ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:135/442)

Sos z pieczonych warzyw 123

Wraz z początkiem sierpnia rozpoczynam sezon przetworów na zimę. W tym roku przygotowania rozpoczęłam od przygotowania sosu z pieczonych warzyw. Można go wykorzystać do przygotowania szybkiego obiadu. Idealnie nadaje się do makaronu czy ryżu. Stanowi też smaczny dodatek na przykład do lecza. Przygotujcie go koniecznie, a na pewno nie pożałujecie. Sos z pieczonych warzyw Składinki: 2 kg pomidorów (soczysty

PatiGotuje
Oszukane gołąbki w sosie pomidorowym z warzywami 234

farszu uformować kotlety, lekko obsmażyć. 4. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ok. 3 szklankami wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody koncentrat. Doprawić. Zaciągnąć mąką. 5. Na dno garnka wlać część sosu. Ułożyć kotlety. Zalać kolejną porcją sosu. Gotować na małym ogniu do momentu aż ryż będzie miękki

A Ty Smakuj Mnie
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 190

czyli na moją proporcję 2 szklanki wody ma szklankę ryżu na bardzo małym ogniu raz na jakiś czas mieszając. Kiedy będzie już miękki i woda odparuję, ja robię jeszcze babcinym sposobem czyli zawijam w folię, ręcznik i pod pierzynkę. Sprawdza się nie tylko w przypadku kaszy gryczanej ale również ryżu, będzie miękki i sypki. W między czasie pieczarki(...)oczyścić, pokroić i razem z cebulą i porem dusić na maśle. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce o dużych oczkach i dołączyć do duszonych warzyw. Chwile jeszcze pozostawić do duszenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek i papryczkę. Kapustę włożyć do dużego garnka do zimnej wody, chwilę podgotować do momentu swobodnego odcięcia liści

pieprzny smaczek
Zapiekanka z cukinia i kruszonką 142

Pikantna chrupiąca kruszonka z sezonowymi miękkimi  warzywami: cukinia i pomidor,   Jest idealna jako dodatek do drobiu,ryżu,, a nawet makaronu. forma 15x15cm, lub 20x20cm.Polecam,jest pyszna Składniki: 1 cukinia średniej wielkości 1 pomidor 1-2 ząbki czosnku 50g szynki,lub innej wędliny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól i pieprz kruszonka: mąki 20g 20g orzechów 30g tartego parmezanu

w mojej kuchni
KETO SUSHI (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 170

serkiem i sosem Tamari lub sojowym a następnie wstawić do lodówki. Przygotować wszystkie pozostałe składniki. Warzywa umyć, paprykę wydrążyć a awokado i ogórka obrać. Wszystkie warzywa i łososia pokroić w wąskie paseczki. Matę bambusową zawinąć w folię spożywczą. Liście układać pojedynczo na macie. Ryż smarować na liściu zaczynając od samego dołu ale zostawiając pusty ok 2 cm fragment(...)góry by ryż nie wypływał po zawinięciu. Na wysokości ok 2-3 cm od dołu układać wybrane dodatki. Rolować jak najbardziej ścisło. Matą można nadać kształt kwadratu a nawet trójkąta. Każdą rolkę pokroić na równe kawałki. U mnie wychodzi 5 kawałków z 1 liścia czyli 40 krążków z 8 liści. Jeśli chodzi o dodatki to ogranicza Was tylko wyobraźnia

Ola la LCHF
PROSTA PASTA TUŃCZYKOWA Z RYŻEM 170

pastę do pracy, szkoły lub szybką kolację. Każdy może dodać swoje ulubione warzywa. My stawiamy tutaj na klasykę. Składniki: 1 torebka ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula 1 mała puszka kukurydzy 2 jajka koperek lub szczypiorek 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Ryż gotujmy wg przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w drobną kostkę. Jajko gotujemy

Kuchnia w oparach
Zupa pomidorowa z soczewicą i ryżem jaśminowym. 154

bardzo aromatyczne i sycące. Można spróbować przemycić w ten sposób kontrowersyjne warzywo dzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei na lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki: 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki  4 łyżki ryżu jaśminowego 8 łyżek czerwonej soczewicy 500 g passaty pomidorowej sól pieprz kumin(...)rzymski sos sojowy sok z połowy limonki Wykonanie: Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Marchew, soczewicę i ryż zalać bulionem, gotować do miękkości (ok. 30 minut). Dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą

zadanie-gotowanie
Małże w winie z warzywami 146

Małże to pyszne skorupiaki które goszczą często na naszym stole. Tym razem zaproponuję je w winie z warzywami, mają jedyny i niepowtarzalny smak i smakują wyśmienicie z tostami albo z ryżem. Małże już teraz są wszech obecne a także dość tanie i dlatego korzystajmy z ich smaku i aromatu. Małże w winie z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem pomidorowo-dyniowa. 184

łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżeczki cukru 1-1,5 l bulionu  3 duże ząbki czosnku Ugotowany ryż Przygotowanie:  Oczyszczoną dynię, pomidory, cebulę kroimy w duże kawałki. W garnku układamy warzywa zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 25 min. Po tym doprawiamy, dodajemy posiekany czosnek i miksujemy blenderem na gładką konsystencję.  Serwujemy

Kuchnia Łukasza
Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami 167

pieczarek 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii pieprz sól oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Pieczarki drobno siekamy, wkładamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy 2 łyżki oliwy i dusimy

Smak mojego domu
Wegetariańskie gołąbki z kaszą 291

sposobów na wegetariańskie gołąbki można wymyślić wiele, my jednak zaproponujemy kompozycję dość „swojskich” smaków. Zamiast popularnego ryżu będzie głęboko zakorzeniona w tradycyjnej polskiej kuchni kasza (konkretnie pęczak), zaś z warzyw – marchewka, seler, pieczarki i por. Jeśli chodzi o przyprawy, to oprócz standardowej soli i pieprzu użyjemy cząbru i natki pietruszki. Musimy pamiętać, że w przypadku potraw bazujących na włoszczyźnie(...)gołąbki w nieco krótszym czasie. W przypadku duszenia gołąbków, do farszu warto użyć nieco niedogotowanej kaszy lub ryżu – nawet pomimo owinięcia w kapustę ziarno wchłonie bowiem płyn, w którym będzie duszone. Jeśli od razu dodamy w pełni ugotowaną kaszę lub ryż, możemy je po prostu nieprzyjemnie rozgotować. W przypadku pieczenia wygląda to trochę inaczej, ryż lub kasza powinny

Kulinarna Pokusa
CUKINIA FASZEROWANA ryżem i pieczarkami 124

Serdecznie zapraszam do oglądania.     Nie zapomnijcie o subskrybcji kanału  Rita creative .     SKŁADNIKI: 4 duże cukinie (w miarę proste) 2 szkl. ryżu ugotowanego (ja dałam ryż Karolina) 6 łyżek przecieru pomidorowego 250 gr. żółtego sera tartego 2 pomidory 1 bakłażan 2 cebule 200 gr. pieczarek 5 listków bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku(...)pokrojonego w kostkę, oregano, tymianek, bazylię, pieprz, sól, cukier. Dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Warzywa przekładamy do miski i dodajemy do nich ugotowany ryż. Dobrze mieszamy. Cukinie wypełniamy farszem i układamy w wysmarowanej tłuszczem foremce . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół

Rita creative
dyniowe curry 179

puree z dyni... Pokrojone mięso smażymy i dusimy,podlewając lekko wodą, aż do miękkości. Włoszczyznę i zamrożone puree gotujemy... Nastawiamy makaron lub ryż czy ziemniaki...Przyprawiamy mięso, sólą, pieprzem, curry, papryką. Miękkie mięso dodajemy do warzyw, również wsypujemy przygotowaną wcześniej cebulę, czosenk, coś zielonego. Puree z dyni mamy z zapasów na zimę:   http://chlebanaszego.blogspot.com/2015/12/dynia.html Polecam wszystkim! Obiad

chleba naszego
Paella z ośmiornicą i kurczakiem 161

Istnieje wiele sposobów jej przygotowania, podstawą każdego jest prażony, a potem wolno gotowany ryż, który tradycyjnie zabarwia się szafranem. W zależności od przepisu, do ryżu dodaje się owoce morza, ryby, mięso, kiełbasę chorizo, warzywa- wszystko to w różnych proporcjach i kombinacjach. W Walencji najlepszą paellę przygotowuje się na powietrzu, na płonącym drewnie pomarańczowym, w ten sposób naczynie nazywane paellerą(...)posiekane 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę 1 cukinia pokrojona w kostkę pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 300 g ryżu do paelli lub risotto 200 ml białego wina 1 litr bulionu drobiowego oliwa kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki papryki

Smakowity Blog Kulinarny