końcu, niezależnie od tego, którą kaszę wybierzesz, pamiętaj o umiarkowaniu i zrównoważeniu. Kasza powinna być częścią zrównoważonej diety, uzupełniając innych składników odżywczych, takich jak warzywa, owoce, mięso i ryby. Zdrowie jest ważne! Jeśli chcesz dowiedzieć się, która kasza jest zdrowsza – gryczana czy jaglana, zapraszam do zapoznania się z artykułem na stronie https://www.bursztynia.pl/. Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje
Żyję by jeśćŚledzie solone to śledzie, które zawsze używam do przyrządzenia moich świątecznych śledzi. Przepis na śledzie w oleju nie jest wyjątkiem. Pierwszym krokiem do przyrządzenia smacznych śledzi
codojedzeniaMagda Wiadomo, że nasza tradycyjna Wigilia jest bezmięsna, ale nie każdy przepada za rybami czy barszczem. U mnie dzieciaki czasem marudzą, ale jeśli zaserwuje im moją ciecierzycową pieczeń, na pewno chętnie zjedzą. Testowałam już go wiele razy i stwierdziłam, że w sumie z sosem pieczarkowym będzie świetnia pasować na świąteczny stół. Dlatego dzielę się z Wami tym dobrem, wypróbujcie
Smaczna StronaNazwa ,,śledzie pocztowe" pochodzi od śledzi rozwożonych w beczkach po całej Europie. Poławiano je wiosną, patroszono i konserwowano w solance. Następnie pakowano do beczek i były przewożone pocztą. Ryby te to matjasy, czyli młode śledzie przed okresem godowym. Przygotowując się do tarła dużo jedzą i dlatego są bardziej tłuste niż dojrzałe śledzie. Ich mięso jest miękkie, tłuste, wręcz rozpływające się
Codziennik KuchennyŚledzie z marynowanym imbirem i porem to orientalna propozycja przepisu na nową wigilijną zakąskę. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3-5osób Trudność
karolgotujeWybierajmy mądrze, co jemy. Nie musimy rezygnować ze wszystkich świątecznych potraw, ale możemy wybierać te, które są mniej kaloryczne i zdrowsze. Na przykład, zamiast tłustego karpia, możemy wybrać rybę po grecku lub pieczoną z warzywami czy z brzoskwinią (przepis na moim blogu 😊 ). Zamiast ciężkiego bigosu, możemy zjeść lekką sałatkę z kapusty kiszonej. Zamiast ciasteczek i pierników, sięgnijmy po suszone owoce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamogę przygotować sałatkę z pęczakiem lub pyszną, kremową zapiekankę ze szpinaku z dodatkiem tej kaszy. Ta szpinakowa zapiekanka może być samodzielnym daniem bezmięsnym, albo też przystawką do mięsa lub ryby. U mnie zagości ona również na świątecznym stole jako jedna z przystawek do pieczonego indyka. Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste. Najpierw gotuję kaszę pęczak, a następnie smażę grzyby
codojedzeniażywności w celu jej konserwacji. Najczęściej stosowanym kwasem jest ocet, ale można również użyć soku z cytryny lub kwasu cytrynowego. Kiszenie jest popularne w przypadku ogórków, cebuli, jajek czy ryb. Podczas kiszenia, kwas obecny w zalewie zmienia pH żywności, co utrudnia rozwój bakterii i pleśni. Kiszenie jest szybsze niż kiszenie i może trwać od kilku godzin do kilku
Żyję by jeśćRate this post Karp w panierce czosnkowej, idealny na Wigilię Święta nadchodzą wielkimi krokami. Jak co roku trzeba coś przygotować i ugotować. Coś smacznego i ciekawego
Ogrodnik w podróżysałatkach. Możesz dodać je do sałatki z makaronem, ryżem lub kaszą, aby dodać im chrupkości i świeżości. Kiełki brokuła są również świetnym dodatkiem do sałatek z grillowanym mięsem lub rybą. 5. Piecz kiełki brokuła jako zdrową przekąskę Jeśli szukasz zdrowej przekąski, spróbuj upiec kiełki brokuła. Wystarczy posmarować je oliwą z oliwek, posolić i upiec w piekarniku przez kilka minut
Żyję by jeść