hokkaido Carpaccio z cukinii Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki z cukinią i fasolką(...)szparagową Gulasz warzywny z cukinią Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kotlety z cukinii Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią i brokułami Makaron soba z brokułami
Moja smaczna kuchniadziś proponuję pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu" Sałatka jest genialna, rewelacyjna w smaku, wyrazista, po prostu pyszna. Ja robię ją dziś po raz drugi, bo tak wszystkim smakowała. Polecam Wam ją bardzo, będziecie zachwyceni :-) Miłego dnia :-) Składniki na 2 porcje: 1 mały kalafior 500 g ugotowanych w mundurkach drobnych ziemniaków 1 łyżka oliwy + 2 łyżki oliwy
kruche babeczkiDelikatnie chrupiąca, pyszna i bardzo prosta sałatka. Przygotowana na szybko z tego co było pod ręką zniknęła tak szybko jak się pojawiła i to jest chyba najważniejsze dla każdej gospodyni. Lepszej rekomendacji nie ma . Składniki: 2 piersi z kurczaka jeden mały kalafior pęczek szczypiorku 3 jajka puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu pieprz sól Wykonanie: Piersi z kurczaka
Pysznie & Piękniesałatki: – sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki – twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajlowe Składniki dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany(...)ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę! – jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szkoły można na dno słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszynką Sałatka z kuskusem i omletem Jajka zapiekane Zielona pasta z awokado Jajka marmurkowe Pasta z jajek i makreli wędzonej Naleśniki z jajecznicą Omleciki owsiane – 3 składnikowe Mini omlety biszkoptowe Omlet biszkoptowy Mikołaj – przepis Omlet biszkoptowy Brukselkowy omlet Czarownica Niebieski omlet Ziołowy omlet na parze z pomidora mi Zimowy omlet z pomidorami Makaron po chińsku z omletem Sałatka z kuskusem(...)jarmużem Omlet z kaszą gryczaną, groszkiem i jarmużem Omlet z młodą kapustą Omlet z ogórkami małosolnymi Mini omlety pieczone z szynka i rukolą Omlet z kiełkami słonecznika Omlet z kalafiorem i kiełkami słonecznika Omlet z marynowanym imbirem i sezamem Omlet po japońsku z wasabi i marynowanym imbirem Mini omlety z piekarnika Omlet ze świeżą dynią Omlet z żółtą cukinią
Dorota Smakujeprostu nie może się udać, a jednak! sernik z kalafiora? wpadlibyście na to? jednak można... Książka ta poświęcona jest tylko jednemu warzywu, mowa tu oczywiście o kalafiorze. Poznajemy wszystkie odmiany, kiedy i gdzie został odkryty i jeszcze wiele innych ciekawostek o tzw. królewskiej róży. Znajdziemy także informacje jak prawidłowo go gotować, jak przyrządzać i jak go nie zabić... Kiedy już(...)tego aby móc szaleć w kuchni przechodzimy do najprzyjemniejszej dla mnie części książki a mianowicie do przepisów... Podzielone są one na pięć działów tj; - przekąski, przystawki i zupy - sałatki - dania główne - wypieki - dodatki i marynaty W książce znajdziemy 70 przepisów na dania z całego świata. Są to przepisy proste i ze składników które znajdziemy w polskich sklepach. Autorka przekazuje
Radość kipiąca uśmiechem.kurczak z porami zapiekany w cieście 27. Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem 28. Pierś kurczaka faszerowana rukolą 29. Kotlet pożarski light 30. Pierś kurczaka z tymiankiem 31. Pierś faszerowana serem i warzywami , 32. pierś kurczaka zapiekana z warzywami , 33. Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej 34. Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem 35. Roladki z kurczaka z serem i wędzonką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJakiś czas temu przygotowywałam kotleciki z brokuła i mięty oraz z kalafiora , które okazały się strzałem w dziesiątkę. Idealnie nadają się jako dodatek do burgera, a jednocześnie mogą stanowić samodzielny posiłek. Możecie zabrać je ze sobą do pracy wraz z dodatkiem jakim może być ulubiony sos czy sałatka. Kotleciki ziemniaczane z twarogiem są bardzo pożywne i do tego pięknie pachną
