ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:162/358)

Paprykarz idealny 196

przypomina paprykarz szczeciński (mój jest o niebo lepszy, ale to chyba oczywiste) to nie zawiera ryby. Składniki: 2 papryki 1 duża marchew 1-2 cebule 200 g ryżu 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego czubata łyżka ajvaru przepis na domowej roboty znajdziecie tu 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka pieprzu ajvar można zastąpić mieszkanką

greenscarf
Domowe "oszukane" sushi bez zawijania 139

domowe sushi bez zawijania. Nie należę do osób, które przepadają za glonami, czy surowymi rybami, ale lubię ryż i tuńczyka, dlatego kiedy wpadłam na pomysł tego "oszukanego" sushi  pomyślała, że jest idealny dla mnie. Wystarczy kilka prostych składników: ryż (koniecznie jaśminowy), tuńczyk w sosie własnym np. Princes, zielony ogórek, por i nasz polski akcent drobno starta słodka marchewka

Bon appetit mon amie
Puree ziemniaczane 277

śmietaną, masłem lub/i mlekiem na gładko i dodane do utłuczonych ziemniaków. Zielone puree podaję do ryby i kaczki, pomarańczowe do kotletów, pieczeni, szczególnie drobiu. Dziś delikatne, maślane puree jako dodatek do obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy to najczęściej dodaję je do żurku lub białego barszczu. Do dań

Zasmakuj Kuchni
Potrawy wigilijne 219

Ryba po grecku. PRZEPIS TUTAJ   9. Ryba w zalewie octowej. Przepis: Ryba z warzywami w zalewie   10. Śledzie *** Śledzie w zalewie octowej PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w śmietanie PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w zalewie pomidorowej PRZEPIS TUTAJ   11. Łosoś *** łosoś pieczony w sosie sojowym z miodem PRZEPIS TUTAJ *** łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** łosoś zapiekany

Blog z Apetytem
Najlepsze pomysły na dodatki do sushi 180

które mogą powodować poważne choroby. Warto pamiętać jednak, że ryzyko choroby zmniejsza się ogromnie, gdy ryba jest właściwie zamrożona i sprawdzana przed podaniem. Aromatyczne dodatki mogą być dodane na górę sushi, aby poprawić zarówno smak, jak i atrakcyjność wizualną. Niektóre typowe opcje obejmują wasabi, sos sojowy i marynowany imbir. Można nawet dodać korzeń lotosu lub czerwoną - ostrą paprykę. Białe nasiona

Kuchcik gotuje
Chrupkie śniadanie z pastą z tuńczyka z dodatkiem kiełków rzodkiewki 166

Dziś proponuję Wam chrupkie śniadanie z pastą z tuńczyka z dodatkiem kiełków rzodkiewki. Uwielbiam ryby, dlatego często towarzyszą mi one o poranku, ale przygotowuję je również na kolację, a nawet obiad. Spróbujcie. Szybko, smacznie i zdrowo. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Graal 2 x 80 g 3 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżka majonezu 2 łyżki

Słodkie okruszki
Świąteczna sałatka z pstrąga i zieleni brokułów 164

osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Do miseczki przekładamy całego pstrąga wraz z sosem pomidorowym. Rozgniatamy go widelcem. Dodajemy 2 łyżeczki majonezu i szczyptę soli ziołowej, mieszamy. Ugotowane, przestudzone różyczki brokuła drobno kroimy (zostawiając dwie sztuki do dekoracji). Przekładamy do miseczki z rybą. Całość mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy solą ziołową. Sałatkę podajemy w ozdobnych naczyniach. Dekorujemy brokułowymi różyczkami. Smacznego

Słodkie okruszki
Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini 257

dodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka jasnego, łagodnego sosu sojowego ¾ szklanki łuskanego , słodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej

Mia Cucina Sofieta
Jajka faszerowane z tuńczykiem 170

puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz kiełki rzodkiewki sos Worchestershire Wykonanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy z  nich żółtka, wkładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju i dodajemy rybę do żółtek. Mieszamy i następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Zdrowe święta! 110

sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret          Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych,  puree z fasoli, otrębów.  Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem.          Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast tego pieczmy je w piekarniku, w folii

Powiedz dietom nie
Czwartek: Kurczak piccata 171

prosta mieszanka mąki i parmezanu. Charakteru i szyku potrawie nadaje lekki sos z kaparów i wina. Jeśli nie macie wina pod ręką dodajcie trochę masła na patelnię, albo bulionu i doprawcie odrobiną soku z cytryny. Piccata to metoda przygotowania różnych mięs, nie tylko drobiu, ale też cielęciny oraz ryb. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka lub indyka, świetnie sprawdzą się też(...)panierce. Smaż na złoto na patelni. Przełóż na talerz . Krok 5 Posiekaj kapary i wysyp na wciąż rozgrzaną patelnie. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj tak by kapary połączyły się z sosem ze smażenia kurczaka. Wlej 1/3 szklanki wina. Wymieszaj. Dodaj siekaną pietruszkę lub szczypior i smaż przez 1-2 minuty. Podawaj kurczaka piccata z kaparami, przybrany plastrami cytryny. Artykuł Czwartek: Kurczak

Niedzielny kucharz
Prowansalski sos aioli 168

Jedna z podstaw kuchni śródziemnomorskiej, kremowy i bardzo osty sos, o pięknej nazwie aioli. Jego podstawę stanowi domowy majonez zrobiony z oliwy z oliwek oraz żółtek, a charakterystycznym dodatkiem, który tej pikanterii dodaje jest oczywiście czosnek. Sprawdza się przede wszystkim do pieczonych ryb i drobiu, ale śmiało może posłużyć też jako dodatek do grillowanych potraw, zwłaszcza jeśli spotykają się miłośnicy(...)odrobiną soli. Gdy masa żółtkowa stanie się pulchna, dolewamy po kilka kropel (1-3) oliwy i cały czas energicznie mieszamy, pamiętając o zachowaniu tego samego kierunku. Na końcu, gdy sos mocno zgęstnieje dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku pieprzem, a jeśli jeszcze trzeba, to także solą

Kuchnia w czekoladzie
Jak dobrać wino do kolacji? 178

kurczaka? Do drobiu, pieczonej ryby z warzywami, owoców morza i innych lekkich posiłków będzie pasować wytrawne, lekkie, białe wino. Z kolei wino czerwone wytrawne będzie dobrze współgrało z potrawami mięsnymi, cięższymi.   Istnieje jednak kilka wyjątków, na przykład łagodny czerwony Merlot może doskonale harmonizować z daniami z drobiu. Jeśli wino było jednym ze składników sosu, koniecznie podaj do posiłku(...)bukietem złożonym z ciemnych owoców (jeżyna, śliwka, jagoda) i nierzadko słodkimi kwiatowymi nutami czy też akcentami: cydru, oliwek, tytoniu. Jako jedno z nielicznych czerwonych win może dobrze współgrać z rybami, na przykład z łososiem. Będzie też dobrze smakować z białym mięsem. Przykłady win: GIOL Wino Merlot Bio, włoski Merlot bez dodatku siarczynów, kupisz we Frisco. Opinie specjalistów o tym winie

Tradycyjna Kuchnia
Kremowy sos kukurydziany 180

zrobić coś tak smacznego w tak prosty sposób. Wystarczy mieć pod ręką puszkę kukurydzy i trochę śmietanki. Zmiksować- podgrzać i doprawić. I już . Pasuje do warzyw, jajek , drobiu czy ryb. Czas: 10 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól szczypta gałki muszkatołowej sok z cytryny do smaku szczypta otartej skórki cytrynowej Przygotować składniki . Zmiksować w malakserze(...)kukurydzę ( z zalewą w której była) ze  śmietanką .Przelać do garnuszka. Podgrzać. Doprawić do smaku solą, szczyptą utartej gałki muszkatołowej sokiem z cytryny i szczyptą otartej skórki cytrynowej. Sos jest gęsty, kremowy, lekko słodkawy z nutką gałki

Buniabaje w kuchni
Sushi 188

zaprosić do wspólnego robienia rodzinę lub przyjaciół, a i zaoszczędzić przy okazji można, bo w lokalu niestety trzeba trochę pieniędzy wydać. Do przygotowania najprostszego sushi potrzebujemy bardzo świeżej ryby, ale jeśli nie możemy takiej dostać, można użyć wędzonej na zimno lub pieczonej. Pozostałe składniki według uznania, ja użyłam ogórka, awokado i krewetki. Składniki: (porcja ryżu do wykonania jednego rodzaju sushi(...)łyżki octu ryżowego, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli  300 g świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo: mata bambusowa do zwijania  ostry nóż do krojenia Przygotowanie: Ryż: Ryż płukać w zimnej wodzie do czasu

Kuchcik gotuje
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 115

makaronem na ostro SKŁADNIKI: 250g  krewetek koktajlowych 2 filety ryby morskiej, bez ości łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól(...)następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem i świeżą pietruszką. SMACZNEGO

MarciochaKucharzy
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą 291

Dzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie tylko ze względu na jego smak, ale i ze względów zdrowotnych. Łosoś w połączeniu z rukolą i innymi warzywami jest pyszną bombą witaminową;-) Składniki: 4 jajka, 2 duże garść rukoli, 2 duże pomidory, ogórek(...)twardo.Po wystudzeniu kroimy je w ćwiartki. 2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę. 3. Wykładamy po kawałeczku łososia. 4. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy łososia i jajka. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę oliwy z oliwek z wodą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę oraz obsypujemy posiekanym drobno koperkiem. Sałatka

Kuchnia Pełna Pasji
ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony 244

Pasztety przyrządzamy z najróżniejszych surowców : surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, grzybów, warzyw, ryb, a nawet z dodatkiem owoców np. żurawiny lub śliwek. Najczęściej pasztet podajemy po schłodzeniu jako przystawkę np. z pieczywem i chrzanem. Kiedyś pasztety podawano na ciepło z dodatkiem gorącego sosu. Jak zrobić domowy pasztet wieprzowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie

Moja Książka Kucharska
PLACUSZKI WARZYWNE 101

obiad. Nie chciałam za długo stać przy "garach" . Nie miałam również ochoty na mięso , ryby, kasze. Postanowiłam zrobić placuszki warzywne i to był dobry wybór. Zrobiłam je zupełnie inaczej niż do tej pory - dzięki sokowirówcec. TAK :) SOKOWIRÓWCE:) Jesteście ciekawi jak? Zapraszam :) Podałam je z sosem czosnkowym i sałatą. Uwielbiam takie dania. Polecam i zapraszam. Zapraszam do polubienia mojej strony

Gotowanie Patki
Szybki makaron z owocami morza / Easy seafood pasta 159

Dziś proponuję szybki, pyszny i bardzo przyjemny makaron z owocami morza, pieczarkami i papryką w sosie na bazie pomidorów. Doskonały pomysł na szybki obiad po pracy

karmelowy
Gotujemy wywar rybny w szybkowarze 146

Aromatyczny i uniwersalny wywar rybny to doskonała baza do zup rybnych, risotto, sosów czy też owoców morza. Po wyklarowaniu można go użyć do przygotowania fantastycznej galarety rybnej. Inne wywary mięsne, drobiowe i warzywne znajdziesz w dziale Wywary . Wywar rybny. Składniki 800 g ryby - kręgosłupy z kawałkami mięsa, z płetwami, ja użyłam 3 z sandacza i 1 z łososia

Szybko Szybkowar
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami (Farfalle con tonno e pomodorini) 121

SKŁADNIKI 400 g makaronu typu farfalle 200 g tuńczyka w sosie własnym  100 g pomidorków  3 dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżki

La grande e la piccola cuoca
Ryżowy rarytas 131

Sałatka powstała z potrzeby wykorzystania produktów z lodówki 😊 Jak się okazało bez majonezu i sosu tez coś dobrego można zjeść. Polecam 👌 Składniki: (function(i,s,o

Kulinarne przemyslenia
Gotujemy wywar rybny w szybkowarze 223

Aromatyczny i uniwersalny wywar rybny to doskonała baza do zup rybnych, risotto, sosów czy też owoców morza. Po wyklarowaniu można go użyć do przygotowania fantastycznej galarety rybnej. Inne wywary mięsne, drobiowe i warzywne znajdziesz w dziale Wywary . Wywar rybny. Składniki 800 g ryby - kręgosłupy z kawałkami mięsa, z płetwami, ja użyłam 3 z sandacza i 1 z łososia

Szybko Szybkowar
Babeczki z łososiem i sosem malinowym 102

Szybka, prosta przekąska, przystawka, szybka do zrobienia. Można je jeść na zimno i na ciepło. Z sosem malinowym i łososiem wędzonym są pyszne. Na jednej nie

wesoła kuchnia
Grzyby portobello faszerowane kaszą kuskus z pietruszkowym pesto 148

przypominają w smaku mięso. A z mojego punktu widzenia to ogromny plus. Mięso, ryba czy nabiał to element obowiązkowy. Tutaj go nie ma *poza odrobiną parmezanu), ale sprężyste portobello robi naprawdę dobrą robotę. Składniki: - 4 grzyby portobello - 100 g kaszy kuskus marynata: - łyżeczka sosu chilli - 2 łyżki sosu sojowego - 3 posiekane ząbki czosnku - grubo mielony pieprz - 2 łyżki oliwy

Cook&Love
Tacos z wołowiną 198

wykonanej z m ą ki kukurydzianej, faszerowane wołowiną, kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej z ryb ą  lub po prostu z samymi warzywami. W taco nie może tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem guacamole, który zrobiony jest na bazie awokado - uwielbiam! Składniki: muszle do tacos

kulinarne odsłony pati
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 206

sałatce ziemniaczanej .  Jak dla mnie jest to połączenie idealne, bo mocno solona ryba wyjątkowo dobrze komponuje się z trochę niewyraźnym w smaku ziemniakiem . Do tego kawałek świeżego ogórka oraz rzodkiewki i sałatka nabiera już intensywniejszego smaku. Całość zwieńczona aromatyczną czerwoną cebulą oraz sosem jogurtowo-majonezowym - wykorzystałam tu Majonez kremowy FOLWARK (do zakupienia m.in na Frisco.pl - baner po prawej

Grunt to przepis!
Makaron z pesto z rukoli i tuńczykiem 173

Makaron z pesto z rukoli i tuńczykiem W upalny dzień , całkiem niezły na obiad jest makaron , podany np. z zielonym pesto z rukoli o lekko orzechowym

Ogrodnik w podróży
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem 592

posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Sałatkę najlepiej podawać po paru godzinach od przygotowania. Smacznego :) Sos majonezowy można podzielić na trzy części i dodatkowo rozsmarować między kukurydzą a ananasem. Wtedy dolna część sałatki będzie wilgotniejsza. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z rybą , Na specjalne okazje , sałatki i surówki , Wielkanoc Tagged: jajka , kukurydza , ser żółty , śmietana

https:KKuchniaMniam
Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami i z sosem koperkowym 256

Składniki: 7 ziemniaków, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, pieprz, sól, 3 łyżki oliwy z oliwek, sos koperkowy: 8 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego

W kuchni u Moniki
Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) 174

ziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego! PS> Można je również upiec w piekarniku 15-20 min w temp

Tradycyjna kuchnia inaczej
Rolada ze szczupaka 199

podłużnym rondlu i zalewamy wywarem. Gotujemy 45 min na małym ogniu. Po ugotowaniu rybę wyciągamy i studzimy. Do przecedzonego wywaru rybnego dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę. Roladę kroimy w 0,5 - 1 cm plastry i zalewamy tężejącą galaretkę. Dekorujemy plasterkami cytryny.  Szczupaka podawać z sosem beszamelowym. Inspiracja :  kuchnia-mojapasja

Atlas Smaków
Sałatka z rukoli, łososia i truskawek 266

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka z rukoli, łososia i truskawek w towarzystwie orzechów włoskich i sera camembert to mój ostatni eksperyment

Marta Gotuje
Gołąbki z makrelą. 175

Gołąbki rybne są równie smaczne jak te mięsne. Wersja z makrelą z puszki jest też szybsza w wykonaniu, bo sos pomidorowy mamy już gotowy :) Składniki: ( na

Symfonia smakowa
Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą 301

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placki tortilla z wędzonym łososiem, rukolą, pomidorem i ogórkiem. Są świetną przekąską do zabrania ze sobą z 

Marta Gotuje
Zapiekanka z rybą i brokułami 94

topiony  400 ml śmietany tarty ser zółty sól, pieprz, oregano Różyczki brokuła i rybę najlepiej podgotować na parze. W dwóch naczyniach żaroodpornych umieścić po połowie wszystkich składników. Śmietanę wymieszać z serkiem topionym, tartym serem żółtym, oraz przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Takim sosem oblać składniki zapiekanki, na koniec dodatkowo posypać tartym serem. Piec w piekarniku nastawionym

MarciochaKucharzy
Makaron z krewetkami 111

Skoro mają być krewetki to w jak najlepszej odsłonie. Moja propozycja: z tagliatelle, w gęstym sosie śmietanowym, dorzucamy kilka suszonych pomidorów, szczypiorek, świeżą bazylię, zakończymy aromatycznym

Pink Envelope
Zielone kopytka z serowo-łososiowym sosem 147

Zainspirowana zielonymi kopytkami, które wypatrzyłam na blogu: Czerwona Porzeczka  zagniotłam dziś podobne u siebie, recepturę na sos wzbogacając pysznymi, łososiowymi kęskami. Spróbujcie:) Składniki: 1kg ziemniaków

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pstrąg z masłem pietruszkowym 248

pieprzem . Do środka wkładamy natkę pietruszki.Składniki masła pietruszkowego ucieramy na jednolitą masę. Rybę układamy na folii aluminiowej wysmarowanej masłem pietruszkowym.Wierzch obkładamy plasterkami cytryny.Zawiniętego w folię pstrąga wkładamy do nagrzanego piekarnika (220st.)i pieczemy 20-25 minut.Pstrąga polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem i podajemy z białym pieczywem i koniecznie z  surówką

Gorący kąsek
Letnia sałatka z morelami 204

moja propozycja na letnie poranki i wieczory... Do grzanek, czy grillowanych mięs i ryb. Do czego tylko macie ochotę. Składniki podaję orientacyjnie, można zmieniać proporcje. Składniki: pół główki sałaty lodowej kilka moreli mały słoiczek czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 2/3 kostki fety Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki słodkiego sosu chili, szczypta

Czerwień i błękit
Pesto 172

Pesto to potrawa włoska, pochodząca z Genui. Najważniejszym składnikiem jest świeża bazylia. Podajemy z makaronami, chlebem, rybami itd...Wiecie że pesto przeciwdziała szkorbutowi ? :)Zrobienie pesto zajmuje

Smaki Edyty