Tarta z malinami i białą czekoladą to prosta, pyszna w smaku tarta. Bardzo delikatne i słodkie nadzienie przyjemnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami. Nie jest przesłodzona, taka jak lubię. Powstała przez przypadek, późnym wieczorem – uznałam, że po ciężkim, ale bardzo satysfakcjonującym dniu należy mi się coś słodkiego z ulubionymi owocami. Na drugi dzień o tej samej porze nie było już(...)kawałeczka. Nie było by pewnie nic w tym dziwnego, gdyby nie to, że jest nas tylko dwójka… Idealna na letnie popołudnia. Tarta z malinami i białą czekoladą – ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 200 g śmietanki 30% (3/4 szklanki) 100 g białej
Poezja smakuzdecydowanie lepiej przed pieczeniem. Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na zapobiegnięcie temu, to chętnie poczytam :) Co do samego przepisu, ciasto musi być dobrze wyrobione, w przeciwnym wypadku przypomina kruszonkę i trudno je rozwałkować. Warto jednak poświęcić chwilę czasu - są pyszne, sezamowe z wyraźną nutą imbirową. Idealnie pasują do porannej kawy. Składniki (ok. 25 ciastek): 100 g pasty sezamowej tahini
Powiedz dietom niewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasto to robiłam mnóstwo razy - w tym na zamówienie rodziny i dla znajomych. Jest po prostu pyszne i w mojej rodzinie - najbardziej popularne. Zróbcie, a przekonacie się sami - dlaczego jest tak lubiane! (Tortownica średnicy około 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm) Biszkopt: 5 jajek(...)łyżce) ostudzoną masę. Całość z miksować na puszysty krem. Biszkopt rozkroić na 2 części. Na jednej z nich rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć krem i przykryć drugą połową ciasta. Przygotować wierzch. Do roztopionego (na patelni) masła wsypać cukier oraz wiórki. Wszystko razem uprażyć i wklepać w wierzch ciasta
Di gotujemalin. Warto je wykorzystać właśnie teraz, robiąc miejsce na nowe zapasy. Z takich mrożonych malin przygotujemy frużelinę do niebiańsko pysznej tarty z ricottą i białą czekoladą. Namówiłam Was ? No to do dzieła. Składniki: ( na blachę średnicy 18 cm ) kruche ciasto: 120 g mąki tortowej 75 g zimnego masła 40 g cukru pudru 1 żółtko
kolorowotorcikowomiałam na nic siły. Na szczęście troszkę zregenerowałam się u Psiapsiółki i jak wróciłam do domu postanowiłam ugotować pyszny szkocki krupnik oraz upiec coś do po łasowania. Już od dawna przymierzałam się do Marchewkowca znalezionego w KuchniAgaty. To ciasto wyjątkowo pachnące i bogate w smaku
Dzieje kuchennej WiewióryKolejna próba przed Tłustym Czwartkiem:) Podawałam Wam ostatnio dwa przepisy na pyszne rogaliki, jednak śmiało mogę powiedzieć, że te są najlepsze!! Nawet mama wzięła ode mnie przepis, więc o czymś to świadczy:) Bardzo lubimy zarówno rogaliki drożdżowe jak i takie z kruchego ciasta. Dlatego postanowiłam te dwie wersje połączyć, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Ciasto wyszło idealnie kruche(...)kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut w temp. 190st. Pyszne drożdżowe wypieki znajdziecie również tutaj
Z miłości do słodkościprzepis pani Magdy Gessler. I strzał w dziesiątkę - dokładnie takie jak u Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto miękkie i elastyczne, a farsz idealny - nie jest zbyt zwarty, ale też nie rozsypuje się przy nakładaniu. Zajadaliśmy się z apetytem - są pyszne na ciepło ale i na zimno niczego im nie brakuje. Z jednej strony to zasługa przepisu, a z drugiej
Nie tylko w kuchniardzo dobry przepis na pulchne, mięciutkie ciasto na pierogi. Tym razem wersja pierogów ruskich (nie wiem dlaczego kiedyś ich nie lubiłam ;)). Pierogi są oczywiście pyszne w dniu ich przygotowania. Można jednak część pierogów zamrozić i ugotować je innego dnia (nic nie tracą na smaku) a będziemy mieli szybką obiadokolację w środku tygodnia. Pierogi ruskie var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel(...)function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); PRZEPIS Ciasto 2 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 szkl. wody ciepłej 1 jajko Nadzienie 50 dkg sera białego 5 średnich ugotowanych ziemniaków 3 średnie cebule pieprz sól Przygotowanie Ziemniaki
coolinarnastrefa.blogspot.comuwielbiam rabarbar a że jest na niego sezon więc korzystam. Przez przypadek powstało ciasto dwukolorowe. Chciałam zrobić z połowy porcji ale ciasta było bardzo malutko. Musiałam dorobić i wtedy wpadłam na pomysł żeby dodać kakao. No i wyszło pysznie. Piekłam w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło i muszę i jestem z niej bardzo zadowolona. Najbardziej(...)esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę i proszek przesiać dodać kokos i wymieszać. Dodawać stopniowo do masy wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać masę kakaową, ułożyć truskawki oprószone mąką i wyrównać
