każdą pojedynczą pierś podzielić na dwa kawałki (większy i mniejszy). Roztłuc jak na kotlety, ale nie za cienko, żeby się nie porozrywała i oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka. Mozzarellę pokroić na plasterki, a pomidory na mniejsze kawałki. Na każdym kawałku piersi równomiernie rozłożyć kilka kawałków sera oraz pomidorów i zawinąć w rulonik. Na końcu można spiąć(...)tartej. Smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym na patelni tłuszczu, ale na niedużym ogniu, aby wszystkie warstwy się usmażyły a wierzch nie spalił. Podawać na ciepło z ziemniakami/ ryżem/ kaszą i surówką
Simply Foodsmażenia W woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć cebulę wraz z listkiem laurowym, goździkami, cynamonem i pieprzem. Smażyć kilka minut do momentu aż cebula zmięknie. Dodać pierś z kurczaka (indyka) pokrojoną w kostkę, wymieszać z cebulą i chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać przyprawę garam masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały(...)Dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka oraz posiekaną kolendrę, przykryć i gotować przez 10-15 minut, lub aż mięso będzie ugotowane, a jabłka lekko zmiękną. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem nan, posypane uprażonymi płatkami migdałów i listkami kolendry (ja zamiast migdałów użyłam drobno posiekanej papryczki chili). Smacznego
Codzienne Gotowanieczasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany" masłem orzechowym. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy (papryczki kruszymy przed dodaniem), polewamy(...)około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego
Lubczyk i Waniliaolej do smażenia Przygotowanie: Piersi należy umyć i pousuwać z nich wszystkie białe części a następnie każdy gruby kawałek przekroić tak by uzyskać dwa lub nawet trzy cieńsze filety. Kurczaka umieszczamy w dużym naczyniu, wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą, przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek (lub dodajemy płaską łyżeczkę granulowanego) i wyrabiamy wszystko dokładnie łyżką lub ręką. Odstawiamy do lodówki(...)się przegryzło. Smażymy na rozgrzanym oleju, zazwyczaj utrzymując przez cały czas maksymalną temperaturę przez około 5 minut z każdej strony. Podajemy jako główny składnik obiadu z ziemniakami, kaszami, ryżem i surówką, lub w wersji typowo studenckiej: w bułce z ketchupem. Na zdjęciu kotlety w zbiorczym akcie bez akompaniamentu, przepraszam za jakość zdjęcia. Koszt całości: 18 zł (z kilograma uzyskujemy
Tanie przepisy studenckiepokroić w paseczki .Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Pora pokroić w pół talarki.Ogórki pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka marchewkę, por , pomidorki .Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.Dolać około 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego i dusić do miękkości . Jeśli woda za szybko odparuje(...)warzywnego.Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać. Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam w talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby. Groszek zblanszowałam w osolonym wrzątku, odcedziłam, dodałam na patelnię. Czarną fasolę odcedziłam, jak i pędy bambusa, dodałam do mięsa. Pomidory zmiażdżyłam w puszce widelcem(...)dusiłam chwilę pod przykryciem. Dorzuciłam po chwili ananasa, wlałam pozostała marynatę i wszystko razem dusiłam około 20 minut. Ewentualnie można doprawić sosem chili lub sojowym. Podałam z ryżem. Smacznego! * pędy bambusa kupiłam w pewnym markecie. kiedy je zobaczyłam, oszalałam i stwierdziłam, że muszę je mieć. długo nie wiedziałam, jak je wykorzystać. są miękkie, ale się nie rozpadają. smakują
W kuchni Karmel-itkiDziś propozycja dla wielbicieli japońskich smaków. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki . Danie jest pyszne, sycące i naprawdę proste w przygotowaniu, a ten wspaniały aromatyczny sos… ja go uwielbiam. Podstawą kuchni japońskiej są właśnie przyprawy. Ale w przeciwieństwie do wielu innych krajów Japończycy wyznają zasadę, według której nie należy „zabijać” oryginalnego smaku dania. Przyprawy mają podkreślić jego(...)sojowy czy mirin, sos ostrygowy i sos rybny. Czy wiedzieliście, że sos sojowy w Japonii znany jest jako shoyu. Jest on przygotowywany z fermentowanej soi, prażonych ziaren pszenicy lub ryżu, z dodatkiem soli i wody. W chwili obecnej sos ten w różnych odmianach używany jest na całym świecie, a w samej kuchni azjatyckiej stosowany jest niemal najczęściej ze wszystkich przypraw
