coś innego. Schab zapiekany z ajvarem i serem. To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele. Do tego podałam frytki i sałatkę z pomidorów z mozzarellą . Składniki 500 g schabu bez kości 4 łyżki ajvaru 4 łyżki startego żółtego sera sól pieprz masło klarowane do smażenia Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić(...)cztery kotlety o grubości około 1,5cm. Każdy kotlet rozbić na grubość około 0,5 cm , oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z dwóch stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu ułożyć schab w naczyniu do zapiekania i na każdy kotlet nałożyć łyżkę ajvaru i łyżkę startego sera. Do naczynia włożyć dwie
O kuchni z uczuciemsałatkę lepiej się nakłada. Składniki: pół główki kapusty pekińskiej 2 pomidory bez skórki 4 ogórki konserwowe przyprawa do gyrosa 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku sól, pieprz majonez ketchup oliwa Piersi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, solą, pieprzem i wymieszać z 3 łyżkami oliwy - następnie przygotowane mięso(...)ogórki, pomidory, cebulę i kukurydzę. W miseczce wymieszać majonez, ketczup i posiekany ząbek czosnku. Przygotowany sos wylać na warzywa i wymieszać. Na sam koniec dodać przesmażone mięso i wszystko ze sobą połączyć. Sałatkę podawać schłodzoną
UgotowaćNie marnujcie pestek kiedy robicie coś z dyni. Sprawdzą się one jako super zdrowa przekąska do szkoły lub pracy albo jako dodatek do sałatek, zup czy
Słodka Strefaciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę. Przygotować sos: Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Poezja Smaków - blog kulinarnywieprzowej bez kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kotlety. Przyprawić z obu stron świeżo mielonym pieprzem kolorowym i solą, po czym obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i ułożyć na nim mięso. Smażyć(...)wody. Mięso od czasu do czasu obracać. Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Następnie przełożyć na patelnię, wsypać cukier trzcinowy i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy śliwki zmiękną, a sok będzie gęsty, przełożyć je do garnuszka i zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą masę. Figi umyć i pokroić w ósemki. Upieczone mięso nakładać wraz z dodatkami (ziemniaki, sałatka
Passions hobbies lifeSchabowe inaczej, bez panierki i bez sosu. Przepis został zaczerpnięty z jednego z blogów kulinarnych, jednakże efekt przede wszystkim zdjęciowy jest zupełnie inny. Wstawiłam
Karola gotujeGotowe! Odkładamy sobie 1/3 sosu chimichurri jako dressing do sałatki (można go rozcieńczyć jeszcze łyżką lub dwoma oleju). Kurczaka smarujemy marynatą chimichurri od wewnątrz, przekładamy go na ruszt. Smarujemy go też pod skórką (w kurczaku zagrodowym nie ma z tym najmniejszego problemu, skórka idealnie odchodzi od mięsa)a następnie smarujemy mięso po skórce, z zewnątrz. Zostawiamy na godzinę do zamarynowania(...)góra-dół, bez termoobiegu. Kurczaka wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy – mój był dość spory, wymagał 1,50h pieczenia zanim mięso w środku miało odpowiednią temperaturę a skórka była idealnie przypieczona. Dzielimy upieczone mięso na porcje i od razu podajemy – z miksem sałat i kiełkami polanymi pozostałym sosem chimichurri. Kurczak zostaje wyjątkowo delikatny i soczysty, mięso perfekcyjnie odchodzi
Karo in the Kitchenfeta to był z pewnością dobry wybór. Dobre gatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował dobrze. Podano z nim esencjonalny sos pieprzowy co wraz z wołowiną stanowiło ciekawą, świeżą kompozycję. Jedyne co, to zmieniłabym dobór sałatki - typu greckiego wg mnie niekoniecznie pasuje do charakteru dania oraz postawiłabym na wypiekane ziemniaki(...)Danie kazało na siebie dość długo czekać, a czas oczekiwania nie został wynagrodzony doznaniami smakowymi. Spytacie czemu? Ciężko to opisać. Danie było nawet smaczne lecz przy tym mało wyraziste. Bez charakteru po prostu. Porcje ogromne. Dla małych brzuchów, nie do przejedzenia, a dla tych większych do najedzenia ;) Jeśli chodzi o walory smakowe - znów wygrała wołowina :) Danie mięsne jak najbardziej
Kuchnia po mojemusmażyć bez dodatku tłuszczu około minuty z każdej strony (w zależności od tego czy chcemy stek krwisty czy dobrze wypieczony czas należy odpowienio zmodyfikować). Dodatkiem do mięsa jest sos musztardowy 1 cebula 1 łyżka musztardy francuskiej pół szklanki wina Cebulę przesmażyć, dodać musztardę i podlać winem, smażyć jeszcze przezz kilka minut, aż część wina odparuje. Podawać z sałatką
Codzienne GotowanieSkładniki na stefankę bez pieczenia Domowa stefanka bez pieczenia 1 paczka herbatników petit beurre ok. 250 g 2 żółtka ¾ kostki miękkiego masła 100 g
Korniszonkimasła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania
NaKońcuJęzykarisotto robione w piekarniku, czy potraw typu zrób to sam (jak np. zdekonstruowane tiramisu czy sałatka caprese), o ile oczywiście są smaczne. Ma być świeżo, co oznacza sezonowe składniki i pomysłowe odświeżanie starych przepisów. Świeżość to też elegancja i estetyka podania, ale w prostocie, bez tony ściereczek, słoików zamiast talerzy, wyszukanych naczyń i dekorowania stołu jak na Wigilię. Donny(...)błyskawiczne desery, które robi się dosłownie w sekundę. Co bym zjadła z tej książki? Sprytnym pomysłem jest podawanie mięsa np. steków z plackami ziemniaczanymi – jeśli mamy gotowe placki można zrobić obiad w 2 minuty. Dobrze wyglądają odświeżone klasyczne sałatki np. cezar czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony ratatouille i ciasta gallette, do których nie trzeba
Ugotowane pozamiatanegorąco, że nic się nie chce robić, a co dopiero pichcić obiadki… Z wieką pomocą przychodzą półprodukty. Dziś wybrałam szybką, makaronową sałatkę na zimno. Do ugotowanego i ostudzonego makaronu dodajemy to co mamy pod ręką. Ja dodałam słoiczek warzyw w oleju “Condiriso” Saclà, oliwki i malutkie cebulki również “Saclà”, polędwiczkę bresaola, pokrojoną w cieniutkie paseczki, wędzony żółty ser i dużą(...)zdrowo! Dwa słowa o polędwicy bresaola. Bresaola to rodzaj solonej, dojrzewającej na surowo polędwicy, produkowanej z najwyższej jakości mięsa wołowego ( di manzo) lub koniny (di cavallo). Zdjęcie z netu (click) Bresaola jest lekkostrawna, dlatego można ją dawać bez obawy naszym maluchom, jest również polecana w dietach, szczególnie tych białkowych. 100 g zawiera: 151 Kcal, dużo białka
Mia Cucina SofietaNa blogu prezentowałem już przepis na surówkę z cebuli. Dziś podobny przepis, jednak w wersji dla amatorów ostrzejszych smaków. Cztery średniej wielkości cebula Trzy łodygi selera
MarcinChefodgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez ten czas. Sama ten patent stosuję od wielu lat. Mięso na pieczenie można przyprawić dużo wcześniej, a po przyprawieniu zamrozić
Codzienna kuchnia niecodzienna