kanapkowa z sera białego i suszonych pomidorów Sięgając po pasty kanapkowe z całą pewnością zapobiegniemy suchości naszych kanapek. Pasty czy też inaczej smarowidła na kanapki przygotować możemy z warzyw, ryb, sera, jajek. Wykorzystać możemy takie składniki na jakie w danym momencie mamy smak. Z warzyw do past idealnie nadadzą się bakłażan, cukinia, papryka czy pomidory. Jeśli sięgamy po ryby to na pewno warto skusić się na makrelę czy wędzonego łososia. W przypadku serów, pasty można zrobić z kilku ich rodzajów. Ja tym razem zdecydowałam się na ser biały. Połączyłam go z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podałam z ciepłymi jeszcze bułeczkami z buraczkiem ćwikłowym. Przepis na bułki macie tutaj: Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym. Jeśli zdecydujecie się
mecooksparapet. Zdecydowanie. No i ponownie - konsystencja idealna! 👉 Tatar z makreli - wędzona makrela w asyście zielonego ogórka i czerwonej cebuli otoczona kwaśną śmietaną Makrela to chyba jedna z ulubionych ryb Polaków, my z Dominikiem także za nią przepadamy. Jest tłusta i idealna, by posilić się nią, gdy trzeba walczyć z trudami dnia codziennego i niesprzyjającą pogodą, bo zawiera także szereg(...)organizmu. W połączeniu z kwaśną śmietaną oraz chrupiącymi dodatkami w postaci cebulki i ogórka jest przyjemnie orzeźwiająca i lekka. Bardzo miła przystawka, która zasmakuje nie tylko fanom makreli, ale ryb ogółem. 😊 👉 Tarta cebulowa - delikatna tarta cebulowa oblana sosem na bazie maślaków Ta tarta jest dla mnie prawdziwym zaskoczeniem, gdyż wytrawne nadzienie zostało zapieczone na... kruchym słodkim spodzie. Słodka cebula
Cooking MonsterKnedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek
Korniszonkisię podczas przygotowania. Moi ulubieńcy czyli pasty przyprawowe. Na zdjęciu widzicie dwie z nich – łagodną mild curry i średnio pikantną tikka masala. Używałam ich do marynowania mięsa lub ryb, dodatek do sosu (łączę je z sosem pomidorowym lub przygotowuję sos na bazie mleczka kokosowego), idealnie sprawdzają się jako marynata do grilla. Zobaczycie na blogu jeszcze wiele potraw(...)swojej potrawy dodając całą lub jedynie małą cześć papryczki chilli. Kolejnym krokiem jest dodanie na patelnię pasty przyprawowej i odrobiny wody. To czas na dorzucenie dodatków – warzyw, kurczaka, ryby. To od Ciebie zależy z czym zrobisz ten posiłek. Ostatnim krokiem jest dodanie ostatniej 3 saszetki i sosu pomidorowego. Polecam ten zestaw w połączeniu z kalafiorem – przepyszne Ostatnią
nietylkopasta.plobtoczenia ryby, olej do smażenia. Przygotowanie: Kuskus zalewam gorącym bulionem, odstawiam pod przykryciem na 10 minut. Następnie mieszam z przyprawami, masłem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Rybę kroję w paski, każdy kawałek obtaczam w mące, jajku i panierce z kuskusu. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto (po około 1,5-2 minuty z każdej strony
JejKuchniaKiszone pomidory - pomidory, jogurt, koperek, cebulka i czosnek oraz ostra papryka! Pomidory kiszone w jogurcie to moje internetowe odkrycie. Szukając informacji o kiszonkach natknęłam się na
Korniszonkinaprawdę aromatyczne. Czosnek rozetrzyj z solą (łyżeczka z lekką górką) na pastę, połącz z łyżką oleju, łyżką soku z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki, majerankiem i pieprzem. Mieszkanką natrzyj ryby od środka, lekko oprósz je także solą z zewnątrz(...)oraz skrop resztą cytryny, i odstaw do lodówki najlepiej na około 5-6 godzin. Przed gotowaniem wyjmij na około pół godziny, aby złapały temperaturę otoczenia, co ułatwi smażenie. Każdą rybę obtocz w mące pszennej, otrzep z nadmiaru i smaż na głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut. W tym czasie pstrągi powinny zrobić się złociste. Zdejmij z patelni na papierowy
Kulinarna PolskaSłoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub
KorniszonkiSzarlotka z pianką i kruszonką Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki
KorniszonkiRyż z czerwoną fasolą jest na Jamajce niezwykle popularny. Ryż z fasolą podawany jest jako dodatek do mies i ryb, najlepiej jednak smakuje z kurczakiem jerk. Myślę, że przypadnie Wam do gustu. Tak przygotowany ryż jest niezwykle smaczny i stanowi ciekawe urozmaicenie. Z pewnością będzie pasował do większości potraw, jednak szczególnie polecam go do kurczaka w marynacie z limonki(...)chwilę - do czasu aż ryż będzie miękki, a płyn zostanie wchłonięty. Zestawić z ognia i zostawić pod przykryciem na jakieś 5 minut. Podawać jako dodatek do mięs lub ryb. Smacznego
Codzienne GotowanieKapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Jak się okazuje, przygotowanie domowej kiszonej kapusty
KorniszonkiChrupiące stripsy z udek kurczaka Chrupiące kawałki kurczaka w złotej panierce to ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy
KorniszonkiSolony koperek w słoiku Solony koperek w słoiku jest idealnym składnikiem na zupę koperkową lub sos. Oczywiście można kupić taki koperek w sklepie jednak wystarczy dosłownie
Korniszonkisól i pieprz do smaku olej do smażenia Rybę rozmrażamy i osuszamy (można je delikatnie osuszyć np. czystą ściereczką), a następnie delikatnie solimy. Kroimy rybę na dość grube słupki (ok. 2,5 cm). Kawałki ryby panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (pozwoli to na krótsze smażenie). Wkładamy
Dieta bez mlekaTradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i
Korniszonki