sałatka jarzynowa - 1354 przepisów (strona:51/91)

Po prostu... rosół 194

się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi kluskami lub z makaronem-nitki i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Golonka w warzywach gotowana, czyli klasyka na męski obiad - dla Teścia. 208

wykonaniu mojej Mamy (o której może też kiedyś będzie okazja napisać). Jedno jest pewne: receptura prosta i udana, a z jednej golonki można wyczarować pyszny męski obiad oraz sałatkę jarzynową   i krupnik na wywarze w gratisie ;) P.S. Ilości soli jednak nie warto zmniejszać, bo ja musiałam odrobinę wywar dosalać w trakcie gotowania

Kuchnia po mojemu
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 116

naszych domach. Polacy coraz chętniej i odważniej wykorzystują w przygotowaniu posiłków orientalne przyprawy i dodatki, dzięki którym dania zyskują ciekawy smak. Wyobraź sobie, jak smaczna może być sałatka jarzynowa, jeśli dodasz do niej odrobinę świeżej kolendry lub gdy kurczaka zamarynujesz w oleju sezamowym z dodatkiem grzybów Mun. Takie połączenie może wydawać się zaskakujące, jednak na pewno zasmakuje również miłośnikom

Moja smaczna kuchnia
DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY 225

Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę  i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego!    A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową

potrawyregionalne
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48149

długo i bardzo powoli , powinien tylko mrugać. Po ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito

Karo in the Kitchen
Ogórki konserwowe - pyszne, chrupiące 179

Warto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem  tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ptysie z jajkiem 150

środku ogórek faszerowany sałatką jarzynową

Eli Gotowanie
Sałatka jarzynowa – klasyka nad klasykami 167

Przyszedł czas na klasyczną sałatkę jarzynową. Pamiętam ją od zawsze, była obecna na  sylwestrowym, świątecznym  jak i imieninowym czy urodzinowym stole. Dla mnie jest ona jednym z najważniejszych dań. Smakuje zawsze i jest pyszna. Składniki: 4 marchewki ( spore ) 4 ziemniaki 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Groszek z puszki 1 duża cebula ( lub 2 mniejsze

Smaki Ewy
Sałatka z soczewicy 248

Alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Recykling warzyw z rosołu. Na co dzień i od święta :) 3 marchewki pietruszka pół selera 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 szklanki zielonej soczewicy 2 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 2 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz szczypiorek  Marchew, pietruszkę i seler ugotować. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.Ogórki pokroić

Atlas Smaków
Śliwki w occie 191

przygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i śledziowych, pasztetów, serwować do pieczonych zimnych mięs czy deski serów. Ocet ze śliwek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego

Atlas Smaków
Zupa szczawiowa z kaszą jęczmienną 136

będzie gotowy wyjmujemy mięso, obkrawamy z kości i odkładamy na bok. Wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę możemy pokroić w kostkę i wrzucić ponownie. Resztę warzyw możemy wykorzystać na przykład od sałatki jarzynowej, aby nie marnować jedzenia. Dodajemy do bulionu kaszę jęczmienną, przepłukaną wcześniej zimną wodą, solimy i pieprzymy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy po tym czasie szczaw i posiekaną natkę pietruszki

Marder&Marder Manufacture
Barszcz czerwony czysty 126

było w przypadku kapusty kupionej w sklepie. Chyba, że mamy jakieś sprawdzone źródło.  Do przygotowania barszczu wykorzystuję zazwyczaj wywar, który zostaje po ugotowaniu  jarzyn na sałatkę jarzynową i wywar z grzybów potrzebnych do przygotowania uszek. Oddzielnie gotuję buraki. Obieram je i ścieram na tarce o dużych otworach. Ma on wtedy ładny intensywny kolor i nie ma posmaku

Wiem co jem
Bigos świąteczny 177

się pranie. Bigos to propozycja może nie na wigilijny, ale na świąteczny czy sylwestrowy stół. Pewnie każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na ten przysmak, tak jak na sałatkę jarzynową. Mój bigos jest bardzo treściwy i aromatyczny - karczek, schab i kiełbasa a do tego suszona śliwka, żurawina i grzyby. Jestem z niego bardzo zadowolona i zapewniam, że w takiej

My simple kitchen
Sałatka z kaszą kuskus II 181

chilli. Usmażyć i odstawić do wystygnięcia. 3. Warzywa z puszki odsączyć. Dodać do kaszy. 4. Pomidory, ogórki i rzodkiewki pokroić w dowolny sposób. 5. Marchew ugotować tj. do sałatki jarzynowej. Obrać i pokroić w grubą kostkę 6. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej 1-2 godziny

A Ty Smakuj Mnie
Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią 269

czosnku 1 duża marchew 3 jajka 4 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól, szczypta curry, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Marchew wyszorować, ugotować jak do sałatki jarzynowej. Następnie po ostudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na pół godziny, następnie dobrze odcisnąć. Filety umyć, pokroić

Czerwień i błękit