ryba - 22624 przepisów (strona:299/1509)

Zupa rybna, przepis z Tanzanii 98

Miałam ochotę na zupkę rybną, ale chciałam zrobić coś inaczej. Znalazłam przepis z Tanzanii. Bardzo dobra, mogę szczerze polecić. Rybę pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Odstawić. Rozgrzać olej i obsmażyć na niej cebulkę. Jak cebulka jest już miękka dodać posiekany czosnek. Dodać curry i smażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki, dodać masło orzechowe, paprykę szparagową, imbir, paprykę(...)słodką, chili. Gotować 5 minut. Dodać rybę i gotować jeszcze 3-5 minut. Pilnować żeby ryba się nie rozgotowała. Posypać zupkę posiekaną kolendrą. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Przepis dnia: Pieczony łosoś w glazurze – super łatwy 140

blogu Juliasalbum.com – albo z kalafiorem, brukselką lub kalarepką, czy nawet rzodkiewką (pieczona jest pyszna). Tak upieczony łosoś świetnie nadaje się na lancz do pracy. Tak wiemy, że odgrzewanie ryby w zakładowej kuchni może wywołać protesty koleżeństwa, ale łosoś jest mało inwazyjny jeśli chodzi o kwestie zapachowe. Pieczony łosoś w glazurze bardzo dobrze smakuje z ryżem, choć można go podać(...)kaszą bulgur, albo z kaszą orkiszową. Polecamy inne przepisy z naszego bloga na pieczone ryby, np. pyszne quiche z ziemniaków z łososiem , albo łososia z musztardowej glazurze . Składniki: 400-500 g łososia 2 łyżki musztardy 2 łyżeczki miodu ½ szklanki tartego parmezanu Główka brokuła 1 łyżka czosnku w proszku 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj brokuła, podziel

Niedzielny kucharz
Kotlety mielone rybne 94

Kotlety mielone rybne to propozycja obiadowa dla fanów ryb ale nie tylko. Na piątkowy, postny obiad – tanie, łatwe do przygotowania, smaczne – łatwo się mrożą. Można zrobić z nich burgery i nafaszerować kotletem bułeczkę z warzywami i sosami. Można nadziać tortlille. Można zapakować do pudełka i zabrać na lunch do pracy. Kotlety te można przygotować z ulubionych ryb słodkowodnych(...)filetów rybnych 1 cebula 2 jajka 1 czerstwa bułka kajzerka 0,5 szkl mleka olej sól pieprz bułka tarta Jak zrobić kotlety mielone rybne: Zaczynamy od dokładnego obrania mięsa ryby od ości – warto zrobić to dobrze a kotlety będą bardzo delikatne i pyszne w smaku. Potem kajzerkę zalewamy mlekiem i zostawiamy do namoczenia. Następnie mięso mielimy przez maszynkę. Potem

Dorota Smakuje
Kotlety kaszubskie 97

family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Rybne menu na Kaszubach jest bardzo bogate. Jednak przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybach, jako o postnym daniu. Na tapetę wzięliśmy pyszne połączenie ryby i boczku wieprzowego. Zapożyczone od Elżbiety Tomczyk-Miczka Składniki: 500 g polędwicy z dorsza 250 g boczku surowego wędzonego(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Rybę mielimy z odciśniętą z mleka bułką oraz przysmażonym, drobno pokrojonym boczkiem. Do masy wbijamy jajka, dodajemy posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Makaron z krewetkami i zielonym groszkiem 84

Zdrowy i szybki pomysł na obiad, to u mnie chyba będzie zawsze taki sam wybór. Połączenie ryb i warzyw. Może to i nudne dla kogoś ale mi się nigdy nie znudzi, nie ma nic lepszego do zjedzenia jak dobre ryby czy owoce morze w połączeniu z warzywami. Ja uwielbiam ryby czy krewetki w jak najmniejszym stopniu przetworzone, naturalnie tyle

SMYKWKUCHNI
Gravlax w Buraczkach – Marynowany Surowy Łosoś 70

słoiczka) 250g buraczków surowych 40ml śliwowicy 1 pęczek koperku 1 limonka Wykonanie Szklane naczynie, wielkością pasujące do łososia wykładamy folia spożywczą z dużym zapasem, tak aby potem zawinąć rybę. Buraki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Z limonki ścieramy skórę, sok wyciskamy. Koper drobno siekamy. Łososia oczyszczamy z łusek i z ości, dokładnie obsuszamy papierowymi ręcznikami. Wykładamy do naczynia(...)folię, skórą w dół. Rybę równomiernie pokrywamy solą, cukrem. Na wierzch delikatnie rozsmarowujemy chrzan i układamy starte buraczki, skrapiamy śliwowica, sokiem z limonki, posypujemy koperkiem i skórka z limonki. Szczelnie zakrywamy folią – tym naszym zapasem Dobrze jest czymś obciążyć, my kładziemy deseczkę i na niej np. słoiki z przetworami . Tak przygotowanego łososia wkładamy do lodówki na 48 godzin

Tajemnice Smaku
Łosoś w miodowo-czosnkowej glazurze 88

Ostatnio były krewetki, teraz czas na rybę! Jestem wielką fanką ryb, zwłaszcza w wydaniu azjatyckim, ale niestety nie mogę ich jeść tak często jak bym chciała. Korzystając z okazji, że udało się coś upichcić oczywiście dzielę się z Wami przepisem! Dziś na talerzu łosoś w miodowo-czosnkowej glazurze. Delikatna ryba, pyszny sos z nutą orientu – to jest

