smakowych. Jeśli lubicie pistacje i mleczną czekoladę, ciasto poniżej jest dla Was. Przyznaję, że krem na bazie pistacji jadłam nie raz, ale samo w sobie ciasto pistacjowe robiłam i jadłam pierwszy raz… Jest pysznie. Składniki: 125 g obranych niesolonych pistacji 200 g mlecznej czekolady 200 g brązowego cukru 200 g masła 3 jajka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)czekoladą i cukrem pistacje. Ucieramy krótka chwilę do połączenia się składników. Formę kwadratową o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy lekko masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Odwracamy na kilka minut do góry nogami, tym samym spłaszczając
Made By Mom And Sonmożna sobie odmówić zrobienia , tego co lubię :) faworków . Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko . Wiem coś o tym , bo zanim wzięłam się za zrobienie ciasta , to zaraz mogłam usiąść i zajadać się pysznymi , chrupiącymi faworkami :) Wychodzi ich dwie duże tace , dzięki czemu rodzinka mogła też się nimi delektować :) Przepis z gotujmy.pl Składniki 2,5 szkl. mąki(...)Posiekałam nożem a następnie dobrze wyrobiłam , żeby było gładziutkie :) Powstała mi kula. Pokroiłam nożem na 3 części i każdą z części trzeba rozwałkować. Placek musi być cienki , podsypywać, aby ciasto nie przywarło do stolnicy. Wycinać paski o szer. 3 cm i długości 10 cm ( tak jest w przepisie ) , ale każdy może sobie wycinać paseczki wedle swojego uznania .Każdy pasek nacięłam
Słodkości i nie tylkoGranolę można modyfikować na million sposobów, ale jestem pewna, że na pewno każdy z Was ma coś w domu, z czego może wykonać ten pyszny dodatek do jogurtów czy mleka, a nawet ciast i deserów(...)granolę do ostygnięcia. 5. Kroimy ją/lekko rozbijamy i dodajemy suszone owoce. Mieszamy. 6. Zamykamy szczelnie w słoiku i cieszymy się pysznym śniadaniem :) * jeżeli zdecydujecie się na orzechy laskowe nie zapomnijcie zdjąć z nich wcześniej skórki ;) Moja granola to granola wypasiona! Ma dużo składników, ale właśnie innego śniadania sobie nie wyobrażam
Kitchens Alphabetciasto wyszło idealnie a rodzince smakowało. Serdecznie polecam spróbować oryginału ze strony moje wypieki, a później upiec wersję, którą podpowiedziała mi Pani Malinka, którą pozdrawiam Ciasto najlepsze dnia następnego … lub świeżutkie lekko ciepłe, pyszne z kubkiem mleczka. Składniki na blachę o wymiarach około 20×30 cm (liczone na dole) 150 ml oleju 1 szklanka jogurtu greckiego 2 jajka(...)wymieszać i przesiać. Do miski na zmianę dodać mąkę z proszkiem i sodą oraz olej w 2-3 turach. Mieszać tylko do połączenia składników, nie dłużej bo wyjdzie zakalec. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać szpatułką, powykładać śliwki rozcięciami ku górze. Piec 35-45 min (do suchego patyczka) w temperaturze 175 st. Ostudzić
moj przepis nadzisiejszy przepis sięgnęłam do źródła, czyli na stronę Biedronki (głównie ze względu na to, że nie wiedziałam jak gęste ma być ciasto i jak długo ma się piec w urządzeniu). Wyszły na prawdę pyszne - po oblaniu czekolada i odstawieniu do zastygnięcia zrobiły się mięciuteńkie, słodkie od czekolady i z wspaniałym cytrynowym posmakiem:) SKŁADNIKI: (na 36 kuleczek) 100 g cukru(...)się, że było to za mało i ciasteczka wyszły z jednej strony półpłaskie:) Najlepiej chyba jest nakładać ciasto równo z brzegiem wgłębienia i powinny ładnie wyrosnąć. Ale wierzcie mi, jakie by nie były to i tak mają swój urok i są pyszne:) Urządzenie i przepis: Biedronka PS. Tak żeby nie było niejasności - wpis jest całkowicie obiektywny, przez nikogo nie sponsorowany
Kto ugości moich gości?akcji ;) Miałam w lodówce jogurty naturalne i wzięłam się za ciasto jogurtowe z brzoskwiniami na wierzchu , polane galaretką pomarańczową i z małym kleksikiem bitej śmietany. Ciasto wyszło wilgotne , smak po dodaniu olejku waniliowego pysznie waniliowy z dodatkiem jedwabistej bitej śmietany.... i co tu dużo pisac....naprawdę wielka pychota :) Składniki 150 g jogurtu naturalnego 2/3 szkl. oleju 2 szkl. mąki(...)wsypac mąkę , cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Nastepnie dodac jajka, olej ,jogurt i olejek waniliowy. Miksowac 3 min. na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyc do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wym. 25 x 28 cm , wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut . Brzoskwinie pokroic na małe kawałki
Słodkości i nie tylkoskomplikowane, w wykonaniu jeszcze mniej. Nie powstrzymał mnie nawet potworny ból kręgosłupa, który mnie dopadł, więc musiały być szybkie w wykonaniu. Polecam zrobienie podwójnej porcji ciasta, bo ciastka znikają w zastraszającym tempie. Są pyszne, kruche i delikatne. Przepis wygrzebałam oczywiście u Doroty z Moich Wypieków . Na koniec chciałabym podziękować firmie Eterno za kolejne miłe zaskoczenie smakowe, czyli Śliwellę, która wzbogaciła(...)mikserem na puszystą masę. Miksując dodałam cukier puder, potem żółtka i ekstrakt z wanilii. Nie przerywając miksowania dodałam partiami mąki i sól. Powstało mi fajne, miękkie i bardzo plastyczne ciasto, które przełożyłam do maszynki do ciastek i wyciskałam sobie takie coś w stylu kółek. Na środku każdego ciastka wykładałam po odrobinie czekośliwki, można użyć marmolady, lub ........ no właśnie. Nie będę
Blondynka Gotujezatem tego wszystkiego ze sobą nie połączyć? ;-) Od kilku tygodni unoszą się w moim domu kawowe aromaty. A do filiżanki kawy najlepszy jest kawałek domowego ciasta również z dodatkiem kawy ;-) I oczywiście jabłuszka, pyszne i zdrowe :-) SKŁADNIKI: - 4 jaja - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka(...)dodaję stopniowo miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, olej i kawę. Pianę ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już gotowa, łączę ją z ciastem. Dodaję jabłka. Delikatnie mieszam i wylewam całość na blachę. Piekę ok. 45 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg). Ciasto jest przepyszne! Puszyste, delikatne, a dodatek jabłek sprawia, że również
Wielopokoleniowosię, ciasto wyszło bardzo dobre, delikatne i chrupiące. Połączenie sera pleśniowego i brokułów to sprawdzony wielokrotnie duet. Tartę podałam z kubeczkiem czerwonego barszczu, było pysznie. Później podjadałam jeszcze na zimno i też było ok:) składniki: ciasto: 250 g twarogu 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki pszennej jajko szczypta soli nadzienie: brokuł 125 g sera pleśniowego 200 g pieczarek cebula
6nieboMarysieńka to kolejne ciasto z przepisów Siostry Anastazji. Biszkopt czekoladowy z orzechową wkładką i pysznym kremem budyniowym. Ja oczywiście zrobiłam drobne zmiany. Biszkopt upiekłam według mojego przepisu i przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru i dodałam mielone migdały. Ciasto warte upieczenia. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 2 łyżeczki
Ala piecze i gotujemakaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki w towarzystwie jabłek wylądowały w puszystym i pysznym biszkopcie. Ciacho wyszło wilgotne czyli takie jak lubię. A najlepsze jest jeszcze trochę letnie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibabeczki, dlatego też upiekłam pyszne babeczki z dodatkiem kawy i oleju ze słonecznika, który dostałam do przetestowania od Zielonego Nurtu . Do tego zrobiłam pyszny pomarańczowy krem i udekorowałam kapeluszami z masy cukrowej:) Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 2 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 3 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt, łyżeczka sody oczyszczonej
Z miłości do słodkościTakiej drugiej drożdżówki to ze świecą szukać. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne cuda, zima za to można wykorzystać do tego ciasta owoce mrożone i mieć namiastkę lata. Przepis od Shopgril . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrazem postanowiłam dodać do jednej części ciasta przed pieczeniem kakao i upiec dwukolorowy biszkopt, który urozmaicony kremem i mieszanką owoców jest bardzo pyszny. Biszkopt wychodzi delikatny i puszysty, nie potrzeba go nasączać, zawsze się udaje, tego ciasta nie da się sknocić! Ciasto biszkoptowe można przekroić na pół, między jasny i ciemny blat włożyć śmietankową masę, ja postanowiłam masę ułożyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomowa pizza, ciasto robi się szybciutko, jest mięciutkie, troszkę czasu aby wyrosło, ulubione dodatki, szybki sos i mamy pyszną pizzę :) Tym razem ze szpinakiem i tuńczykiem. Doskonała na obiad lub kolację. Polecam. Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatki: 25 dag szpinaku olej
Takie tam pichceniebądź sezonowe owoce można dowolnie zmieniać, tak samo jak czekolady. I za każdym razem (gwarantuję!) powstanie coś absolutnie nowego. Zazwyczaj przygotowywałam to ciasto w wersji porzeczkowej, ale tym razem zdecydowałam się spróbować z wiśniami. Oba są pyszne, ale porzeczkowe bardziej przypadło mi do gustu - uwielbiam kontrast tych kwaśnych owoców z gorzką czekoladą. CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWY I KREMEM WIŚNIOWYM
Życie zamknięte w smaku