ryba w porach - 1733 przepisów (strona:62/116)

Sos holenderski - przepis podstawowy 237

się stało, że do tej pory się tutaj nie pojawił. Przepis na sos holenderski powinien znać każdy początkujący kucharz. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a składniki prawdopodobnie zawsze znajdują się w waszej lodówce. Ma doskonały smak i pasuje do wielu potraw. Bez obaw możecie serwować go np. ze szparagami, jajkami, rybami lub warzywami gotowanymi na parze. Co więcej

Okolice Palnika
Nicejska kanapka z tuńczykiem 157

Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku”. Oczywiście Sarah Britton nie bierze tuńczyka czy innych trupów do ust, więc “tuńczyk” był pewnie zrobiony ze słonecznika. Ja póki co jeszcze jem tuńczyka, chociaż po lekturze kryminału “ Czerwonego złoto ” Toma Hillenbrana, gdzie tuńczyk jest źródłem wszelkiego zła, może nie powinnam. Na szczęście używam ryby z puszki, która obok 300 kilogramowego

Ugotowane pozamiatane
Grillowane Kotlety z Indyka 124

grill elektryczny (z racji pory roku).  Potrawy z grilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi:  "Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się

ClauditteMissCooking
w pomidorach z warzywami filety śledziowe... 138

Składniki: filety śledziowe świeże duże 4 sztuki, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 3 sztuki, papryka 2 sztuki, por 1

W Mojej Kuchni Lubię
Bazyliowe naleśniki z tuńczykiem i papryką 162

Mam dziś dla Was coś niesamowicie pysznego i zarazem zdrowego :) Jedliście kiedyś zielone naleśniki? Jeśli nie to najwyższa pora je zrobić, są fenomenalne, można je

DefinicjaSmaku
Sałatka krabowa 304

Od jakiegoś czasu zalegały mi w lodówce paluszki krabowe. Znaczy tak naprawdę to paluszki surimi, które z krabami niewiele mają wspólnego, ale powszechnie nazywane są właśnie

Marder&Marder Manufacture
Sałatka śledziowa z białą rzodkwią 166

   Jedna z wielu wersji sałatki śledziowej. Tym razem z białą rzodkwią i innymi warzywami.     Składniki: -2-3 marynowane filety śledziowe bez skóry

Maminek kulinarny
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 193

dopuścić do uczucia głodu i robię tak, by czerpać jak najwięcej energii ze smacznego i zdrowego pożywienia. ZOBACZ FILMIK! ŚNIADANIE W tygodniu jem zazwyczaj o tej porze jaglankę albo placuszki z płatków owsianych. Tym razem miałam ochotę na coś pysznego i prostego więc stworzyłam swój ulubiony zestaw z podanych składników : 50 g płatków jaglanych  łyżeczka masła orzechowego(...)dodaję masło orzechowe i miód. Ozdabiam pokrojonymi owocami, posypuję siemieniem lnianym, orzechami i rodzynkami. Zajadam ze smakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam  cukiniowe

Kuchnia Ellie
Pstrąg z jabłkami zapiekany w cydrze 141

Ryba pieczona w orzeźwiającym aromacie cydru i z aromatycznym dodatkiem świeżych jabłek Z cydrem , jako głównym składnikiem potrawy, eksperymentowałam już przy okazji Ciasta z czereśniami, cytryną i cydrem . Wtedy było na słodko. Tym razem proponuję smaki bardziej wytrawne. Kolejny raz sięgnęłam po Grójecki Cydr Jabłkowy , dokonując nieodzownej, wstępnej degustacji trunku już przy obmyślaniu potrawy :) Ach te delikatne bąbelki w ustach(...)Grójecki Grójecki Cydr Jabłkowy wybitnie mi podpasował do użycia jako zalewa, w którym piekła się moja ulubiona rybka - pstrąg ! Do tego zapieczone cząstki jabłek i moje podniebienie miało w porze obiadowej istną orgię smaków :) Rybka była też wyborna na zimno , po nocnym leżakowaniu w lodówce. Z sosu cydrowego zrobiła się pyszna, zwarta galareta, a rybka wyśmienicie zamarynowała się

Grunt to przepis!
Przegrzebki 007 ;) z Martini extra dry 124

razem padło na stoisko z rybami, na którym w zeszłym tygodniu zaopatrzyłam się w pyszne dorady, które pan sprzedawca kurtuazyjnie mi wypatroszył ;) Dzisiaj, zmęczona całym tygodniem stwierdziłam, ze zrobię coś szybkiego i lekkiego. I tak padło na przegrzebki (lub małże św. Jakuba - jak kto woli- choć brzmi zdecydowanie ładniej ;) Przegrzebki do tej pory zawsze jadłam w restauracjach. Dziś zrobiłam

Cytryna&Co.
Sałatki na imprezę – 12 sprawdzonych przepisów 5546

swoich imprezkach Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka grecka Sałatka z arbuzem, fetą i bazylią Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego Sałatka

Kuchnia Bazylii
5 kroków do zdrowego odżywiania 202

pszennym pieczywem - od tej pory kupuj pełnoziarnisty chleb i bułki. To samo z makaronami czy ryżem - tylko pełnoziarniste.  Spróbuj wyeliminować cukier, jeśli masz ochotę na słodycze - zjadaj suszone owoce i orzechy. Słodź miodem lub stewią.  Zrezygnuj ze sklepowych wędlin i czerwonego mięsa (jedz je od czasu do czasu). Jedz więcej tłustych ryb i drób bez skóry

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba w sosie jogurtowo-pieczarkowym 116

dodajemy jogurt naturalny. Do sosu wkładamy rybę tak, aby cała była przykryta. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Podajemy z kaszą lub brązowym ryżem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Grrillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym. 282

jest wspaniałym dodatkiem do drobiu, ryb, chudego mięsa wieprzowego-polędwiczek, czy schabu... SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 500gr.,  sól, pieprz grubo mielony (najlepiej biały, u mnie czarny niestety), maggi, odrobina tymianku SOS: kieliszek 50ml wytrawnego wina białego lub 1 łyżka octu winnego białego czubata łyżka drobno posiekanej cebuli lub białej części pora(można pół na pół

Kuchnia Beaty
Cytrynowe bułeczki na wytrawnie 122

Dzisiaj piątek, pora więc na sobotnią propozycję śniadaniową. Tym razem naprawdę wyjątkowe bułeczki - przynajmniej ja jeszcze takich nie jadłam... Kilka dni temu oglądałam australijską wersję Masterchefa , edycję z gwiazdami. Cóż, gwiazd nie znam, ale skoro ktoś coś gotuje, to znaczy, że można popatrzeć. I tak jedna z pań przygotowała rybę z australijskim nadzieniem świątecznym: cytryną, pietruszką i pistacjami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śniadania świata - Japonia... 148

białka. Często jest przyprawiana bardzo prosto sola. Ulubionym gatunkiem jest łosoś, ale suszony  ostrobok pospolity  (horse mackerel - aji) jest też popularny. Generalnie śniadanie może zawiarać jakakolwiek ulubiona rybę; marynowane warzywa  (tsukemono) - podstawowa przystawka w japońskiej kuchni, przeznaczona, jako dodatek do jakiegokolwiek dania z ryżu. Jednym z najbardziej znanych typów tsukemono jest marynowana śliwka -  umeboshi . Pasuje znakomicie(...)Przetłumaczone ze strony  about food . To teraz pytanie: czy pokusiłabym się na takie poranne smakołyki? Hm... No rzeczywiście jest to raczej posiłek na każda inna porę dnia, ale nie na poranek. Zwłaszcza taki codzienny, kiedy to próbuję wyprawić do szkoły dzieci sztuk 3... I uważam, że poszło bardzo dobrze, jeśli udało mi się wypić ciepła kawę...  Okazuje się

Lejdi of the house
Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem 119

domu, gdzie czekała nie mniej słoneczna zupa. Klasyka kuchni amerykańskiej i brytyjskiej - treściwy i kremowy anglosaski chowder! Przepyszna zupa zabielana mlekiem, z dodatkiem warzyw i często przygotowywana na bazie ryb oraz owoców morza. Prawdopodobnie nazwa chowder pochodzi od francuskiego słowa chaudron , oznaczającego mały przenośny kociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest(...)ząbki czosnku 1 mały por 1 mały ziemniak  skórka otarta z 1/3 cytryny 2 listki laurowe 2 łyżki oleju 150g jarmużu 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka mleka kokosowego 600ml bulionu warzywnego ok. 200g pstrąga 2 łyżki mąki sól i pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Pora pokrój w talarki, czosnek drobno

Kuchnia w Słońcu Skąpana