próbować, ponieważ dostałam jedną buteleczkę w prezencie od mojej przyjaciółki, która mieszka w Malczycach, ale szybko mi się skończył, bo świetnie się sprawdził do sałatek, które pochłaniam w dużych ilościach i do majonezu, który od jakiegoś czasu robię sama. Od Owoców Lutni kupiliśmy dwa fantastyczne octy, jeden z owoców dzikiej róży, a drugi z kwiatów czarnego(...)którego można było też zakupić miód, ale ponieważ miodu mamy spory zapas w domu, więc zostaliśmy przy desce i pięknym drewnianym nożu do smarowania. Czas przedstawić dzisiejszą sałatkę. Kocham sałatki właśnie za to, że wystarczy kilka świeżych produktów i lokalnych dodatków i w kilka minut pyszne, zdrowe, aromatyczne danie gotowe. Bazę dzisiejszej sałatki stanowi czarna quinoa i ziemniaki truflowe
Quinoa Raz!doskonale sprawdzi się na imprezkach i domowych uroczystościach. Idealna na zbliżającą się ostatnią sobotę karnawału :) Sałatka gyros może być również traktowana jako nadzienie do tortilli. Do zamarynowania mięsa do sałatki gyros można użyć kupnej przyprawy do gyrosa. Ja jednak zachęcam do przygotowania mięsa z przyprawami skomponowanymi samodzielnie. Jak dla mnie gyros tak przyprawiony jest idealny. Składniki (około 10 porcji(...)zarumienione, podpieczone. Kurczaka robię na patelni teflonowej, więc nie dodaję oliwy na patelnię. Wystarczy ta, która jest dodana do kurczaka. Kurczaka studzimy. Wykonanie sałatki: Najpierw przygotowujemy sos czosnkowy. W tym celu w misce mieszamy jogurt, majonez, koperek i czosnek. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Kapustę kroimy w cienkie, małe paski. Ogórki, cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy
Smak mojego domupapryki czerwonej posiekanej drobno -kilka posiekanych w plasterki oliwek -pomidor obrany, pokrojony w ósemki -grzanka pełnoziarnista Sos: -posiekana żurawina -dwie łyżki jogurtu naturalnego -łyżeczka majonezu -ząbek czosnku przeciśnięty -sól, pieprz Wszystkie składniki na sałatkę układamy na sałacie, na środku robimy kleks z sosu
BaRepaspotrzebuje białka do regeneracji, jako sposób na urozmaicenie... Osobiście wolę opcję bardziej pikantną i nad kolejna opcją tej sałatki jeszcze popracujemy... Składniki: opakowanie selera naciowego (400g) 6 jajek puszka groszku konserwowego pęczek szypiorku majonez sól pieprz Przygotowanie: Łodygi selera myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na 0,5cm talarki. Jajka gotujemy(...)twardo i kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Seler, jajka, groszek, szczypiorek wkładamy do miski, dodajemy majonez (tyle aby składniki się połączyły), dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wkładamy na pół godziny do lodówki (może być dłużej) aby smaki się "przegryzły". Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com
Dieta Rozdzielna i ZdrowieCzasami sytuacja wymaga ode mnie zrobienia czegoś bez mięsa. :-) Sałatka: sycąca za sprawą makaronu i zarazem lekka i świeża, bo sporo w niej warzyw. Ma bardzo serowy smak, polecam zostać przy tortellini z tym właśnie nadzieniem, bo w tym tkwi cały jej urok. Wersja mięsna też jest pyszna... ale o tym wkrótce! ;-) 250g makaronu tortellini (suchego) z serem 1 ogórek(...)Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Ogórka, paprykę, ser i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy. 3. Makaron, warzywa, ser, pietruszkę, majonez i sos sałatkowy przekładamy do miski. Mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona
Szefowa kuchnijedno z naszych najciekawszych kulinarnych odkryć. Cała tajemnica polega na odpowiednim zapanierowaniu mięsa. Bazę panierki, jej spoiwo, stanowi nie jajko, jak to jest w klasycznych przepisach, ale mieszanka majonezu i musztardy. Tworzą one warstwę ochronną, zapobiegającą wysuszeniu mięsa podczas pieczenia, równocześnie stanowią przyprawę, aromatyzującą kotlety i na koniec wreszcie mają tę super cechę, że bułka tarta bardzo dobrze się(...)aromatyczna. Świetnie pasuje do niej soczysty, chrupiący granat, słodki, choć delikatnie kwaskowy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik
Niedzielny kucharzjedno z naszych najciekawszych kulinarnych odkryć. Cała tajemnica polega na odpowiednim zapanierowaniu mięsa. Bazę panierki, jej spoiwo, stanowi nie jajko, jak to jest w klasycznych przepisach, ale mieszanka majonezu i musztardy. Tworzą one warstwę ochronną, zapobiegającą wysuszeniu mięsa podczas pieczenia, równocześnie stanowią przyprawę, aromatyzującą kotlety i na koniec wreszcie mają tę super cechę, że bułka tarta bardzo dobrze się(...)aromatyczna. Świetnie pasuje do niej soczysty, chrupiący granat, słodki, choć delikatnie kwaskowy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik
