Zdrowa, wiosenna i pyszna zupa kalarepowa. Składniki: ½ kg kalarepki, 1 pęczek włoszczyzny, 3 ziemniaki, 1 łyżka masła, ½ szklanki śmietanki 18 %, sól do smaku, cukier do smaku
Tradycyjna KuchniaDzień dobry, Lubicie klopsiki? Jeżeli tak, koniecznie przeczytajcie ten post. Przygotowałam dla Was przepis na klopsiki nieco inne od tradycyjnych. Keftedakia to aromatyczne klopsiki wołowe przyprawione
Chilli Czosnek i OliwaJego podstawę stanowi mięso (jagnięce, baranina, drób) i warzywa. Tradycyjne Tajin podaje się z kuskusem . 2. Curry to przyprawa rodem z Indii . Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka . Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek . Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego
Słodkości i nie tylkomój przepis przelany metodą z matki na córkę , w mojej rodzinie od kilku pokoleń Składniki: 2 kg papryki czerwonej Sól najlepiej kamienna Gorczyca 3 cebule Plus składniki na tradycyjną zalewę Sposób: Cebule obieramy i kroimy w pióra Paprykę myjemy czyścimy z pestek i kroimy w grube paski Następnie paprykę zalewamy wrzącą woda i parzymy 15-20 minut(...)Gotujemy i studzimy NIGDY NIE ZALEWAMY GORĄCA ZALEWĄ NASZYCH POTRAW CZY SAŁATEK. Zlewamy wodę z papryki i cebuli i wkładamy je do słoików posypując gorczyca po kilka ziarenek do jednego słoika. Zamykamy i wekujemy sposób tutaj Smacznego
Viola cooks with passionJuż szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli
Kuchnia Łukaszadysponujemy mielonym siemieniem lnianym dodajmy tak, jak w przypadku tradycyjnym kotletów mielonych jedno jajko, a gdy masa będzie zbyt lejąca zagęśćmy ją bułką tartą. Z wyrobionej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka się zarumieni. Gotowe kotleciki możemy podać z lekką sałatką ze świeżych warzyw
Jacob Tastesilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. sól z Maras (zwana też solą peruwiańską) - produkowana jest w warzelni usytuowanej na zboczu góry Maras. Po odparowaniu wody pochodzącej z usytuowanych we wnętrzu góry źródeł, solny osad zbierany jest szpatułkami i usypywany w specjalne kopczyki zgodnie z tradycyjnymi, sięgającymi czasów Inków metodami. Sól z Maras jest wilgotna
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajako dekoracyjną i zdrową posypkę na przykład do sałatek. Natomiast zmielone można dodać do wypieków . Ja dzisiaj zapraszam Was na mój ulubiony deser. Robi się go szybko, nie licząc czasu oczekiwania aż nasionka napęcznieją. Jak ktoś lubi zaczynać dzień od czegoś słodkiego, to jest to dobra alternatywa dla tradycyjnych słodyczy :) Mleczny deser kawowy - waniliowy z nasionami chia
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam kaszę jaglaną, jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Otrzymywana jest z prosa, który uprawiany był już w epoce neolitu. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna
Tradycyjna KuchniaKsiążka podzielona jest na kilka rozdziałów: Wprowadzenie Przystawki Koktajle Sałatki Dania z warzyw Słodkości Podziękowania Indeks Co ciekawe, przy przepisach nie ma opisu dania. Natomiast znajduje się on przy dodatkowym spisie treści, który znajdziemy przed każdym rozdziałem. Tam w 2-3 zdaniach znajdziemy opis każdej potrawy. Nie znajdziemy tu także, tradycyjnej listy składników potrzebnych do przyrządzenia potrawy. Na początku pomyślałam
Mienta blogPołączenie placków ziemniaczanych i śledzia wydawało mi się mało trafione, dopóki raz nie spróbowałam. Świetnie się komponuje z mocno aromatycznym śledziem i winnym jabłkiem. Składniki
Tradycyjna Kuchniamaju/czerwcu (powiat leżajski, województwo podkarpackie). Wege poszukiwacze tradycyjnych smaków wiejskiej kuchni znajdą tutaj mnóstwo ciekawych propozycji; często więcej niż w niejednej niewege restauracji w dużym mieście… Ceny od 50gr wzwyż za sztukę lub porcję dania. Moje wybory - absolutne hity, must do na już mega długiej liście przepisów do wypróbowania: Sałatka z mniszka lekarskiego z jajkiem (w dolnej części zdjęcia) – pyszna
Qlinarnie i QlinarnieZnacie dynię hokkaido ? Jest nieco inna od tradycyjnych, wielkich dyń, dostępnych na prawie każdym straganie z warzywami. Ma charakterystyczny, sterczący do góry ogonek i ciemno pomarańczową barwę. Jest zdecydowanie twardsza od innych dyń i ma lekko orzechowy smak. Można ją jeść po obróbce termicznej, jak i na surowo, w formie sałatki. Według mnie jest to najsmaczniejsza odmiana tego warzywa
Obiad za dychęGroch zielony łuskany wszystkim dobrze znany! :) Można przyrządzić z niego fantastyczną grochówkę. Z tego samego grochu, gotowanego krócej i w mniejszej ilości wody można również wyczarować
Szybko SzybkowarJeśli lubicie buraczki na ciepło jako dodatek do mięsnych dań, a jednocześnie dbacie o linię, to idealna propozycja dla Was. Buraczki w smaku niewiele różnią się
Mieszam w Garnku