sałatka z granatem - 755 przepisów (strona:40/51)

Tuńczyk z jabłkiem w kanapce 177

Czas odetchnąć od mięsa, więc postanowiłem sięgnąć po rybę, a konkretnie tuńczyk. Uwielbiam łączyć ryby z owocami. Na moim blogu możecie na przykład odnaleźć sałatkowe połączenie śledzia z granatem , ale też mam na swojej liście film z przygotowania ryby w curry z sosem mandarynkowym . Stąd też postanowiłem połączyć tuńczyka z jabłkiem. Całość podaje w kanapce ozdabiając ją sałatą. Bogactwa smaku(...)Całość przyprawiamy i dodajemy majonez 1 lub 2 łyżki. Pamiętajcie by tuńczyka dobrze odsączy z oliwy czy też wody. To wszystko. Potrawę możecie podawać na śniadanie i także jako sałatkę. Koszt: 6 zł za jedną kanapkę (wychodzą cztery) Przygotowanie: 20 minut Tuńczyk z jabłkiem w kanapce Tuńczyk z jabłkiem w kanapce Tuńczyk z jabłkiem w kanapce Artykuł Tuńczyk z jabłkiem

Kuchennyviral.pl
Tuńczyk z jabłkiem w kanapce 174

Czas odetchnąć od mięsa, więc postanowiłem sięgnąć po rybę, a konkretnie tuńczyk. Uwielbiam łączyć ryby z owocami. Na moim blogu możecie na przykład odnaleźć sałatkowe połączenie śledzia z granatem , ale też mam na swojej liście film z przygotowania ryby w curry z sosem mandarynkowym . Stąd też postanowiłem połączyć tuńczyka z jabłkiem. Całość podaje w kanapce ozdabiając ją sałatą. Bogactwa smaku(...)Całość przyprawiamy i dodajemy majonez 1 lub 2 łyżki. Pamiętajcie by tuńczyka dobrze odsączy z oliwy czy też wody. To wszystko. Potrawę możecie podawać na śniadanie i także jako sałatkę. Koszt: 6 zł za jedną kanapkę (wychodzą cztery) Przygotowanie: 20 minut Tuńczyk z jabłkiem w kanapce Tuńczyk z jabłkiem w kanapce Tuńczyk z jabłkiem w kanapce Artykuł Tuńczyk z jabłkiem

Kuchennyviral.pl
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 157

zjedzenia.  Dla przyjemności. Kuchnia francuska. Jeżeli Francuski słyną ze zgrabnej sylwetki, to w dużej części za sprawą kuchni. Na stole nie brakuje warzyw, poczynając od „entrée” np sałatki warzywnej czy wieczorem – miseczki zupy. Te „otwierają” apetyt, pobudzają enzymy trawienne. Za nimi danie główne: najczęściej porcja warzyw (może to być fasloka, soczewica ….) plus kawałek mięsa. Na talerzu mogą(...)Dlatego, że owoce najlepiej jeść w odstępach od posiłków lub na wejście (tak jak w kuchni perskiej – a w niej cała symfonia egzotycznych owoców  kaki – persymony, arbuzy, granaty …). Natomiast o ile owoce trawimy bardzo szybko. Zjedzone na końcu posiłku muszą czekać na swoją kolej. Po drodze fermentują, zakwaszają organizm i powodują niezbyt sympatyczne efekty specjalne, jak gazy

MODA NA BIO
Książki kucharskie 2 153

dobre i złe bakterie, jak poznać dobrą pleśń, a kiedy wyrzucić i próbować jeszcze raz. Warto kupić tę książkę, zwłaszcza, że kiszonki są zdrowe i doskonale zastępują niejednokrotnie nudne sałatki obiadowe. PS.: w Polsce wydano książkę o kiszonkach i fermentacjach, ale to jedynie malutki wyrywek wiedzy z Katza. Mam jedną i druga i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa „Sztuka fermentacji” Magdalena(...)drążyć i się czepiać. Przepisy proste, książka w sumie fajnie napisana, więc idealna na prezent dla kogoś, kto zaczyna przygodę z gotowaniem. Samar Khanafer „Hummus, za’atar i granaty” – język polski Książka uczestniczki programu Master Chef. Na początku byłam sceptycznie nastawiona, jednak w miarę czytania pochłaniały mnie smaki i zapachy Libanu. Co prawda cały czas się upieram

ladykitchen
Śledzie pod pierzyną 937

razem proponuję wam sałatkę, która sprawdzi się na stole wigilijnym. To też świetna propozycja na stół imprezowy w Sylwestra. Zatem zabieramy się za śledzie pod pierzyną. Do przygotowania naszej sałatki potrzebne będzie odpowiednie naczynie. Ja użyłem niewielkich musztardówek. Ważne jest by każdy z gości mógł przed z jedzeniem podziwiać pierzynę – warstwy z warzyw i owoców. Stąd polecam wam proste(...)śledzi. Przyjemna praca z łyżeczką, bądź widelcem zostanie wtedy wynagrodzona bogatym smakiem. Z przepisów polecam wam także śledzie po kaszubsku . Możecie także spróbować mojego przepisu na śledź z granatem . Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledzie pod pierzyną 3 podwójne marynowane płaty śledziowe 3 kartofle 3 marchewki 3 jabłka szara reneta 2 jajka ugotowane na twardo cebula

