przyrządzania potraw, których wspólnym mianownikiem jest gęsty, aromatyczny sos. I nie ma znaczenia czy jest to sos jogurtowy, pomidorowy czy na bazie mleka kokosowego. W Indiach i Tajlandii bazę sosu stanowią przyprawy, często w postaci pasty, którą przygotowuje się ze świeżych produktów ucieranych w moździerzu. Chociaż nazwa dania brzmi dość egzotycznie i na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane(...)minutach dodajemy usmażone mięso i pokrojone liście i łodygi botwinki. Zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą
Smakowity Blog KulinarnyDorsz przygotowany na indyjską nutę, a żeby danie było bardziej pożywne dołożyłam pokrojoną w grubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza(...)dolać mleko kokosowe i dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia dodać kawałki dorsza, pogotować kilka minut, wyłączyć ogień i zostawić całość pod przykryciem na płycie, by ryba doszła podawać z ryżem basmati, posypać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oryginalnych przepisach widzę zadaną ilość papryczek chilli, biorę połowę lub 1/3 tej ilości. Nie jestem fanką zbyt ostrych dań. Ostre smaki ma łagodzić również raita, czyli odpowiednio doprawiony sos jogurtowy.Wspaniałe w kuchni indyjskiej jest to, jak wiele potraw wegetariańskich możemy odkryć. Znane nam dobrze warzywa w towarzystwie egzotycznych przypraw nabierają nowego charakteru i odkrywamy je na nowo. Z mięs(...)Osobom, które chcą spróbować kuchni indyjskiej, polecam zacząć od dania z kurczakiem. Przedstawię kilka w najbliższych dniach.Uczta indyjska to kilka kociołków z poszczególnymi potrawami i dodatki - wspomniana wcześniej raita, ryż, chlebki naan (lub inne). Jemy komponując nasze danie wg uznania. Ręce służą nam na równi ze sztućcami, których w Indiach raczej się w ogóle nie używa. To bardzo przyjacielska
W kuchni wieczoremgarnku hehe Eintopf (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) – potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad. Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich – niewielkim kosztem osiąga(...)czerwona i żółta 1 duża marchewka 1 puszka cieciorki 1 puszka białej fasoli 2 średnie czerwone cebule 1 średniej wielkości burak 300 ml passaty pieprz, ostra papryka, majeranek, bazylia, sos sojowy, sos chili Proponujemy wersję nieco szybszą do zrobienia. Czyli nie będzie to taki 100% eintopf :), ale ważniejszy jest czas przygotowania. Tak więc zaczniemy od wstawienia ziemniaków w osobnym garnku
vegetaniepołudniowoafrykańskich. Dowiemy się jakie wina z RPA są najlepsze i znajdziemy wskazówki odnośnie dobierania wina do poszczególnych potraw. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: przekąski, dania główne, przystawki i sosy oraz ciasta i desery. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)kuchni świata gdzie możemy nabyć często niedostępne składniki. Dowiemy się jak przygotować m.in.: sałatkę z trzech rodzajów fasoli, sałatkę z bananów, morelowy chutney, curry z homara, chakalaka, curry z ryżem, mus czekoladowy z likierem Amarula Cream i inne. Zapomniałam napisać, że książka zawiera także tłumaczenie wszystkich przepisów i informacji na język angielski. Normal 0 21 false false false
noteskulinarnyfigaPieczarki w sosie śmietanowym...Plasterki aromatycznych pieczarek.W towarzystwie cebuli i marchewki.Zatopione w gęstym, śmietanowym sosie.Pyszny dodatek do dań głównych!Składniki:400 g pieczarek;1 duża cebula;1 duża marchewka;Płaska łyżeczka vegety lub innej ulubionej przyprawy do zup;1 czubata łyżka masła;1 czubata łyżeczka mąki pszennej;50 ml zimnej wody;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatku marchewki można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie).Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamiodowej. To bardzo prosty, szybki i nieziemsko smaczny sposób na kurczaka. Kurczak w glazurze miodowej pasuje do bardzo wielu dodatków. Możecie go podać tradycyjnie z ziemniaczkami, kaszą jęczmienną, jaglaną, ryżem bądź z frytkami. Kurczaka możecie też położyć na kanapkę z dowolną sałatą i stworzyć na szybko lunch do pracy. Pomysłów tyle ile tylko wyobraźni. Cała sztuka w przygotowaniu kurczaka polega(...)mięsie cały sok. Dodaj miód i resztę składników, podlej 50 ml wody, przykryj pokrywką i duś przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę i dalej smaż kurczaka, obracając go co chwilę, sos wyparuje a masa zacznie się karmelizować (na obrzeżach patelni sos będzie delikatnie brązowieć), każdą porcję kurczaka staraj się dokładnie obtaczać w sosie, dy mięso zostanie ładnie pokryte glazurą zdejmij
