wędzić na niewielkim ogniu przez 8 - 10 minut, aż łosoś jest gotowy. Po tym czasie, gdy ryba jest gotowa, należy wyłączyć grzanie i pozostawić wszystko w zamknięciu na dodatkowe na 3 minuty. Pozwoli to wszelkie resztkom dymu i ciepła przeniknąć do ryby. Podawać z sałatą. Smacznego
Stare GaryŚwietna zupa. Bardzo delikatna, łosoś jest dodatkiem, który nadaje zupie lekki rybny smak. Myślę, że ci, którzy za zupą rybną nie przepadają, a lubią ryby, mogą spokojnie spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam !Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipesskładniki260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry70 - 80 g boczku wędzonego3 łodygi selera naciowego340(...)Włożyć do miseczki, posypać mąką i pieprzem, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić kawałki łososia i obsmażyć z jednej strony, delikatnie przełożyć kawałki ryby na drugą stronę i też obsmażyć. Ryba ma być lekko zbrązowiona. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, przełożyć łososia do zupy ( np łyżką cedzakową). Gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać
Stare Garymusztarda, podany na szpinakowym spodzie.Danie może i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko).Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie np. warzywnego spaghetti bez parmezanu i przymykam(...)skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym).Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę.Przykryć szczelnie folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni.W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym
Kraina Miodem Płynącawyżej przygotowanym sosem, nałożyć sałatę, tuńczyka, cebulę, oliwki, kukurydzę, paprykę i ogórki. Całość zwinąć w rulon, związać sznureczkiem lub zawinąć w folię aluminiową. Smacznego!Tuńczyk, podobnie jak wiele innych ryb, zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. W porcji tuńczyka w sosie własnym jest ich ok. 235 mg.UWAGA! Tuńczyk może być skażony rtęcią – pierwiastkiem niebezpiecznym dla niemowląt(...)rozwijającego się płodu. Jednak dobrą informacją jest to, że tak powszechnie dostępny tuńczyk w kawałkach zawiera minimalne ilości rtęci. Bezpieczne jest spożywanie nie więcej niż 280 gramów tej ryby tygodniowo. Zawartość rtęci w świeżym tuńczyku jest niestety wyższa, dlatego też powinno się go jeść wyłącznie okazjonalnie. Kobiety w ciąży mogą bezpiecznie spożywać 140 gramów puszkowanego tuńczyka długopłetwego na tydzień
Kulinarne PrzebojeJuż niedługo Wigilia = a jak Wigilia to na stole obowiązkowo ryby = a jak ryby to obowiązkowo śledzie na różne sposoby. Śledziożerca Piotrek już te śledzie z marynowanymi warzywami przetestował na sobie. Każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFish in aspic Składniki. 20 dag karpia bez ości i skóry 20 dag mieszanki groszek z marchewką 60 ml wywaru z ryby 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz(...)Wykonanie. Karpia ugotować z włoszczyzną i obrać. Wywar połączyć z żelatyną. Ja wywar klaruję, ale nie każdy taki lubi. Groszek z marchewką blanszować. Do małych miseczek, filiżanek nałożyć kawałki ryby i warzywa. Zalać galaretką i odstawić do stężenia. Podawać z sosem tatarskim
Kulinarny karnet Christopherarzeczywiscie jego intensywny smak idealnie komponuje sie z rybnymi klopsami.Juz mysle o powtorce tego zestawu.Goraco polecam,bo to jest pyszne! Skladniki na klopsiki: 60 dkg dorsza lub innej bialej ryby morskiej 1/2 szklanki bulki tartej 1 jajko 1 czubata lyzka masla 1 cebula 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki kilka galazek miety-opcjonalnie sol,pieprz,olej szczypta cukru Skladniki(...)bialego wina 200 ml bulionu warzywnego 200 ml smietany kremowki 1 lyzeczka maki na czubek noza czerwonej papryki cukier,sol do smaku kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: ryby dokladnie sprawic,umyc,odfiletowac i usunac osci cebule obrac i posiekac razem z ryba w drobna kostke w salaterce dokladnie wymieszac mase rybno-cebulowa z maslem,jajkiem bulka tarta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soku z cytryny. Obrane ziemniaki podgotowujemy w lekko osolonej wodzie , a następnie kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w kosteczkę , marchewki w cienkie plasterki. Na papierze do pieczenia układamy przygotowane ryby , pokrywamy warzywami. Posypujemy jeszcze odrobiną(...)soli , pieprzu i chili. Dodaejmy plasterek cytryny i świeżą gałązkę rozmarynu. Zamykamy , boki zwijamy jak cukierki i wkładamy do nagrzanego na ok. 170C piekarnika. