Łata wołowa to dobry kawałek smacznego, trochę kleistego mięsa. Stara baba jestem, ale wcześniej kupowałam ją tylko jako bazę na pyszny rosół. Ugotowana i mięciutka, z chrzanem jest bardzo smakowita. Można ją też po ugotowaniu zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów, bułeczek .... Po warsztatach na temat wołowiny postanowiłam jednak zrobić łatę inaczej czyli udusić. Tak, żeby więcej smaku
Smaczna PyzaRosół to jedna z ulubionych zup wielu z nas. Rosół jest również bazą do wielu innych potraw. Zapraszam na aromatyczny, pyszny domowy rosół. Składniki: 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku mały seler i latem 3 duże
Smak mojego domuRosół jest to prawdziwe danie Polskie, ale lubiane także na Litwie. U nas najczęściej z rosołem podają się Litewskie kibiny z wieprzowiną, które są na prawdę
Kuchnia ŁukaszaRosół drobiowy z lanymi kluskami Klasyczna potrawa , z niedzielnego stołu . Nasza rodzinka ceni ją szczególnie w okresie grypy , tak jak teraz , kiedy wszyscy smarczą i kaszlą
Ogrodnik w podróżymięsem. Ten wygrywa, bezapelacyjnie. Składniki:1/2 kg ugotowanych udek kaczki1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu)3 ugotowane marchewki2 ugotowane pietruszki1/3 ugotowanego selera1 ugotowany por (biała część)1/2 cebulki kilka suszonych grzybów, wymoczonych lub ugotowanych z warzywami 3 ziela angielskie2 liście laurowesólpieprzmajeranek1/2 szklanki suszonej żurawinyMięso(...)jeśli przedłużymy proces gotowania do 4 godzin na bardzo wolnym ogniu, zaczniemy od gotowania mięsa- następnie dodamy warzywa oraz grzyby i przyprawimy na końcu solą i pieprzem, uzyskamy pyszny, klarowny rosół- ale o tym innym razem). Ugotowane warzywa, grzyby i mięso (oddzielone od kości) przekładamy do kielicha blendera- doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem i blenderujemy na gładką masę
Mango PapajaPyszny domowy rosół. Składniki 800 g wołowiny (szponder) 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1/4 selera 1/4 kapusty włoskiej 1 cebula 6 ziarenek czarnego pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy Sól i pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie Mięso umyć ,zalać 1,5 l zimnej wody ,doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone
R'n'G Kitchenpyszny, indonezyjski rosół jadłam po raz pierwszy w mojej obecnej pracy. Zrobiła go moja szefowa, jak już kiedyś wspominałam, rodowita Indonezyjka. Zupa jest zachwycająca tak w smaku, jak i wyglądzie. Klarowny, złoty wywar, bardzo łagodny, delikatny, ale z wyraźnym charakterem, którego dodają mu azjatyckie przyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry
Kuchnia PrezydentowejKiedy w domu ktoś zaczyna kichać i czuję, że zaraz dopadnie go przeziębienie, przynoszę z piwnicy wielki gar, wyciągam kaczkę z zamrażarki i gotuję pyszny, zdrowy rosół z dużą ilością świeżych warzyw. Przyprawiam liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, goździkami i czosnkiem. Robię do niego domowy makaron i podaję moim domownikom prawie wrzący, bo rosół taki właśnie musi być, aby każdy
Wiem co jemSoto sup to aromatyczny i pyszny azjatycki rosół kuchni indonezyjskiej.Zajadąć się nim można bez końca. Dodawane są do niego też często cienkie nudle ryżowe i podprażone z cebulką na krucho cieniutko pokrojone w słupki ziemniaczki.Zamiast nudli jak w mojej proponowanej wersji zastepuje się je gotowym mixem Soto z prażonych nudli ryżowych,słupków ziemniaczanych i prażonej cebulki.Do kupienia w sklepie
Sztuka gotowania w/g Samirybardziej rozgrzewającego na zimowe chłodne dni jak rosołek. Przygotowaliśmy dla Was kilka odsłon tej pysznego dania. Rosół nie tylko mocno rozgrzewa, co ma niesamowite właściwości podczas zatrucia pokarmowego. Jeśli naszych bliskich męczyło zatrucie pokarmowe, najlepszym lekarstwem na następny dzień jest właśnie rosołek. Pamiętajmy jednak by z przepisu odjąć mocne przyprawy i makaron, możemy go wtedy zastąpić nieosolonym ryżem. Składniki: włoszczyzna
KreatywnePinywrzucając do niego pomidora ( nadawał kolor i trochę specyficznego smaku i był wyjmowany potem). Spodobało mi się . Robię po swojemu. Czerwień pomidora pozwala ożywić monotonię kolorystyki kluseczek na rosole. Smak pyszny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKiedy dopada mnie przeziębienie, nic nie smakuje mi bardziej niż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek
Kuchenne zapiski Edytymięsa?". Ano tak to! Sekretem jest dobór warzyw i przypraw oraz długi czas gotowania. Pieczone warzywa dodatkowo podbijają smak i dodają więcej aromatu. Smak mięsa rekompensujemy sosem sojowym. Rosół wychodzi naprawdę pyszny. Kto nie wierzy, niech spróbuje! Czego potrzebujemy (na duży garnek rosołu): - 2,5 litra zimnej wody - 2 cebule - 4 marchewki - 3 pietruszki - 1 duży seler selera - 2 ząbki
two broke sisterswersji dość często przeze mnie robionego, ale to dlatego że w sklepie, w którym zaopatruję się w mięso mogę co tydzień dostać porcje świeżej kaczki, idealną na pyszny, domowy, rozgrzewający rosół, nie tylko od święta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikciężko samej zjeść 2 litry zupy... Niemniej jest to jedna z moich ulubionych zup, dla której chętnie poświęcam kilka godzin swojego czasu, żeby wyszedł idealny. Dziś przygotowałam pyszny, długo gotowany rosół na bazie kurczaka i kości wołowych. Potrzebne nam:- 40 dag kości wołowych- 2 duże uda z kurczaka- 2 marchewki- ćwierć selera korzeniowego- pietruszka- cebula (w łupinie)- pora (białą część
W poszukiwaniu inspiracji