza 1 puszka olej do smażenia majonez 5 łyżek ketchup łagodny 3 łyżki czosnek 2 małe ząbki METODA: Do miski pokruszyć drobno makaron. Poszatkować kapustę pekinkę. Ogórki i paprykę dobrze odsączyć z soków,pokroić
Kuchnia PaulettesPyszna i prosta surówka z groszkiem i porą zasmakuje całej rodzinie. Robi się ją szybko, dlatego może być zrobiona nawet dla niezapowiedzianych gości. Polecam, nawet na
Gotuję TestujęDziś mam dla Was prosty, a zarazem pyszny pomysł na warzywny dodatek do drugiego dania. Szybka surówka z marchewki i zielonej pietruszki smakuje idealnie z mięsem
Słodkie okruszkiJajka jako przystawka może pojawić się przy każdej okazji na naszym stole. Farsz możemy również robić na różne sposoby. Dzisiaj polecam jajka faszerowane sosem tatarskim. SKŁADNIKI
W kuchennym oknie EwyPasty doskonały dodatek na śniadanko lub kolację. Bardzo często robię tzw. pastę "co się na winie". Tym razem nie było ryby w oleju więc poszła w
W kuchennym oknie Ewyugotowane na twardo. Aby ich skorupki nabrały ładnego koloru gotujemy je w łupinach cebuli, albo w wywarze z czerwonych buraków. Do jajek zawsze podajemy sos tatarski, przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem marynowanych grzybków i jajek ugotowanych na twardo. Nie może też oczywiście zabraknąć świeżo startego chrzanu wymieszanego z gęstą śmietaną, szczyptą cukru, soli i drobniutko startego ugotowanego jajka(...)Obok zwykłych jajek pojawią się oczywiście jajka faszerowane; z dodatkiem tuńczyka, łososia, żółtego sera, rzodkiewek czy też ze szczypiorkiem lub koperkiem. Na pewno nie może zabraknąć naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą w zależności od regionu kraju podajemy z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Obok sałatki pojawią się również domowe pasztety, a także tradycyjna już biała kiełbasa, choć ona raczej – wraz
Kulinarne przygody GatityWielunia 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego KREM BIAŁY do wykończenia - 250g twarożku Mój ulubiony z Wielunia 50 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony dodatki do przybrania - świeży ogórek, rzodkiewki, szczypiorek, gwiazdnica, koperek, natka pietruszki, kwiaty jadalne Jaki chleb nadaje się do takiego tortu(...)żeby powstały w miarę równe kwadraty z chlebowego miąższu. Skórek oczywiście nie wyrzuciłam, ale pokroiłam w kostkę i podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego? Tort nie może
Smaczna Pyzahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowane śledzie są niezwykle smaczne, a sam sos delikatny i idealnie komponujący się z całością. Jeśli
Di gotujeSałatę lodową łączymy z różnymi składnikami. U mnie dzisiaj głównym składnikiem smakowym będzie serek typu bałkańskiego. Poza tym rożne świeże warzywa i sos jogurtowo - majonezowy. Pychotka
W kuchennym oknie Ewy