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby – ok. 25-30 minut. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkomają neutralny smak ( nie są z tych pachnących ,, ostro,, morzem) to często przygotowuję je podobnie do ryb słodkowodnych.Jeden zestaw smaków zdecydowanie mi pasuje i to zarówno do ryb jak i drobiu czy mięsa. Zioła, przyprawy i owoce. A by nie zakłócać nuty smakowej używam oleju kokosowego ( kupiłam twardy-zastygły).Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniRyba pojawia się u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę. Składniki : * 6 filetów z limandy * sól, pieprz cytrynowy * sok i skórka otarta z połowy cytryny * mąka do panierowania * olek rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Rybę posolić, przyprawić pieprzem(...)polać sokiem z cytryny i całość posypać otartą skórką z cytryny. Odłożyć do lodówki na 10-15 minut. Rybę panierować w mące i smażyć po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z frytkami bądź ziemniakami oraz dowolną surówką
Magiczne Życie Martyplastry boczku 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżeczka sok z cytryny 2 łyżki masła Przyprawy: sól, pieprz Plasterki boczku podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Wymytą i osuszoną rybę obsypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na nie umytej patelni po boczku smażymy rybę z obu stron do zarumienienia Gotową rybę zdejmujemy, a wrzucamy płatki migdałów. Smażymy(...)się zezłocą. Rybę układamy na talerzu, dodajemy cytrynę oraz owijamy plastrami boczku. Następnie polewamy masłem z migdałami. Wszystkie elementy dania przy podaniu powinny być ciepła. Smacznego
Kolizje Smakówugotowanego ryżu z 3-5 dodatkami zawiniętymi w wodorosty nori. Dodatki do sushi mogą być tak na prawdę dowolne, należy jednak pamiętać, że w składnikach powinny znaleźć się ryby, owoce morza i inne popularne dla kuchni japońskiej produkty. Zachęcam do kierowania się smakiem i tym co lubimy, a nie np. opiniami znajomych typu "do sushi daje się surowego łososia(...)wędzonego"- jak takiego lubimy lub po prostu jedynie takim dysponujemy to go użyjmy. Otóż uważam, że lepiej dodać wędzona rybę z pewnego źródła, niż surową z niepewnego, ponieważ sukces dobrego sushi tkwi nie tylko w doborze produktów ale również w ich jakości. Wybierajmy świeże, sprawdzone pewne i przede wszystkim lubiane przez nas produkty, a sushi z pewnością wyjdzie przepyszne. Poniżej
Słodka Stronazdrowego rozsądku i wolę ograniczyć ilość niż unikać smacznych potraw. Wielki ukłon w tym miejscu dla osób na rygorystycznych dietach - ja nie mam tak silnej woli. Wędzona makrela to ryba tłusta, a więc i kaloryczna. Jest jednak smaczna i idealna na wszelkiego rodzaju pasty czy sałatki. Na jedną z takich sałatek zapraszam Was dzisiaj. Potrzebujemy: średnią wędzoną makrelę, średnią cebulę(...)pół papryki, 2 jajka, sól, pieprz, majonez. Rybę obrać ze skóry, usunąć ości i lekko przesiekać nożem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem. Ja podałam sałatkę z bagietką z masłem :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennasmaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach. Składniki: -filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb -przyprawa do ryb -sól(...)szklanki mąki -1 szklanka bardzo zimnej wody -1 jajko -olej do smażenia Filety płuczemy, dokładnie osuszamy, dzielimy na połówki i przyprawiamy solą i przyprawą do ryb. Odstawiamy na ok. godzinę. Do mąki dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wodę i jajko i dokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej. Filety moczymy w cieście
Maminek kulinarnyCurry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj(...)południowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach
Smakowity Blog Kulinarny