pierożki są subtelniejsze od leniwych. Przepis bardzo prosty, który koniecznie trzeba wypróbować. Zobacz przepis . Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami Niepozorne, a niesłychanie smaczne danie. Do przygotowania najlepiej użyć ryżu arborio, który pięknie pęcznieje podczas gotowani i wchłania pozostałe smaki. Środka: Pulpety po sycylijsku Absolutnie niezwykłe danie Jamiego Oliviera. Dość powiedzieć, że w pulpetach są rodzynki, suszone pomidory(...)orzechy. Całość tworzy niecodzienną, wspaniałą kompozycję smakową. Pulpety można zjeść z makaronem, ryżem lub dobrym pieczywem Czwartek: Włoska zupa weselna Włosi, podobnie jak my Polacy, na weselu lubą zjeść miskę rosołu. Różnica polega na tym, że u nas zjada się go tylko z makaronem, a Włosi dodają do rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha
Niedzielny kucharzmocno rozgrzanej patelni. Tracą swoją surowość, ale zachowują jędrność, olej i przyprawy wzmacniają ich smak. Takie warzywa można zjeść same w postaci surówki, można tez dodać do nich ryż czy kaszę i mieć fajny, wartościowy, tani posiłek. PRZEPIS NA BROKUŁA SMAŻONEGO Składniki na brokuła smażonego: 1 broku 2 łyżki oleju sól 1 łyżeczka bio przyprawy do sałatek Jak zrobić
Dorota SmakujeOBIAD: Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą Wiosenna sałatka z fetą Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków Zupa krem z kalafiora Zupa buraczkowa(...)owocami Ciasto czekoladowe z dynią PODWIECZOREK, KOLACJA Koktajl warzywny z burakami i marchewką Sałatka grecka Sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami Zielony sok cytrusowy z roszponką Zupa warzywna 1 Źródło: strona internetowa: http://5porcji.pl/ Z wyżej wymienionej
Passions hobbies lifezupy nie stanowi problemu. Możecie dodać do niej tofu, ale także krewetki, ryby czy kurczaka. W każdej wersji będzie smakowała ciekawie. Jeśli szukacie japońskich dań polecam Wam: – ryż do sushi – domowe sushi – porady, wskazówki jak zrobić ZUPA MISO PRZYGOTOWANIE: 20 minut Składniki: – 2 l wody – 3-4 łyżki pasty miso – 30-40 wodorostów wakame
nietylkopasta.pljako: - sałatkę na kolację, - zabrać jako lunch do pracy/szkoły, - na ciepło jako dodatek do obiadu z mięsem. Składniki: 2 saszetki mixu ziaren multigrano (kasza pęczak, kasza owsiana prażona, ryż czerwony, siemię lniane) sałatka meksykańska w puszce - masa po odsączeniu 260g (kukurydza, groszej, marchewka, czerwona fasola), pół łyżeczki soli Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy
Lena GotujeKolejną propozycją na niebanalne śniadanie będzie ryż gotowany na mleku, z rabarbarem, pistacjami i kwiatem bzu :) Wygląda pysznie i smakuje tak samo :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldKolejną propozycją na niebanalne śniadanie będzie ryż gotowany na mleku, z rabarbarem, pistacjami i kwiatem bzu :) Wygląda pysznie i smakuje tak samo :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldłagodna), a ilość suszonych przypraw zwiększyć dwukrotnie. Proponuję również użyć czarnej gorczycy, która jest charakterystyczna dla tego dania. Dal z pomidorami można jeść samodzielnie lub z dodatkami takimi jak ryż czy chlebki naan. The post Dal z pomidorami – Gęsta zupa z soczewicy z pomidorami appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaMagda Inspirowany indyjską kuchnią dahl to chyba moje ulubione danie z soczewicy. Jest to pyszny, gęsty, wege gulasz z aromatycznymi przyprawami, do podania z ryżem. Wersja z dynią, soczystymi pomidorkami i szpinakiem powstała tak naprawdę trochę z przypadku – kawałek dyni został po zupie, pomidorki kupuje w ilościach hurtowych i zawsze są w kuchni a szpinak ostał się po koktajlach(...)oraz szpinak, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Na sam koniec dolewamy śmietanki, mieszamy i ściągamy z ognia. Gotowy dalh z soczewicy świetnie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym. Dla pikanterii możemy dodać na sam koniec szczyptę płatków chili. Powrót na górę
Smaczna Stronadzieci podmieniłabym niektóre składniki. Przykładowo zaprezentowana sałatka w takiej wersji smakuje rewelacyjnie, ale dla córki zrezygnowałabym z majonezu na rzecz większej ilości jogurtu. Bo kto nie skusi się na ryż zapiekany z jabłkiem, tortillę z kurczakiem, czy naleśniki w wersji słodkiej lub wytrawnej
Di gotujeCiasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką. Gdy będzie cienkie – wyłóż nim formę do tarty. Ciasto przykryj papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch ceramiczny / ryż / fasolę – ‘coś’, co obciąży ciasto. Ciasto piecz przez 10 minut w temperaturze 190 C. Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika, zdejmij papier wraz z grochem
Moja pasja smakużółtej pasty curry 1 papryczka chili 5-6 różyczek kalafiora (ugotowanego al dente lub mrożonego) 1/4 szklanki mrożonego zielonego groszku sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia 200 g ryżu np. jaśminowego Wykonanie: Dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki (ok. 3-4 cm). Oprószyć solą i pieprzem. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki (można je zachować(...)gotować przez 3-4 minuty. Na koniec dodać dorsza, doprawić do smaku, przykryć pokrywką i gotować, aż dorsz będzie idealny. Curry z dorszem i szparagami podawać z ugotowanym ryżem, kawałkiem limonki lub cytryny. Artykuł Curry z dorszem i szparagami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuPyszne i szybkie do zrobienia kluski kładzione ze szpinakiem mogą z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż do obiadu. Kluski świetnie pasują do mięsa albo jako dodatek do zupy. Kluski kładzione ze szpinakiem mogą stanowić samodzielne danie, wystarczy polać je roztopionym masłem lub dodać chudy podsmażony boczek i posypać odrobiną parmezanu. Do klusek, zamiast szpinaku można dodać natkę pietruszki
Kuchcik gotujeszczyptą chili w proszku. Idealnie gęsty dzięki dodatkowi śmietanki 30% oraz koncentratu pomidorowego (w razie potrzeby, także odrobiny mąki pszennej). Najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem al dente. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 25 g masła 1 łyżka oliwy 220 g różyczek kalafiora 100 g pieczarek + 15 g masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor(...)stopniowo dodając śmietankę 30% i w razie potrzeby 1 łyżkę wody. Przelewamy do garnka z sosem i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Dekorujemy listkami bazylii
cool and mintyJeśli ktoś lubi, może zwiększyć ilość przyprawy curry - ja dałam tylko tyle aby był wyczuwalny jej smak i a nie przytłoczył całego dania. Możecie do takiego mięsa podać ziemniaki, ryż czy kaszę - wybór należy do Was. Inspiracja: Pinterest Składniki na 4 porcje: 4 plastry schabu 500 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka słodkiej papryki
My simple kitchen