Naan – indyjskie chlebki 254nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem lub ryżem zagarnia się
Mieszam w Garnku
marnowane śledzie w sosie tatarskim 215śledzie w tatarskim sosie Dania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie
Miód i pieprz
Pasta makrelowa / masło makrelowe 319Pewnie nie ma takiej osoby, która nie zna pasty makrelowej/rybnej. W czasach, kiedy nie było w sklepach nic oprócz octu i musztardy trafiała
Smaki Ewy
Masło śledziowe 246Piątek dzisiaj nie jest ale rybkę zawsze warto zaprezentować tym bardziej, że na blogu prezentowana była dosyć dawno temu. Jakoś tak wyszło. Pewien czas temu w
Smaki Ewy
Żółte curry z kurczakiem 160Curry po tamilsku znaczy po prostu "sos". Dania nazywane dziś curry to gęste sosy z dodatkiem warzyw, mięsa lub ryb, no i oczywiście przypraw charakterystycznych dla kuchni Indii. Dziś wersja z kurczakiem. Aromatyczna i sycąca o intensywnym żółtym kolorze
Milion Smaków
Pstrąg z grilla z owocowym dipem na bazie Almette fruit 1811-2 pstrągi 1 serek Almette wiśniowo-żurawinowy sól pieprz garść białych porzeczek 1 łyżka śmietany 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka octu winnego 2 ziemniaki roszponka
Gotowanie jest łatwe
Kotleciki z soczewicy tuńczyka i fety 211Soczewica coraz częściej jest wykorzystywana jako bogaty w białko zamiennik mięsa. W połączeniu z tuńczykiem i fetą jest smaczną alternatywą także dla piątkowej panierowanej ryby. Kotleciki z soczewicy podane z sosem grzybowym albo czosnkowo-jogurtowym to szybki sposób na smaczny obiad. Składniki na 12 kotlecików: 100 g soczewicy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera feta
Trzeci talerz
Twarogowa pasta kanapkowa z wędzonym łososiem i papryką 202Prosty przepis na smaczną pastę do kanapek. Może być atrakcją śniadania lub kolacji, a podany na krakersach lub kawałkach pumpernikla przekąską niewielkiego przyjęcia. Lubię fantazje
Smaki Ewy
Sos bearneński 179Zastosowanie : Głównie do ryb. Składniki 2 posiekane szalotki 2 łyżeczki estragonu 2 żółtka 120 g masła Sól i pieprz 1/3 szklanki octu winnego Przygotowanie Szalotkę
R'n'G Kitchen
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 442razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy, chili, BBQ, jogurtowy... Koniecznie wypróbujcie
Kuchnia Prezydentowej
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem 273możemy wydłużyć czas zapiekania. *kremowa baza do jasnych sosów WINIARY jest rewelacyjna, jedna torebka daje wiele możliwości. Możemy przygotować sosy o różnych smakach: musztardowy, chrzanowy, beszamelowy. Sosy świetnie komponują się z mięsem, rybami, czy też warzywami. POLECAM. The post Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekane pomidory z mozzarellą i świeżą bazylią 193Pieczone pomidory mogą być przystawką, śniadaniem, kolacją dodatkiem do większych dań głównych w tym mięs i ryb, ale także mogą być składnikiem sosów czy musów do tart. Zamiast kupować gotowe przeciery pomidorowe do zup, możemy w jeden wieczór upiec pomidory i na następny dzień mamy pyszny przecier do sosu bolońskiego, czy podstawę sosu do domowej pizzy. Lista inspiracji
KreatywnePiny
Słownik kulinarny: Pomidory cherry 172pomidorów cherry zaliczamy pomidory: cherry, piccolo, sycylijskie piccolo, cherry gałązka, cherry sycylijskie, cherry śliwkowe, śliwkowe mini, cherry mix Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: sosów, sałatek, makaronów, zapiekanek, krewetek, zakąsek, ryb, pizzy, kanapek, mięs i marynat Źródło: MAKRO Cash & Carry
WojnaNaSmaki.pl
Śledzie w sosie ogrodowym 228Śledzie w sosie ogrodowym. Szybkie i proste danie. Ja przygotowując je niestety nie miałam szczypiorku, więc mój ogrodowy sos jest jakby ubogi, ale i
Jadło i czytadło
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą 239Kolejna smaczna,szybka i łatwa w przygotowaniu pasta. Pasuje zarówno na śniadanie jak i kolację. W okresie świątecznym faszeruję nią jajka na twardo i podaje na
Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta twarogowa z rybą w oleju i cebulką dymką. Pyszne smarowidło do pieczywa. 228Chyba już pisałam, że pasty i wszelkiego rodzaju smarowidła do pieczywa cieszą się u mnie w domu wielkim powodzeniem. Jest u mnie na blogu już ich
Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta z wędzonych brzuszków łososia. Pasta łososiowa na kanapki. 371Kolejna szybka i bardzo smaczna pasta do smarowania pieczywa. A przy tym bardzo zdrowa, brzuszki z łososia jak i sam łosoś zawierają bardzo cenne dla naszego
Kuchnia z widokiem na ogród
Ryba po grecku 279Bardzo lubimy ryby, dlatego też przynajmniej raz w tygodniu staram się je przygotowywać. Ryba po grecku nie jest trudna do przygotowania ale bardzo smaczna i
Krakowskie smaki Ani
Wrapy z łososiem 249Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zapraszam was na pyszne i bardzo zdrowe wrapy z łososiem i warzywami. Zrobione są z domowych
Marta Gotuje
Warzywna zapiekanka 210ziołami.Zapiekam 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C, wyjmuję posypuję serem i zapiekam jeszcze 15 – 20 min w 200 st. Wybornie smakuje z sosem czosnkowym z jogurtu. Do mięsa, ryby lub jako samodzielne danie
pieprzny smaczek
Szkoła Gotowanie 212książką dla osób zaczynających swoją przygodę z gotowaniem. Książkę można kupić tutaj. Książka jest podzielona na 10 działów: poradnik; zupy i potrawy jednogarnkowe;sosy i dipy; sałaty i sałatki; ryby i owoce morze; mięso; potrawy z jaj; warzywa; ziemniaki; ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery. W każdej części znajdziemy poradnik, składający
Aga w kuchni
Smażony filet z łososia 241ostrożnie. Teoretycznie przed smażeniem można obtoczyć rybę w mące, ale akurat ten gatunek ryby naszym zdaniem traci na tym w smaku. Na patelnie wylewamy nieco oliwy z oliwek oraz na rozgrzaną układamy łososia. Smażymy chwilę z obu stron. Rybę podajemy z masłem ziołowym lub sosem czosnkowym, a jako dodatek proponujemy puree ziemniaczane
Kolizje Smaków
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 217szybkie przystawki z przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej). Później my mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, dodatków typu octy balsamiczne, sosy, oleje, warunek był jeden przystawki miały zawierać produkty ETERNO. Nagrodzono najsmaczniejszą, najładniejsza i najoryginalniejszą przystawkę (niestety nasze się tym razem nie załapały na te miano :P) Zdjęcia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schabowy..pachnący czosnkiem 209kaszą.Usmażyć na rumiano z obu stron. Skład soli czosnkowej: sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów
Moje domowe kucharzenie
Pomysł na... Spaghetti Napoli (Winiary) - opinia 362Kiedyś sosy z torebki często pojawiały się w mojej kuchni. Sama nie wiem dlaczego: może z wygody, niewiary we własne umiejętności, może chcieliśmy tak oszczędzić czas
Pasja Smaku
Pstrąg z jesiennym sosem 235Prosty smażony na maśle filet z pstrąga .Polany aromatycznym sosem .Można by go nazwać jesiennym bo akurat jest sezon na paprykę i pomidory. Dałam sporo przypraw
Buniabaje w kuchni
Dorsz w cieście piwnym według przepisu Doroty Wellman 183super”. Zakochałam się w niej już po kilku stronach. Gdyby ryby nie były takie drogie, to już bym wypróbowała co najmniej połowę przepisów. Póki co sprawdziłam kilka z nich i chciałabym podzielić się z Wami fantastycznym przepisem na dorsza w cieście piwnym według Doroty Wellman. Ryba z tego przepisu smakuje naprawdę wybornie, polecam! Składniki: 500g polędwicy z dorsza ¾ szklanki(...)składniki (za wyjątkiem ryby) i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę tniemy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Posypujemy również mąką. Kawałki dorsza maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy ryba uzyska złoty kolor odsączamy ją na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym i kawałkami
Kolizje Smaków