SMYKWKUCHNIDzisiaj szybciutki wpis, gdyż właśnie mam 3-godzinne okienko między zajęciami i za godzinę muszę wrócić na wykład. Niestety, wykład niby obowiązkowy, ale wszystko wyjdzie w
Be Fit Be Strongwarzywa, oczywiście chude mięso pojawia się i u mnie ale z umiarem...Z czego zrezygnowałam?...przede wszystkim NIE MA i to trzeba sobie jasno powiedzieć STOP dla pieczywa, ryżu, makaronów, i innych węglowodanów...słodkiego alkoholu czyli darzonych przeze mnie wielką miłością piwa typu Radler ;( , ale ( okazjonalnie grzeszę ) no i oczywiście tłuszcze,niestety ale musiałam zrezygnować ze swojej wielkiej(...)tylko ;) A oto moja propozycja na śniadanie: Sałatka z tuńczyka: 1 ogórek kwaszony 1/2 cebuli 1 łyżka kukurydzy 4 łyżki Twarożku o niskiej zawartości tł. 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym kilka oliwek czarnych 4jajka Wszystkie składniki warzywne i jajka kroimy drobno dodajemy kukurydze, twarożek i tuńczyka...ponieważ twarożek ma swoja zalewe nie dodawałam juz jogurtu naturalnego...doprawiamy
NaKońcuJęzykaSkładniki: cannelloni 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, mięso mielone 1/2 kg, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, pomidory 3/4
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kasza gryczana 200 gram, łopatka bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka czerwona
W Mojej Kuchni Lubięoctu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá. Jest to nic innego jak ciasto ze śmietaną(...)włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne). W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry. Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. * Mała wskazówka: Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki lub ze słoika. Jest już miękka, nie trzeba jej gotować, wystarczy zmiksować. Ale nie wylewać
W kuchni Karmel-itkiczas na maksymalnej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę (trwa to parę minut) ostudź ryż wszystkie składniki: wołowinę, boczek, warzywa, przyprawy i zimny ryż połącz w dużej misce i wymieszaj z gotowego farszu mięsnego zrób maleńkiego i cienkiego kotlecika, podsmaż go na patelni, skosztuj i w razie konieczności dopraw cały farsz farsz(...)cebula zarumieni się dodaj pomidory i podsmażaj chwilę do wydzielenia się soku dolej 200 ml wywaru drobiowego, dodaj czarny pieprz i szczyptę cukru lub stewi, aby delikatnie osłodzić sos zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Wywar Etap II przelej powstały wywar pomidorowy do blendera i dokładnie zmiksuj przetrzyj całość przez sitko z powrotem do szybkowaru dolej pozostałą część
Szybko SzybkowarProste, kolorowe i apetyczne danie dla tych, którzy lubią podroby. Składnikami i sposobem wykonania nawiązuje do węgierskiego gulaszu. Można podawać samodzielnie, albo z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g serc indyczych 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (100g) kawałek najlepiej środkowej części pora 200ml bulionu drobiowego (może być(...)Dodajemy seler, marchewkę i paprykę. Posypujemy majerankiem i mieszamy wszystkie składniki. Gotujemy jeszcze przez kolejne 30 minut, czasami mieszając. W zasadzie pod przykryciem, ale jeśli stwierdzimy pod koniec, że sos jest zbyt rzadki, możemy odparować nadmiar wody. Pod koniec możemy też dodać do smaku więcej soli i pieprzu. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-108 {margin: auto;} #gallery-108 .gallery-item
Kulinarna Pokusajesień, kiedy z pól zbierane są plony, a lasy porastające zbocza Alp i Apeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera.W Piemoncie wytwarza się pokaźne ilości sera Gorgonzola (w rejonie Novara), podobnie(...)kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa z oliwek -Grana Padano DOP -sos sojowy -przyprawy Skworcu- Pfeffer Gold, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim, pieprz ziołowy, Karahi Chicken Masala Rozgrzej brytfannę na gazie i roztop masło. Pokrój cebulkę w kosteczkę i podduś na maśle
Z Kuchni Do Kuchni