puszysty sernik - 3733 przepisów (strona:204/249)

Sernik królewski 75

Moje ulubione kruche ciasto, wzbogacone o dodatek kakao, oraz masa serowa, tworzą razem ciasto o nazwie Sernik królewski. Pyszny, nieprzesłodzony. Idealny na każdą okazję, na Święta czy niedzielne popołudnie. Jeżeli chcesz, dodaj trochę więcej cukru pudru lub oprósz nim wierzch ciasta. Ciasto: 400 g mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 250 g masła 150 g cukru pudru 3 żółtka(...)Odstawiamy w chłodne miejsce na czas przygotowania masy serowej. Masło roztapiamy na malutkim ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Jajka miksujemy wraz z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, która powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Następnie wlewamy przestudzone masło oraz dodajemy proszek budyniowy. Na koniec mikser wyłączamy, dodajemy twaróg sernikowy ( w temp. pokojowej), po czym miksujemy do połączenia na najniższych obrotach

Smaki Na Talerzu
Pastéis de nata w wersji wegańskiej czyli portugalskie ciastka z budyniem 240

genialne (no wiadomo). Farsz nie jest zwykłym budyniem, bo pieczony w bardzo wysokiej temperaturze zyskuje zupełnie inną fakturę, a już na drugi dzień, po przechowaniu w lodówce smakują jak sernik. ps. Podobno w Portugalczycy jedzą te ciacha na gorąco już od śniadania- wcale się im nie dziwię. Składniki na 6-12 ciastek: opakowanie ciasta francuskiego puszka mleka kokosowego(...)blaszce, byleby nie przesadzić z farszem budyniowym, bo wypłynie. Tak przygotowane spody ciastek ponownie schłodź w lodówce. Czas przygotowania masy budyniowej będzie wystarczający do ich chłodzenia. Banany zblenduj na puszystą masę z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Do średniej wielkości garnka przełóż całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję dodaj masę

greenscarf
Biszkopt z jabłkami. 290

 Sezon jabłek w tym roku jest bardzo urodzajny! Dlatego, kiedy mama przynosi pełne kosze jabłek do domu, to potem długo się zastanawiamy co mamy z

Kuchnia Łukasza
Łaciate ciasto biszkoptowe z masą serową 129

ostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Ciasto przekrajamy na 3 części. Robimy masę sernikową: Do dużego kubka dajemy budyń, mąkę ziemniaczaną i mleko, dokładnie mieszamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy miękkie masło, ucieramy do połączenia się składników, przekładamy do dużego rondelka, dodajemy ser, mieszamy, podgrzewamy na średnim płomieniu doprowadzając do zagotowania cały czas mieszając, żeby masa się(...)posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Przed pokrojeniem wyjmijcie ciasto z lodówki na 2-3 godziny, żeby polewa dokładnie zastygła. Smacznego :)) biały ser, sernik, polewa czekoladowa, kakao, wiórki kokosowe, biszkopt, kokos

Bułka z Chlebem
Babka bzowo-jagodowa 155

menu. Ja nie muszę się starać; wielkanocny weekend spędzę w pracy, więc później na świętowanie sił wiele miała nie będę... Ale mam już wielką ochotę na babki, mazurki i serniki; podzielę się więc kilkoma przepisami. Na początek babka - królowa wielkanocnego stołu. A ta jest zupełnie wyjątkowa! Inspiracją był dla mnie przepis Edyty na babkę na piwie cytrynowym. Nie miałam(...)borówek amerykańskich lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny dodatkowo: 1 łyżka liofilizowanych jagód 1 łyżka suszonych kwiatów czarnego bzu Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. 1 łyżkę mąki wymieszać z jagodami. Pozostałą przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami, na zmianę z cydrem, dodawać do masy jajecznej. Na końcu dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik Królewski 208

