ryba - 22624 przepisów (strona:446/1509)

Dorsz w zapiekance tortowej 40

Przy okazji konkursu kreatywnego z udziałem włoszczyzny i ryby w roli głównej powstało to danie, które może być również wigilijnym. Dorsz w towarzystwie omletu i puree marchewkowego, puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki: ? 500 g dorsza ? 1 por ? 5 średnich marchewek ? 1 średni(...)dorsza pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. ? Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. ? Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pora. Wymieszać z rybą i 1 jajkiem, doprawić solą i pieprzem. ? Roztrzepać 3 jajka z odrobiną soli i pieprzu, dodać 1 łyżkę natki pietruszki i usmażyć omlet na odrobinie oleju. ? Średnią tortownicę wysmarować olejem

To co kocham
Tilapia w sosie keczupowym 39

kwaśnej ? 1/4 szklanki keczupu pikantnego ? 1 łyżeczka chrzanu tartego ? 1 łyżka natki pietruszki ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i białym pieprzem. ? Delikatnie obsmażyć rybę na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. ? Wymieszać razem śmietanę, keczup i chrzan, doprawić do smaku. ? Zalać przygotowanym sosem rybę i ułożyć na wierzchu ser żółty. ? Piec w piekarniku

To co kocham
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 40

Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas(...)SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości ? ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości firmy SEKO mogę teraz delektować się ich smakiem. Przepisy na śledzie w każdym domu są inne. Warto więc czasem sięgnąć

To co kocham
Stek z tuńczyka 34

Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną o dużej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej. Mięso tuńczyka charakteryzuje się ciemnym kolorem, od różowego po fioletowy. Tuńczyk to bogate źródło witamin, głównie witaminy A, D oraz witamin z grupy B i kwasy omega-3. Mają one korzystny wpływ na wygląd skóry, poprawiają działanie wzroku oraz wspomagają produkcję czerwonych krwinek. Przygotowanie steku z tuńczyka(...)najprostszy sposób na przygotowanie jakiejkolwiek ryby. Aby uzyskać stek krwisty, należy smażyć go na mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie z obu stron, średnio wysmażony ? po 2 minuty, a dobrze wysmażony ? po 3 minuty. Ja smażyłam po 2,5 minuty z każdej strony i wyszedł idealny. Składniki: – 2 steki z tuńczyka o grubości 2 cm – 2 łyżki oliwy

To co kocham
Kolejność spożywania posiłków i jej znaczenie w kontekście glikemii 37

warzywach i owocach, najlepiej surowych . Przykładowo, jedząc tradycyjny obiad, warto rozpocząć od surówki i zjeść ją na samym początku. Na drugim miejscu warto sięgnąć po element białkowy , czyli: mięso, rybę, jaja , strączki . Wraz z białkiem sięgamy po tłuszcz , czyli: oliwę , awokado , orzechy . Na sam koniec powinniśmy zjeść produkty skrobiowe , czyli: kasza, ryż, makaron, ziemniaki, pieczywo, a także te bogate(...)pokarmowego, wówczas ten skok cukrowy nie będzie gwałtowny. Co więcej, ten korzystny wpływ będzie zauważony nawet jeśli sięgniemy po deser, ale dopiero na samym końcu uczty złożonej z: sałatki, ryby i np. kaszy. Klasycznym przykładem jest zjedzenie kawałka (albo nawet kilku…) kawałków pizzy na imprezie. Zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem będzie najpierw sięgnąć po jakąś sałatkę (które również zwykle

Natka Pietruszki
Terrina z łososia, kopru włoskiego i jajek. 45

pietruszki. Na rozgrzanej patelni podsmażcie wszystkie warzywa z dodatkiem pokrojonego drobno łososia. Duście około 5 minut. Międzyczasie możecie podgotować fenkuła około 10 minut. Odcedźcie i wrzućcie do warzyw i ryby, podlejcie winem. I teraz albo rozgrzewacie piekarnik na 200 stopni i przygotowujecie potrawę w piekarniku, albo robicie ją na patelni. Na patelnię z warzywami wbijacie kilka jaj, przykrywacie aż się(...)zetną. Posypujecie bazylią, czarnuszką i dosmaczacie olejem lnianym. W piekarniku podobnie, również wbijacie jaja w dziurki które zrobicie łyżką w warzywach i rybie. Jeśli zauważycie, że potrawa jest za sucha, dolejcie do niej buliony warzywnego. Pieczcie nie więcej niż 10 minut, do ścięcia jaj.  Terrina z łososia, kopru włoskiego i jajek Terrina di salmone con finocchi. Piatto ricco