Niedzielny kucharzłatwa w przygotowaniu , idealnie sprawdzająca się na imprezach sałatka z szynki drobiowej, serowych pierożków tortellini, kukurydzy oraz świeżej papryki, ogórka i pora. Składniki: 250g pierożków tortellini z serem 1 duży zielony ogórek 15cm pora 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka kukurydzy 250g szynki drobiowej sól pieprz majonez oliwa Wykonanie: 1. Pierożki ugotować według instrukcji(...)opakowaniu z dodatkiem oliwy. 2. Szczypiorek i pora drobno posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy, obranego ogórka, papryki i szynkę pokroić w kostkę. 3. Sałatkę układać kolejno warstwami: 3/4 pierożków tortellini, kukurydza, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, zielony ogórek, czerwona papryka, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, szynka drobiowa, żółta papryka, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, por i pozostała ilość pierożków tortellini
Szalona Kuchnia Ewelinysycący posiłek dla osób na redukcji, ale nie tylko bo w zależności od założonego makro można wzbogacić ją o tłustsze dodatki w postaci jajek, majonezu, dipów, orzechów, ziaren, awokado czy po prostu oleju lub oliwy. Sałatka smakuje znakomicie w każdym wydaniu więc polecam gorąco Świetnie sprawdzi się na co dzień, jak i od święta bądź w sezonie grillowym. Składniki(...)rzecz MCT) – można zastąpić innym 20 g musztardy 5 g tłuszczu do smażenia np. smalcu , masła klarowanego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka czerwona mielona opcjonalnie majonez, śmietana i inne tłuszcze – wliczyć do makro Łodygi selera naciowego obrać z niejadalnych części (listki) a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę
Ola la LCHFprzepisów Siostry Anastazji i jak tylko mogę to próbuję wykorzystywać je w swojej kuchni. Dziś mój wybór padł na tę, właśnie, sałatkę pochodzącą z książki 123 sałatki i surówki. Zrobiłam ją do obiadu , który składał się z pieczonego kurczaka i ziemniaków z wody. Lecz również można podać jako samodzielną przekąskę(...)gotuję na twardo. Po wystygnięciu marchew, cebulę i jajka kroję w średnią kostkę i dodaję do wystudzonych kwiatów. Dodaję do smaku sól i pieprz. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam razem i dodaję do sałatki, mieszam by sos pokrył wszystkie składniki i nakładam na talerz. W wersji light sałatkę proponuję polać jogurtem naturalnym. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenSałatka idealna na imprezę, spotkanie rodzinne. Szybka w przygotowaniu, zaskakująca w smaku. Składniki: tortellini z prosciutto i serem 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka zielonego groszku 1 świeży ogórek 20 dag szynki konserwowej pokrojonej w kostkę 1 łyżka majonezu(...)łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, umieszczamy w misce. Dodajemy ogórka pokrojonego w kostkę, szynkę konserwową, groszek, kukurydzę, majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz. Podajemy, zajadamy, świętujemy. Artykuł Sałatka z tortellini idealna na imprezę pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plZapraszam na weekendową sałatkę. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. Spróbujcie, a nie pożałujecie. SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka, 1/2 puszki ananasa, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 50g słonecznika łuskanego, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z kurczaka myję i kroję(...)Ananasa i kukurydzę odsączam z zalewy. Ananas kroję w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. 3. Kurczaka łączę z kukurydzą, ananasem i słonecznikiem. 4. Majonez mieszam ze śmietaną, solą oraz pieprzem. Dressingiem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia Kasipęczek koperku * pół dużego jogurtu naturalnego * pół słoiczka majonezu * sól, pieprz Przygotowanie : Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Mieszamy jogurt z majonezem i przyprawami. Całość mieszamy dokładnie z pokrojonymi składnikami sałatki. Odstawiamy na pół godziny do lodówki
Magiczne Życie MartyPyszna i bardzo szybka do przygotowania sałatka z dodatkiem ananasa. SKŁADNIKI: słoiczek selera konserwowego puszka ananasa puszka kukurydzy 30 dag szynki konserwowej lub gotowanej 30 dag żółtego sera 5 jajek 1-2 pory majonez jogurt naturalny sól, pieprz WYKONANIE: Jajka gotujemy 10 minut, odcedzamy i zalewamy zimną wodą, obieramy. Następnie razem z serem żółtym ścieramy na tarce(...)pora odcinamy górną część, resztę przekrawamy wzdłuż i myjemy. Drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i jogurtem, następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę chowamy do lodówki żeby smaki się połączyły. Smacznego
Pani na desertakie połączenie bardzo odpowiada i myślę,że moim gościom również ona zasmakuje . Pomysł na sałatkę podpatrzyłam u Gatity 1 filet z piersi kurczaka (300-400 g) 5 łodyg selera naciowego 6 plastrów ananasa z puszki 200 g różowego winogrona 3 łyżki majonezu 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki curry sól świeżo mielony pieprz Filet(...)kosteczkę,ananasa na drobne kawałki. Kulki winogrona podzielić na ćwiartki i usunąć pestki. W misce wymieszać razem usmażone mięso,seler,winogrono i ananasa. Dodać majonez i przyprawę curry,doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia ElkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś sięgnęłam po sprawdzony przepis. Zrobiłam sałatkę jajeczno- pieczarkową, która gościła w moim rodzinnym domu najczęściej w okresie
Marta Gotuje