Halibut grillowany 192łyżki soku z limonki tajskiej 1 papryczka chili 1 szalotka sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Porcjujemy. Przygotowujemy marynatę. Oliwę mieszamy z pastą curry ,posiekanym imbirem ,sosem słodko-kwaśnym ,sosem teriyaki ,posiekaną papryczką ,sokiem z limonki tajskiej oraz posiekaną szalotką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zalewamy marynatą
R'n'G Kitchen
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) 235Kuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby. 300 g dorsza (u mnie mrożony) 1 szklanka mleka 200 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka mąki 5 łyżek śmietany 18% 250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex 150 g twardego sera Olej
VioletoweKucharzenie
Ryba pod ziołową pierzynką 173ryba) 1/2 pęczka kolendry 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka sosu sojowego pół cytryny 1 łyżeczka oleju Wskazówki: Z samego rana wyjęłam z zamrażalnika dorsza i zrobiłam do niego marynatę ziołową. Zostawiłam do popołudnia w lodówce, żeby się przegryzło. Metoda: do blendera wrzucamy zioła, sok z połowy cytryny i sos sojowy(...)Blendujemy na pastę. Dodajemy olej. Obie strony ryby smarujemy grubą warstwą pasty, odstawiamy na trochę, aż przejdzie smakiem i aromatem ziół. Rybę gotujemy na parze (około 10 minut), bądź pieczemy w folii aluminiowej (20 minut w 180 stopniach). Najlepiej smakuje w towarzystwie parowanych warzyw lub młodych ziemniaczków z koperkiem. Pamiętajcie tylko, że niektóre warzywa na parze potrzebują
MamaOskarka
Pieczone pulpety z łososia 190sosie koperkowym potrzebujemy (9 sztuk): 350 g filetu z ryby (ja wykorzystałam łososia, ale może to być każda inna ryba) 1 marchewka, drobno starta 1 filiżanka kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) koperek świeży lub suszony sól, pieprz do smaku 3 łyżki śmietanki bez laktozy 1/2 szklanki bulionu warzywnego Rybę myjemy, osuszamy i odcinamy skórę. Umieszczamy w blenderze i miksujemy(...)gryczaną (użyłam niepalonej). Formujemy równej wielkości kulki i układamy na blasze do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni i pieczemy ok 40 minut. W tym czasie przygotowujemy sos – w rondlu umieszczamy bulion wraz ze śmietanką, koperkiem i resztą przypraw (sól, pieprz). Gotowe, gorące pulpety wykładamy na półmisek i polewamy sosem. Świetnie pasuje do nich duża ilość świeżej
Szybko Tanio Smacznie
Śledzie w sosie koperkowym 309Pyszne śledziki w lekkim koperkowym sosie. Pyszności :)składniki:6-7 solonych płatów śledziowych400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 %2 łyżki posiekanego koperku1/2 łyżeczki kurkumy
Monia miesza i gotuje
Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas 298Dziś przedstawiam świetny pomysł na wiosenny i bardzo smaczny dodatek do każdego dania głównego – bób i groszek w sosie śmietanowym. Można przygotować je do mięs, ryb lub innych ulubionych potraw jako dodatek do młodych ziemniaczków, lub nawet zamiast:) Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, najpierw delikatnie podgotowujemy bób wraz z groszkiem w osolonym wrzątku, po czym delikatnie(...)dusimy w śmietance. Dodatek mięty dodaje temu daniu świeżości, zapraszam! Scroll down for recipe in English Bób i groszek w sosie śmietanowym (2-3 porcje) Składniki: 150 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego) 150 g bobu (świeżego lub mrożonego) 2 szalotki posiekane w cienkie pióra 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/3 szklanki śmietanki
karmelowy
Surówka colesław- znana i lubiana :) 2456Szybko zyskuje nowych fanów. Klasyczne warzywa połączone z ciekawym sosem sprawdzają się idealnie jako dodatek do mięs i ryb. Domowa surówka, która przekona największych niejadków! :) Zapraszam, Colesław Składniki: mała główka kapusty białej 1 duża marchewka 1 średnia cebula Sos: 2/3 szklanki majonezu pół szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka octu 1 łyżka soku z cytryny
Tagebuch po polsku