Z Kuchni Do Kuchni
Śródziemnomorskie keto (keyto) – najlepsza wersja diety keto? 53

warzyw i owoców (w szczególności zielone warzywa liściaste), zdrowych tłuszczów w postaci oliwy z oliwek , pełnoziarnistych zbóż, strączków oraz orzechów. Jeśli chodzi o mięso , to jadane są przede wszystkim ryby , owoce morza oraz drób , rzadziej mięso czerwone. Istotnym elementem diety są także jaja i nabiał. Jak widać, filar diety stanowią produkty pochodzenia roślinnego. Jak działa dieta śródziemnomorska? Co decyduje(...)założyć, że lepszym wyborem będzie dieta bazująca na tłuszczach jednonienasyconych. Dieta keto śródziemnomorska - przepisy Pora od teorii przejść do praktyki... Potrawy śródziemnomorskiej diety ketogenicznej będą zawierać zatem przede wszystkim ryby , owoce morza oraz drób jako źródło białka, oliwę z oliwek oraz awokado jako źródło tłuszczów jednonienasyconych oraz węglowodany w postaci niskowęglowodanowych warzyw (najlepiej zielonoliściaste). Sporo propozycji keto potraw kuchni śródziemnomorskiej

Modern Cave Girl
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka 73

Surówka z kiszonej kapusty. Surówka z kiszonej kapusty       Przepyszna surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulą i jabłkiem. Chrupiąca, słodko-kwaśna. Jest świetnym dodatkiem do smażonej ryby ( przepis tutaj>>> ), albo panierowanych kotletów z kurczaka z parmezanem ( przepis tutaj>>> ). surówka z kiszonej kapusty jest bardzo prosta do zrobienia jest świetnym dodatkiem(...)minut, by smaki lepiej się przegryzły.  Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka to doskonały dodatek do drugiego dania. Idealnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i smażoną ryba lub panierowanymi kotlecikami z kurczaka. Mam nadzieję, że przepis na surówkę z kiszonej kapusty spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj. Miłego gotowania! Surówka z kiszonej

Moja Książka Kucharska
Śledź pomidorowy Tomatsild 48

przy dokach w oczekiwaniu na śledzie. Kiedy łodzie się zbliżyły, rozległy się niecierpliwe okrzyki: „Śledź jest tutaj!” przekształciłby się w śpiew. Następnie napełniali każde wiadro, beczkę i wózek srebrzystymi rybami. Pierwsze zapisane wzmianki o śledziu sięgają roku 1100 i miały kluczową rolę oczywiście w rozwoju Norwegii i całej Europy. Takie na przykład miasta jak Amsterdam i Kopenhaga powstały z historią(...)śledzia w tle. Jedzenie śledzi to holenderska tradycja. Przez stulecia połowy i eksport solonych śledzi były jednym z filarów holenderskiej gospodarki. Ta srebrzysta, oślizgła ryba jest częścią holenderskiej tożsamości narodowej dzięki skromnemu rybakowi śledzia. Cały tekst* Wiele wojen, okropnych trzeba dodać, prowadzonych przez Norwegów, Holendrów, Anglików na przestrzenie wieków, opierała się o-Śledzie – z racji oczywiście ilość ich połowów