Ostatnio jako nowa fanka serników postanowiłam wypróbować nowe przepisy :) bo moja zasadą odkrywczą jest nie piec tego samego ciasta :) dlatego postanowiłam upiec Sernik Królewski i ponownie musiałam go nieco zmodyfikować bo moja obawa co do sera w wiaderku z biedronki niestety się sprawdziła ... ser jest zdecydowanie za rzadki i wymaga dwóch budyni , a nie jak przepis wymagał tylko jednego(...)folię i wkładamy do zamrażarki. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrami. Dodać miękkie masło i dalej ucierać na puszystą masę. Nadal ucierając dodajmy po łyżce sera, następnie mąkę i budyń. Na końcu dodajemy do masy białka delikatnie mieszając i łącząc ze sobą ubite białka i masę serową Schłodzone ciasto

W Moim Magicznym Domu
Świąteczny tort makowo - pomarańczowy 202

Grudzień to czas kiedy przygotowujemy się do Świąt Bożego Narodzenia. Z pewnością wcześniej przygotowujemy sobie listę zakupów, ale również wypieków.  Na moim stole świątecznym zabraknąć nie może sernika oraz makowca.  W tym roku natknęłam się na pięknie wyglądający tort na stronie Moje Wypieki. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmodyfikowała pod siebie samą. Największą zmianą jest likier pomarańczowy(...)całkowicie przykryty. Zakrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy będzie letni, odsączamy wodę i przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę lub blendujemy. Do maku dodajemy miód. Żółtka ubić z cukrem na gładką, puszysta masę (ubijam w kąpieli wodnej). Kiedy konsystencja będzie zadowalająca, dodajemy mak, proszek do pieczenia, kaszę manną, ekstrakt z migdałów oraz bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie łączymy mikserem. Białka ubijamy osobno

ChilliJemy
Mandarynkowe ciasto świąteczne 228

serka ricotta, soku i skórki startej z mandarynek, ozdobione karmelizowanymi plasterkami tychże owoców. A to wszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik. Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu, którego trzeba długo mieszać, aby rozpuścić(...)papierem do pieczenia. Boki wysmarować odrobiną masła i lekko oprószyć mąką (nadmiar strzepnąć). Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser ricotta, 5 żółtek, startą skórkę oraz sok wyciśnięty z mandarynek. Zmiksować tylko do połączenia składników. W czystej i suchej misce ubić białka pochodzące z 3 jajek

Moja Delicja
3 bit z krakersami 149

budyń przelewam do miski, przykrywam także woreczkiem śniadaniowym. Dzięki temu nie wytworzy się kożuszek. Odstawiam budyń do ostudzenia. Po tym czasie masło o temperaturze pokojowej miksuję, aż stanie się puszyste. Cały czas miksując dodaję po łyżce ostudzonego budyniu. Gdy z masła i budyniu powstaje jednolita masa, dodaję kilka kropel ekstraktu wanilii i kończę miksowanie. Krok 3. Przygotowuję Masę śmietankową(...)Ciasto musi przede wszystkim kilka godzin (najlepiej minimum 12h) poleżeć w lodówce. Przed podaniem możesz także dodatkowo oprószyć 3 bit startą czekoladą. Smacznego! Zobacz także inne ciasto bez pieczenia: Sernik Bounty bez pieczenia Artykuł 3 bit z krakersami pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny

Ania gotuje
Tradycyjny sernik z rosą 165

Uwielbiam serniki a ten w szczególności. Szybki i prosty w wykonaniu. Masa jest kremowa i słodka. Idealny na rodzinne spotkania przy kawie. Ciasto to dedykuję Akademii Kulinarnej Whirrlpool w Warszawie. Z okazji Waszego 3 Jubileuszu życzę Wam niebanalnych pomysłów, zaangażowania w pracę i tworzenie idei Firmy. Życzę Wam również aby ilość fanów stała się przeogromna a zadowolenie z pracy(...)wylepiamy nim dno blaszki o wymiarach 23x27 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Masa serowa: Jajka ubijamy na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie kolejno dodajemy twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko oraz wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy

VioletoweKucharzenie
Sernik puszysty z papierówkami, na kruchym spodzie 86

sernik dotrwał do końca spotkania, relacjonowanie wydarzeń minionych czterech tygodni,  wykluczało możliwość synchronicznego z resztą zebranych jedzenia. Pozostali, pełniący wygodną rolę słuchaczy, mieli szansę zakończenia degustacji już w okolicach streszczenia  upływu tygodnia pierwszego. Dobrze witać, dobrze wracać, gdy ktoś czeka z powitaniem. A ten powitalny przepis zaspokoi potrzeby zasiadających  przy wspólnym stole miłośników zarówno serników(...)łyżki śmietanki 30 % szczypta soli 1/4 kostki masła w temperaturze pokojowej 5 - 6 niewielkich jabłuszek - u mnie papierówek Masa: składniki w temperaturze pokojowej! 500 gram sera wiaderkowego na serniki 250 gram mascarpone 3 jaja rozmiar L 100 ml śmietanki 30% 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego Wykonanie: Ciasto:   Mąki przesiewamy do dużej miski

Kronika Piekarnika
Ciastko jajko sadzone 489

jednym smakowało i się zachwycali ale były też i negatywne komentarze. Ja zainspirowałam się samym wyglądem i resztę zrobiłam ze swoich wypróbowanych przepisów. Zrobiłam według mnie najlepszą masę na sernik na zimno i upiekłam biszkopt. Muszę powiedzieć, że według mnie wyszło smacznie i bardzo efektownie. Porcelana Bogucice z kolekcji  Krasatina. Składniki: Biszkopt: 4 jajka M 4 łyżki cukru(...)zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do masy serowej i dokładnie ale delikatnie by masa pozostała puszysta wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię ułożyć połówki moreli i włożyć do lodówki by masa zastygła.  Bezbarwne galaretki rozmieszać w gorącej przegotowanej wodzie odstawić do lekkiego

Ala piecze i gotuje
ciasto z serem na zimno, galaretką i malinami 561

składniki na ciasto: 150 g mąki 1 szk cukru pudru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Babka wielkanocna 78

wielu domach jest niezastąpiony na świątecznym stole. Bardzo wyczuwalny jest w niej cytrynowy smak i aromat. BABKA PIASKOWA Bardzo tradycyjny wypiek, często wkładany do wielkanocnego koszyczka. Charakteryzuje się bardzo puszystą i piaskową strukturą. BABKA ŁACIATA Dwukolorowa babka, zwana też babką marmurkową, którą jada się nie tylko od święta. BABKA DROŻDŻOWA Kolejny klasyk na wielkanocnym stole, nic tak nie smakuje(...)BABKA POMARAŃCZOWA Należąca do bardziej wilgotnych i cięższych babek, dzięki użyciu oleju oraz kwaśnej śmietany. Mocno pomarańczowa poprzez skórkę otartą z pomarańczy oraz naturalny olejek. BABKA MAJONEZOWA Najbardziej puszysta babka jaką kiedykolwiek zrobiłam, wszystko za sprawą dodatku w postaci majonezu, który sprawia że ciasto jest wyjątkowo dobrze spulchnione. BABKA SEROWA Należąca do babek bardziej cięższych i wilgotnych, co jest atutem

Słodki Blog
Izaura - sernik na murzynku 183

Izaura - sernik na murzynku Uwielbiam smak tego ciasta - aksamitny sernik połączony z wilgotnym murzynkiem, a do tego ta czekoladowa polewa, niby nic takiego,  ale uwielbiam do niego wracać. Przynajmniej 2 - 3 razy  w roku gości u mnie na stole, choć wcześniej był przygotowywany raczej przez moją mamę, tym razem jednak przejęłam inicjatywę. Składniki: Na murzynek(...)formę o wymiarach 25 x 36 cm. Warstwa serowa: Można ją przygotować w trakcie studzenia masy kakaowej. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a później po łyżce twarogu. Dodać parę kropel aromatu do zapachu i przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać krótko do połączenia składników. Masę przełożyć

My sweet a life