nabierze złocistego koloru. Skład przyprawy do steków : pieprz czarny grys, papryka czerwona grys, sól morska, marchew grys, pasternak grys, pietruszka nać, cebula grys. Zastosowanie : do steków, saszłyków, żeberek, drobiu, baraniny, wieprzowiny, sałatek, zup, dań z ryb, jaj, ziemniaków i puree
Moje domowe kucharzenieTakich śledzi jeszcze nie robiłam ani nie jadłam ...Dziś.. tzn...wczoraj zrobiłam po raz pierwszy..zobaczymy co z tego będzie..Pomysł na dodatek curry podpatrzyłam
Moje domowe kucharzeniepietruszkę odłożyć i użyć do zrobienia oszczędnej sałatki- dodaje jajko na twardo, ziemniaki i korniszona ( a jak jest to kawałek jabłka , cebulę ). Można tez dodać inne dodatki które akurat są na zbyciu ( kawałek kiełbasy, wędzonej ryby, ugotowany buraczek, śledzia
Buniabaje w kuchniWitam ponownie! :-)Dzisiaj tak jak obiecałam drugi przepis, żeby zdążyć ze wszystkimi przed Świętami!Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu
Pora coś zjeśćobrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (u mnie na grubych).Cebulę obrać, drobno posiekać.Do miski włożyć odsączoną i posiekaną kapustę. Dodać startą marchewkę i jabłko, posiekaną cebulę i olej. Wymieszać.Dodać cukier. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kapustę, przed przyrządzeniem surówki, należy spróbować, aby ocenić jej kwaśność. Jeśli jest zbyt kwaśna(...)smakuje następnego dnia. Surówkę należy przechowywać w lodówce.Olej można zastąpić majonezem, a smak surówki wzbogacić pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem konserwowym.Surówka ta stanowi idealny dodatek do smażonej ryby.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaspecyficzne konserwowanie ryb wpadli ich marynarze. Dawniej to był jedyny sposób, by przywozić je jeszcze świeże z połowów. Maczali w solonej wodzie, a następnie suszyli na słońcu, dzięki czemu ryba jest dobra do spożycia przez długi czas. W kuchni można znaleźć tysiące sposobów na wykorzystanie bacalhau . Często łączy się go z ziemniakami, jajkami i oliwkami. Ponieważ wiem, że ciężko jest(...)następnie pokroić w grubsze plasterki. Zagotować wodę z solą na filety z dorsza. Wrzucić rybę i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 7 minut. Następnie delikatnie wyłowić łyżką cedzakową i ostudzić. Rozdrobnić palcami na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać cebulę i dusić do momentu, aż będzie szklista. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do naczynia
Pink Envelopejako wielbicielka ostrych smaków, w przyszłości wzorem teściowej dodam do swojej wersji także szczyptę chili... Składniki: 1/2 kg filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj) 6-7 sporych marchewek 3 średniej wielkości pietruszki 1 mały seler 2 średniej wielkości cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 2 łyżki) kieliszek białego wina łyżka octu 1 litr wody sól pieprz 4 ziarenka ziela(...)octu. Wrzucamy cebulę i gotujemy przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklista. Dodajemy do reszty warzyw, mieszamy i dusimy dalej. Po chwili wlewamy wino, dodajemy cukier i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem jeszcze przez 15-20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem a także cukrem jeśli potrzeba. Warzywa powinny być wyraźnie słodko-kwaśne, dobrze dosolone i doprawione pieprzem. Rybę kroimy
Kulinarne Inspiracjesoku z cytryny lub soku cytrynowego cytrynki z butelki 100 g białej cebuli. 50 g zielonego, marynowanego pieprzu. 500 ml oleju ( użyłam słonecznikowego) sól. czarny, mielony, pieprz. Przygotowanie Łososia opłukać i osuszyć. Przy pomocy bardzo ostrego noża skrawać ukośnie, jak najcieńsze plastry ryby - zaczynać krojenie od strony gdzie była głowa. Skórę wyrzucić. Wlać do miski(...)przygotowanym sokiem zalewamy płaty łososia - musi być całkowicie przykryty płynem. Miskę przykryć np folią i wstawić do lodówki. Po upływie 12 godzin łososia przecedzić na sito, odlewając sok. Cebulę pokroić w cienkie plastry, przelać wrzątkiem, wystudzić. W słoiku odpowiedniej wielkości układać warstwami łososia, cebulę, przesypywać marynowanym pieprzem. Całość zalać olejem. Wstawić na parę godzin do lodówki. Wyłożyć
Stare Garygatunek dość niedocenianej ryby w Polsce. A szkoda, ponieważ jest szczególnie bogata w kwasy omega-3, jod, fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo. Czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu. Dziś polecam pastę z tej morskiej rybki. Składniki: makrela wędzona 2-3 szt.jajek (można zamiast jajek użyć białego sera) 1 szt.małej cebuli szczypiorek lub zielona(...)Sposób przyrządzania: Pokroiłam drobno cebulkę i dymkę. Rybę dokładnie obrałam. Ugotowane na twardo jajka pokroiłam w kostkę
potrawyregionalnekurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy, zupy, czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama. Klasyczny sos z kurek, podobnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChoć bardzo lubię ryby, jakoś śledzie nigdy mi zbytnio nie smakowały. Może przez to, że śledzik zawsze kojarzył mi się z zakąską do mocniejszych trunków serwowanych w PRL-owskich knajpach. Takie głupie wyobrażenie, którego do tej pory nie potrafię się pozbyć ;)W Wigilię zawsze na “obiad” były śledzie - coś w ciągu dnia trzeba przecież zjeść, zanim na niebie(...)Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko powinno “wyciągnąć” z nich sól).2. Wymoczone filety odsączamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki.3. Cebulę kroimy w cienkie piórka, zasypujemy cukrem, aby zmiękła i miała łagodniejszy smak.4. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.5. Mieszamy
W kuchni Katiesłonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się też ryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem
Plate of Joyzupę jest wiele w zależności od kraju i regionu. Składniki: 500 g małży 600 g filetów z ryb (u mnie dorsz i łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście(...)mleka 150 ml śmietany 18% drobno posiekana natka pietruszki Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i smażymy boczek przez około 3-4 minuty, często mieszając, następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziemniaki i seler naciowy. Przyprawiamy solą i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnyktórych bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu vermicelli alle vongole). Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną na modłę włoską, z pomidorami i fasolą cannellini. Jak Wam już kiedyś pisałam, owoce morza są domeną mojego Męża, dlatego zaprosiłam go do pomocy przy gotowaniu(...)zwykłej białej)600 g filetów ryby o białym mięsie (np. dorsza), pokrojonych na 4 cm kawałki8 krewetek tygrysich, usunięty pancerz i jelito (surowych lub mrożonych)16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych)posiekana natka pietruszki do posypania zupysól, pieprz do smakuoliwaPrzygotowanie:Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i łodygi selera i smaż chwilę
Chilli Czosnek i Oliwapieprzu. Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Paprykę i cebule drobno pokroić. Zrumienić cebulę na patelni i oprószyć ją mąką. Dodać zimny bulion, paprykę, przecier i resztę przypraw. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i pozwalamy delikatnie zgęstnieć (w razie potrzeby możemy doprawić nieco do smaku). Dodajemy rybę i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut
Gotuj z Rumcajsem