Dzisiejsza propozycja to sposób na wykorzystanie kaszy jaka zostaje nieraz po obiedzie. Możecie dodać różne składniki, takie jakie lubicie, ale ja proponuję Wam właśnie taką wersję. Ogórek orzeźwia, a rzodkiew nadaje sałatce wyrazistości. Polecam :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 2 zielone ogórki 1 biała rzodkiew 0,5 pęczka koperku 2 - 3 łyżki majonezu sól, pieprz Ogórki obieramy
Czary - gary w kuchniJedliście kiedyś surowego brokuła? Nie? Ja do czasu tej sałatki -też :) Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to
Moja DelicjaRewelacyjana sałatka , która sprawdza się jako dodatek do grilla , ale I też do obiadu. Prosta, zdrowa I pyszna. Polecam I zapraszam do wykorzystania przepisu :) Składniki:Parę liści sałaty pekińskiejmała puszka kukurydzyokoło 10 pomidorków koktailowych3-4 ogórki konserwoweszczypiorSos:2 łyżki jogurtu2 łyżki majonezusól, pieprz I cukier , Wykonanie:Sałatę pokroić, pomidory na pół, ogórki w półtalarki, dodajemy kukurydzę I skrojony szczypior.Sos(...)łączymy majonez I jogurt, mieszamy I doprawiamy do smaku solą , pieprzem I cukrem.Sos dodajemy do sałatki- mieszamy
Smaki Edytyjuż wiem, że nie będzie to ostatnio raz. Tak przygotowana dynia jest mięciutka, lekko pikantna i aromatyczna. Idealnie wpasowała się w poniższą sałatkę, ale równie dobrze można jeść ją samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Polecam zrobić większą porcję, bo na prawdę jest bardzo smaczna i szybko znika 😂 Składniki na pieczoną dynię (na ok. 3 porcje): 1 średnia dynia Hokkaido(...)ostrej, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki imbiru Składniki pozostałe: 90 g mieszanki sałat 1/2 małego awokado 1 łyżka posiekanego szczypiorku przyprawa do sałatki (Big Nature) Dressing: 1 niepełna łyżeczka oleju lnianego (Big Nature) 1 płaska łyżeczka musztardy 1/3 łyżeczki miodu 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj
Zdrowie na języku :Pdente (na pół twardo), a pierwsze skrzypce grają warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym . Lekki dressing i bogactwo kolorów sprawia, że ta sałatka makaronowa idealnie się sprawdzi w letnie upalne dni w roli obiadu. Składniki na 2 porcje : 120g mięsa z piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz łyżeczka oliwy ½ awokado 1 pomidor 1 czerwona cebula ogórek gruntowy ½ zielonej gruszki(...)rukoli, następnie dodać też przestudzone mięso i makaron. Składniki wymieszać. W niewielkim słoiczku energicznie wymieszać olej rydzowy z octem z czerwonego wina i tak powstały dressing dodać do sałatki. Znowu wymieszać. Jeśli nie lubicie oleju rydzowego możecie użyć innego sałatkowego, bardziej neutralnego np. słonecznikowego albo oliwy. Po wierzchu posyłać niewielką ilością ziaren słonecznika. 1 porcja to ok. 270 kcal , węglowodany
DietologChciałam się podzielić z Wami tą pyszną sałatką,gdyż sama nazwa wskazuje,że jest na każdą okazję.Na obiad,na wczesną kolację.Bardzo szybko się ją przygotowuje,w takie upale dni doskonała.Można wykorzystać karkówkę z grilla zarówno wtedy gdy po imprezie nam zostało trochę mięsiwa jak i upiec na patelni grillowej bez tłuszczu. Składniki na 4 osoby(...)możemy tylko umyć i pokroić razem ze skórką) w większą kostkę.Posypać kukurydzą,przykryć cienkimi plastrami cebuli,posolić,popieprzyć i skropić lekko oliwą.Gorące mięso położyć na przygotowanych porcjach sałatki. Można podawać z chrupkim pieczywem
Niespełnione zdolności kulinarneNie ma co kryć, kapusta pekińska króluje u nas jako najczęściej wybierany dodatek do obiadu. Staram się jednak, by surówki z niej przygotowywane nie były nudne
Smaki Na TalerzuDość sporadycznie robię dania wegańskie. Wbrew pozorom nie są to dania łatwe do przygotowania. Przynajmniej dla mnie. Wegańska sałatka z pieczonego kalafiora Ciasta wegańskie nie mogą
mecooksDzień dobry wiosennie :) Dziś chciałabym polecić Wam prostą sałatką z roszponką. Jest to idealny dodatek do dań np. tart na słono czy przekąska na drugie śniadanie
Ana Mari's worldDzień dobry wiosennie :) Dziś chciałabym polecić Wam prostą sałatką z roszponką. Jest to idealny dodatek do dań np. tart na słono czy przekąska na drugie śniadanie
Ana Mari's worldrozgrzewających potraw - oto jedna z nich: moja wersja macaroni & cheese, czyli zapiekanka makaronowa z serem i szynką. Jeśli dodamy do niej sałatkę z pomidorów z cebulką, albo z kiszonego ogórka - wyjdzie z tego całkiem przyzwoity obiad. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g drobnego makaronu (drobne kolanka, macaroni) 300 g żółtego sera o wyrazistym smaku (u mnie królewski albo radamer(...)formy żaroodpornej (ok. 30x20 cm) wyłożyć makaron. Posypać porwaną, albo startą mozarellą i zapiekać przez 20 minut w temperaturze 190 stopni aż ser na wierzchu się zrumieni. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw
Kulinarne InspiracjeSurówka z młodej kapusty z koperkiem. Dziś przepis na prostą i naprawdę szybką w przygotowaniu surówkę z młodej kapusty z koperkiem. Idealna do drugiego dania. Ja
Słodkie okruszkipodanej ilości składników wychodzi ok. 12 sporych placków. Ciepłe smakują wyśmienicie z ketchupem z cukinii czy ajvarem. Możecie podać je także ze świeżą sałatką czy dużą ilością warzyw. Sprawdzą się na śniadanie, lunch czy obiad. Wszystko zależy od Was! Ich włoski charakter podkreśla świeża bazylia i parmezan, który tworzy lekko chrupiącą skorupkę i nadaje wyjątkowy smak. Są naprawdę pyszne! Placuszki
Cooking Monsterpełni już nie wiadomo co z nią zrobić i jak przerobić To bezcenne warzywo ma tysiące zastosowań , jednym z nich jest właśnie ta sałatka ” Rzymska ” . Doskonała w smaku ,delikatna , nadaje się jako przystawka do obiadu . Prosta , smaczna i do tego z wszystkiego co zazwyczaj jest pod ręką . Z cukinii trudno zrobić aromatyczne przetwory , ten taki jest , dzięki pietruszce(...)końca Wam leży Całość ładujemy do słoików razem z wodą -zalewą . Zakręcamy i pasteryzujemy dwa dni . Pierwszego dnia 30 minut , drugiego 10 minut . Gotowe . Smacznego! Artykuł „Rzymska ” sałatka z cukinii i natki pietruszki , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyWczoraj mieliśmy klasyczny obiad: kotlety mielone, pure z ziemniaków i jako dodatek buraczki. Zawsze do takiego zestawu podawałam buraczki na ciepło, ale tym razem postanowiłam zmienić moje dotychczasowe przyzwyczajenie. Na blogu W kuchni Danusi wypatrzyłam taką oto sałatkę ! Zrobiłam i na pewno na stałe zagości ona na naszym stole. Sałatka z buraków Składniki
Kulinarne przygody Gatity