Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce 313Święta od zawsze kojarzą mi się z zapachem pomarańczy. Jak tylko poczuję ten zapach, niezależnie od okoliczności i pory roku, zawsze ogarnia mnie takie radosne podniecenie
karmelowy
Z cyklu: Dla dzieci - Pieczone kotleciki z tuńczyka (Cotolette di tonno al forno) 191Dziś dla naszych najmłodszych przygotowałam pieczone kotleciki z tuńczyka. Delikatne w smaku kotleciki z dodatkiem ricotty i ziemniaków rewelacyjnie smakują podane z sosem na
La grande e la piccola cuoca
Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym 257Ciekawa wersja popularnej pizzy na której zamiast klasycznego sosu pomidorowego pojawia się aromatyczny sos koperkowy. Taka pizza idealnie komponuje się z łososiem tworząc przepyszne i zjawiskowe
Słodka Strona
WYTRAWNE PTYSIOWE KOSZYCZKI NA OLEJU RZEPAKOWYM Z PUSZYSTYM KREMEM ŁOSOSIOWYM 183Chyba każdy z nas jadł ptysie, ale pod postacią pysznej słodkości. Jednak nie zawsze jest tak, że ciasto ptysiowe nam wychodzi, podobnie jak z karpatką
Kuchnia Paulettes
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 214Lubie szukać inspiracji w internetach, czytać blogi, przepisy, notatki i posty. Jedynie Martha Stewart jakoś mnie mierzi i zamiast skupić się na jej poradach, wyobrażam ją sobie płonącą w piekarniku. Mówiłam już, że mnie wszystko wkurza? I tak sobie czytam i grzebie i po drodze trafiam na Siostry Bukowskie, które są doskonałym przykładem na stare, góralskie powiedzenie, że „dobra dupa(...)sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę kefiru. Bułka do hamburgera – tu pozostawiam wam wybór, od kajzerki, przez bułki z ziarnami, domowe wypieki, po dmuchane buły z marketu. Bułkę
ladykitchen
Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 242Uwielbiam gotować i improwizować nigdy ściśle nie trzymam się żadnego przepisu , wolę do każdego dołożyć swoje trzy grosze , czasem jest to przyprawa a czasem składniki
Wanilia i Kardamon
Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA 272Pudliszki - Pomidorowe inspiracje Dzisiaj wspięłam się na wyżyny swojej kreatywności, puściłam wodze fantazji i powstał najlepszy FischBurger jaki jadłam. Prawdziwie włoskie bułeczki, upiekłam z dodatkiem
SMYKWKUCHNI
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 332Witajcie! Wiem, że ostatnio Was zaniedbuję i przez to na blogu pojawia się niewiele przepisów. Ale prawda jest taka, że nie wyrabiam z czasem. Za dużo
W kuchni Katie
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 313Kolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o
Eat me! Fit me!
Piątek: Misa obfitości z krewetkami, pęczakiem i warzywami 181Przepisy na bowl, takie jak buddha bowl, czy brown rise bowl, to w USA osobna kategoria. Nie chodzi tylko o sposób podania (czyli w głębokiej misie
Niedzielny kucharz
Placek Drożdżowy z Duszoną Cebulą i Wędzonymi Szprotkami 262Po tym placku trudno mi stwierdzić jednoznacznie, czy to ciasto, czy klasyczne ciasto do pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto
Blondynka Gotuje
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 250Quiche nie jest zbyt popularne w mojej kuchni i przeważnie
Kuchnia Prezydentowej
Poniedziałek: Sałatka z krewetkami, pęczakiem i pieczonymi buraczkami 177Jędrne krewetki, pęczak, który zawsze jest al dente, słodki buraczek i marchewka, a to wszystko polane dresingiem z mango i szalotki. Czas : 25 minut plus 45
Niedzielny kucharz
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 252Toskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza(...)Przygotuj salsę pomidorową, wlej ją między papryki i dynię. Na farsz wciśnięty w paprykę połóż kawałek masła i przykryj paprykową czapeczką. Nałóż pokrywkę i..włóż do zimnego piekarnika, aby danie powoli nagrzewało się iw wydobywało z siebie , to co najlepsze. Ja nastawiłam na 230 stopni, po pół godzinie zmniejszyłam do 210. Zapiekałam około 2 godzin, można więcej
Z Kuchni Do Kuchni
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 162danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję(...)pieczenia i kładę ciasto. Na ciasto po kolei – sos, sery, bazylia, figi. Liście bazylii delikatnie skrapiam oliwą, żeby się nie spaliły podczas pieczenia pizzy i całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 230-250 stopni z termoobiegiem na jakieś 20 -25 minut. Co chwila zaglądam do piekarnika i sprawdzam czy pizza już nie jest gotowa, po części dlatego, że jestem
Martyna Cooks