Mostek w kuchni
Lasagne z łososiem, szpinakiem i serem 88

dodać szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, sól i pieprz. Szpinak dusimy przez 15 minut. Teraz przygotujemy farsz łososiowy: Można użyć dzwonków lub kostki z łososia, fileta. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę zawijamy w lekko natłuszczoną folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu rybę rozdrabniamy. Na sam koniec

Smaczne Potrawy
Klopsiki rybne w zalewie pomidorowej 232

pomidorowej zalewie ale można zrobić także zwykłą  zalewę. W zalewie pomidorowej robie także smażone pieczarki , które polecam bo są równie pyszne. składniki: 1,5 kg filetów z ulubionej ryby, u mnie miruna 1 bułka kajzerka 3 jajka  sól,pieprz majeranek 1 duża cebula bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa pomidorowa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu(...)międzyczasie cebulkę pokroić w pół plastry. Gdy zalewa się zagotuje dorzucić cebulę i gotować jeszcze 3 minuty. Zalewę odstawić do wystudzenia. Bułkę kajzerkę namoczyć wcześniej w mleku. Filety ryby zmielić w maszynce na grubych oczkach razem z odciśniętą bułką. Cebulę pokroić drobniutko i zrumienić na oleju, przestudzić, dodać do zmielonej ryby. Dodać także jajka oraz przyprawy do smaku. Masę dobrze

Monia miesza i gotuje
Pieczony łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim (Salmone in crosta di sfoglia con spinaci) 174

zapiekany w cieście francuskim może być niezwykle smacznym, a jednocześnie eleganckim daniem na wigilijnym stole. Szpinak i musztarda, która pokrywa łososia, nadaje mu pikantności i wyjątkowego charakteru. Tak przygotowana ryba z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i podniebienie ;) Polecam! SKŁ ADNIKI  600 g filetu z łososia bez sk ó ry  500 g szpinaku 3 łyżki musztardy(...)stopni. Filet z łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na dużej blaszce pokrytej papierem do pieczenia rozwijamy pierwsze ciasto francuskie, na które wykładamy łososia.  Wierzch ryby smarujemy 2-3 łyżkami musztardy.  Na łososia wykładamy podsmażony szpinak. Rybę przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego, dokładnie zlepiając brzegi i formując dekoracyjny bok. **** PREPARAZIONE Per preparare

La grande e la piccola cuoca
Karp w migdałach i grzybach / Carp in almonds and mushrooms 70

cebuli aż zacznie się rumienić. Dodaj starte pieczarki, zmielone grzyby i listki tymianku. Smaż około 10 minut. Dodaj zmiksowane migdały, dopraw solą i pieprzem, smaż jeszcze 2 minuty. Wyciągnij rybę z lodówki godzinę przed pieczeniem. W naczyniu do zapiekania rozłóż masło pokrojone w kostkę. Większość farszu grzybowo-migdałowego włóż do wnętrza karpia, resztę rozłóż na dnie naczynia. Włóż rybę(...)formy, obłóż ją dookoła piórkami cebuli, plastrami pieczarek i całymi grzybami oraz grubo siekanymi migdałami (garść zachowaj). Całość posyp solą i pieprzem. Na wierzchu połóż plastry cytryny. Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 40 minut. Następnie polej karpia 2 łyżkami oliwy i posyp pozostałą garścią migdałów. Piecz jeszcze 10 minut. Ingredients: 1 large gutted carp (without

Delicious Place
Ryba po grecku 192

Klasyczny i prosty przepis na rybę po grecku którą można serwować na ciepło i na zimno. Sprawdzony przepis który zawsze domownikom jak i gościom smakuje. Filety  rybne mogą być usmażona w klasycznej panierce lub w cieście albo po prostu obtoczona w mące.   Przygotowywana na różne okazje a nawet i bez okazji :) Obowiązkowo  u nas w menu(...)święta Bożego Narodzenia. 600 gramów dowolnych filetów z ryby u mnie miruna lub dorsz 2 marchewki 1 spora pietruszka korzeń pół małego selera 2 średnie cebule ok. 50 gramów przecieru pomidorowego sól pieprz 3/4 kulki ziela angielskiego 2/3 liście laurowe szczypta cukru sok z cytryny olej do smażenia  Mąka i bułka tarta, jajko do panierowania. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem

Andzia Pichci
Karp w galarecie 130

moja dzisiejsza propozycja kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia właśnie. Ten tradycyjny przepis przygotowałam po raz pierwszy u siebie w domu na próbę przed Świętami. Karp jest rybą średnio tłustą i zawiera wiele cennych witamin oraz makro- i mikroelementów, dlatego warto włączać go do swojej diety i przygotowywać na różne sposoby. A jaki jest Wasz ulubiony sposób(...)ziarenka pieprzu, lekko solimy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy dzwonka karpia. Gotujemy dalej, na małym ogniu, do miękkości ryby (około 20 minut). Po tym czasie rybę ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową.. Bulion przecedzamy przez sito. Ponownie wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze chwilę, do lekkiego odparowania. Schładzamy. Do wywaru

Smaki Na Talerzu