Ala piecze i gotujeGdzie nie spojrzę widzę dynię. Zupy, placki, ciasta. Ja też bardzo lubię dynię i dzisiaj zrobiłam z niej placki na słodko. Zróbcie, bo są bardzo pyszne. Na blogu znajdziecie również szybką smaczną surówkę z dyni (przepis) , a jeśli pozostanie Wam pieczona dynia z placków możecie ją wykorzystać do pierogów (przepis) . Placuchy można posypać cukrem pudrem, albo(...)cukru lub według własnego smaku 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania olej do smażenia Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie łyżką. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać placki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron. Po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem. placki z pieczonej
O kuchni z uczuciemJuż lipiec, jak ten czas leci. Lipcowa piekarnia była pyszna. Piekliśmy świetne bułki na zakwasie. Mimo różnych moich bułczanych przygód bułki upiekły się znakomicie. Polecam. Moje uwagi a właściwie nieuwagi , które jednak nie wpłynęły na jakość bułek. Ponieważ w przepisie pominięte zostało pieczenie czosnku (uzupełniłam opis od Marcina), oczywiście zorientowałam się zbyt późno że powinnam go upiec. Zastąpiłam czosnek prażoną(...)wyglądały jak pieczone w prawdziwym piecu chlebowym - to zasługa mojego gapiostwa temperaturowego, cieszę się, że zapomniałam! Ciasto wyrabiało się bez problemu mimo większej ilości zaczynu. Zrobiłam 10 bułek a nie 9. Koniecznie kupcie parę plastrów dobrej szynki - będzie pysznie! W lipcu bułki do pieczenia wybrała Renata z bloga Codziennik kuchenny Przepis pochodzi z bloga Marcina
Stare GaryWitajcie :) dzisiaj coś na szybko :) czyli pyszne i mięciutkie babeczki biszkoptowe . Moje dzieci je uwielbiają , szczególnie syn który nie lubi żadnych dodatków w ciastach :) Ja babeczki przełożyłam jeszcze kremem toffi ale można je podać tylko posypane cukrem pudrem :) Biszkopciki ładnie się prezentują jeśli upieczecie je w foremce o kształcie muszelek lub serduszek(...)łyżki ) . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Do przełożenia biszkopcików użyłam kremu Toffi Dr. Oetkera. Jeśli wolicie same biszkopciki to posypcie tylko cukrem pudrem. Pyszne i proste :) SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliJagody i granola przełożone serkiem to moja propozycja na śniadanie. Pyszny i zdrowy początek udanego dnia. Składniki: 200g serka homogenizowanego 1 szklanka jagód 1 szklanka granoli Serek homogenizowany (np waniliowy) przemieszać w opakowaniu. Użyłam serka Danio, który jest dość słodki. Jeżeli wolimy lżejszą wersję, to zamiast serka można użyć jogurtu naturalnego. W wysokich szklaneczkach układać warstwy. Włożyć łyżkę serka, wsypać(...)łyżkę ulubionej granoli, łyżkę jagód. I tak do wyczerpania składników. Smacznego! Kategoria: Ciasta z owocami , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Desery , SŁODKO Tagged: granola , jagody , serek homogenizowany
https:KKuchniaMniamMoje Wypieki . Zaciekawił mnie fakt, że w cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta bez jajek. Okazało się, że jednak nie są one w tym przepisie niezbędne, bo drożdżówki wyszły pyszne: puszyste, mięciutkie, z dużą ilością makowego nadzienia i maślaną kruszonką na wierzchu. Składniki: (na około 14 drożdżówek) 75 g roztopionego(...)łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia ilości. Mąkę wymieszać z wyrośniętym rozczynem, dodać resztę składników i wyrobić mikserem, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto
Walijskie Pichceniepyszne brzoskwinie od firmy Beach Flower (oczywiście nie wszystkie), które otrzymałam do testów i dodałam do pysznej masy. Wyszło naprawdę nieziemsko. Warto przyznać, że firma oferuje bardzo dobrej jakości brzoskwinie, a otwierając puszkę, poczułam się jakbym miała naprawę przed sobą świeży, dojrzały owoc. Ciasto smakowało rodzinie. Polecam
Gotuję Testujęzostał zastąpiony przez patelnię i gaz. Gwarantuję, że Wam też się uda i jest po prostu pyszny ! Polecam też murzynka z mikrofalówki: murzynek z wiśniami , murzynka z owocami , lub murzynka z kremem kokosowym. Murzynek według tego przepisu „gotował/smażył” się dłużej niż ciasto z patelni z porzeczkami, trwało to 30 minut z jednej strony i 10 minut po odwróceniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękojarzy nam się zapach i smak pomarańczy…i pierniczków, dlatego na nadchodzące święta mam dla Was pyszny strudel drożdżowy z makiem i bakaliami, niech jego aromat wypełni Wasz dom, przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:) Składniki: Ciasto drożdżowe
Wanilia i Kardamon