ryby smażone - 3566 przepisów (strona:170/238)

CUKINIA NADZIEWANA KASZKĄ KUSKUS 195

Za gorąco, by gotować. Za gorąco, by piec. A mimo to piekarnik bucha żarem, a na gazówce pyrkoczą różne dziwne rzeczy, ukryte w kolorowych garnkach. Siła

W kuchni Karmel-itki
Pasta kanapkowa z wątróbki po wenecku 158

Fegatini alla Veneziana, czyli wątróbka po wenecku, to pyszna i delikatna pasta kanapkowa z wątróbki i sardynek, podawana z oliwkami. W smaku przypomina pasztet i taką

Passions hobbies life
Krewetki w marynacie imbirowej 143

Krewetka-najpopularniejszy skorupiak, wśród owoców morza. Przepisów na przygotowanie krewetek są setki. Dziś proponuję szybki sposób. Jesteśmy zmęczeni po Świętach Wielkanocnych-dlatego.dziś, będzie łatwo. SKŁADNIKI: 300

Kopystką po garach
Krokiety z makrelą wędzoną 195

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wędzoną makrelę. Przygotowuję z niej pasty do chleba z różnymi dodatkami. (przepisy znajdziesz w zakładce do pieczywa), krokiety lub

O kuchni z uczuciem
Komosa ryżowa z indykiem i brokułem 170

Danie trochę podchodzące pod kuchnię indyjską ze względu na przyprawę – garam masala. Polecam ją do używania wielu dań np. jednogarnkowych, zup, mięs czy nawet ryb. Można ją kupić w supermarketach na dziale z żywnością orientalną lub zrobić samemu w domu. Przyprawy makro takie jak: kmin rzymski, kolendra, pieprz, kardamon i mikro: liść laurowy, cynamon, goździki, pieprz cayenne, gałka(...)cienkie plasterki. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Awokado obrać i pokroić na małe kawałki. Brokuła gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę i smażyć przez około 5 minut, aby była miękka ale nadal chrupiąca. Dodać czosnek, brokuła i pieczarki i indyka. Smażyć przez kolejne 5 minut, do momentu aż indyk usmaży się. Posolić

Jaglusia
Wakacje i konfitura z czarnej porzeczki 122

się ze snu. Przemierzając kilometry polnych ścieżek docierałam nad ukryte wśród łanów zbóż jeziora. Budziłam śpiących na pomostach wędkarzy i z zachwytem obserwowałam jak wyciągają z wody sieci z rybami. Gdy wracałam polną drogę przemierzał spóźnialski, ciągnąc łódź za swoim rowerem. Tu i tam z szuwarów wypływały kaczki, a ja karmiłam młode łabędzie w nadziei, że ich rodzice(...)porzeczkowa 1kg porzeczek 1,4 kg cukru 1,75 szkl wody Owoce przebrać, oderwać szypułki, umyć i osuszyć. Następnie zalać na kilka minut gorącą wodą (skróci to znacznie czas smażenia). Wodę ugotować z cukrem. Owoce zalać syropem i kilkakrotnie w kilkugodzinnych odstępach doprowadzić do wrzenia. Przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez około 15minut. Żałuję, że tak krótko mogłam rozkoszować się

Zapiski Młodej Żony
JAJECZNICA Z BOTWINĄ 168

Sposobów na przygotowanie jajek są setki. Najlepsi kucharze potrafią je przyrządzić nawet w stu  kilku konfiguracjach. Zaś słynny Escoffier, najznamienitszy kucharz, restaurator i autor książek

W kuchni Karmel-itki
Dorsz z miętą, miodem i cytryną oraz kasza jaglana z pomidorem, szpinakiem, dynią i czarnuszką 178

Dorsz z miodem, cytryną i miętą, do tego kasza jaglana z suszonymi pomidorami, szpinakiem, czarnuszką do której udało mi się przekonać syna ;-) i dynią. Tak smacznie

kruche babeczki
SZPINAKARZ CZYLI PAPRYKARZ SZPINAKOWY 146

Wszyscy znają słynny paprykarz szczeciński, który owszem jest smaczny, ale mój paprykarz jest smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu.  Wszystko zależy od organizacji :).  Szpinakarz

Kuchnia Paulettes
,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’ 127

suszonych pomidorów w oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto(...)tart. ,,W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków.” Dzięki formie

Podróż w kulinaria
Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki 173

Teriyaki to metoda przygotowywania jedzenia, która powstała w Japonii. Technika ta polega na marynowaniu mięs i ryb w specjalnej zalewie, która składa się z sosu sojowego, słodkiego miodu i aromatycznego imbiru. Oto przepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej(...)kawałki. Oba warzywa posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Szalotkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotkę. Kiedy będzie miękka, dodajemy cukinię i pieczarki. Smażymy, aż z warzyw odparuje woda, od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kurczaka razem z sosem teriyaki, w którym się marynował. Posypujemy kilkoma szczyptami ziół prowansalskich, pieprzem, solą i świeżym

My Chcemy Jeść
DOMOWE BURGERY Z MIELONEJ MORTADELI 193

wielu produktów robiłam już kotlety mielone: z jajek, ryb, warzyw ale mielona mortadela to mój debiut - przypadkowy ale bardzo trafny :)  Miał być szybki obiad czyli mortadela panierowana w bułce. I tak pomyślałam, że ciekawe co by wyszło, gdybym ją zmieliła, przyprawiła i usmażyła z niej płaskie burgery. Nic tylko trzeba było sprawdzić pomysł na żywo(...)mortadela (u mnie 1szt ok 400g ) 2 jajka 1 cebula namoczona kajzerka pieprz sól (ostrożnie bo mortadela bywa słonawa) 4 ugotowane na twardo jajka koperek słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Mortadelę kroimy na kawałki, cebulę również, namoczoną kajzerkę odciskamy. Wszystko mielimy przez maszynkę, dodajemy jajka (surowe) przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy. Ugotowane jajka ścieramy na drobnych oczkach albo również mielimy

Walijskie Pichcenie
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną 111

 Jak byłam mała, jedyne śledzie, które mi smakowały, to te na słodko. Wcale się sobie nie dziwię, bo tak przygotowane są rewelacyjne w smaku. Lubicie

Di gotuje
Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun 185

Dzisiaj zapraszam Państwa na kuchnię azjatycką, przepyszne połączenia smaków i aromatów, tak odmienna od kuchni polskiej a taka smaczna i nietuzinkowa. Dla mnie to początek spotkań

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania