składniki: 250 g mąki 250 g sera białego 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka spirytusu 1/2 łyżeczki sody
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciastu: 130 g mąki 60 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka 75 g masła 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 100 g sezamu ok. 2 łyżki miodu, prawdziwego (najlepiej zaopatrzyć się u zaprzyjaźnionego pszczelarza ) wykonanie: Sezam podprażamy na suchej patelni (uważamy aby za bardzo go
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej 3 jajka 250 ml mleka, letniego 30 g drożdży 110 g cukru 100 g masła 1 łyżeczka cukru
Domowy Smak Jedzeniaulubione składniki tzn czekoladę, żurawinę i ogromną ilość orzechów. Można je dowolnie modyfikować - robiłam je z gorzką lub mleczna czekolada, z orzechami laskowymi lub włoskimi - zawsze są tak samo pyszne. Ciasteczkami tymi będę chciała Was poczęstować na sobotnim Lubelskim Pikniku Smakoszy - serdecznie zapraszam! Ciasteczka czekoladowe z orzechami i żurawiną Składniki: 170 g mąki 140 g masła 1 łyżeczka sody
sierotka maRysia w kuchniCiasto francuskie ostatnio podbija moje serce:)) Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu, więc takie gotowe ciasto wiele mi ułatwia. Tym razem proponuję pyszne ciasteczka, tak zwane sakiewki z nadzieniem serowym z dodatkiem kwaśnych wiśni. Całość wykańcza doskonale pasująca do całości kruszonka... Składniki: 225 g ciasta francuskiego, 150 g białego sera, 1/2 laski wanilii, 2 jajka
Z miłości do słodkościwystawa poświęcona historii i produkcji cukru, wystawa hobbistyczna i teatrzyki o słodkiej tematyce dla dzieci. Jednym słowem cały dzień spędzony wśród słodkości. Mieliśmy okazję skosztować aromatycznej marokańskiej herbaty i pysznych ciasteczek. Miód i wosk pszczeli Konkurs na najsmaczniejsze ciasto Słodki cukier i gigantyczne bezy Cukrowe rzeźby Typowe regionale produkty Kasztany muszą zawsze być
Mia Cucina SofietaCórcia jest wielbicielką biszkopcików a wolę nie dawać jej kupnych- raz ,że to pszenica , a dwa tak naprawdę nie do końca wiem co jej wtedy daję, dziś wersja tych pysznych ciasteczek - bez cukru i bez mąki pszennej. Ciasteczka bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne. Składniki: - 2 średnie jajka - 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru) - 2 lekko kopiaste łyżki mąki orkiszowej
Smaczne ZdroweCzemu szplitry? I czemu Danusi? Pewnie się zastanawiacie ... Już wyjaśniam :)) Szplitry - to pyszne małe ciasteczka rodem z Górnego Śląska. Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu(...)nazwą Ciastka Basi , A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Danusi , postanowiłam ciastka nazwać Jej imieniem :)) Polecam ten przepis gorąco, bo ciasteczka są pyszne i szybkie do zrobienia :)) Składniki: (na ok 50 małych sztuk) 250 gram masła o temperaturze pokojowej 250 gram mąki pszennej 1 żółtko 50 ml kefiru (ja dałam jogurt naturalny
Walijskie Pichceniedołączony przepis banalnie łatwy w obsłudze urządzenie niewielkich rozmarów no i ten różowy kolorek W opakowaniu poza urządzeniem znajdziecie również patyczki, podkładkę, widełki do wyjmowania wypieków i przepis na pyszne ciasteczka. W jednym kartoniku znajdziecie wszystko co potrzebne, by cieszyć się domowymi popcake's. Okazało się, że ich przygotowanie jest bajecznie proste, więc zajęły się tym moje szkraby
Wielki apetytczegoś szybkiego i prostego, i te ciasteczka takie właśnie są. Składniki razem miksujemy, formujemy rulonik, chowamy do lodówki na czas, którego potrzebujemy na sprzątanie, kąpiel, wyjście z psem (niepotrzebne skreślić), a potem kroimy w plasterki i pieczmy. Betka! Jednak interesująco zaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce(...)autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie, z kwaśnymi nutami jeżyn. Coś wspaniałego! I nawet brat C. wyjadał je z puszki, co zdecydowanie coś znaczy, bo według niego poza lukrecją słodycze mogłyby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeleżało ciasto francuskie w zamrażarce wiec w końcu postanowiłam je wykorzystać, a ze i truskawki już nasze polskie pojawiły się w sklepach i na targach więc powstały te pyszne "ciasteczka". A jakie szybkie! Składniki; 1 arkusz ciasta francuskiego 2 pudełeczka serka owocowego (ja użyłam almette )ale spokojnie może być ok 30 dag twarogu wymieszanego z 3 łyzakmi cukru
Radość kipiąca uśmiechem.Ziarna słonecznika maja dużo magnezu, dzięki temu poprawiają koncentrację i uspokajają.Pestki dyni... Indianie wierzyli, ze zapewnią im skuteczne seksualne łowy a kobietom płodność;) Zatem kupujemy ziarna i przygotowujemy ciasteczka. Pyszne, kruche i jak widać zdrowe;) Składniki; 1 szklanka uprażonych ziaren słonecznika, 1/2 szklanki uprażonych pestek dyni, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 200 g masła
Anioły w kuchnikażdy lubi, wiadomo :-). Jednak czasem warto zjeść coś słodkiego, ale zdrowego, coś po czym nie będziemy się obawiać dodatkowych centrymetrów i kilogramów. Dlatego też mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka otrębowe, czekoladowo rumowe. Z pewnością zapokoją pragnienie na słodycze :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćczas temu do grona kucharek w moim domu dołączyła moja druga Córka. Jak można się domyślić 4 baby w jednej kuchni...zamęt ogromny. Z racji tego, codziennie powstają nowe, pyszne ciasteczka. Tym razem ja, mama swoich pociech postanowiłam upiec ciastka żurawinowo-orzechowe, tak bardzo uwielbiane przez moja najmłodszą Córkę. Z reguły jest tak, ze ciastka, które zostały upieczone
Smaczne Zdrowecukrze , ale nie mam pojęcia, gdzie mogłabym coś takiego upolować. Ciemne muscovado spisało się na medal. Jedyne co, to czas pieczenia mnie do siebie nie przekonał. Pierwsza partia ciasteczek wyszła twarda, i nawet po dwóch dniach leżenia na talerzu bez przykrycia są, jak dla mnie, zbyt chrupkie. Przy kolejnych partiach modyfikowałam temperaturę i czas pieczenia, i moim zdaniem(...)Zaraz po wyciągnięciu z pieca mięciutkie, twardnieją przy studzeniu, żeby następnego dnia nabrać konsystencji idealnej - chrupkie z wierzchu, miękkie w środku. W sam raz na dwa kęsy. Moim zdaniem - pyszne. Ciasteczka podwójnie imbirowe Składniki: (na 60-65 sztuk) 300 g mąki pszennej 200 g ciemnego brązowego cukru 200 g miękkiego masła 3 łyżeczki mielonego imbiru 45 g kandyzowanego imbiru
Pożeraczka, czyli raz adobrze