Jest pysznie! Puszyste drożdżówki z serem i wiśniami! Mniammmi! Seria na drożdżówki trwa, kto śledzi bloga ten wie hihihi ;-) Ale ciągle za mną chodzą takie bułeczki, w różnej postaci, do kawy i na drugie śniadanie do pracy, są idealne. Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy! To kto dziś piecze? Dajcie znać ;-))) SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej typu babuni
SMYKWKUCHNIMoja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w oleju, zamarynowany po kilku godzinach rozpływa się w ustach. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚledzie to jedne z moich ulubionych ryb. Możne je przygotować na setki sposobów i zawsze będą pyszne. Dzisiaj przedstawiam je po kociewsku z wędzoną makrelą – nie pomyliłam się, są z makrelą i nie tylko ale to już sprawdźcie sami. Koniecznie spróbujcie. Składniki: na dwie porcje 3 filety śledziowe solone ( ok. 200 g ) 8 g suszonych grzybów leśnych 2 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego 1 ogórek kiszony 50 g wędzonej makreli ( obranej ) ¼ cebuli Sól Pieprz Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie a następnie w tej samej wodzie je gotujemy ( lekko solimy wodę). Śledzie również namaczamy ale w zimnej wodzie na około 30 – 40 minut, zależnie od tego jak bardzo są słone. Po ugotowaniu grzyby odsączamy i drobno kroimy. Podobnie kroimy ogórka i cebulę
Smaki EwyPotrzebna wam szybka, pyszna i kolorowa sałatka na świąteczny stół, albo piątkową kolacje? Jeśli tak to polecam te sałatkę. Wystarczy kilak składników a będziecie nią zachwyceni
Bernika - moj kulinarny pamietnikdawna chodził mi po głowie i właśnie zrobiłam próbną partię. Pozwól skladnikom przeniknąć i przygotuj je odpowiednio wcześniej, a wtedy śledzie będą najsmaczniejsze. Są lekko pikantne z nutą słodyczy, a po 3 dniach nabierają lekko różowego koloru i są pyszne. Zdrowa przekąska, bogata w wartości odżywcze, a w czasie świąt niezbędne. Polecam! Składniki: 4 filety śledziowe z zalewy 2 czerwone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli szukacie pysznej i szybkiej w przygotowaniu sałatki na świąteczny stół polecam Wam sałatkę śledziową z cieciorką i ogórkiem . Sałatka idealna dla wielbicieli śledzi oraz dla „zabieganych”, którzy na przygotowanie swoich świątecznych dań mają naprawdę mało czasu. Polecam i życzę Wam zdrowych, wesołych, rodzinnych Świąt Składniki: 250 g filetów śledziowych a la matjas* 3 łyżki cieciorki z puszki
Słodkie okruszkisumie z drugiej strony tylko się cieszyć, że smakują. Gotowe ze sklepu nigdy nie będą takie pyszne i aromatyczne jak te przygotowane własnoręcznie, a jak macie dobrą wędzoną śliwkę to już po prostu bajka... Co potrzebujecie: - 8 płatów solonych śledzi a'la Matias, ok. 70-80 dag - 6 średnich cebul - 8 łyżeczek cukru - 8 łyżek octu jabłkowego - 8 łyżek koncentratu
Apetyczna babeczkaskładniki: kromki chleba np. razowego 1 burak czerwony filety śledziowe cebula majonez sól, pieprz wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: ok. 500 filetów śledziowych, marynowanych w occie lub solonych 2 cebule 100 g rodzynek 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu, pikantnego 3 łyżki oleju
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 400 g filetów śledziowych matjas 6 łyżek koncentratu pomidorowego 30 % 70 ml oleju 250 -300 g cebuli 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego 3
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 200 g śledzi w oleju 100 g marynowanych podgrzybków 100 g ogórków konserwowych 3 jajka ok. 2 łyżki cebuli zalewy śledziowej majonez opcjonalnie: pieprz posiekana
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 400 g filetów śledziowych w oleju 1 duża cebula 200 g pieczarek 25 g papryki czerwonej 190 g przecieru pomidorowego| 5 łyżek oleju sól, pieprz
Domowy Smak JedzeniaGenialne połączenie słonych śledzi i lekko słodkiej żurawiny-robiąc je nie byłam do końca przekonana czy mi posmakują-ale wyszły pyszne-polecam gorąco-tym bardziej ,że robi się je bardzo szybko i prosto!!! Składniki: 8 filetów śledziowych a la matjas, 6-7 łyżek suszonej żurawiny HELIO 2 średnie czerwone cebule, 2 goździki, 2 ziarna ziela angielskiego
Swojskie jedzonkożyciu, którego zjadłam ze smakiem; tak samo, jak reszta zdziwionych tym uczestników warsztatów), pieczoną w papilotach makrelę (moje danie! pyszne!) oraz czarniaka na kaszy owsianej z miętą i sosem holenderskim (niebo w gębie!). Wszystkie dania były świetne, chociaż śledzie wypadły dla mnie najgorzej, jako te najpowszechniejsze. Wielu z uczestników jednak nie widziało nigdy podobnie przygotowanej ryby, więc było to danie
Życie zamknięte w smakuHolendrów dodawanie innych składników jest profanacją tego śledzia, ale ja nie jestem Holenderką więc zrobiłam lekką sałatkę. Wyszło iście królewskie danie, królewski śledź i król grzybów, borowik szlachetny, razem na jednym talerzu. Prosto, ale niezwykle smacznie. Pysznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza