surowo w sałatce lub szybko podgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na skojarzenia z kuchnią arabską - podprażone płatki migdałowe, kwaskowate pestki granatu i świeżą natkę pietruszki. Do tego pyszne "chrupki" z ciecierzycy, czyli ziarenka włoskiego grochu doprawione kuminem i ostrą papryką i upieczone w piekarniku. Najlepiej zróbcie ich od razu więcej, są świetne jako zdrowa przekąska, np. zamiast orzeszków. "Kuskus(...)chwili podawaj. Kalafiora nie trzeba długo smażyć, wystarczy, że się podgrzeje. Nałóż kuskus z kalafiora do miseczek i skrop po wierzchu oliwą. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaniej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur i temperatur, czyli prosty przepis na pyszne i niebanalne danie. Mój Mąż był bardzo sceptycznie nastawiony do fig w sałatce (nie lubi słodkich potraw) i początkowo nie chciał jej nawet spróbować, ale ostatecznie stwierdził(...)mięty i figi z sosem z gorgonzoli. Posyp chrupiącym boczkiem lub Prosciutto i podawaj od razu. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaKolejna pyszna propozycja na zupę krem zagościła na moim blogu. Mam już chyba zupy kremy ze wszystkich dostępnych warzyw, niektóre nawet w kilku wersjach smakowych. Zupami można się bawić, za każdym razem nieco zmieniać ich dodatki i smak. Z takiej zabawy powstają czasem naprawdę genialne połączenia smakowe. Dziś krem z batatów o lekko słodkiej nucie, dlatego dodałam do niego zamiast(...)łyżce sera ricotta oraz kiełki. SMACZNEGO! Polecam Ci także: – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów
nietylkopasta.plbazie? Sprawdź kilka inspiracji na pyszne połączenia! Zapiekanka ziemniaczana z wędliną Plasterki ziemniaków z kawałkami kiełbasy, szynki albo boczku to bardzo popularne i proste składniki, z których przygotujesz pyszny obiad. Jednak dzięki doborowi odpowiednich dodatków sprawisz, że zapiekanka ziemniaczana stanie się jednocześnie daniem bardzo efektownym. Wystarczy, że zwykłą szynkę zamienisz na długodojrzewającą, np. parmeńską albo szwarcwaldzką. Będą do niej pasować(...)zapiekankę ziemniaczaną podasz także podczas uroczystego posiłku. Jeśli jednak delikatny, słodkawy smak warzyw chcesz przełamywać bardziej wyrazistymi dodatkami, świetnym wyborem będą ryby wędzone, np. łosoś, a także marynowane śledzie. Zapiekanka ziemniaczana z warzywami Zapiekanka ziemniaczana z warzywami Do tego typu dań nadawać się będzie większość warzyw: brokuły, kalafior, marchewka czy papryka. Smak ziemniaków świetnie podkreślą czosnek i cebula , zwłaszcza lekko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!opakowaniu. Znajdziesz tam zasady przechowywania żywności oraz datę przydatności do spożycia. Inspiruj się kulinarnie . Zaglądaj na blogi kulinarne. Blogerzy kulinarni codziennie inspirują publikacjami. Czytaj prasę o tematyce kulinarnej, śledź portale internetowe, oglądaj programy telewizyjne i kanały na Youtube. Możliwości przygotowania super smacznego posiłku jest mnóstwo. W zależności od Twojego światopoglądu na temat żywności, składnika, czy zasobności portfela. Bądź(...)kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać
AZgotuj!Malouf, przypominającym bardziej gulasz niż pastę do chleba. Bób (nie miałam dostępu do suszonego, więc posiłkowałam się mrożonym) został tu wzbogacony o dodatek ciecierzycy i świeżych pomidorów, a także pysznej salsy z marynowanych zielonych chilli, która wspaniale przełamuje ziemisty smak strączków. Wypróbujcie koniecznie! Takie ful madames wygląda również zdecydowanie apetyczniej od zielonobrązowej papki ;) Potrawa jest niezwykle sycąca (nam starczyła(...)natkę pietruszki i wymieszaj. Gotowe ful madames podawaj posypane serem feta, razem z cząstkami cytryny, podgrzanymi chlebkami pita oraz salsą z zielonego chilli. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwasię i utworzą rant podtrzymujący wewnątrz nadzienie tarty. Choć jajka nie chciały utrzymać się wewnątrz i niesfornie wylały się na blachę, uważam, że tylko dodało to uroku tym pysznym wypiekom :) Tarty z botwinką, gorgonzolą i jajkiem przepis własny Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego (u mnie 275 g) 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami 2 ząbki czosnku oliwa pęczek(...)Delikatnie posyp solą i pieprzem. Wstaw tarty z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez 10-15 minut, zależnie od tego jakie jajka lubisz. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwapowiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca i spróbować pysznych rzeczy. Razem z sześcioma innymi blogerami stworzyłam pyszny magazyn kulinarny GRYZ. Naprawdę bardzo się cieszę z każdego dnia, działo się, oj działo! Przyznać się jednak muszę, że nie mogę doczekać się nowego roku - nowe smaki, nowe podróże, kolejne(...)owocow leśnych / 7.Beziki z truskawkami / 8.Truskawkowy tort bezowy / 9.Czekoladowo-malinowe ciasto / 10.Krem truskawkowy z czereśniami i białą czekoladąPropozycje sylwestrowe na 2014 rok: 1.Tatar ze śledzia / 2.Cynamonowe śledzie z jabłkiem / 3.Bruschetta / 4.Napój arbuzowy / 5.Margarita Truskawkowa / 6.Sałatka lunchowa / 7,Sałatka na grilla / 8.Pizzerinki ze szparagami / 9.Sok pomarańczowy
