Pomidory kiszone w jogurcie z koperkiem, dymką i czosnkiem 213Kiszone pomidory - pomidory, jogurt, koperek, cebulka i czosnek oraz ostra papryka! Pomidory kiszone w jogurcie to moje internetowe odkrycie. Szukając informacji o kiszonkach natknęłam się na
Korniszonki
Pstrągi czosnkowe jak ze smażalni [PRZEPIS] 188tłuszczu przez około 8-10 minut. W tym czasie pstrągi powinny zrobić się złociste. Zdejmij z patelni na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Idealne na letni obiad w towarzystwie sałatki. Jeśli nie liczycie kalorii, super będą też frytki. * Na zdjęcia pstrągi leżą na patelni, z której wcześniej zlaliśmy prawie cały olej. Artykuł Pstrągi czosnkowe jak ze smażalni
Kulinarna Polska
Galaretka winogronowa 216Słoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub
Korniszonki
Szarlotka z pianką i kruszonką 314Szarlotka z pianką i kruszonką Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki
Korniszonki
Domowa kapusta kiszona w słoikach 210Kapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Jak się okazuje, przygotowanie domowej kiszonej kapusty
Korniszonki
Chrupiące stripsy z kurczaka jak z KFC 499Chrupiące stripsy z udek kurczaka Chrupiące kawałki kurczaka w złotej panierce to ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy
Korniszonki
Solony koperek na zimę 190Solony koperek w słoiku Solony koperek w słoiku jest idealnym składnikiem na zupę koperkową lub sos. Oczywiście można kupić taki koperek w sklepie jednak wystarczy dosłownie
Korniszonki
Jabłecznik z Podkarpacia 266Tradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i
Korniszonki
Domowy ocet jabłkowy z obierek i ogryzków. Nie wyrzucaj - wykorzystaj! 291Domowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone
Korniszonki
Sok z jeżyn 227Domowy sok z jeżyn Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub
Korniszonki
Murzynek, czyli czekoladowy klasyk. Oryginalny przepis z lat 80. 228Murzynek, polska konkurencja dla amerykańskiego brownie Murzynek to ciasto czekoladowe, które gościło na polskich stołach zanim pojawiło się amerykańskie brownie. Murzynek może z powodzeniem konkurować z
Korniszonki
Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami 189Dżem z jeżyn. Sprawdzony przepis na dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i
Korniszonki
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 185Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z
Korniszonki
Ogórki w ostrym ketchupie 148Chrupiące ogóreczki w aromatycznych przyprawach, z mocną nutą ostrego ketchupu to ciekawa propozycja dodatku do obiadu zastępującego tradycyjną sałatkę. Takie ogóreczki świetnie sprawdzą się również w sezonie letnim jako dodatek do grillowanego mięsa. Składniki: 8kg ogórków Przyprawy na 1 słoik: 10 ziarenek ziela angielskiego 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnkach 1 łyżeczka gorczycy 1 ząbek czosnku 1 kwiat kopru
Szalona Kuchnia Eweliny
Ogórki po kartusku 200Sezon ogórkowy w pełni. Nasze spiżarnie zapełniają się przeróżnymi przetworami z ogórków. Ja mam dla Was przepis na pyszne ogórki po kartusku. Mogą być doskonałym dodatkiem do obiadu, kanapek lub sałatek. SKŁADNIKI: Zalewa: 3 litry wody, ½ litra octu 10%, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, Dodatkowo: 3,5 kg małych ogórków gruntowych, 5 sztuk papryki czerwonej, 3 cebule, 2 główki
Tradycyjna kuchnia Kasi