Słodkie okruszkiwyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy nasza domowa wersja curry. Danie powstaje bardzo szybko. Można je podać z gotowanym ryżem, taka forma pozwoli podać wszystko w pół godziny. Tutaj trochę bardziej czasochłonna wersja, jakoś wykrzesałam z siebie parę iskier, akurat tyle, by wystarczyło na przygotowanie placuszków ciapatek, robię je według(...)Gotowe przykrywam, chroniąc przed przesuszeniem i odstawiam na pół godziny. Ten czas w zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego - duży
I tu będę miała takie teTak prosty i tani obiadek dzisiaj zaserwuję Wam na tablicy☝ Ja zrobiłam mini kotleciki (wielkości małej łyżeczki) bo takie lubię 😄 Wy oczywiście możecie robić jakie chcecie
Zdrowie i pysznie na talerzuCzas: 10 minut Poziom trudności : Bardzo łatwy Liczba porcji : 2 Składniki: 2 marchewki Duża cukinia Upieczony lub ugotowany kalafior 1/2 kubka cienkiego makaronu ryżowego 1 kubek upieczonego lub ugotowanego kurczaka Kolendra, pietruszka, szczypiorek Sos sojowy lub sól Pieprz Domowa kostka rosołowa Przygotowanie Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew i cukinię pokrój w cienkie paski. Kalafiora podziel(...)słoików zamrożone kostki bulionowe. Na pół litra wrzątku dodaj trzy kostki rosołowe (lub 3 łyżeczki świeżej pasty jeszcze nie zamrożonej). Układaj warstwami warzywa i mięso. Na wierzch wyłóż ryż. Przed jedzeniem zalej całość gorącą wodą. Dopraw do smaku. Smacznego! Artykuł Środa: Zupa instant ze słoika z domową kostką rosołową pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzdoskonale sprawdza się u osób dbających o Linie ale i nie tylko , koniecznie wypróbuj przepisu w domu jest super pyszny zapraszam . Potrzebne nam będą 1 podwójna pierś z kurczaka 1 Kubek jogurtu greckiego 1 łyżka warzywka 2 żabki czosnku pieprz czarny Wykonanie Pierś myję i osuszam , następnie nacinam naszą pierś , dodaję warzywko , pieprz , oraz posiekany(...)godzinki . Kiedy nasze mięso poleżało i przeszło przyprawami , przekładam do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 60 minut , po tym czasie mięsko mamy gotowe do podania , znakomicie smakuje z ryżem . Smacznego
Mój SmakMadras" dodając sok z limonki . Mieszamy dokładnie i pozostawiamy na minimum 30 minut Warzywa myjemy i kroimy w cienkie paski (seler i cukinia ) marchew obieramy i również kroimy . Następnie kurczaka smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni. Często mieszamy Na wok-u oddzielnie dusimy warzywa na samej wodzie różanej z dodatkiem miodu , tymianku i estragonu (sól, pieprz do smaku) Kładziemy najpierw(...)cukinię i kiełki bambusa po upływie kolejnych 3 minut. Warzywa muszą być chrupiące tj.al-dente Warzywa często mieszamy . To wszystko. Danie super smakuje w połączeniu z kaszą kuskus / ryżem . Wyłożone danie skrapiamy naszym syropem bezpośrednio na talerzu . Smacznego
Viola cooks with passionilość tłuszczu. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z posiekanym czosnkiem. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka, dodajemy sól i odrobinę pieprzu. Ponownie wszystko mieszamy, po czym znów stawiamy na ogniu i dusimy, od czasu do czasu podlewając lekko wodą, aby nie przywarło do dna. Gdy mięso(...)czasie można dodać opcje z pomidorem), czekamy aż zwiędnie i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz - ewentualnie - przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie można podawać z makaronem, kluseczkami, ryżem. Smacznego
Kubki smakuDrób można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponuję ciekawe połączenie miodu z musztardą, które doskonale podkreśla delikatność mięsa. Zapraszam! Nogi z kurczaka miodowo-musztardowe Składniki: 4 nogi z kurczaka 1 kopiata łyżka musztardy średnio ostrej 1 kopiata łyżka miodu jasnego płynnego garść posiekanej pietruszki 1 opakowanie jogurtu naturalnego szczypta curry sól, pieprz Przygotowanie: Nogi oczyścić i osuszyć. Resztę składników dokładnie(...)minimum na 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 40-50 min w zależności jak zrumienione lubimy. Gotowe! Podajemy z ziemniakami lub ryżem
Tagebuch po polskurówności wodą, dodać sól. Gotować do półmiękkości kury na wolnym ogniu. Na wywarze przygotować ulubioną zupę. - podgotowane części kury ( wykorzystałam pałki, piersi, udka ) - 0,5 szklanki wywaru spod kurczaka - 2 średnie cebule - 3 łyżki masła - 250 ml śmietanki kremówki - 2 łyżki bułki tartej - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz Mięso przełożyć do rondelka, podlać wywarem. Na mięsie równomiernie rozłożyć(...)ziele angielskie, ułożyć masło , zalać śmietanką. Oprószyć pieprzem i solą. Dusić na wolnym ogniu do momentu miękkości kury. Sos się zredukuje a mięso delikatnie się 'rozklei'. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź pajdą chleba. