U nas gościła na stole w te Świeta, świetnie sprawdzi się też na Sylwestrową imprezę, dla tych co zapomnieli o zrobieniu sałatki a sklep osiedlowy jeszcze
Dzieje kuchennej Wiewiórytrwalo zanim w koncu zdecydowalam co dzis przyzadze. Pomyslow szukalam tym razem w glowie, bo na wertowanie ksiazek kucharskich czy internetu zabraklo mi czasu.Tak oto Dzien Czosnku uczcze prosta salatka ze sosem czosnkowym i kawalkiem grillowanego miesa w marynacie czosnkowej.Danie w swej prostocie bardzo dobre. Salatka jest lekka, ozezwiajaca. A miesko aromatyczne i soczyste.Przepis na sos czosnkowy dostalam od kuzynki(...)pieczemy na grillu lub smazymy na patelni grillowej.Solimy do smaku w czasie pieczenia.W przypadku patelni pamietajmy, ze jej juz nie oliwimy, to mieso jest naterte oliwa.Gotowe miesko podajemy ze salatka brokulowa.Smacznego
Przysmaki KarolkiSalatka z pekinskiej Skladniki:Kapusta pekinskaogorekmarchewszczypior. Skroilam pekinska, starlam na duzych oczkach marchew, pokroilam ogorek na pol-talarki, skroilam szczypior.Zrobilam sos z 3 lyzek majonezu, 4-5 lyzek smietany, szczypty soli, pieprzu, soku z cytryny, pol lyzeczki cukru . Wymieszalam z salatka. Smacznego
Smaki EdytySalatka :1 por6-8 ogorkow kiszonych2-3 lyzki majonezu lub jogurtusolSkroic drobno por, posolic odstawic na 30 min by zmiekl.Zetrzec ogorki kiszone na grubych oczka, dodac do por, polaczyc z majonezem lub jogurtem.Rewelacyjna salatka obiadowa. Smacznego
Smaki EdytyPodobno pochodzi z Rosji, u mnie prosto z bloga Filozofia smaku. Taka trochę inna nasza tradycyjna warzywna. U mnie z kiełbasą zamiast szynki. Dla mnie pyszna i to bardzo :)Salatka warzywna Olivier2 marchewki2 ziemniaki3-4 ogórki kiszone4 plastry dobrej jakości szynki (kawałek kiełbasy pysznie wędzonej)pół szklanki zielonego groszku (konserwowego lub świeżego)3-4 jajka, ugotowane
Dzieje kuchennej Wiewiórysciac z cukini cieniutkie plastry.Posolic je i posypac pieprzem.Obtoczyc dokladnie w marynacie i pozostawic na okolo 15 minut.Do marynaty dodalam kilka lodyzek tymianku cytrynowego.Przed podaniem schlodzic w lodowce.Tak przygotowana salatka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kazdego letniego dania obiadowego.Dodatkowo wzbogacona tartym parmezanem lub plasterkami surowej szynki z dodatkiem bagietki moze stanowi odrebne pyszne danie np.kolacyjne.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebule,sledzie,majonez,jablka,ogorki,buraki,majonez .Posypac startymi na tarce jajkami i zielonym pieprzem.Naczynie przykryc folia i wstawic do lodowki najlepiej na cala noc.Wowczas skladniki sie przegryza,a salatka smakuje wybornie.Przed podanie posypac sowicie zielony rzezuchaUwagi:buraki i ogorki dobrze osusz w reczniku papierowym przed pokrojeniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jestesmy w temacie Tlustego Czwartku wiec idelanym rozwiazaniem na “obiad” bedzie ANTIPASTO CAPRESE – Salatka Caprese. Nalezy ona do najpopularniejszych przystawek we Wloszech. Jako ze dzis objadamy sie paczkami, faworkami, oponkami i innymi ciezkimi slodyczami...proponuje zamiast obiadu to wykwintne antipasto italiano … Bedzie nam lekko na zoladku po prostu... i zateskinimy za latem...Do tej salatki najlepiej domowej roboty wiejski chlebek
Z Kuchni Do Kuchniananas kroimy w drobna kostke Dodajemy kukurydze i makaron Doprawiamy pieprzem i sola Wszystkie skladniki razem laczymy Na koniec dodajemy 4 lyzki majonezu Mieszamy i salatka gotowa Smacznego! Ps Makaron powinien byc z rodzaju drobnych wtedy lepiej laczy sie ze skladnikami. Ja kupuje ananas kroiony i rowniez go kroje w drobniejsza kostke. Szybko sie robi
Klaudynkowa kuchniaPrzepis bardzo banalny, jednak za sprawa sosu i sera zyskuje bardzo wiele. To lekka, zielono-czerwona salatka, ktora goraco polecam.Przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia francusko-polska i polsko-francuska dla poczatkujacych" autorstwa Aliny Stradeckiej.skladniki:500 g fasolki szparagowej, moze byc mrozona4 pomidoryduza cebula100 g sera beaufortsos:3 lyzki majonezu2 lyzki oliwy1 lyzka octu winnegosol, bialy pieprzwykonanie:Fasolke gotujemy w osolonej wodzie
Przysmaki KarolkiNajlepsza jest mloda, swiezutka kalarepka, niestety u mnie niedostepna. Ta, ktorej uzylam do mojej salatki przyjechala az z Polski. Jej smak bardzo fajnie komponuje sie z jablkiem, a sama salatka jest bardzo chrupiaca i swieza.skladniki:2 jablka2 kalarepy4 lyzki soku z cytryny4 lyzki soku jablkowego1 lyzka gestej smietany150g jogurtu naturalnego50g orzechow wloskichsol, cukierpieprzwykonanie:Jablka i obrana kalarepe kroimy w cienkie paseczki.2
Przysmaki KarolkiCiekawe czy podobnie jak rok temu i teraz bedzie urodzaj tej ostatniej?Tak piekny dzien byl tez dobra okazja by rozpoczac sezon grillowy. A do grillowanych mies byla pyszna salatka, ktora goraco polecam.Salatka brokulowa IISkladniki: 1 brokul 2 jajka ugotowane na twardo okolo 5 surowych pieczarek 4 ugotowane ziemniaki 2 ogorki konserwowe sos czosnkowy sol, pieprz, zielona pietruszka Brokul nalezy
Przysmaki KarolkiZapraszam na tzatzyki z kurczakiem I salatka ze szparagowZycze wszystkim smacznego Załączone miniatury
Smaki Edyty