salatka z jajkiem - 9434 przepisów (strona:478/629)

Placki z ziemniaków i twarogu 140

twarogu śmietankowego (u mnie Strzałkowo) 2 jajka Twaróg wraz z ziemniakami przeciskamy przez praskę do puree lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Nie miksujemy, ponieważ masa stanie się rzadka. Dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz po pół łyżeczki soli i kolendry mielonej. Masę mieszamy dokładnie do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy na kilka minut, aby masa się związała. Nadal(...)czosnku. Z podanych składników wyszły mi 3 porcje. Każda miała ok. 23 g białka, 21 g tłuszczu i 32 g węglowodanów, co daje ok. 410 kcal. Placki podałam z sałatką z rukoli i koktajlowych pomidorów polanych dressingiem z łyżki oleju z pestek dyni i octu balsamicznego

Kucharzyca
Sycylijskie cannoli z ricottą 148

Formułą, z okazji GP Włoch. Uwielbiana przez wszystkich kuchnia włoska doczekała się wreszcie  swojej prezentacji. W zasadzie nie trzeba się zbytnio rozpisywać, bo kto nie zna pizzy, crostini, sałatki caprese, semifreddo, tiramisu. A gnocci? albo panna cotta? czy pesto…  Mało kto nie miał styczności z tymi potrawami. Ale są jednak i takie, o których mało kto słyszał, nie mówiąc(...)film. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson.    Składniki na ciasto:  - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta       Składniki na krem:  - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki

mojewypiekiinietylko
Rolada buraczkowa ze śledziem 117

Sałatka ze śledziem i buraczkami to jedna z moich ulubionych potraw świątecznych i zawsze pojawia w czasie Świąt. Tym razem jednak postanowiłam pobawić się odrobinę tą klasyką i te same smaki zamknąć w innej formie. Zainspirowana  pomidorową roladą , którą przygotowywałam jakiś czas temu zdecydowałam, że zamknę śledzika w buraczkowej roladce. Do zabarwienia ciasta na roladę użyłam sproszkowanego buraka, jednak(...)potrawę świąteczną, ale sprawdzi się także doskonale w roli przekąski na przykład na Sylwestrową imprezę. Pokrojona w niewielkie plastry będzie idealnym finger-food. ROLADA BURACZKOWA ZE ŚLEDZIEM CIASTO 2 jajka 200 g maki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa) Pół szklanki kefiru Łyżka sproszkowanego buraka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie woda FARSZ Serek naturalny typu Bieluch (około

HealthyCreations
Kanapki z jajecznicą 186

Wielu z Was być może pamięta kanapki z jajecznicą. Dziś niektórym może się to wydać dość dziwne, ale do momentu kiedy nie spróbują tego dania. Szybko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowe ciasto gryczane z zurawina czyli poWeekendowe Lakocie odc.94 204

sypko wg ulubionego przepisu. Studzimy ją a następnie mielimy ją blenderem lub maszynką do mielenia. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę, mieszając rozpuszczamy całość na jednolitą masę. Lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i wanilią na puszystą pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i zmieloną kaszę gryczaną. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy(...)prawdę i coś mi się wydaje, że moje ciasto ma w sobie połowę tego co w przepisie... bo przecież gotowałam szklankę kaszy w 400 ml wody na potrzeby sałatki i ciasta czyli wyszło po połowie na jedno i drugie... tak czy siak ciasto jest boskie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek 114

Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek ciasto dla początkujących Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek jest moim tajemnym sposobem na cukierniczy sukces w niespełna 10 minut

Cztery Fajery
Tatar wołowy 146

Tatar wołowy  - tradycyjny befsztyk tatarski z polędwicy Tatar wołowy inaczej befsztyk tatarski to drobno posiekana lub grubo zmielona wołowina, żółtko, cebulka i dodatki. Tylko tyle

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pysznie w firmie! Podaruj wyjątkowy upominek partnerom lub współpracownikom! 188

Jak się okazuje reklama i słodycze to idealne połączenie. Na rynku obecnych jest wiele firm, które oferują reklamowe słodkości, jednak warto zastanowić się, którą ofertę wybrać

Korniszonki
Proste ciasto z wanilią i rabarbarem 226

Hej!, po raz kolejny przedstawiam Wam ciasto które nie dość że zrobicie szybko to i będzie zdrowe. Ciasto przygotowane zostanie w połowie na mące jaglanej, użyjemy

Kuchnia PROzdrowotna
Pierogi tureckie 120

Pierogi tureckie  oryginalny przepis na tureckie pierożki manti.  Pierogi tureckie manti z mięsem mielonym należą do najbardziej znanych tureckich dań. Małe, bardzo smaczne pierożki

Cztery Fajery
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami. 185

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Można je zrobić w niecałe 20 minut, w trakcie gotowania ziemniaków, które będą dodatkiem

Codziennik Kuchenny
SŁODKO-SŁONA TARTA Z PIGWĄ, ORZECHAMI, MIODEM I SERKIEM BRIE 173

Pigwa to owoc, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie w okresie jesienno-zimowym, zawiera bowiem dużo witamin, głównie witaminy B i C oraz minerałów: wapnia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Drożdżowe wytrawne bułeczki (ślimaczki) 148

Przekąska dobra jako dodatek do sałatki, gdy przychodzą goście, do zabrania na wycieczkę zamiast kanapek. Na kolację, albo na drugie śniadanie. Najlepsze oczywiście są jeszcze ciepłe, ale zimne smakują też dobrze.   Część zrobiłam ze szpinakiem, ale że nie wszyscy w domu są Papajami, zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę(...)drożdżowe zawijańce ze szpinakiem :) Składniki na ciasto: na ok. 16 szt. 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży ½ łyżeczki cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na  ok. 15 min. wyrośnięcia

bistro mama
Prosta pascha wielkanocna z karmelem 407

Odejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło

Kuchnia PROzdrowotna
Papryczki faszerowane komosą ryżową i mięsem mielonym 207

gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodaję komosę ryżową, jajka oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 2. Z papryki odkrawam wierzch, usuwam gniazda nasienne. Wnętrze papryki wypełniam przygotowanym farszem. Paprykę przykrywam odciętym wierzchołkiem i układam w szerokim garnku(...)dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Gotuje się je podobnie jak kaszę i ryż (ok. 15-20 minut).  Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów.  Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa ryżowa nadała mojej potrawie ciekawego smaku. Doskonale współgrała z mięsem i przyprawami. Zdecydowanie będę

Tradycyjna kuchnia Kasi