RafalCook
Kapusta do obiadu 47

Dzisiaj mam dla Was pyszny przepis na kapustę w stylu azjatyckim. Jest to świetna przystawka do obiadu, która pasuje zarówno do mięsa jak i ryby. Tego typu surówkę na ciepło podaję również do pizzy zamiast tradycyjnej surówki do pizzy . Z kapusty można wyczarować bardzo fajne przepisy. Kupując kapustę nie jest moją intencją, aby kupić jak najmniejszą główkę. Zawsze mogę ugotować(...)wiele inny, a przede wszystkim krótszy. Smażona kapusta to typowa przystawka na ciepło. Z zimnych przystawek polecam coleslaw . Coleslaw z kapusty pasuje niemalże do każdego obiadu z mięsem, rybą, czy drobiem. Thai coleslaw to świetna przystawka do kurczaka satay. Przepis na kapustę 4 porcje Składniki: 500 g białej kapusty 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka Golden

codojedzenia
Jak rozmrażać mięso? Czy trzeba myć mięso – poradnik 58

się zarazek. Poza tym skorupka jajka to nie pancerz wodoodporny. Podczas mycia, zarazki z powierzchni jajka mogą przeniknąć przez pory w skorupce do środka. 5. Jak marynować mięso i ryby żeby nie mnożyć bakterii? Jak już wspomnieliśmy bakterie czują się doskonale w temperaturze pokojowej, dlatego jeśli marynujesz mięso nigdy nie trzymaj go na kuchennym blacie dłużej niż pół godziny. Najlepiej(...)wołowe, cielęce i jagnięce – 145 st. C Drób: kurczak, gęś, kaczka, indyk, piersi, skrzydełka, udka, z farszem – 165 st. C Schabowy, szynka wieprzowa – 145 st. C Ryby – 145 st. C 7. Czy po kontakcie z mięsem zawsze trzeba myć ręce? Przygotowując surowe mięso trzeba często myć ręce. Nie wystarczy opłukać dłonie: trzeba je dokładnie obmyć przez

Niedzielny kucharz
Smarowidło do chleba z tuńczykiem – prosty i szybki przepis 152

minut Szybka pasta kanapkowa z tuńczykiem – zrobisz w 15 minut Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki   Artykuł Smarowidło do chleba z tuńczykiem – prosty i szybki przepis pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Reumatoidalne zapalenie stawów – jak wspomóc leczenie dietą? Plus konkretne przepisy z bloga :) 41

indeksie glikemicznym , aby nie powodować zbyt gwałtownych wahań poziomu glukozy i insuliny. Więcej na temat korzyści płynących z tego rodzaju diety pisałam tutaj . Istotne miejsce w menu powinny zająć ryby i owoce morza. To właśnie one stanowią naturalne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które korzystnie wpłyną na stawy redukując stany zapalne. Ryby należy spożywać

Natka Pietruszki
Surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki 209

Dziś piątek, więc większość z Was zrozumie mój post. Post jako wpis, nie jako post, no wiecie. Jakoś odruchowo dość często jadamy ryby w piątki. Wczoraj wieczorem zapytałam My czy mam rozmrażać dorsza. Odpowiedź była oczywiście twierdząca. A jak ryba to oczywiście surówka z kiszonej kapusty (przynajmniej w sezonie jesienno-zimowym). I z reguły ziemniaki utłuczone na śmierć. Lubimy tego

Kardamonovy
Sos chrzanowy 54

pewno do jajek, ogólnie do zimnej płyty, w której będzie królować wieprzowina (ojeej, do pasztetu sprawdzi się świetnie). Jak się uprzecie można ten sos dodać do przyrządzonej wcześniej ryby lub po prostu jako dodatek do potraw z grilla. Do dzisiejszego przepisu użyłam chrzanu ze słoika, ale w sezonie chrzanowym na pewno użyję świeżego. Okolice Świąt Wielkanocnych? O tak, zdecydowanie. Wrócę(...)początku kwietnia. Jeżeli chodzi o dodatki, nie kombinowałam za bardzo. Miał być chrzan, ulubiony majonez, nabiał, podstawowe przyprawy i odrobina soku z cytryny. Kiedy będę robiła ten sos do ryb, dodam do niego poszatkowany koperek. Do potraw z grilla? Może czosnek, natkę pietruszki, zobaczę. Przeszły mi teraz przez myśl także kapary. Zaraz to sobie wszystko zapiszę, żeby

Kardamonovy