Życie ze smakiemPyszny i zdrowy dodatek do dań , warto spróbować i później gotować przez cały rok . Możemy użyć świeżego lub mrożonego kalafiora Przepis ten dostałam z Nowego Jorku
Pysznosci Babci BasiLato w tym roku nas nie rozpieszcza i gdy patrzę przez okno to chętnie ugotowałabym zupę. Postanowiłam jednak nie poddać się jesiennej aurze i zamiast zupy poczyniłam placuszki. Lekkie sałatki, faszerowane warzywa i placuszki to dla mnie typowo letnie potrawy. Ale... tradycyjne placki są jak dla mnie opite olejem przez co stają się ciężkostrawne i niezdrowe. Ponieważ wyznaję zasadę(...)lekarstwem to po dokonaniu kilku modyfikacji nawet placuszki stają się dla mnie bardziej kuszące. Ograniczyłam więc mąkę do minimum, główną rolę w placuszkach niech odgrywają warzywa. W tym przypadku kalafior, ale zapewniam, że cukinia czy inne sprawdzą się znakomicie. Do tego ulubione zioła i przyprawy dla nadania smaku i gotowe. Zamiast smażyć je na patelni proponuję zapakować je do piekarnika
Przysmaki Karolkidodatkiem płynnego miodu, sałatką z pomidorków i chlebkami pita. Możesz użyć gotowych chlebków lub zrobić na przykład proste placki chlebowe z patelni lub indyjskie chlebki naan . Polecam Wam także: – kotlet serowy – smażony camembert z żurawiną – pieczony ser brie – kotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka(...)stworzyć panierkę. Na koniec panierkę popieprz z obu stron. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Smaż ser przez 2-3 minuty z każdej strony. W tym czasie przygotuj sałatkę. Pokrój pomidorki, dodaj do nich łyżkę oliwy z oliwek, listki bazylii, sól oraz pieprz. Na talerzu połóż sałatkę, usmażony ser, placki pity lub inne. Ser polej łyżką miodu i od razu
nietylkopasta.plCebulę, pieczarki i kurczaka pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać ryż, pokrojony kalafior, koncentrat, starty czosnek i przyprawić do smaku. Farszem nadziać papryki. Na wierzchu położyć mozzarellę i przykryć czapeczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. Podawać gorące z sosem czosnkowym i lekką sałatką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacoś co często gęsto podaje się na Sycylii. Robi się tą sałatkę warzywno-jarzynową nawet na kilka dni. Pyk do lodówki i święty spokój. Syci , jest zdrowa i..przede wszystkim sycąca. No i na parze! Sparujmy sobie co nam dusza zapragnie! U mnie -ziemniaki -marchewka -fasolka szparagowa kalafior -brokuł To powyżej wkładamy do parowaru i parujemy aż do miękkości! Schłądzamy
Z Kuchni Do Kuchnibrukselkę. No właśnie…Nie, ja jestem akurat z tych co brukselkę lubią, ale w naszej polskiej kuchni, pokutuje przyrządzanie brukselki tylko z bułką tartą na maśle. Podobnie jak kalafiora zresztą. Chcę Wam pokazać, że brukselka ma różne oblicza. Jakiś czas temu proponowałam brukselkę z boczkiem. Dzisiaj będzie dla odmiany pieczona brukselka z mozzarellą, w oliwie z czosnkiem i ziołami(...)zbytnio, a w całym domu będzie pięknie pachniało czosnkiem i ziołami. I to jak! My nie mamy problemu z brukselką. Lubimy ją pod wieloma postaciami – kroimy surową do sałatek, robimy z niej kotlety itp. A mąż pieszczotliwie nazywa ją bruksą Czas pieczenia jest bardzo umowny. Zależy od wielkości brukselek i Waszych smakowych preferencji. Jeśli lubicie lekko twardawe warzywa
Mieszam w GarnkuBoczniaki są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z czerwoną papryką i kalafiorem tworzą nie
Pyry na Gaz