Surówka, którą przygotowuje się błyskawicznie. Najlepsza do dań z grilla. Ale nie tylko. U mnie z przyprawą, która odkryłam podczas ostatnich zakupów i powiem szczerze,że
Kuchnia z widokiem na ogródstudzimy. Dwie łyżki jogurtu łączymy z 1 łyżką zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko.Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej podałam z sałatką z ogórka świeżego i pomarańczy. Tyle o przepisie i sposobie wykonania. Teraz coś o samej potrawie. Dzięki marynacie mięso nabrało nowego, malinowo wędzonego
mojewypiekiinietylkoNastępna zdrowa I przepyszna sałatka, tym razem z tuńczykiem. Rewelacyjna jako przekąska, dodatek do obiadu czy też na grilla. Najważniesze , że gotowa w 5 min :) Polecam Zaczynamy :) Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnymok 250gr pomidorków koktailowychpół ogórkaszczypiorekpieprzoliwa z oliwy Wykonanie:Kroimy pomidorki na pół. Dodajemy do pomidorków podrobnionego tuńczyka, pokrojony ogórek w pół talarki I szczypior.Wszystko mieszamy , doprawiamy
Smaki Edytygrillu ( nawet jeśli jest to kaszanka czy kiełbasa) to wyjdę z siebie i stanę obok. Lubię gdy grono zbierające się przy grillu od wejścia ma przygotowane jakieś ,,przegryzajki". Mogą to być mini kanapeczki, porcje jakiejś sałatki ułożonej na liściach sałaty koreczki, napoje. Odpowiedzialny za grillowanie kreci się piekąc co tam ma upiec , a reszta bierze ,, maluchy" w garść
Buniabaje w kuchnichrupiącą, jędrną cukinię w delikatnej zalewie octowej. Taką cukinię wykorzystuję podobnie jak ogórki konserwowe. Podaję do obiadu, do grilla, czy do kanapek na kolację. Dobrze się też sprawdza na imprezach jako zakąska, czy unikatowy składnik do wszelkiej maści sałatek z majonezem. Polecam :) Składniki ( na 5 słoików o poj. 900 ml ) - 2.5 kg cukinii - mała główka czosnku - liście laurowe - ziele
Kuchnia z widokiem na ogródkapuchy. Smażoną, jak najbardziej, ale formie zieleniny – nigdy. Jesteśmy na początku sezonu warzywnego, więc tego typu surówki i sałatki będę robiła w ilościach niewyobrażalnych. Jest i smacznie i przede wszystkim zdrowo. Spróbowałam, wyszło. Korci mnie jeszcze, żeby upiec na grillu ćwiartki młodej kapusty i przed podaniem potraktować ją dużą ilością miodowego winegretu. Kurczę – coś czuję, że będzie ekstra
Kardamonovykapuchy. Smażoną, jak najbardziej, ale formie zieleniny – nigdy. Jesteśmy na początku sezonu warzywnego, więc tego typu surówki i sałatki będę robiła w ilościach niewyobrażalnych. Jest i smacznie i przede wszystkim zdrowo. Spróbowałam, wyszło. Korci mnie jeszcze, żeby upiec na grillu ćwiartki młodej kapusty i przed podaniem potraktować ją dużą ilością miodowego winegretu. Kurczę – coś czuję, że będzie ekstra
Kardamonovysałatka z arbuzem, serem oraz musem porzeczkowym, następnie podano krem z cukinii, sandacza z kluseczkami i brokułami, a na deser racuszki z waniliowym kremem. Już byłam najedzona po uszy, a przecież czekało nas jeszcze grillowanie z Sokołowem w Akademii Smaku w Woli Suchożebrskiej. Na miejscu jak zawsze wszystko dopięte na ostatni guzik: leżaki, koce, nakryte stoły, rozpalony grill(...)obiedzie i bierzemy się do roboty. Pod okiem szefa kuchni Akademii Smaku Dominika Moskalenki przygotowaliśmy kilka rodzajów wołowiny z grilla. Były obłędnie pyszne steki z rostbefu i antrykotu, cudownie soczysta polędwiczka, podana z ziemniakami i sosem kurkowym oraz sałatką. Jednak sezonowana wołowina to jest smak! Były też wyśmienite burgery i szaszłyki marynowane w maśle orzechowym. Wszystko oczywiście popijane piwem
Obiad gotowySer halloumi polecany jest do grillowania lub smażenia. Jeszcze nie gościł w mojej kuchni więc kupiłam kostkę na spróbowanie i żałuje, że tak późno bo trafia
Monia miesza i gotujeNajprostsza sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i cebulą pochodzi z kuchni niemieckiej. Świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, dlatego będzie idealnym dodatkiem do grilla. Robi się ją błyskawicznie i jest tania w przygotowaniu, gdyż wymaga tylko kilku podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu. Latem wzbogacam ją o spore garście pachnącego szczypiorku i koperku, co daje jej niesamowity smak
e-PrzepisyKulinarnewięcej w zależności od “suchości” ziemniaków) 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości. Chyba, że została Wam od pasztetu lub sałatki z soczewicy , to ten krok macie z głowy Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Umyte warzywa i obrane warzywa kroimy następująco: selera w plasterki, cebulę w kostkę, marchewkę i paprykę(...)naczynia przekładamy warzywa, a na wierzchu układamy puree ziemniaczane. Do nagrzanego do temperatury 220 stopni C wkładamy naszą zapiekankę, ustawiamy opcję grilla i pieczemy bez przykrycia aż ziemniaczana pierzynka się pięknie zarumieni I jak myślicie, z jaką sałatką najbardziej lubię jeść zapiekankę pasterską? Tak, z buraczkami czerwonymi ! Jestem absolutnie od nich uzależniona. I dobrze mi z tym, bo to zupełnie
Lamarida.plKolejna sałatkowa propozycja z serii co się nawinie. Osobiście uwielbiam różne sałatkowe kombinacje ... może taka wersja wam posmakuje. Składniki: 1 słoik selera konserwowego 200 g
IMPRESJA SMAKUKażdy kraj ma swoją ulubioną sałatkę na bazie jogurtu. Sałatka jogurtowa to ulubiony dodatek do obiadu. W Polsce to popularna mizeria, niegdyś robiona z gęstą i kwaśną śmietaną, którą wyparł grecki jogurt . W Indiach króluje słynna raita, a w Iranie sałatka jogurtowa borani z dodatkiem grillowanego bakłażana. Muszę przyznać, że ta sałatka jest przepyszna. Znacie na pewno ten przepis(...)Przyrządzam borani często zwłaszcza, kiedy planuję grilla. Jest idealna do aromatycznego mięsa z grilla. Uwielbiam jej smak. Bakłażan grilluję w piekarniku, zdejmuję skórkę i kroję drobno. Potem siekam drobno miętę i mieszam z jogurtem i oliwą. Na koniec dodaję pokrojony bakłażan, mnóstwo czosnku, doprawiam solą i gotowe. Prawda, że łatwa w przyrządzeniu sałatka? Sałatka jogurtowa borani 4 porcje Składniki
codojedzeniajest tu ktoś kto nie lubi szaszłyków? Odpowiednia marynata, dobrej jakości mięso - całość opieczona na grillu lub w piekarniku stanowi smaczny i soczysty posiłek. W towarzystwie ulubionych sosów i warzyw lub sałatki to świetna propozycja na weekendowy obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Składniki (4 porcje) -1 pojedynczy filet z kurczaka -200 g chudej wołowiny -200 g mięsa wieprzowego (z szynki(...)kiełkabasa - zamarynować razem z mięsem. Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno cebulę, różne rodzaje mięsa i paprykę aż do wykończenia składników. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni lub rozpalić grill. Piec/grillować około 20 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 342,6 kcal Tłuszcz: 23g Białko: 29,1g Węglowodany: 4,4g Smacznego
Zielona KuchniaMoja koleżanka Gosia z Tyczyna zrobiła kiedyś taką sałatkę. Bardzo mi posmakowała. Jest prosta i szybka w wykonaniu. Można ją zrobić do obiadu, na kolację czy do grilla. Polecam :) Składniki: pół główki sałaty lodowej 2-3 pomidory cebula czerwona sałatkowa serek śmietankowy w plastrach sos francuski oliwa Wykonanie: Plasterki sera rozkładamy na półmisku. Sałatę kroimy i wrzucamy na ser. Cebulkę(...)kroimy, zmiękczamy solą i wrzucamy na sałatę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na sałatę. Sos francuski rozpuszczamy w szklance z oliwą i odrobiną wody. Polewamy sałatkę sosem 15 minut przed podaniem. Pycha
Pyza i Surówka