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancePierś w musztardzie na parze cała pierś z kurczaka (KLIK) musztarda pikantna polecam Kielecką sarepską , jest idealna papryka słodka czosnek granulki sól Piersi z kurczaka myję ,osuszam i dzielę na połowę, każdą połówkę przecinam wzdłuż, „polędwiczki odcinam. Płaty mięsa posypuję delikatnie solą, papryką i czosnkiem. Następnie smaruję musztardą, ilość wg gustu. Tak zamarynowane mięsko odkładam(...)czasie piersi układam w parowarze, grubsze kawałki na niższym poziomie, cieńsze na górze. Gotuję na parze około pół godziny. Podałam z ugotowanym , również na parze brokułem. Doskonałym dodatkiem jest ryż . Smacznego :) I nie zapomnijcie o akcji Milion książek na Wielkanoc podobno świetna
Takie tam pichcenieśredniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i na patelnię z lekko rozgrzanym olejem :) W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił. Dodajemy pokrojoną cebulę, a kiedy ona się lekko podsmaży - dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki zmiękną całość powinna wyglądać mniej więcej tak: No i czas(...)pokrywką i czekamy 15 min - od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Można jeszcze dodać trochę soli i pieprzu i według uznania majeranku. GOTOWE! Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Ja osobiście lubię z ziemniakami i koperkiem :) Smacznego :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: podudzia z kurczaka 4 sztuki, przyprawa do drobiu 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć przyprawą do drobiu i kucharkiem na gorącym oleju zrumienić podudzia z obu stron do podudzi dodać pokrojone pieczarki z cebulą i wszystko dusić(...)minut do smaku doprawić magą kucharka, podawać do ziemniaków, ryżu lub pieczywa.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżki śmietany 12% lub 18% łyżka natki pietruszki gałka muszkatołowa około 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz, sól papryka słodka szczypta imbiru szczypta tymianku 2 łyżki oleju lub masła Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Posypać solą i pieprzem i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju, dodać pokrojonego dosyć drobno pora. Po chwili dodać przygotowaną dynię, jeśli sos będzie(...)konieczne, ponieważ używała mrożonej dyni, która puściła swoje soki). Dusić do momentu, aż dynia się rozpadnie. Następnie dodać śmietanę i przyprawy, zagotować i dodać natkę pietruszki. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojej strony
talerz przyjemnościpołówka dużego pora albo jeden mały * 3 kostki serka topionego * 300ml bulionu warzywnego * olej * sól * pieprz * dodatkowo posypałam na mięso odrobinę delikaty do mięs Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe kawałki mięsa zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym i gotować około(...)razem z serkami topionymi dodać do bulionu z mięsem. Dusić dalej około 10-15 minut. Sos co jakiś czas mieszać, aby nie powstały grudki. Taki sos można podać z ryżem albo kaszą:) SMACZNEGO
Zrób to smacznieprzez ok. 15 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę, a dynia zrobić się miękka. W międzyczasie warto jest zajrzeć pod przykrywę i upewnić się, że ryż nie przywiera do dna garnka. Zdejmij z patelni pokrywkę i wzrusz pilaw widelcem. Dodaj pestki dyni i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze(...)Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam Wam również: Pilaw z bakłażanem i pistacjami Pilaw z bobem i szparagami Pilaw z kurczakiem i granatem Korzenny pilaw z bobem
Chilli Czosnek i Oliwawstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i obsmażamy je z każdej strony. Do podsmażonego kurczaka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy całość ok 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość ponownie mieszamy, chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy(...)duszonego mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki kiszone ogórki. Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżą bagietką
Walijskie Pichcenieznów wracamy do zdrowych dietetycznych dań. Dzisiaj obiad na bazie kurczaka i przyprawy curry, jednak jeśli macie możliwość to polecam użyć curry indyjskiego ze sklepów z egzotyczną żywnością a nie gotowej mieszanki z popularnych firm, bo te curry mocno różnią się w składnikach i w późniejszym smaku potrawy, ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego curry, tez będzie dobry efekt(...)końcowy. To danie można zjeść samo albo z warzywami jako posiłek tłuszczowy w diecie montignaca ale z kuskusem lub ryżem, gdy diety nie stosujemy. Inspiracja książka "Schudnij z Montignakiem". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik