wersji gładziutkiej, kremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują do tej zupy, są doskonałym dopełnieniem, nie ryż, nie makaron, do których tak przywykliśmy... Składniki: 3 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 papryki czerwone 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 serek topiony śmietankowy
kgwjanczewoplastry. Kawałki piersi z kurczaka układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut. Makaron świdry pełnoziarnisty z orkiszem wrzucamy do pojemnika na ryż. Na 8 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy makaron wrzątkiem i układamy pojemnik z nim na 2 poziom. W tym samym czasie na 3 poziom układamy na folii
Parowar Facetacałych Włoch niezwykłą popularność, stając się daniem tak sztandarowym jak pizza, a zarazem z Italią niekojarzonym. Może być głównym daniem, a także dodatkiem do niego – zastępując ziemniaki lub ryż. 700 g mąki kukurydzianej 2 litry wody sól oliwa cebula 4 ząbki czosnku W rondlu na oliwie szklimy poszatkowaną cebulę i czosnek, uważając aby się nie przypaliły. Zalewamy wodą
Bon Ton Italiamożna pominąć, albo zamienić na cynamon, który dodatkowo wzbogaci zupę swoim aromatem. Jeżeli nie zależy Wam na klasycznej wersji tej zupy, to jak najbardziej można dodać ugotowany makaron lub ryż- wtedy będzie bardziej pożywna. Ten prosty deser najlepiej smakuje na zimno i na pewno ucieszy zarówno najmłodszych jak i najstarszych! :) 2 porcje: * mleko- 2 szklanki * jajka- 2 szt. (białka
Kraina Miodem Płynącaokazją. Oprócz szpinaku potrawa ta wykorzystuje także kilka innych składników jakich dotąd nie było jeszcze w recepturach na naszym blogu. Są to w szczególności risoni (makaron w kształcie ziarenek ryżu) oraz suszone figi. Zresztą oba z nich należą do kluczowych komponentów potrawy, od których bierze ona swój bardzo specyficzny smak. Chociaż przygotowanie tego dania wymaga odrobiny wprawy i pewnej koordynacji(...)osób) 2 małe lub 1 duża pierś z kaczki (500g) 50g świeżego młodego szpinaku 1 średnia cebula (100g) 6 suszonych fig (100g) 150g makaronu risoni (w kształcie ziaren ryżu) 150ml wzmacnianego czerwonego wina (np. porto) 150ml bulionu 2 łyżki masła sól pieprz czarny świeżo mielony kilka gałązek świeżego rozmarynu 1-2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w dość
Kulinarna Pokusasmak cukru palmowego po rozpuszczeniu ma ciut inny aromat. Konsystencja jest w zasadzie sypka ale po dodaniu większej ilości zmielonych orzechów nabierze formy podobnej do bardzo gęstej pasty. Ryż posypany prażonym aromatycznym kokosem i głównie do tego jest stosowany nabiera azjatyckiego charakteru.Zachowuje kokosowy aromat podkręcony aromatem przypraw a balans smaku pomiędzy słodkim,ostrym i kwaśkowym (tamaryndowiec) jest idealnie zbalansowany
Sztuka gotowania w/g SamiryJest to bardzo szybka i bardzo łatwa wersja Red Curry z dodatkiem mleczka kokosowego,pędów bambusa i kurczaka.Podać można z osobno ugotowanym białym ryżem. SKŁADNIKI NA 4 porcje: 100-150 g pasty red curry 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki) 1 puszka plasterków bambusa 1/2 piersi drobiowej pokrojonej w kostkę 1 tarwa cytrynowa lub 4-5 listków limonki(...)ostatniej chwili dorzucić listki bazylii i wyłączyć ogień.Ja tym razem miałam tylko kolendrę. Sos nie powinien byc zbyt płynny ale też nie nazbyt gęsty. Podawać z czarką białego ryżu
Sztuka gotowania w/g Samirymniej glutenu nie należy zbyt długo wyrabiać, bo chleb wyjdzie gliniasty i niesmaczny **Jeśli masz w domu młynek do mielenia np. kawy możesz w nim zmielić dowolne ziarna, kasze, ryż lub jak w powyższym przepisie płatki
apetytnapieczeniekwaśne wino nie dość, że nie polepszy smaku, to jeszcze dodatkowo zdominuje inne składniki. Ponadto czas przygotowania jest nieco dłuższy, niż w przypadku risotto - ryż, w obecności dużej ilości płynu, szybciej mięknie i tworzy mazistą, gęstą i smaczną potrawę. KASZOTTO (GRYCZOTTO) Z ZIELONYMI SZPARAGAMI /własny;/ dla 4 osób pęczek zielonych szparagów 1 duża cebula
W kuchni Karmel-itkikilku miejscach. Pieczemy w 170 stopniach przez około 2,5 godziny. Odsączamy z tłuszczu, studzimy. Rady: Na odrobinie sosu z pieczenia dolanego do wody możemy ugotować pyszny i aromatyczny ryż! Koniec pieczonych mięs - ale jeszcze pojawią się u mnie! Kiedy nie wiem, ale na pewno to nie będzie tylko jeden przepis
Kolorowy PrzepisownikDolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż
Kolorowy Przepisownikaromatycznych przypraw, choć mniej przyprawiona może być podawana już po 7 miesiącu. Z ziemniakami, bo bardziej lubi od makaronu, ale możemy zastąpić ziemniaki makaronem, na przykład takim wyglądającym jak ryż. Otrzymamy 2 lub 3 porcje. Składniki: 4 kosteczki chudego schabu lub polędwiczki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały pomidor 2 ziemniaki 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 100% 2 łyżeczki natki
Kolorowy Przepisownikbulionie i białym winie. Ja dodałam świeże kurki oraz suszone prawdziwki ale równie dobrze możecie użyć dowolnej kombinacji świeżych i suszonych grzybów. Jak w każdym risotto, ważny jest rodzaj ryżu, który użyjecie - użyjcie specjalnego ryżu do risotto, najlepiej arborio, który dobrze wchłonie bulion i wino
Milion Smakówtrochę w Internecie można przeczytać, że owszem, jest to tradycyjne polskie danie wigilijne pochodzące z Kresów, jednak już nieco zapomniane. Postanowiłam spróbować. Tradycyjnie gotowana na mleku z dodatkiem białego ryżu jest bardzo sycącym daniem. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkiej strony Świąt. W wersji mniej sycącej możecie zrezygnować z ryżu. Smacznego
Milion SmakówLekka wersja polskich gołąbków pochodząca z diety South Beach. Ryż i czerwone mięso zostały zastąpione pieczarkami i mięsem z piersi indyka - tak by danie zawierało więcej wartości odżywczych a mniej kalorii. Nowa wersja gołąbków smakuje tak samo dobrze jak oryginalna
Milion Smaków