Super ciasto łączące delikatność biszkoptu i smakowitość jabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne. Składniki: 6 jajek 3/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia litr dżemu jabłkowego 3 galaretki cytrynowe polewa czekoladowa różowy cukier na posypkę cynamon laska Skworcu.pl laska wanilii Skworcu.pl Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę, stopniowo dodajemy żółtka, ubijamy. Dodajemy(...)dosypujemy galaretki,zagotowujemy do wrzenia ciągle mieszając żeby galaretki się rozpuściły.Dodajemy starkowany cynamon, ok 2-3 łyżeczek i środek z połowy laski wanilii. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto , przykrywamy drugim plackiem, odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte polewamy rozpuszczoną polewą, posypujemy różowym cukrem. Wanilia i cynamon pochodzą ze sklepu Skworcu.pl, zapraszam na zakupy: http://www.skworcu.com.pl
Z Majeczką w kuchnijest tak intensywny ale efekt i tak wspaniały. Zmieniłam również skład kremu i zamiast masła użyłam kremówki. Wyszło pysznie i bardzo walentynkowo. Chłopaki z zachwytem podziwiali i z apetytem pałaszowali. Walentynkowe RED VELVET RED VELVET Składniki Ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki 3 jajka 1 łyżka kakao 4 łyżki
Magiczna kuchnia Dariiwięc nie muszą się długo piec. Spód wyciągamy razem z papierem,zakładamy nowy papier i wylewamy drugi kolor. I tak postępujemy aż do upieczenia 6 spodów. WAŻNE by rozdzielać ciasto po równo, można ważyć,tak by spody były równej grubości. Upieczone spody studzimy. Po ostudzeniu usuwamy delikatnie papier do pieczenia. MASA Śmietanę 30% ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec(...)wygląda bosko, smakuje cudownie. Bardzo prosty, a rozpływa się w ustach. Spody są bardzo delikatne i wspaniale komponują się z kremem. Tort jest nie za słodki i na prawdę pyszny. Polecam gorąco. SMACZNEGO!!! P.S Oprócz tortu i prezentów przygotowałam dla mamy jeszcze taki bukiecik z lizaków jako dodatek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuktórzy tak jak ja lubią sobie podjeść coś słodkiego, czy też mniej słodkiego, do kawusi. Na pewno większość z Was kojarzy to ciasto również pod nazwą ,,Babka z kisielu", . Jak zwał, tak zwał, ale na pewno jest pyszne Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru 3 opakowania kisielu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła Wykonanie
Ciasteczkowy PotwórUwielbiam to ciasto z kilku powodów. Przede wszystkim jest bardzo łatwe w wykonaniu, ekspresowe i co najważniejsze zawsze wychodzi pyszne (miękkie i pulchne). Składniki: 1 szklanka maślanki 2 jaja 2 ½ szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 kg świeżych owoców lub mrożonych 1 płat ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie) tłuszcz
Tradycyjna Kuchniarogale marcińskie z białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie... Nieco nie świąteczne, ale niemniej pyszne. Taki mały substytut :) ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. /przepis z warsztatów kulinarnych z Janem Niezbędnym,; podaję już zmodyfikowany;/ na około 35-40 małych(...)mniejsze kawałki, rozcieram z mąką, aby powstała konsystencja sypkiego piasku. Dodaję cukier, rozkruszone drożdże, jajka i śmietanę, ekstrakt, po czym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę i owijam folią spożywczą, wkładam na 30 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję porcje ciasta na placki o grubości około 3-4 mm. Wycinam duże koło
W kuchni Karmel-itkiparówki robiłam przeszło tydzień temu....były crusty hard rollsy ..i z tego samego ciasta były wtedy także te oto parówki...w sumie u mnie to nie były parówki tylko pyszne kiełbaski Degustino .. 390 g mąki pszennej 6 g drożdży suchych [ dałam 12 g świeżych] 250 ml letniej wody 1 ,5 łyżeczki soli morskiej 1,5 łyżeczki cukru
Moje domowe kucharzenieupieczony z najlepszych składników. Spody możesz upiec wcześniej, wówczas przygotowanie ciasta jest expresowe. Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu. Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej(...)łyżki soku z cytryny Dadatkowo: 400 g truskawek 1 op. Tortenguss 4-5 łyżek dżemu 5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey Wykonanie: wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć między palcami z pokrojonym na małe kawałki masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku" . Wbić żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rozwałkowne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Placki z jabłkami to nic innego jak plasterki jabłek zanurzone w cieście naleśnikowym. Co w nich takiego wyjątkowego? placuszki rozpływają się w ustach i mają pyszny maślany posmaczek. Przepis i wykonanie mój małżonek. Składniki na 15 placków: 3 jabłka 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli i cukru masło do smażenia Mąkę, mleko i jajko wymieszać dokładnie(...)cukier. Jabłka umyć obrać, pokroić w cienkie plasterki (około 3 mm) w szerz, wydrążyć środki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, podgrzać na średniej mocy palnika. Plasterki jabłek maczać w cieście i układać na patelni, piec po 3-5 min z każdej strony na złoty kolor. W razie potrzeby rozpuścić kolejną łyżkę masła podczas smażenia. Podawać oprószone cukrem pudrem
moj przepis naMusicie zrobić to ciasto, jest rewelacyjne. Mamy jeszcze świeże owoce więc warto to wykorzystać. Jest kruche z pyszną lekką pianką. Można powiedzieć, że rozpływa się ustach. Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek(...)cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szt budynie waniliowe 1/2 szk oleju rzepakowego Rapso 300 g borówki amerykańskiej 100 g malin cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na 5 części, 3 części i 2 części włożyć
Ala piecze i gotujeKolejny marchewkowy wypiek. Ostatnio naprawdę nie mogę im się oprzeć. Wypieki marchewkowe, są pyszne i zarazem zdrowe. Idealne kiedy jesteśmy na diecie i mamy ochotę na coś słodkiego. Jako bazy do babeczek użyłam przepisu na zamieszczone niedawno ciasto marchewkowe. Zmieniłam nieco proporcję i nadziałam je serem. Wyszły rewelacyjne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Muffinki zachowują długo świeżość, więc możemy je spokojnie
Mania Gotowaniaglazurze z galaretki . Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy. Scroll down for recipe in English Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki (16 ślimaczków) Składniki na ciasto: 2 opakowania (7 g każde) drożdży instant 2 szklanki ciepłej wody 1 szklanka roztopionego masła 1/2 szklanki cukru
karmelowyUwielbiam serniki. Tym razem miałam wielką ochotę na taki z dodatkiem wiśni. Wyszedł pyszny. Idealny z filiżanką kawy. Ja użyłam wiśni mrożonych. Pamiętajcie jednak, że wcześniej trzeba je rozmrozić na sicie do temp. pokojowej i dokładnie odsączyć z soku. Ciasto kakaowe: 200g margaryny 2 szkl mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 jajko łyżka śmietany Sernik
Smakołyki Asiszpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;) Składniki ciasta piwnego: 2 szklanki mąki pszennej , 250 g masła , 1/4 szklanki piwa , pół łyżeczki soli, 1 białko jaja do posmarowania
Codzienna kuchnia niecodziennaMoje tegoroczne odkrycie- pyszna, łatwa w przyrządzeniu, lekka drożdżowa pychotka! Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 15 dag masła, 4 jaja, ½ szklanki cukru, 1 szczypta soli, 5 dag płatków migdałowych, Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, mleko, jaja, stopione masło, cukier i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto ręką i pozostawić
Tradycyjna Kuchnia