Kuchennyviral.pl
Surówka z roszponki, gruszek i pomarańczy 157

swoje różne dziwactwa i do nich z pewnością należy nieprawidłowe używanie nazw. Tak więc moi drodzy, żeby było jasne to surówki są z surowych warzyw i owoców, a sałatki z ugotowanych/upieczonych/podsmażonych składników- jasne? Ilość porcji podaję Wam orientacyjnie, bo ja sama taką michę zjadam jako posiłek, a jak coś zostanie, co się prawie nie zdarza do zabieram w pudełku(...)suchej patelni. Moja rada: wrzućcie wszystko to możliwie największej miski, a mieszajcie poprzez potrząsanie miską, żeby nie potrzebnie nie „szmacić” składników. Smacznego! ps. Te klika pestek granatu do dla bajeru do zdjęcia   Artykuł Surówka z roszponki, gruszek i pomarańczy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Najnowsza gazetka Lidla - co warto kupić, a co ominąć szerokim łukiem? 171

żywnością. 2. Nasiona chia - niesamowicie odżywcze nasionka, idealne do tzw. puddingów. Przejmują smak płynu, którym są zalane, zwiększając przy tym kilkukrotnie objętość. Mogą być także używane jako posypka do sałatek czy dodatek do musli. Tutaj podobnie jak z ksylitolem - bardziej opłaca się zamawiać większe paczki przez Internet. Jeśli jednak jeszcze nie mieliście okazji spróbować i boicie się(...)czasu do czasu". 4. Musli - cukier to prawdziwa plaga w produktach tego typu. Trudno jest znaleźć niesłodzone musli, na szczęście tutaj nie mamy tego problemu. Niestety w musli z granatem zamiast owoców mamy kostki żelowe owocowe, ale już w musli z jagodami goi mamy suszone owoce bez udziwnień. Ciekawym dodatkiem jest tu inulina (należąca o grupy błonników pokarmowych), która

Powiedz dietom nie
Tabbouleh z komosą ryżową 167

Tabbouleh to sałatka popularna w krajach arabskich, głównie w Libanie. Oryginalnie przygotowuje się ją z kaszy bulgur  (przepis) , spotykane są także wersje z wykorzystaniem kuskusu. Ja tym razem przygotowałam ją w wersji bezglutenowej, bulgur zastąpiłam komosą ryżową. Gorąco polecam jako dodatek do dań z grilla! Dodam jeszcze, że komosa ryżowa (inaczej quinoa lub proso peruwiańskie) jest skarbnicą witamin, minerałów(...)cytryny duży pęczek natki pietruszki pęczek mięty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat  (przepis na baharat) 100 ml oliwy pestki z dużego owocu granatu sól, pieprz Przygotowanie: Komosę płuczemy zimną wodą, następnie gotujemy w 2 szklankach wody przez 15 minut. Odcedzamy na sitku i wsypujemy do miski. Pomidory kroimy w drobną kostkę i wraz

Smakowity Blog Kulinarny
Tajlandia od kuchni 207

Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś dla siebie. Jest tu ogromny wybór warzyw duszonych/smażonych w różnych sosach (np. curry, tamaryndowcowym, słodko-kwaśnym) oraz sałatek. Na uwagę zasługuje popularna papaya salad. Słodko-kwaśno-pikantna z dodatkiem suszonych krewetek. Papaya salad jedzona na plaży Kolejnym hitem okazały się być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice(...)Tajlandii nie mogę nie wspomnieć o tajskich owocach. Pyszne, soczyste, słodkie… Nigdy nie jadłam tak słodkich ananasów, tak soczystego i intensywnego w smaku mango… Na uwagę zasługują również arbuzy, granaty, smocze owoce, langsaty oraz śmierdzące, ale mimo to pyszne duriany i jackfruity. To tylko garstka spośród dostępnych tam owoców. Możemy je kupić w całości, lub gotowe do jedzenia - obrane

Zawsze głodna!
Domowy sok pomidorowy 191

Domowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jakie naczynia kuchenne kolekcjonuję? 169

nich podany hummus z suszonymi pomidorami i podpłomykami. Talerzy mam naprawdę sporo, ale tylko nieliczne sztuki lubię szczególnie. Podobają mi się zwłaszcza jasne kolory, ostatnio połączenie bieli z granatem. Zauważyłam, że w stylizacjach kulinarnych lubię podobne kolory do tych, które znajdują się w mojej szafie na ubrania. Jasne barwy, na próżno szukać w mojej szafie koloru czarnego, nie znajdziecie tego(...)szwedzkim sklepie. W jednym z moich ulubionych kolorów, które chętnie prezentuję na zdjęciach kulinarnych i doskonale zestawia się w połączeniu ze śródziemnomorskimi potrawami jak ta na zdjęciu, czyli sałatka z fasoli i cieciorki z parmezanem. Talerz, który kojarzy mi się z upalnym latem, zresztą w tym okresie właśnie go kupiłam,dlatego też zestawiam go z letnimi napojami, kupiony w szwedzkim

Moja smaczna kuchnia
Smoothie z sokiem marchwiowym i mango 126

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango - pomysł na pobudzające, pełne witamin śniadanie Smoothie z sokiem marchwiowym i mango z dodatkiem świeżego imbiru i nasion chia to

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuskus z kalafiora – gotowy w 15 minut i fit! 222

kolejne 4 łyżki posiekanej natki, posiekaną miętę, małą puszkę ciecierzycy, pół długiego ogórka i cytrynowy sos winegret – w sezonie dorzuciłabym też świeże pomidory, w zimie było to bez sensu. Sałatka na drugi dzień na śniadanie lub lunch do pracy gotowa!   Mogłoby się wydawać, że skoro kuskus z kalafiora jest tak prosty, łatwy i przyjemny w obsłudze to tak samo(...)mieszanki przypraw Ras el Hanout albo lekkiego curry ½ łyżeczki drobnej soli ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1-2 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki opcjonalnie, ale bardzo dobrze pasuje: garść nasion granatu   *kolendrę, chili i kumin podprażamy razem na suchej patelni do czasu, aż zrobią się mocno pachnące – studzimy lekko i tłuczemy na pył w moździerzu

Karo in the Kitchen
Kofta, za’atar i daktyle – nowe menu Samar dla Sphinxa 162

MasterChef. Jej kuchnia całymi garściami czerpie z jej polsko-libańskich korzeni, jest świeża, zawsze dobrze doprawiona i nieszablonowa. Po warsztatach przeczytałam jej książkę „Hummus, za’atar i granaty” i jeszcze bardziej pokochałam te smaki. Dania kuchni libańskiej są jednak dość pracochłonne, więc nie goszczą na moim stole tak często, jakbym chciała. Na szczęście Samar jest autorką nowej(...)Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta z bakłażana Baba Ganoush Shoarma wołowa na hummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh Shish Taouk, czyli szaszłyki z kurczaka z grillowanymi warzywami i frytkami Kofta wołowa z kuskusem, ciecierzycą i daktylami Dobre? Zaczęłam od zupy, całkiem dobrej i podawanej z cytrynką. Porcja

Ugotowane pozamiatane
Szpinakowy, słodki biszkopt Stasi 199

Moja rodzina i znajomi wiedzą, że ciągle poszukuję nowych smaków. Dlatego przy okazji spotkań zbieram ciekawe pomysły na ciasta, zupy, sałatki czy mięsa. W ogóle lubię próbować, smakować, ogólnie degustować. A kiedy coś przypadnie mi do smaku, proszę o przepis i staram się powtórzyć to w swojej kuchni. Tym razem takim pysznym ciastem zostałam ugoszczona, jest bardzo proste do wykonania(...)wierzchu odkrawamy ( może się zdarzyć, że po prostu zetniemy "górkę" ciasta)  i kruszymy na talerz- zachowujemy Na pozostałe ciasto rozsmarowujemy śmietanę, posypujemy okruszkami z ciasta i dekorujemy ziarnami granatu, dociskając je delikatnie w okruszki. Na posmarowanie ciasta potrzebujemy 500 ml śmietany 36%. ubitej na sztywno z łyżkę lub dwiema - do smaku- cukru pudru. Jeżeli ciasto będziemy robili letnią porą

Proste Potrawy
Leśny mech - słodkie ciasto szpinakowe z egzotyczną nutą. 224

Bardzo popularne w ostatnim czasie na różnych stronach kulinarnych stało się ciasto pod ciekawą nazwą Leśny Mech. Szpinak, poza odmianą baby, którego używam do sałatek, mnie nie przekonuje. Tym bardziej, że ten zamrożony w formie posiekanej kojarzy mi się ze zmuszaniem mnie do jedzenia na obiad w przedszkolu,. A fuj! Tak, czy siak postanowiłem spróbować. Troszkę zmodyfikowałem przepis, dodałem swoją(...)mikserem i dodajemy banany, znów mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, po czym rozkruszoną częścią ciasta przykrywamy ją. Na wierzchu układamy owoce. Wybór należy do Was, w oryginale jest to granat. Ja użyłem również borówek

BaRepas