Słodkie Przyjemnościwagi. Maksymalna wielkość dorsza bałtyckiego może jednak dojść aż do 1,3 m. Dorsze żywią się mniejszymi rybami głównie makrelami, małymi śledziami i narybkiem. Jest to jedna z najłatwiej dostępnych ryb w naszym kraju. Jej połowem zajmuje się bowiem większość nadbałtyckich kutrów. Dorsz – sprawdź w Makro.pl Jakie właściwości ma mięso z dorsza? Jedzenie mięsa z dorsza to dobra(...)większa. Od czasu do czasu warto również sięgnąć po wędzoną rybę. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do warzywnych sałatek czy też past kanapkowych. Z powodzeniem możemy spróbować również wykonania pysznej i sycącej zupy rybnej. Tłuste mięso dorsza doskonale się do tego nadaje. Każdy może więc znaleźć dania, które smakują jemu i jego rodzinie. Jak więc widać dorsz bałtycki to jedna
Codogarakupnym cieście. Mam dziś dla Was fantastyczny przepis na w pełni domowej roboty calzone gotowe w kilka chwil. Bez czekania, aż ciasto wyrośnie i bez pieczenia. Z pysznym nadzieniem alla margherita, czyli z pomidorami, mozzarellą i świeżą bazylią (choć nadzienie możecie zmieniać wedle życzenia). Inspiracją do powstania ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często(...)dociskając je dodatkowo widelcem. Calzone smaż z obu stron na oliwie przez ok. 5 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaPostanowiłam dodać do niej niteczki dyni makaronowej, z których uformowałam urocze "gniazdo" dla mojego jajka. Sos doprawiłam chilli, cynamonem i kminem rzymskim, które podkreśliły lekko słodki smak dyni. Wyszło pysznie :) Szakszuka jesienna Składniki (na 2 porcje): 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli oliwa 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu(...)płynne, czyli ok. 5 minut. Posyp jajka z wierzchu odrobiną soli i świeżo mielonych pieprzem. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem, grzankami lub pitą. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaspróbowania ciecierzycy, bo uważam, że nie znając jej dużo traci.A dzisiejsza sałatka jest idealna do zapoznania się z tymi małymi ziarenkami. Ekspresowa w przygotowaniu, jeżeli użyjecie ciecierzycy z puszki, pyszna i aromatyczna, choć z nieskomplikowanych składników. Ja akurat wszystkie niezbędne produkty mam zawsze w kuchni, bo używam ich na okrągło. Wam problem może jedynie sprawić kumin, czyli kmin rzymski, dostępny(...)natką pietruszki lub miętą oraz pokruszonym serem feta. Podawaj od razu lub wstaw do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwagłównie ze świętami Wielkanocnymi, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją gościom w inne święta 😉 Takim ciepłym i treściwym posiłkiem nikt nie pogardzi, zwłaszcza w Sylwestra. Szczególnie pyszna jest pieczona w piekarniku z różnymi dodatkami - u mnie z ziemniakami i cebulką, w winnym sosie z musztardą francuską. Znakomite danie! Składniki: 6 białych kiełbas surowych 2 cebule(...)wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą gości dzięki glazurze balsamicznej
Kuchnia MagdaLenykilka porcji, wtedy jest znacznie prościej. Jeżeli jesteście w posiadaniu maszynki do makaronu, jak Giulia, koniecznie jej użyjcie. Cieniutkie rozwałkowanie ciasta (1-2 mm.) jest bowiem kluczowe, dla uzyskania pysznych i chrupiących cenci . Jeżeli chodzi o ich smak, to są one zdecydowanie mniej słodkie od tradycyjnych faworków. Do ciasta nie dodaje się cukru, a cała słodycz pochodzi od dużej(...)uważając, bo rumienią się bardzo szybko. Usmażone cenci odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a gdy trochę przestygną, posyp cukrem pudrem. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaprzebiega w temperaturze nie wyższej niż 30 *C. Nie jest filtrowany mechanicznie ani chemicznie stąd naturalny osad na dnie butelki.Nadaje się do smażenia, ale również do potraw na zimno- śledzi, sałatek, dressingów.Olej słonecznikowy neutralizuje wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie skóry. Poprawia krążenie krwi i funkcjonowanie mózgu, a dzięki właściwościom odkażającym pomaga przy dolegliwościach jelitowych, zapaleniach górnych dróg(...)również pestkami dyni,polać przygotowanym dresingiem z oleju z pestek dyni. Oleje wydają mi się smaczne, świeże i naprawdę godne polecenia, dlatego już wkrótce zaproponuję użycie oleju słonecznikowego w pysznej, prostej przystawce, Zapraszam na strony mojego bloga oraz do odwiedzenia sklepu
Proste Potrawy